Αυτό είναι το πιο ξηρό μέρος στη Γη

Από την ομάδα ΓεωΓΡΑΦΙΚΟΙ.

Η έρημος Ατακάμα εκτείνεται από το νότιο Περού έως τη βόρεια Χιλή και θεωρείται το πιο ξηρό μέρος στη Γη. Τι κάνει όμως την Ατακάμα επίσημα την πιο ξηρή, μη παγωμένη έρημο;

Παρακάτω θα βρείτε 8 ενδιαφέροντα στοιχεία σχετικά με την έρημο Ατακάμα:
1. Η έρημος Ατακάμα βρίσκεται ανάμεσα στις Άνδεις και στις ακτές της Χιλής σε τέτοιο ύψος, που εμποδίζει την υγρασία να φτάσει εκεί από τον Ειρηνικό ή τον Ατλαντικό Ωκεανό. Δέχεται ελάχιστες βροχοπτώσεις ετησίως και σε ορισμένα σημεία της δεν έχει πέσει σταγόνα νερού από τότε που ξεκίνησαν οι επίσημες μετρήσεις.

2. Παραδόξως, περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι αποκαλούν την έρημο Ατακάμα σπίτι τους. Συγκεντρώνονται σε παράκτια ψαροχώρια, περιοχές εξόρυξης και οάσεις. Οι κάτοικοι καλλιεργούν προϊόντα ξηρού καιρού, όπως ελιές, ντομάτες και αγγούρια, ενώ εκτρέφουν και κοπάδια αλπακά για να ζήσουν. Η έρημος είναι επίσης διάσημη για την εξόρυξη χαλκού.

3. Περιστασιακά σημειώνονται βροχοπτώσεις και το 2015 το νότιο τμήμα της ερήμου υπέστη ισχυρές πλημμύρες. Αυτό δυστυχώς προκάλεσε τον θάνατο περισσότερων από 100 ανθρώπων.

4. Το βόρειο τμήμα της ερήμου αποτέλεσε και μήλον της έριδος μεταξύ Βολιβίας και Χιλής λόγω των πολύτιμων ορυκτών που υπήρχαν στο έδαφός της. Ο πόλεμος του Ειρηνικού (γνωστός και ως Πόλεμος του Νιτρικού Κάλιου) την πενταετία 1879-1884 κατέληξε με νικητή τη Χιλή, η οποία κέρδισε τον έλεγχο της περιοχής.

5. Το Atacama Crossing είναι ένας αγώνας αντοχής που διεξάγεται στο πολυποίκιλο έδαφος της ερήμου. Διαρκεί για ένα διάστημα επτά ημερών και η απαιτητική διαδρομή περιλαμβάνει 250 χιλιόμετρα ανοδικών και καθοδικών πλαγιών. Φέτος ξεκινάει στις 25 Σεπτεμβρίου και λήγει την 1η Οκτωβρίου.

6. Το ακραίο οικοσύστημα της Ατακάμα δυσκολεύει την επιβίωση των ζώων. Ωστόσο, οι κόκκινοι σκορπιοί, οι γκρίζες αλεπούδες, οι σφήκες της ερήμου και οι πεταλούδες είναι από τα είδη που μπορούν να αντιμετωπίσουν το ξηρό περιβάλλον. Κοντά στην πλευρά του Ειρηνικού συναντάμε επίσης πιγκουίνους, θαλάσσια λιοντάρια και πελεκάνους.

7. Το τοπίο και τα εδάφη της Ατακάμα είναι μοναδικά και η σύγκριση με τον πλανήτη Άρη είναι αναπόφευκτη. Αρκετές ταινίες και τηλεοπτικές σειρές εκμεταλλεύτηκαν τα απόκοσμα σκηνικά της ερήμου. Η Οδύσσεια του διαστήματος του Στάνλεϊ Κιούμπρικ είναι μία απ’ αυτές.

Διαβάστε επίσης:

Η Κασπία Θάλασσα είναι τελικά λίμνη ή θάλασσα;

Γιατί υπάρχουν τόσες Γουινέες στον κόσμο;

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *