4 + 1 βιβλία για την αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση των παιδιών

«Μπράβο, μπράβο, μπράβο!», «Δεν πειράζει, η προσπάθειά σου μετράει», «Ό,τι και να κάνεις, ό,τι και να γίνει σε αγαπώ», «Όλοι κάνουμε λάθη και δεν είναι κακό!», «Πιστεύω σε σένα»: Είναι μόνο μερικές από τις φράσεις που βοηθούν στην καλλιέργεια της αυτοεκτίμησης των παιδιών.

Από το πρώτο τους βήμα, από την πολύ μικρή τους ηλικία είναι σημαντικό να δώσουμε στα παιδιά μας τα κατάλληλα εφόδια και εργαλεία, να τα ενθαρρύνουμε και να τα βοηθήσουμε να καλλιεργήσουν την αυτοεκτίμησή τους πάνω στην οποία θα χτιστεί και η υγιής αυτοπεποίθησή τους.

Μαθαίνουμε, λοιπόν, στα παιδιά να αγαπούν τον εαυτό τους, να τον σέβονται και να τον προστατεύουν και να έχουν κοντά τους ανθρώπους που τους αγαπούν και τους σέβονται.  Να θέτουν υγιή όρια στους άλλους, να μπορούν να διαχειρίζονται και να εκφράζουν τα συναισθήματά τους.

Και ένας από τους καλύτερους τρόπους για να τα βοηθήσουμε σε αυτή τη διαδρομή είναι τα βιβλία. Παρακάτω προτείνουμε ιστορίες που καλλιεργούν την αυτοεκτίμηση στα παιδιά.

Ο ιπποπόκαμπος της Κατρίνας Τσάνταλη σε εικονογράφηση της Little Miss Grumpy

βιβλία αυτοπεποίθησης για παιδιά
Για ηλικίες 0-3

Ο Ιπποπόκαμπος είναι ένα «μυστήριο» πλάσμα, το οποίο εμφανίζεται σε έναν ποταμό για να χτίσει τη φωλιά του κοντά σε άλλα ζωάκια.

βιβλία αυτοπεποίθησης για παιδιά

Πολλά το αντιμετωπίζουν καχύποπτα, άλλα προσφέρουν αμέσως τη βοήθειά τους ανιδιοτελώς και μερικά θυμώνουν με την παρουσία του. Μέχρι που ο ιπποπόκαμπος τους εξηγεί πως είναι μοναδικός, ξεχωρίζει από όλους, αγαπάει τον εαυτό του κι ό,τι κι αν επιθυμεί μπορεί να το πετύχει. Τίποτα δεν τον σταματά!

Πρόκειται για μια υπέροχη ιστορία για την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθηση στα παιδιά (ή και στους μεγάλους!). Μια ιστορία για την αγάπη στον εαυτό μας.

Ο Μπερτ χάνει τη φωνή του της Τζένης Κουτσοδημητροπούλου σε εικονογράφηση της Χρύσας Σπυρίδωνος

Για ηλικίες 3+

Ο Μπερτ αγαπάει το δροσερό χορτάρι, τις βόλτες και το ηλιοβασίλεμα. Αγαπάει τους φίλους του και το κρυφτό. Εκείνη τη μέρα ο Μπερτ δεν βγήκε από τον στάβλο. Δεν μιλούσε με κανένα γιατί συνέβη κάτι τρομερό… Έχασε τη φωνή του! Είχε χωθεί μέσα στο χορτάρι;

Μήπως είχε βουτήξει μέσα στις λάσπες; Όλοι του οι φίλοι του υπόσχονται να τον βοηθήσουν προκειμένου να τη βρει.

Για να τους βοηθήσει, τους εξιστορεί πότς έχασε τη φωνή του: Έπαιζε κρυφτό με τις κότες, όταν γκάριξε δυνατά για να διαμαρτυρηθεί και οι κότες ξεκίνησαν να τον κοροϊδεύουν για τη φωνή του και να γελάνε μαζί του. Και από τότε έχασε τη φωνή του, αλλά ήταν και ο μόνος που θα μπορούσε να τη βρει ξανά. Έχοντας πάντα στο πλάι του, τους φίλους του για να τον ενθαρρύνουν.

Μια παιχνιδιάρικη ιστορία για τον εκφοβισμό, την αυτοεκτίμηση και τη δύναμη της φιλίας.

Γέτι – Η δύναμη του ακόμη, κείμενο και εικονογράφηση της Μαρίνας Γιώτη

γέτι μαρίνα γιώτη καλύτερο παιδικό βιβλίο
Για ηλικίες 4+

Είναι τελικά οι δυνατότητες και οι ικανότητές μας κάτι σταθερό ή μεταβάλλονται με την προσπάθεια που καταβάλλουμε;

ψυχική υγεία των παιδιών

Το Γέτι είναι ο φανταστικός φίλος του Αγοριού. Το ακολουθεί παντού, αλλά μπορεί να πει μονάχα μία λέξη… ακόμη.
Το Αγόρι ανακαλύπτει ότι αυτή είναι μια μαγική λέξη που, όταν τη χρησιμοποιεί σωστά, το μυαλό του μεγαλώνει και μπορεί να καταφέρει τα πάντα, αρκεί να προσπαθήσει.

Ημερολόγιο Γέτι

Το παγκόσμιο εκπαιδευτικό φαινόμενο που αλλάζει τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τις ικανότητες των παιδιών μας, μέσα από τη φαντασία της συγγραφέως και εικονογράφου Μαρίνας Γιώτη.

Πέντε δέκα δεκαπέντε του Chris Naylor-Ballesteros

βιβλία για την ενσυναίσθηση
Για ηλικίες 4+

Ο Μπερτ και ο Φραν είναι δύο πολύ καλοί φίλοι που αγαπημένο τους παιχνίδι είναι το κρυφτό. Μόνο που… Ο Μπερτ νομίζει ότι βρίσκει τις καλύτερες κρυψώνες – αλλά όχι! Συνέχεια ο Φρανκ τον ξετρυπώνει…

Έτσι εκείνος κερδίζει κάθε φορά. Σε κάθε παιχνίδι. Κερδίζει πάντα.

Ο Μπερτ θέλει να τον κερδίσει -έστω και μια φορά. Αλλά ποτέ δεν τα καταφέρνει.

Τότε ο Φρανκ αρχίζει να κάνει μερικές υποχωρήσεις. Θέλει να δώσει στον φίλο του μια ευκαιρία. Θέλει να κερδίσει ο φίλος του διότι ξέρει πως αν αυτό δεν συμβεί ούτε μια φορά, ο Μπερτ θα στεναχωρηθεί πάρα πολύ.

βιβλία για την ενσυναίσθηση

Και ο Φραν μπορεί να αγαπάει το κρυφτό και να θέλει και αυτός να κερδίζει… αλλά αγαπάει τον φίλο του περισσότερο και θα κάνει τα πάντα για αυτόν. Για να τον δει χαρούμενο!

Ακόμη κι αν… τον αφήσει να τον κερδίσει. Γιατί τελικά, τι έχει περισσότερο σημασία; Μια ακόμα νίκη ή η χαρά να παίζεις με τον καλύτερό σου φίλο; Κι αν χάσεις μια φορά; Πόση αξία έχει τελικά;

βιβλία για την ενσυναίσθηση

Μια τρυφερή ιστορία για τη δύναμη της φιλίας. Μια ιστορία που αποδεικνύει πως το σημαντικότερο πράγμα στη ζωή δεν είναι να βγαίνεις πάντα κερδισμένος.

Μια ιστορία που αποδεικνύει πως και όταν χάνεις, κάτι κερδίζεις. Και πώς υπάρχουν και άλλες σημαντικές αξίες εκτός από τη νίκη, όπως είναι η χαρά του παιχνιδιού, η έκπληξη, το γέλιο και κυρίως… η φιλία!

Ντροπαλοί και Δυνατοί της Nadia Finer

Ντροπαλοί και δυνατοί
Για ηλικίες 8+

Τα παιδιά συχνά δεν επιθυμούν να μιλάνε ή να ξεχωρίζουν. Κρατούν την ντροπαλότητά τους μυστική και κρύβουν τον αληθινό εαυτό τους. Γιατί το κάνουν άραγε; Ίσως επειδή ντρέπονται και δεν θέλουν να φανούν αδύναμα Όταν μένουν σιωπηλά, οι φόβοι στριφογυρίζουν στο κεφάλι τους και τα συναισθήματα εγκλωβίζονται μέσα τους, με αποτέλεσμα να ανησυχούν περισσότερο.

H ντροπαλότητα μπορεί μερικές φορές να προκαλεί δυσκολίες και να οδηγεί σε χαμένες ευκαιρίες, αλλά δεν χρειάζεται να είναι έτσι…

Ντροπαλοί και δυνατοί


Δεν υπάρχει λόγος να νιώθουν αμηχανία για το συναίσθημα της ντροπής ή ότι δεν ταιριάζουν στο σύνολο. Τα ντροπαλά παιδιά με λίγη δουλειά μπορούν να γίνουν η πιο δυνατή εκδοχή του εαυτού τους.

Ένα βιβλίο που θα τα βοηθήσει να αγαπήσουν τον εαυτό τους όπως είναι… και να ανακαλύψουν την αυτοπεποίθηση που κρύβουν μέσα τους!

Ντροπαλοί και δυνατοί

Πλούσιο σε πληροφορίες, πρακτικές συμβουλές και ειδικές μεγάλες αποστολές, αυτό το βιβλίο θα βοηθήσει τα ντροπαλά παιδιά να κάνουν τα απαραίτητα μικρά βήματα για να αποδεχτούν την ντροπαλότητά τους, να δουλέψουν μαζί της και να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση χωρίς να αλλάξουν αυτό που είναι.

Διαβάστε επίσης:

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *