Ο θρυλικός Ζορμπάς του Νίκου Καζαντζάκη στο θέατρο!

Ο θρυλικός Ζορμπάς ζωντανεύει στη σκηνή. Από τις 19 Οκτωβρίου στο «ΘΕΑΤΡΟΝ» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος».

Το εμβληματικό έργο του Νίκου Καζαντζάκη «Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά» σε θεατρική διασκευή του Γιάννη Κακλέα και του Γεράσιμου Ευαγγελάτου και σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα ανεβαίνει από τις 19 Οκτωβρίου στο «ΘΕΑΤΡΟΝ», του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» σε παραγωγή του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού και των θεατρικών παραγωγών «Τεχνηχώρος».

Τον Ζορμπά ενσαρκώνει ο Γιάννης Στάνκογλου

Τον μυθικό Ζορμπά ενσαρκώνει ο Γιάννης Στάνκογλου. Μαζί του η Όλια Λαζαρίδου στον ρόλο της Μαντάμ Ορτάνς, ο Αιμιλιανός Σταματάκης στον ρόλο του συγγραφέα, ο Ιβάν Σβιτάιλο στον ρόλο του Μαυραντώνη, η Ηλιάνα Μαυρομάτη στον ρόλο της χήρας και ένας πολυπληθής θίασος ταλαντούχων ηθοποιών και χορευτών.

Ο Γιάννης Κακλέας εμπνέεται από τον πιο πολυμεταφρασμένο Έλληνα συγγραφέα σε όλο τον κόσμο και τον ήρωά του Αλέξη Ζορμπά και στήνει επί σκηνής ένα εντυπωσιακό υπερθέαμα με κορυφαίους στο είδος τους καλλιτεχνικούς συντελεστές στη μεγαλύτερη θεατρική παραγωγή που έχει γίνει ποτέ για τον μυθικό ΖΟΡΜΠΑ. Μία παράσταση βγαλμένη κατευθείαν από την ελληνική ψυχή.

Η Όλια Λαζαρίδου στον ρόλο της Μαντάμ Ορτάνς

Σημείωμα σκηνοθέτη

Το μυθιστόρημα «Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά» είναι, αναντίρρητα, το διασημότερο έργο του Νίκου Καζαντζάκη, το βιβλίο που τον τοποθέτησε πανηγυρικά στον παγκόσμιο λογοτεχνικό χάρτη. Χάρη στον «Ζορμπά» ο Νίκος Καζαντζάκης κέρδισε μια διεθνή αναγνώριση που δεν αξιώθηκε ποτέ άλλος νεοέλληνας λογοτέχνης.

Στο μυθιστόρημα αυτό, ο συγγραφέας μας συστήνει τον πιο εμβληματικό του ήρωα, που ανήκει πιά στον χώρο του μύθου, τον  Ζορμπά. Ένα πνεύμα ελεύθερο, ατίθασο, μια ψυχή Διονυσιακή με αχαλίνωτο πάθος για έρωτα και ταξίδια, βαθειά φιλοσοφημένος με μια γήινη σοφία, αρχέγονη, πέρα από συμβάσεις και συντηρητικά κοινωνικά πρότυπα.

Η αφήγηση, ως εκ τούτου και η παράστασή μας, εστιάζει στην απρόσμενη και αποκαλυπτική συνάντηση ενός νέου ανθρώπου με βαθιές ανησυχίες και αδιέξοδα που αναζητάει ένα δρόμο για να ζήσει μια ζωή ελεύθερη, με τον Αλέξη Ζορμπά, σε ένα ταξίδι μύησης και αναζήτησης ταυτότητας. Σε ένα ταξίδι με οδηγό μια δαιμονική ψυχή, τον Ζορμπά, που έχει την δύναμη να εμφυσήσει το πάθος για μια ζωή γεμάτη μουσική, ηδονή, χορό, έρωτα και φως.

Ένας ήρωας-σύμβολο που και σήμερα μας εμπνέει και μας οδηγεί να ζήσουμε μια ζωή πέρα από τις ευνουχίστηκες συμβάσεις μια σκληρής καθημερινότητας, να ξεπεράσουμε τους φόβους μας και να κάνουμε ένα γενναίο ταξίδι προς την ελευθερία.

Ένας ήρωας που αξίζει να τον έχουμε ως πρότυπο ζωής.

Όπως αναφέρει και ο Νίκος Καζαντζάκης: «Ας του δώσουμε το αίμα μας να ζωντανέψει. Ας κάνουμε ό,τι μπορούμε να ζήσει λίγο ακόμα ο εξαίσιος αυτός φαγάς, πότης, δουλευταράς, γυναικάς κι αλήτης. Η πιο πλατιά ψυχή, το πιο σίγουρο σώμα, η πιο ελεύθερη κραυγή που γνώρισα στη ζωή μου.

Αυτός είναι κι ο στόχος της παράστασης μας.

Γιάννης Κακλέας

Ο Ιβάν Σβιτάιλο στον ρόλο του Μαυραντώνη

Πληροφορίες:

Πού;
Ελληνικός Κόσμος – ΘΕΑΤΡΟΝ (Αιθ. Αντιγόνη), Πειραιώς 254, Ταύρος

Πότε;19 Οκτωβρίου – 27 Νοεμβρίου:

-Τετάρτη:19:00
-Πέμπτη: 19:00
-Παρασκευή: 21:00
-Σάββατο: 21:00
-Κυριακή: 19:00

(Ισχύουν ειδικές τιμές για ΑΜΕΑ & ανέργους, νέους έως 26 ετών και φοιτητές από τα ταμεία του θεάτρου ή με τηλεφωνική κράτηση)

Ομαδικές κρατήσεις άνω των 20 ατόμων:

Τμήμα Κρατήσεων και Εισιτηρίων «Ελληνικού Κόσμου»

Τ. 212 254 0300, Κ. 698 254 0300, e-mail: tameio@hellenic-cosmos.gr. 

Εισιτήρια στο viva.gr.

Ο Αιμιλιανός Σταματάκης στον ρόλο του συγγραφέα

Σκηνοθεσία: Γιάννης Κακλέας / Θεατρική απόδοση/επεξεργασία: Γεράσιμος Ευαγγελάτος, Γιάννης Κακλέας / Σκηνικά: Μανόλης Παντελιδάκης / Κοστούμια: Ηλένια Δουλαδίρη / Πρωτότυπη μουσική: Μίκης Θεοδωράκης / Μουσική/Μουσική επιμέλεια παράστασης: Βάιος Πράπας / Κινησιολογία: Αγγελική Τρομπούκη / Φωτισμοί: Στέλλα Κάλτσου / Βοηθός σκηνοθέτη: Ρέα Σαμαροπούλου / Φωτογραφίες: Πάτροκλος Σκαφίδας / Προβολές βίντεο: Παντελής Μάκκας

H Ηλιάνα Μαυρομάτη στον ρόλο της χήρας

Ερμηνεύουν:
Γιάννης Στάνκογλου (Αλέξης Ζορμπάς), Όλια Λαζαρίδου (Ορτάνς), Αιμιλιανός Σταματάκης (Συγγραφέας), Ιβάν Σβιτάιλο (Μαυραντώνης), Ηλιάνα Μαυρομάτη (Χήρα), Θοδωρής Τσουανάτος (Μανόλακας), Αντώνης Καρναβάς (Παυλής), Δημήτρης Φουρλής (Μιμηθός), Νίνα Φώσκολου (Λόλα), Γιάννης Γιαννούλης (Αναγνώστης), Δέσποινα Πολυκανδρίτου (Μαυραντώνενα), Νικόλας Γραμματικόπουλος, Τέλης Ζαχαράκης, Νίκος Κωνσταντόπουλος, Ηρακλής Κωστάκης, Σοφία Μιχαήλ, Ματίνα Περγιουδάκη, Πηνελόπη Σεργουνιώτη, Δανάη Σταματοπούλου, Εμμανουήλ Στεφανουδάκης, Βασίλης Τσιγκριστάρης και οι Belly Dancers Anaiza (Αναστασία Βυλλιώτη & Ιζαμπέλα Καρκαρασβίλη)

Ο Ζορμπάς του Νίκου Καζαντζάκη

Είπε ο Καζαντζάκης: «Ο Ζορμπάς μ” έμαθε ν” αγαπώ τη ζωή και να μη φοβούμαι το θάνατο. Αν ήταν στη ζωή μου να διάλεγα έναν ψυχικό οδηγό, έναν γκουρού όπως λένε οι Ινδοί, ένα γέροντα όπως λένε οι καλόγεροι στο Άγιον Όρος, σίγουρα θα διάλεγα τον Ζορμπά.»

Ο βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά είναι, αναντίρρητα, το διασημότερο έργο του Νίκου Καζαντζάκη, ο οποίος το έγραψε στην Αίγινα το 1941 και του έδωσε την τελική μορφή μέχρι την άνοιξη του 1943, σε μια από τις σκοτεινότερες περιόδους της ελληνικής ιστορίας.

Η Ελένη και ο Νίκος στο σπίτι τους στην Αίγινα το 1941.

Γράφει η Ελένη του: «Οι μέρες μίκραιναν, τα τρόφιμά μας λιγόστευαν. Για να μην χάσουμε τις δυνάμεις μας, μέναμε στο κρεβάτι. Τις πιο μαύρες μέρες της πείνας ο Νίκος έγραψε το πιο κεφάτο έργο του: τον Αλέξη Ζορμπά!»

Ο μυθιστορηματικός «Αλέξης Ζορμπάς» υπήρξε πραγματικό πρόσωπο που πρωτοσυναντήθηκε με τον Καζαντζάκη στο Άγιο Όρος το 1914, όπου έγιναν φίλοι. Το 1917 ο Καζαντζάκης υπογράφει ένα συμβόλαιο μίσθωσης ορυχείου στην Πραστοβά της Μάνης και προσλαμβάνει ως βασικό του συνεργάτη τον Γιώργη Ζορμπά. Η επιχείρηση αποτυγχάνει, αλλά θα χρησιμοποιηθεί ως βιωματική πρώτη ύλη για το μυθιστόρημα.

Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά

Διαβάστε περισσότερα για το έργο εδώ:

Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *