6 βιβλία αρχαίας σοφίας για μια ευτυχισμένη ζωή

Σε μια εποχή όπου ψάχνουμε να βρούμε το νόημα της ζωής και του θανάτου, σε μια εποχή όπου καλούμαστε να βρούμε την ψευδαίσθηση της ευτυχίας στο έχειν και στην εικόνα, σε μια εποχή όπου αναρωτιόμαστε για τις αξίες της κοινωνίας μας και τα θεμέλια της, σε μια εποχή αβεβαιότητας και απομόνωσης, ψάχνουμε να βρούμε απαντήσεις.

Αναζητώντας την απόλυτη ευτυχία, την εσωτερική μας γαλήνη και την πιο ουσιαστική σύνδεση με τους άλλους, χάνουμε πολλές φορές τον δρόμο μας.

Τα ερωτήματα παραμένουν και σε αυτά μπορούν να μας βοηθήσουν τα βιβλία.

Ευτυχώς, για την ανθρωπότητα η σοφία των παλιών περνά από γενιά σε γενιά και τα διδάγματα ζωής που λαμβάνουμε, μπορούν πραγματικά να αλλάξουν τον τρόπο που ζούμε. Για σκέψου να μπορούσες να κάνεις μια συζήτηση με τον Σενέκα, τον Επίκτητο ή με κάποια άλλη μεγάλη προσωπικότητα της Ιστορίας… Δέος!

Αυτήν την πολύτιμη «κουβέντα» μπορείς να την κάνεις μέσα από τα βιβλία. Μισή ώρα πριν κοιμηθείς ή μόλις ξυπνήσεις ή όποτε καταφέρεις να ξεκλέψεις λίγη ώρα στην καθημερινότητά σου για εσένα.

Βρες τις απαντήσεις στους προβληματισμούς του σύγχρονου ανθρώπου μέσα από μια σειρά μικρών και κατανοητών βιβλίων φιλοσοφίας για όλους.

Επίκτητος- Ο δρόμος για την ελευθερία

«Όποιος θέλει να είναι ελεύθερος, δεν πρέπει να επιθυμεί ή να αποφεύγει κάτι που εξαρτάται από τους άλλους, αλλά να περιοριστεί μόνο σε εκείνα στα οποία έχει τον απόλυτο έλεγχο». Απόσταγμα σοφίας του στωικού φιλόσοφου Επίκτητου, που δίδαξε ότι η ελευθερία δεν είναι νομικό καθεστώς ούτε δυνατότητα που μας παρέχεται, αλλά ο πνευματικός προσανατολισμός των ανθρώπων που πέτυχαν να έχουν ανοσία στην απογοήτευση ακόμα κι αν είναι μέσα στη φυλακή.

Όλοι μπορούμε να είμαστε ελεύθεροι, αρκεί να μάθουμε να προσδίδουμε ύψιστη αξία σε ό,τι μπορούμε να ελέγξουμε (τα κίνητρά μας και τις αντιδράσεις μας), να αντιμετωπίζουμε με ψυχραιμία ό,τι δεν μπορούμε να ελέγξουμε, και να αναζητούμε ευκαιρίες να κάνουμε το καλό και να είμαστε καλά παρά την κακοτυχία μας ή τα όσα μας συμβαίνουν ως συνέπεια των πράξεων άλλων ανθρώπων.

Το βιβλίο Επίκτητος – Ο δρόμος για την ελευθερία περιγράφει τη σημασία της στωικής ελευθερίας και μας δίνει μοναδικά επίκαιρα μηνύματα. Σε μια εποχή που όλοι καλούμαστε να βρούμε την ψευδαίσθηση της ευτυχίας στο έχειν και στην εικόνα, η φωνή των Στωικών έρχεται να μας θυμίσει να παραμείνουμε πιστοί στις ουσιαστικές αρχές που μας προσδιο­ρίζουν, του μοναδικού δρόμου για να νιώσουμε αληθινά ελεύθεροι.

Επίκουρος – Η τέχνη της ευτυχίας

Τι χρειαζόμαστε πραγματικά για μια ευτυχισμένη ζωή;

Πάνω από δύο χιλιάδες χρόνια πριν, ένας Έλληνας φιλόσοφος, ο Επίκουρος, έδωσε μια απάντηση που μοιάζει απλή: ευχαρίστηση. Το μόνο που χρειαζόμαστε πραγματικά είναι ευχαρίστηση. Σήμερα τείνουμε να συνδέουμε τη λέξη «επικούρειος» με την απόλαυση ενός καλού φαγητού ή κρασιού και με έναν παρακμιακό ηδονισμό. Αλλά αυτό απέχει έτη φωτός από το όραμα μιας ευχάριστης ζωής όπως το συνέλαβε ο Επίκουρος, ο οποίος εστίασε στις νοητικές και όχι στις σωματικές απολαύσεις, στην αποφυγή του πόνου και όχι στην άμεση επιδίωξη της ευχαρίστησης. Ο στόχος του, με λίγα λόγια, ήταν μια ζωή με αταραξία.

Με την ολοζώντανη και φινετσάτη γραφή του, ο Sellars ξεδιπλώνει την ιστορία της επικούρειας φιλοσοφίας, από έναν ιδιωτικό κήπο στις παρυφές της αρχαίας Αθήνας έως τους δρόμους της αρχαίας Ρώμης, αναλύοντας έναν τελείως διαφορετικό τρόπο σκέψης για τη θέση μας στον κόσμο και το νόημα του θανάτου. Ένα βιβλίο που εμπνέει και διαφωτίζει, αντλώντας από την αρχαία σοφία εξαιρετικά επίκαιρα διδάγματα και προσφέροντάς μας έναν νέο τρόπο να αντιληφθούμε τι είναι σημαντικό στη ζωή.

Ποια είναι η αφετηρία και ο στόχος όλων όσα κάνουμε;
Τι χρειαζόμαστε πραγματικά για μια ευχάριστη ζωή;
Τι διακρίνει τον πραγματικό φίλο;
Πόσο σημαντική είναι η κατανόηση της φύσης;
Απαντώντας στα παραπάνω ερωτήματα, θα έχετε κάνει ένα μεγάλο βήμα προς την κατανόηση των βασικών διδαγμάτων του σπουδαίου Έλληνα φιλοσόφου.

Η τέχνη των στωικών

η τέχνη του ζην

Ποιους τομείς της ζωής μας ελέγχουμε πραγματικά; Τι κάνουμε όταν οι καταστάσεις δεν εξελίσσονται προς όφελός μας; Και τι μπορεί να μας διδάξει ο στωικισμός για τη συνύπαρξη με τους γύρω μας;

Τα τελευταία χρόνια, ο στωικισμός έχει επανέλθει στο προσκήνιο. Αλλά τι ακριβώς πίστευαν οι στωικοί; Στο βιβλίο Η Τέχνη των Στωικών, ο λέκτορας Φιλοσοφίας John Sellars παρουσιάζει τις βασικές ιδέες των τριών μεγάλων Ρωμαίων στωικών –του Σενέκα, του Επίκτητου και του Μάρκου Αυρήλιου– μέσα από γεγονότα της ζωής τους και αναφορές στο έργο τους. Με ζωντανή γλώσσα, ο Sellars καταδεικνύει πώς το έργο αυτών των τριών στωικών εμπνέει τους αναγνώστες εδώ και εκατοντάδες χρόνια, μια και πραγματεύεται πολλά από τα θέματα που αντιμετωπίζουμε όλοι στη ζωή μας ακόμα και σήμερα. Ένα βιβλίο που μας δείχνει πώς πρέπει να ζούμε, πώς να κατανοούμε τον συνάνθρωπό μας, πώς να αντέχουμε τις αναπόφευκτες δυσκολίες της ζωής, πώς να διαχειριζόμαστε τα συναισθήματά μας και να συμπεριφερόμαστε στους άλλους.

Η Τέχνη των Στωικών είναι ένας οδηγός για τη φιλοσοφία μιας όμορφης ζωής.

Σενέκας Η τέχνη της γενναιοδωρίας

Το να προσφέρεις και να δέχεσαι είναι ίσως το πιο ανθρώπινο πράγμα, αλλά και το πιο κοντινό στη θεία φύση. Έτσι υποστηρίζει ο Ρωμαίος στωικός φιλόσοφος Σενέκας στην εκτενέστερη και πιο αναλυτική ηθική πραγματεία του Περί Ευεργεσιών (De Beneficiis).

Για τον Σενέκα, η παρόρμηση να δίνουμε στους άλλους αποτελεί το ίδιο το θεμέλιο της κοινωνίας, χωρίς αυτή είμαστε αξιολύπητα όντα, χειρότερα από τα άγρια ζώα. Αλλά η γενναιοδωρία δεν προέκυψε τυχαία. Ο Σενέκας τη βλέπει ως μέρος της επιθυμίας μας να μοιάσουμε στους θεούς, που, δημιουργώντας τη γη και τον ουρανό, μας χάρισαν το μεγαλύτερο δώρο.

Η σκέψη του Σενέκα, γεμάτη βαθύ ανθρωπισμό, μπορεί να αποτελέσει πολύτιμη πηγή έμπνευσης για μια ζωή με περισσότερη αλληλεγγύη και προσφορά, καθώς μας θυμίζει πως το να είσαι γενναιόδωρος δεν είναι απλώς καλό, είναι ευχάριστο.

Θουκυδίδης – Περί πολέμου

Μια προσιτή και σύγχρονη προσέγγιση των πιο εμβληματικών ομιλιών από την Ιστορία του Πελοποννησιακού Πολέμου του Θουκυδίδη, η οποία οδηγεί τον αναγνώστη στην ουσία της εκτεταμένης γνώσης του συγγραφέα σχετικά με θέματα διπλωματίας, εξωτερικής πολιτικής και πολέμου.

Γιατί τα έθνη οδηγούνται σε πόλεμο; Για ποιες αξίες είναι πρόθυμοι να πεθάνουν οι πολίτες; Τι δικαιολογεί την εισβολή σε μια ξένη χώρα; Και η τεκμηρίωσή της την κάνει σωστή;

Για σχεδόν 2.500 χρόνια, φοιτητές, στοχαστές και πολιτικοί και στρατιωτικοί ηγέτες διαβάζουν τις εύγλωττες και οξυδερκείς ομιλίες από την Ιστορία του Πελοποννησιακού Πολέμου του Θουκυδίδη, αναζητώντας έμπνευση από τη διορατικότητά του σε θέματα στρατιωτικών συγκρούσεων, διπλωματίας και αντιδράσεων ανθρώπων και χωρών σε περιόδους κρίσης.

Στο βιβλίο Θουκυδίδης: Περί Πολέμου, παρουσιάζονται οι πιο επιδραστικές και ενδιαφέρουσες ομιλίες του σε μια νέα ερμηνευτική προσέγγιση από τη Johanna Hanink, η οποία συνοδεύεται από μια διαφωτιστική εισαγωγή, αναλυτικές σημειώσεις, καθώς και από το πρωτότυπο κείμενο σε παραβολή με το μεταφρασμένο.
Το αποτέλεσμα, μια εξαιρετικά προσιτή εισαγωγή στο μακροσκελές και απαιτητικό έργο του Θουκυδίδη Ιστορία του Πελοποννησιακού Πολέμου, η οποία μυεί τον αναγνώστη στο έργο του διαχρονικού στοχαστή.

Πλούταρχος – Μαθήματα ηγεσίας

Διαχρονικές συμβουλές ηγεσίας από τον μεγάλο ιστορικό που μελέτησε τους κορυφαίους ηγέτες της ιστορίας.

Ο αρχαίος βιογράφος και δοκιμιογράφος Πλούταρχος είχε ερευνήσει σε βάθος τα χαρακτηριστικά ηγεσίας των επιφανών Ελλήνων και Ρωμαίων ανδρών σκιαγραφώντας το προφίλ τους στο διάσημο έργο του Βίοι Παράλληλοι. Σε αυτούς τους άνδρες συμπεριλαμβάνονταν πολιτικοί και στρατηγοί όπως ο Περικλής, ο Μέγας Αλέξανδρος, ο Ιούλιος Καίσαρας και ο Μάρκος Αντώνιος.

Το απόσταγμα όλης αυτής της μελέτης το αποτύπωσε σε μερικά μόλις δοκίμια, τα οποία περιλαμβάνουν ουσιώδη μαθήματα για έμπειρους αλλά και επίδοξους σημερινούς ηγέτες σε οποιονδήποτε τομέα. Η διαφωτιστική εισαγωγή σε συνδυασμό με τις σημειώσεις και το πρωτότυπο αρχαιοελληνικό κείμενο σε αντιστοιχία με τη μετάφρασή του προσφέρουν στον αναγνώστη έναν διαχρονικό οδηγό ηγεσίας.

Γράφοντας στο απόγειο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, ο Πλούταρχος προτείνει στους ανθρώπους να επιδιώκουν θέσεις ηγεσίας μόνο αν οδηγός τους είναι η κρίση και η λογική και όχι όταν παρακινούνται από ματαιοδοξία, αίσθημα ανταγωνισμού ή από έλλειψη άλλων ουσιωδών δραστηριοτήτων.

Υ.Γ. Ανακαλύψτε όλα τα βιβλία της σειράς Η τέχνη του ζην.

9 Comments

    1. Καλησπέρα σας!

      Με τη συνήθη έκπτωση του 10% οι τιμές των βιβλίων είναι:
      Επίκτητος – Ο δρόμος για την ελευθερία: 9.99€
      Επίκουρος – η τέχνη της ευτυχίας: 6.93€
      Η τέχνη των στωικών: 6.93€
      Σενέκας – Η τέχνη της γενναιοδωρίας: 8.91€
      Θουκυδίδης – Περί πολέμου: 9.99€
      Πλούταρχος – Μαθήματα ηγεσίας: 9.99€

      Θα τα βρείτε σε όλα τα μεγάλα βιβλιοπωλεία της Κύπρου, όπως Public, Parga, Kyriakou Bookshops, Soloneion κ.α..

      Ευχαριστούμε θερμά!

    1. Καλησπέρα Μαρία!

      Με τη συνήθη έκπτωση του 10% οι τιμές των βιβλίων είναι:
      Επίκτητος – Ο δρόμος για την ελευθερία: 9.99€
      Επίκουρος – η τέχνη της ευτυχίας: 6.93€
      Η τέχνη των στωικών: 6.93€
      Σενέκας – Η τέχνη της γενναιοδωρίας: 8.91€
      Θουκυδίδης – Περί πολέμου: 9.99€
      Πλούταρχος – Μαθήματα ηγεσίας: 9.99€

      Για ό,τι χρειαστείς είμαστε στη διάθεσή σου. Ευχαριστούμε θερμά!

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *