Ένα βιβλίο γίνεται η αφορμή για το πιο τρυφερό τραγούδι

Τα βιβλία αποτελούν έμπνευση. Άλλα αγγίζουν τις πιο ευαίσθητες χορδές μας, άλλα μας προβληματίζουν και ενίοτε μας κάνουν να βλέπουμε τον κόσμο διαφορετικά.

Στα βιβλία που μας εμπνέουν και που μας γεμίζουν με συναισθήματα είναι και το Τραγούδι του Αχιλλέα. Ένα βιβλίο ύμνος στην αγάπη.

Με αφορμή, λοιπόν, το βιβλίο της Madeline Miller, η 17χρονη Μαρίνα Κικίδου έγραψε ένα πολύ όμορφο και τρυφερό τραγούδι.

Κι εμείς το ακούμε ξανά και ξανά. Εικόνες έρχονται στο μυαλό μας κι όλα εκείνα τα συναισθήματα που νιώσαμε διαβάζοντας το βιβλίο, έρχονται και πάλι στην επιφάνεια.

Αν μου ‘λεγες πως κρύωνες θα έκαιγα την Τροία
Να σώσω ό,τι ψυχή έχει απομείνει ως τη δύση
Μια αγάπη σα του Πάτροκλου για τον θεϊκό Αχιλλέα
Κι ούτε καν ο θάνατος τολμάει να μας χωρίσει
Θα είμαι ο πρώτος ήρωας που θα είναι ευτυχισμένος
Τα κατορθώματά μας ο Ευριπίδης θα εξυμνεί
Κι αν ποτέ χαθώ από τους αιώνες βυθισμένος
Το μόνο που ζητάω είναι να με θυμάσαι εσύ

Ποια είναι η Μαρίνα Κικίδου;

Γεννήθηκα στο Αφράτι Ευβοίας ένα μεσημέρι του Δεκέμβρη 2005. Δεκατέσσερα χρόνια αργότερα, βρίσκω τον εαυτό μου να γράφει μυθιστορήματα, ποίηση και μπαλάντες. Μέσα από τη γραφή εξυμνώ τις ιστορίες που δεν ειπώθηκαν και χάθηκαν στο πέρασμα του χρόνου. Αυτές που ίσως να μη συνέβησαν ποτέ κι όμως ξεχάστηκαν τόσο γρήγορα… Αγαπώ τις αυθόρμητες περιηγήσεις σε ανεξερεύνητα βουνά, αναζητώντας τη μεγάλη περιπέτεια που σε βρίσκει πριν την ψάξεις. Εκφράζομαι μέσω της μουσικής και του θεάτρου, το οποίο η ταλαντούχα ομάδα του καλλιτεχνικού εργαστηρίου βασιλικού με έκανε να αγαπήσω ακόμη περισσότερο. Τα τελευταία έξι χρόνια εξασκούμαι στο ταεκβοντό ενώ από το 2018 κάνω παραδοσιακή τοξοβολία. Μετά από δώδεκα χρόνια ερασιτεχνικής γραφής εκδόθηκε το πρώτο μου βιβλίο «Οι Υπερασπιστές της Σελκούθια», βιβλίο φαντασίας, από τις εκδόσεις Φυλάτος.

Το τραγούδι του Αχιλλέα, ένας ύμνος στην αγάπη

H Madeline Miller γράφει για τη σχέση του Αχιλλέα με τον Πάτροκλο, όπως δεν έχει γράψει κανείς. Οι δυο τους ήταν οι καλύτεροι φίλοι και εραστές. Μεταξύ τους, τίποτα δεν απαγορευόταν. Ήταν ένα. Ο πόθος που ένιωθαν ο ένας για τον άλλον ήταν οξύς, ζωηρός, αναμφίβολος. Όμως οι Μοίρες ύφαιναν το δικό τους σχέδιο. Και ο ήρωας γνωρίζει ότι για να κατακτήσει την αθανασία, το τίμημα θα είναι βαρύ.

Πέρα από την ιστορία και τους θρύλους, πέρα από τις θεότητες και το πεπρωμένο, το μυθιστόρημα της Miller με τη εκπληκτικά φρέσκια γραφή του επικεντρώνεται στον Άνθρωπο και τα συναισθήματά του. Ο Άνθρωπος ορίζει τα καλά και τα κακά, ο Άνθρωπος δημιουργεί και καταστρέφει, ο Άνθρωπος είναι το πλάσμα που καταλαβαίνουμε περισσότερο και συγκλονιζόμαστε από τα πάθη του.

Διαβάστε επίσης:

5 + 1 βιβλία για την αγάπη άνευ όρων!

Photo credits: doe.s.arts

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *