Το μεγαλύτερο ζώο που έχει ζήσει ποτέ στον πλανήτη!

Από την ομάδα ΓεωΓΡΑΦΙΚΟΙ.

Κάντε εικόνα ένα ζώο ύψους 10 ορόφων να περπατά στους δρόμους. Συνειρμικά θα σας έρθουν σκηνές από ταινίες φαντασίας με πρωταγωνιστές τον Godzilla και τον King Kong. Αν τώρα μιλάμε για ένα θαλάσσιο θηλαστικό τότε μιλάμε για μια ρεαλιστικότατη γαλάζια φάλαινα.

Η Balaenoptera musculus, η γαλάζια φάλαινα δηλαδή, είναι το μεγαλύτερο ζώο που έχει ζήσει ποτέ στον πλανήτη, συμπεριλαμβανομένων όλων των δεινοσαύρων. Ακόμη και κατά τη γέννηση της, είναι μεγαλύτερη από τα ενήλικα άτομα των περισσότερων άλλων ζώων. Ο πλανήτης κατοικείται από συναρπαστικά πλάσματα, αλλά η γαλάζια φάλαινα είναι μια κατηγορία από μόνη της. Πάμε να δούμε μερικά χαρακτηριστικά της;

1. Οι γαλάζιες φάλαινες μπορούν να φτάσουν τα 33 μέτρα σε μήκος

Είναι γιγάντιες! Συνήθως το μήκος τους κυμαίνεται από τα 24 έως τα 30 μέτρα, με το μεγαλύτερο που έχει καταγραφεί ποτέ να είναι το μήκος μιας γαλάζιας φάλαινας 33 μέτρων. Μπορεί να μην έχετε δει από κοντά μια γαλάζια φάλαινα αλλά 3 σχολικά λεωφορεία παραταγμένα στη σειρά έχετε σίγουρα δει.

2. Μια γαλάζια φάλαινα ζυγίζει όσο 30 ελέφαντες

Το μέσο βάρος για αυτούς τους ευγενικούς γίγαντες είναι περίπου 100 έως 150 τόνοι. Μερικά άτομα φτάνουν μέχρι και τους 220 τόνους. Συγκριτικά, ένας ενήλικος αφρικανικός ελέφαντας ζυγίζει έως και 6 τόνους! Επομένως μπορεί να χρειαστούν 30 ή και περισσότεροι ελέφαντες για να ισορροπήσει μια αναλογική ζυγαριά με μια γαλάζια φάλαινα στην άλλη πλευρά.

H γαλάζια φάλαινα σε σύγκριση με τον άνθρωπο.

3. Έχουν μεγάλες καρδιές

Η καρδιά της γαλάζιας φάλαινας είναι επίσης τεράστια. Είναι η μεγαλύτερη καρδιά στο ζωικό βασίλειο, καθώς ζυγίζει περίπου 180 κιλά, ενώ το μέγεθος της πλησιάζει αυτό ενός αυτοκινήτου. Όταν μια γαλάζια φάλαινα κάνει κατάδυση για να βρει τη τροφή της, η γιγάντια καρδιά της χτυπάει μόνο δύο φορές το λεπτό.

4. Έχουν επίσης μεγάλες γλώσσες

Όπως αντιληφθήκατε οι ελέφαντες είναι μια καλή μονάδα μέτρησης βάρους. Έτσι η γλώσσα μιας γαλάζιας φάλαινας από μόνη της μπορεί να ζυγίζει όσο μερικοί ελέφαντες.

5. Έχουν τα μεγαλύτερα μωρά στη Γη

Τα πιτσιρίκια της γαλάζιας φάλαινας είναι τα μεγαλύτερα νεογέννητα στη Γη (με βάρος 4 τόνους και μήκος 8 μέτρα). Και δεν φτάνει αυτό, ο ρυθμός ανάπτυξης τους είναι από τους ταχύτερους στον κόσμο των ζώων. Παίρνουν περίπου 90 κιλά την ημέρα.

Διαβάστε επίσης:

Αυτό είναι το πιο ξηρό μέρος στη Γη

Η Κασπία Θάλασσα είναι τελικά λίμνη ή θάλασσα;

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *