Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη – Το πρώτο αναγνωρισμένο μουσείο στην Κρήτη

Κοινοποιήθηκε στο Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη η απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού περί της έγκρισης αναγνώρισής του κι έτσι ολοκληρώνεται επιτυχώς η μακρά πορεία του Ιδρύματος στην απαιτητική αλλά πολλαπλά ωφέλιμη διαδικασία αξιολόγησης στην οποία ξεκίνησε το 2018 και ολοκληρώθηκε μόλις τώρα.

Η απόφαση του Υπουργείου που ακολούθησε την ομόφωνη γνωμοδότηση του Συμβουλίου των Μουσείων αποτελεί σταθμό στη λειτουργία του και έμπρακτη επιβράβευση της διαρκούς προσπάθειας του Μουσείου Νίκου Καζαντζάκη να εκσυγχρονίζεται και να συγχρονίζει τον βηματισμό του με διεθνή επαγγελματικά πρότυπα.

Η απονομή του σήματος «Αναγνωρισμένο Μουσείο» που σημειωτέον είναι το πρώτο σήμα που αποδίδεται σε Κρητικό Μουσείο, πιστοποιεί πως το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη ανταποκρίνεται σε συγκεκριμένες ποιοτικές προδιαγραφές και πως αποδεδειγμένα εφαρμόζει καλές πρακτικές σε όλους τους τομείς οργάνωσης και λειτουργίας του.

Μουσείο Καζαντζάκη

Συγκεκριμένα η απόφαση του Υπουργείου βασίζεται σε έντεκα κριτήρια, απαραίτητα όλα για την αναγνώριση ενός Μουσείου και τα οποία πιστοποιούν πως το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη:

1. Έχει τις απαιτούμενες νομικές και πραγματικές προϋποθέσεις.

2. Διαθέτει οργανόγραμμα και εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας.

3. Έχει οργανωθεί με υψηλά επαγγελματικά και επιστημονικά πρότυπα.

4. Διαφυλάσσει υποδειγματικά και εμπλουτίζει τις συλλογές του.

5. Παρουσιάζει την απαραίτητη οικονομική βιωσιμότητα για την εκπλήρωση των στόχων του.

6. Διαθέτει το απαραίτητο για τη λειτουργία του προσωπικό.

7. Επιτελεί με επιτυχία τον εκπαιδευτικό ρόλο του.

8. Έχει δημιουργήσει δίκτυα συνεργασίας με ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, ερευνητικά κέντρα, πολιτιστικούς φορείς, καθώς και με εξειδικευμένους επιστήμονες στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

9. Σχεδιάζει τις δράσεις του (εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, εκδόσεις) σύμφωνα με τη δεδηλωμένη αποστολή και τους στόχους του.

10. Στεγάζεται σε κτήρια κατάλληλα και με επαρκή χώρο για τις ανάγκες του.

11. Είναι κοινωνικά ενεργό.

Το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη λειτουργεί από το 1983 με κύρια αποστολή τη διάσωση της μνήμης του συγγραφέα και την προώθηση του έργου και της σκέψης του. Με γνώμονα τις σύγχρονες προδιαγραφές ενός Μουσείου και ειδικότερα ενός Μουσείου αφιερωμένου σε ένα μεγάλο συγγραφέα και στοχαστή, όπως ο Νίκος Καζαντζάκης, με σεβασμό στον Ιδρυτή του, Γιώργο Ανεμογιάννη, και την ιστορία του, προχώρησε το 2008 στη ριζική ανακαίνιση της Μόνιμης Έκθεσής του και στην επανέκθεση των Συλλογών του στο πλαίσιο της συνολικότερης προσπάθειας για αναβάθμιση των υποδομών και βελτίωση των προσφερόμενων υπηρεσιών του. Έκτοτε επιχειρεί διαρκώς να παρακολουθεί τις εξελίξεις και να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις της εποχής και της κοινωνίας αυξάνοντας διαρκώς τις δράσεις εξωστρέφειας αποτελώντας ενεργό πυρήνα πολιτισμού στην ενδοχώρα του Νομού Ηρακλείου με διεθνή ακτινοβολία. Η αναγνώρισή του από το Υπουργείο Πολιτισμού λίγο πριν από τον εορτασμό των σαράντα χρόνων από την ίδρυσή του δημιουργεί συναισθήματα συγκίνησης, χαράς και ικανοποίησης.

Δήλωση του Προέδρου του Δ.Σ του Μουσείου, Καθηγητή Μιχάλη Ταρουδάκη

«Η αναγνώριση του Μουσείου Νίκου Καζαντζάκη από το Υπουργείο Πολιτισμού αποτελεί μια σημαντική επιβράβευση της εργώδους προσπάθειας των στελεχών του, που με δύσκολες συνθήκες προσπαθούν να διατηρήσουν το πνεύμα και το έργο του Νίκου Καζαντζάκη προσβάσιμο σε όλη την κοινωνία. Είναι για όλους εμάς αυτονόητο ότι ο ρόλος ενός Μουσείου δε σταματά στην έκθεση τεκμηρίων που σχετίζονται με τη θεματολογία ενός Μουσείου αλλά προχωράει σε δράσεις έρευνας εκπαίδευσης και γενικότερης εξωστρέφειας, έτσι ώστε τόσο το ευρύ κοινό όσο και οι εξειδικευμένου ερευνητές να έχουν πολλαπλές δυνατότητες αφομοίωσης και αξιοποίησης του υλικού του Μουσείου αξιοποιώντας κάθε δυνατό μέσο. Το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη αφιερωμένο αλλά και πιστό στο πνεύμα του Μεγάλου Κρητικού συγγραφέα και στοχαστή, ακολούθησε την τακτική της πορείας σε ένα ανήφορο που συνεχίζεται και θα συνεχιστεί, αλλά είχε ένα σημαντικό σταθμό την παραμονή του εορτασμού των 40 χρόνων από την ίδρυση του: Την αναγνώρισή του από το Υπουργείο Πολιτισμού. Η αναγνώριση ενός Μουσείου αποτελεί ένα τυπικό τεκμήριο της αξίας του της οργάνωσής του και της εμμονής του στην επίτευξη των στόχων του.

Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου του Μουσείο εκφράζω τις θερμές μου ευχαριστίες σε όλο το προσωπικό του Μουσείου, χάρει στις προσπάθειες και στην αφοσίωση των οποίων έγινε δυνατή η οργάνωση και λειτουργία του Μουσείου στα επίπεδα που ήταν απαραίτητα για την αναγνώρισή του, και ιδιαίτερα στην απελθούσα Διευθύντρια του Βαρβάρα Τσάκα η οποία είχε την ευθύνη του συντονισμού της πολυετούς προσπάθειας που είχε το ευτυχές αποτέλεσμα».

Διαβάστε επίσης:

5 + 1 πράγματα που ίσως δεν γνώριζες για το Μουσείο Καζαντζάκη

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *