5 + 1 βιβλία για την αγάπη άνευ όρων!

Ο Ιούνιος έχει καθιερωθεί ως μήνας Υπερηφάνειας ή pride μήνας ή διαφορετικά η μεγαλύτερη γιορτή ορατότητας της LGBTQI+ κοινότητας.

Όλα τα άτομα γεννιόμαστε ελεύθερα. Κι έχουμε δικαίωμα στην ελευθερία λόγου και έκφρασης της προσωπικότητας, στη σωματική ακεραιότητα, στην εκπαίδευση, στον γάμο, στην οικογένεια, στην εργασία και στην ασφάλεια.

Σε αυτά τα δικαιώματα, όμως, μπαίνουν όροι και προϋποθέσεις ανάλογα με τον σεξουαλικό προσανατολισμό, την ταυτότητα του φύλου. Και όλοι αυτοί οι περιορισμοί εμφανίζονται αυθαίρετα βασιζόμενοι σε ανυπόστατες εκτιμήσεις.

Το pride μπορεί να μοιάζει με ανούσια γιορτή αλλά αποτελεί μια σημαντική φωνή, μια υπενθύμιση. Στο φετινό Athens Pride γιορτάζουμε για εκπαίδευση Άνευ Όρων. Για ασφάλεια Άνευ Όρων. Για συμπερίληψη Άνευ Όρων. Για ζωή Άνευ Όρων.

Και για όλα αυτά έχουν γίνει λίγα μόνο βήματα.

Ένας τρόπος για να αλλάξει η κοινωνία μας, να γίνει πιο ανοιχτή, ήταν και θα είναι πάντα τα βιβλία.  Παρακάτω θα βρεις μια λίστα με βιβλία που μιλούν για ανθρώπους. Για τον εαυτό σου, για τον φίλο σου, για τον αδερφό σου.

Και τελικά για το πιο σημαντικό: Την ουσία της ανθρώπινης φύσης.

Οι Προφήτες, Robert Jones , Jr.

Ο Αϊζάια ήταν του Σάμιουελ και ο Σάμιουελ του Αϊζάια. Έτσι ήταν από την αρχή κι έτσι θα ήταν ως το τέλος.
Στον στάβλο φρόντιζαν τα ζώα αλλά κι ο ένας τον άλλο, κάνοντας την άδεια καλύβα καταφύγιο της ανθρωπιάς, της τρυφερότητας και της ελπίδας σε έναν κόσμο που τον όριζαν σκληροί αφέντες.

Αλλά, όταν ένας μεγαλύτερος άντρας –σκλάβος κι αυτός– προσπάθησε να κερδίσει την εύνοια του αφέντη κηρύττοντας τη θρησκεία του στη φυτεία, οι σκλάβοι στράφηκαν ο ένας εναντίον του άλλου.

Και η αγάπη του Αϊζάια και του Σάμιουελ, κάποτε τόσο απλή, έγινε ξαφνικά αμαρτία και απειλή για την αρμονία της φυτείας.

Μ’ έναν λυρισμό που θυμίζει Toni Morrison, ο Robert Jones, Jr. δίνει φωνή σε σκλάβους και αφέντες μιας φυτείας του αμερικανικού Νότου, από τον Αϊζάια και τον Σάμιουελ έως τον άκαρδο κύριό τους και τις γυναίκες που τους πλαισιώνουν, γυναίκες που κουβαλούν στους ώμους τους την ψυχή της φυτείας.

Καθώς το βάρος αιώνων –το βάρος των προγόνων αλλά και των γενεών που θα έρθουν– συσσωρεύεται και η ένταση αυξάνεται προς μια σαρωτική κορύφωση, το βιβλίο αποκαλύπτει την κληρονομιά της οδύνης και των βασάνων, αλλά ταυτόχρονα δονείται από ομορφιά, αλήθεια και την τεράστια, ηρωική δύναμη της αγάπης.

Το τραγούδι του Αχιλλέα, Madeline Miller

Ένα μυθιστόρημα που θα μιλήσει στην καρδιά σου και δεν θα το αφήσεις από τα χέρια σου παρά μόνο με δάκρυα στα μάτια. Η Madeline Miller γράφει για τη σχέση του Αχιλλέα με τον Πάτροκλο, όπως δεν έχει γράψει κανείς.

Οι δυο τους ήταν οι καλύτεροι φίλοι και εραστές. Μεταξύ τους, τίποτα δεν απαγορευόταν. Ήταν ένα. Ο πόθος που ένιωθαν ο ένας για τον άλλον ήταν οξύς, ζωηρός, αναμφίβολος. Όμως οι Μοίρες ύφαιναν το δικό τους σχέδιο. Και ο ήρωας γνωρίζει ότι για να κατακτήσει την αθανασία, το τίμημα θα είναι βαρύ. Ένα έντονα φορτισμένο μυθιστόρημα με τη σύγχρονη πένα της Miller να επικεντρώνεται στον Άνθρωπο και τα συναισθήματά του.

Στο τέλος πεθαίνουν και οι δύο, Adam Silvera

στο τέλος πεθαίνουν και οι δύο

Ο Ματέο και ο Ρούφους είναι εντελώς άγνωστοι, αλλά, για διαφορετικούς λόγους, και οι δύο θέλουν να κάνουν έναν νέο φίλο.

Έχουν μόνο είκοσι τέσσερις ώρες.

Μέσα από την εφαρμογή Ο Τελευταίος Φίλος, ο Ρούφους και ο Ματέο πρόκειται να συναντηθούν για την τελευταία μεγάλη περιπέτεια· να ζήσουν μια ολόκληρη ζωή μέσα σε μια μέρα…

Κι έτσι ξαφνικά, αυτοί οι δύο άνθρωποι «κουμπώνουν». Δύο τελείως διαφορετικοί άνθρωποι, οι οποίοι συμπληρώνουν απόλυτα ο ένας τον άλλον. Και μια όμοφη αγάπη ανθίζει και δεν μπορεί να μας αφήσει ανεπηρέαστους.

Μια ιστορία που υπενθυμίζει ότι δεν υπάρχει ζωή χωρίς θάνατο, αγάπη χωρίς απώλεια και ότι είναι δυνατόν να αλλάξει αναπάντεχα όλος ο κόσμος μας.

Heartstopper, Alice Oseman

Πόσο δύσκολο είναι να κάνεις coming out στην εφηβεία κυκλοφορώντας με όλο το θάρρος της νιότης σου; Πώς θα επηρεάσει τις σχέσεις με τους γονείς, τους φίλους, τους συγγενείς;

Τα δύο αγόρια γίνονται φίλοι.
Τα δύο αγόρια ερωτεύονται.

Ο Τσάρλι και ο Νικ πηγαίνουν στο ίδιο σχολείο, αλλά δεν έχουν γνωριστεί ποτέ… ώσπου μια μέρα κάθονται στο ίδιο θρανίο. Δεν αργούν να γίνουν φίλοι. Και ο Τσάρλι δεν αργεί να ερωτευτεί τον Νικ, παρόλο που είναι σίγουρος ότι δεν έχει καμία ελπίδα.

Όμως ο έρωτας φέρνει τα πάνω κάτω, και ο Νικ αρχίζει να ενδιαφέρεται για τον Τσάρλι περισσότερο απ’ όσο θα μπορούσαν να φανταστούν κι οι δυο τους.

Αυτά τα νέα graphic novels περιγράφουν τη σχέση δύο νέων αγοριών και εκφράζουν την ανάγκη για μια κοινωνία μακριά από στερεότυπα και προκαταλήψεις· μακριά από διακρίσεις και ομοφοβία.

Τα τάπερ της Αλίκης, Έλενα Ακρίτα

Βραβεία Βιβλίου Public

Με το συγκεκριμένο μυθιστόρημα η Έλενα Ακρίτα για ακόμη μια φορά παίρνει θέση σε καίρια ζητήματα, δίνει χαστούκια σε όλη την υποκρισία της κοινωνίας μας και αφυπνίζει συνειδήσεις.

Στην ιστορία, αναφέρεται και στη ζωή ενός αγοριού, του Δημήτρη, τον οποίο διώχνουν από το σπίτι του ενώ είναι μαθητής Λυκείου. Η αιτία; Η ομοφυλοφιλία του. Ο Δημήτρης καταφεύγει κατατρεγμένος στο σπίτι της θείας τους, φυλακίζεται μέσα στα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις της εποχής.

Το βιβλίο κέρδισε εκτός από την αγάπη των αναγνωστών και το βραβείο για το καλύτερο ελληνικό μυθιστόρημα από τα Public.

Bonus: Οικογένεια είναι, Κατρίνα Τσάνταλη σε εικονογράφηση Κώστα Θεοχάρη

Οικογένεια είναι
Ηλικίες 4+

Η Κατρίνα Τσάνταλη σε αυτό το βιβλίο για παιδιά μιλάει για όλες τις διαφορετικές μορφές οικογένειας. Γιατί οικογένεια είναι μια μαμά με το παιδί της που προσπαθεί με κάθε τρόπο και κάθε θυσία να το μεγαλώσει μόνη της, ένας μόνο μπαμπάς με το παιδί του που είναι για αυτό όλος του ο κόσμος, ένα ζευγάρι ομοφυλόφιλων που το δείχνουν όλοι με το δάχτυλο αλλά ανατρέφουν με όλη τους την αγάπη το παιδί τους και μπαίνουν μπροστά ως ασπίδα. Οικογένεια είναι μια γιαγιά κι ένας παππούς που μεγαλώνουν ένα παιδί που έχασε τους γονείς του, οικογένεια είναι και ένα ζευγάρι που υιοθέτησε ένα παρατημένο παιδί κι έχει αφιερώσει όλη του τη ζωή σε αυτό.

Κανένα παιδί δεν πρέπει να βιώνει την περιθωριοποίηση, την απόρριψη, το bullying για το γεγονός ότι η οικογένειά του μπορεί από τύχη να μη μοιάζει με τις οικογένειες των υπόλοιπων παιδιών.

Διαβάστε επίσης: 3 διαχρονικά βιβλία αλλάζουν τον τρόπο που βλέπουμε τον κόσμο

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *