3 διαχρονικά βιβλία αλλάζουν τον τρόπο που βλέπουμε τον κόσμο

Όλα ξεκινούν από τα βιβλία. Και ορισμένα από αυτά μπορεί να γράφτηκαν σε μια άλλη εποχή αλλά παραμένουν εξαιρετικά επίκαιρα.

Μέσα από τα βιβλία ανακαλύπτουμε περισσότερα πράγματα για τον εαυτό μας και τον κόσμο. Προβληματιζόμαστε, ερχόμαστε σε επαφή με νέες ιδέες, υιοθετούμε ορισμένες από αυτές. Άλλες φορές κάνουμε μια αλλαγή. Μια αλλαγή που ξεκινάει από μέσα και εκδηλώνεται προς τα έξω.

Υπάρχουν βιβλία που μας βοηθούν να αποκτήσουμε ενεργό ρόλο στην κοινωνία και να γίνουμε μέρος εκείνης της αλλαγής που θέλουμε να δούμε στον κόσμο.

Και εμείς ξεχωρίζουμε τρία τέτοια αγαπημένα μας βιβλία.

Όχι πια άνθρωπος

Osamu Dazai, Όχι πια άνθρωπος

Ένα βιβλίο για όλους εκείνους που ψάχνουν να βρουν τη θέση τους σε έναν αλλοπρόσαλλο κόσμο που διαρκώς αλλάζει. Μια ασύλληπτα διαχρονική ιστορία αλλοτρίωσης και μοναξιάς που ξεγυμνώνει τα πιο κρυφά μας πάθη.

Η διαρκής αναζήτηση του ανθρώπου για ένα νόημα που διαρκώς του ξεφεύγει είναι ένα σημαντικό κομμάτι της τραγωδίας της ζωής μας και έχει χρησιμοποιηθεί ως αφηγηματικό πλαίσιο από όλους τους μεγάλους δημιουργούς. Εκτός αυτού, όπως κάθε έργο παγκόσμιας εμβέλειας, το μυθιστόρημα αυτό του Dazai δεν μένει στο στενό χρονικό πλαίσιο της δημιουργίας του. Ο συγγραφέας καταπιάνεται με το διαχρονικό θέμα της ανθρώπινης ύπαρξης, με όλα τα διλήμματα και τις αντιφάσεις που αυτό συνεπάγεται. Έτσι, κάθε αναγνώστης του βιβλίου αναγνωρίζει μια προαιώνια αναζήτηση και μπορεί να ταυτιστεί με τους ήρωες.

Ας μην ξεχνάμε επίσης ότι ο κεντρικός ήρωας του έργου αντιλαμβάνεται τον κόσμο γύρω του ως ένα εχθρικό περιβάλλον που δεν κατανοεί και δεν γνωρίζει πώς να ενταχθεί σε αυτό. Ο Γιόζο δεν καταφέρνει να βρει το σημείο επαφής με τους ανθρώπους, νιώθει ότι η διαφορετικότητά του δημιουργεί μια απόσταση από τους άλλους, την οποία αδυνατεί να καλύψει με συμβατικούς όρους.

Το Όχι πια άνθρωπος είναι ένα αφήγημα αυτογνωσίας, όπου η ζωή ψάχνει μάταια δικαίωση. Αναμφίβολα ένα από τα καλύτερα βιβλία του περασμένου αιώνα, παραμένει επίκαιρο όσο ποτέ σε μια εποχή όπου όλοι μας προσπαθούμε να βρούμε το νήμα που μας συνδέει με τον κόσμο.

Πρέπει να σε προδώσω

Πώς θα ένιωθες αν ένας οργουελικός «μεγάλος αδελφός» παρακολουθούσε την κάθε σου κίνηση;

Ο δεκαεπτάχρονος Κρίστιαν Φλορέσκου ακούει ροκ μουσική, διαβάζει ποίηση και ονειρεύεται… Η σκέψη όμως είναι θανάσιμο έγκλημα στη Ρουμανία και πρέπει να εξαλειφθεί οτιδήποτε οδηγεί στη διάπραξή του· ελευθερία, γλώσσα, ανθρώπινα αισθήματα.

Όποιος υποπέσει σε έγκλημα σκέψης, πρέπει να οδηγηθεί στον θάνατο αναμορφωμένος και πιστός στα ιδεώδη ενός μονάρχη. Την εποχή που επικρατεί η απομόνωση, η Σεκουριτάτε προσεγγίζει τον Κρίστιαν ώστε να γίνει πληροφοριοδότης.

Είναι ευφυής, γνωρίζει αγγλικά και έχει πρόσβαση στην οικία του Αμερικανού διπλωμάτη.
Οι ενοχές σκαρφαλώνουν μέχρι τον λαιμό του… Ο πράκτορας έχει έναν φάκελο και τον εκβιάζει. Το αγόρι αναγκάζεται να στρατολογηθεί. Ποιος με κατέδωσε;

Πηγαίνει ενάντια στις πεποιθήσεις του και στις διδαχές του παππού του. Δεν μπορεί να εμπιστευτεί κανέναν, ούτε καν την αγαπημένη του Λιλιάνα.

Στο σπίτι μιλούν ψιθυριστά. Παντού υπάρχουν «κοριοί» κρυμμένοι σε τοίχους, τηλέφωνα, φωτιστικά…
Η έλλειψη εμπιστοσύνης είναι μια μορφή τρόμου. Φυτεύουν αμφιβολίες και σκορπούν τον φόβο. Ποιος με παρακολουθούσε; Ο χειμώνας τελειώνει όμως και στους δρόμους της χώρας ψιθυρίζονται λόγια ελευθερίας. Libertate. Και ο Κρίστιαν δεν μπορεί να τους απογοητεύσει, ακόμα κι αν οι πυροβολισμοί στο βάθος πλησιάζουν…

Βασισμένο σε αληθινά γεγονότα της Ρουμανικής Επανάστασης του 1989, η Ruta Sepetys αφηγείται ένα οργουελικό θρίλερ για μια γωνιά της ιστορίας που το όρισαν η σιωπή, ο πόνος, μα και η απαρασάλευτη πίστη στο ανθρώπινο πνεύμα.

Ασκητική

Το πιο εμβληματικό και πολυμεταφρασμένο βιβλίο του Νίκου Καζαντζάκη στο οποίο συνοψίζεται όλη η κοσμοθεωρία του.

Στην «Ασκητική» ο Καζαντζάκης μιλάει για τη μάχη του ανθρώπου με τις δυνάμεις της υλικής, πνευματικής και ηθικής φθοράς και την ανάδειξη εκείνων των ικανοτήτων και αρετών που ωθούν τον άνθρωπο να μάχεται, να εξελίσσεται, να δημιουργεί, και να ελπίζει.

Και πιστεύουμε βαθιά πως είναι ένα έργο που δεν πρέπει να λείπει από κανένα σπίτι.

Διαβάστε επίσης:

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *