Γυναίκες στην επιστήμη: Μια σημαντική ημερομηνία που λίγοι θυμούνται

«Να μελετάς αυτό που αγαπάς και να μη φοβάσαι να ερευνήσεις αυτά που δεν γνωρίζεις». ― Μαρί Κιουρί

Η σχέση γυναίκας και επιστήμης αποτελεί ένα θέμα που επανέρχεται στο προσκήνιο και μελετάται διαρκώς. Το χάσμα που παρατηρείται, προκύπτει από στερεότυπα που διαιωνίζονται σε όλες τις χώρες ανεξαρτήτως γεωγραφικής τοποθεσίας, κουλτούρας, γλώσσας και οικονομικής ευημερίας.

Ενδεικτικά ποσοστά…

Έρευνες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες που εργάζονται στον ακαδημαϊκό χώρο κατέχουν χαμηλότερες βαθμίδες από αυτές των συναδέλφων τους, όχι γιατί δεν διαθέτουν τα προσόντα, την  διεθνή αναγνώριση ή δεν πληρούν τα κριτήρια. Στην Αυστραλία και στις Σκανδιναβικές χώρες, ο μέσος όρος των γυναικών που είναι στη βαθμίδα της Καθηγήτριας  ή Αναπληρώτριας Καθηγήτριας είναι  30%, στην Ευρώπη φάνηκε ότι ο μέσος όρος μόνο 18% , στην Ιαπωνία 15%  και στην Ινδία 3%.

Οι αριθμοί μπορούν να αλλάξουν, φτάνει τα δεδομένα να αμφισβητηθούν και οι γυναίκες να κάνουν τις επιλογές σπουδών και επαγγελματικής σταδιοδρομίας που τις ενδιαφέρουν, ελεύθερα, χωρίς να υπακούν σε κοινωνικές νόρμες.

Οι νεαρές γυναίκες και τα κορίτσια χρειάζονται ενθάρρυνση και πρότυπα.

Πρέπει να ενθαρρύνουμε τα κορίτσια μας να πιστέψουν περισσότερο στον εαυτό τους και να επιμείνουν σε αυτό που θέλουν να κάνουν χωρίς στερεότυπα ή την μεροληψία με βάση το φύλο. Ως κοινωνία οφείλουμε να πολεμήσουμε τις διακρίσεις που κρατούν τις γυναίκες και τα κορίτσια μακριά από την Επιστήμη, την Τεχνολογία, την Μηχανική και τα Μαθηματικά.

Άλλωστε, δεν είναι λίγες οι γυναίκες έχουν αφήσει το αποτύπωμά τους στο χώρο της επιστήμης. Για παράδειγμα, η ζωή μας σήμερα μπορεί να ήταν πολύ διαφορετική αν δεν υπήρχε η Άντα Μπάιρον Λάβλεϊς, η γυναίκα που εφηύρε την Αναλυτική Μηχανή, το πρώτο μοντέλο υπολογιστή.

Άντα Μπάιρον Λάβλεϊς

Υπάρχουν πολλά παραδείγματα γυναικών στην επιστήμη για να εμπνεύσουν τα κορίτσια μας και είναι σημαντικό να τους προσφέρουμε τα πρότυπα αυτά.  Στο πέρασμα της ιστορίας, οι γυναίκες έχουν συμβάλλει σε σημαντικό βαθμό στην επιστήμη, έχουν ανακαλύψει θεραπείες που σώζουν ζωές, έχουν παρουσιάσει εφευρέσεις που άλλαξαν τον κόσμο και έχουν διεξάγει καινοτόμες έρευνες.

Δυστυχώς όμως πολλές φορές τα κατορθώματα των γυναικών στην επιστήμη αποσιωπήθηκαν όπως στην περίπτωση της Μαίρη Άνινγκ, της σημαντικότερης κυνηγού απολιθωμάτων του κόσμου. Σε άλλη περίπτωση η αναγνώριση ήρθε πολύ αργότερα, όπως στην περίπτωση της, Χέντι Λαμάρ, της γυναίκας που εφηύρε την τεχνολογία για τα κινητά τηλέφωνα.

Μαίρη Άνινγκ

Η περίπτωση της Χέντι Λαμάρ είναι αρκετά ενδιαφέρουσα, καθώς πέρα από εφευρέτρια υπήρξε ηθοποιός του Χόλιγουντ και είχε χαρακτηριστεί ως μια από τις ομορφότερες γυναίκες της εποχής της. Ήταν διπλά σοκαριστικό για την επιστημονική κοινότητα της εποχής να παραδεχθεί ότι μια τόσο χρήσιμη ανακάλυψη είχε εφευρεθεί από μια γυναίκα και δε μια όμορφη ηθοποιό! Έτσι, η αναγνώριση για τη Χέντι Λαμάρ ήρθε πολλά χρόνια αργότερα, όταν σε μεγάλη ηλικία βραβεύτηκε  για τη συνεισφορά της στην πρόοδο των τηλεπικοινωνιών και την τεχνολογία των πληροφοριών.

Η Λαμάρ είναι ένα σημαντικό παράδειγμα για τα κορίτσια μας προκειμένου να τους δείξουμε ότι η επιτυχία βρίσκεται μακριά από τις ταμπέλες που μας βάζει η κοινωνία. Λέμε στα κορίτσια μας ότι μπορούν να γίνουν ό,τι θέλουν σε αυτόν τον κόσμο, όμως συχνά τους καλλιεργείται η αίσθηση ότι δεν υπάρχει χώρος για το «διαφορετικό», για αυτό που δεν έχει δοκιμάσει κάποιος άλλος αλλά εκείνες τις εκφράζει. Νιώθουν ακόμα ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για λάθη και ατέλειες, παρόλο που είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής.

Χέντι Λαμάρ

Ποτέ στη ζωή η επιτυχία δεν είναι δεδομένη. Ωστόσο, υπάρχει διαφορά αν στέκεσαι στους πρόποδες ενός βουνού με το αίσθημα ότι είναι ανυπέρβλητο και άρα δεν υπάρχει λόγος να προσπαθήσεις να ανέβεις και είναι διαφορετικό να σκέφτεσαι ότι μπορείς να ξεκινήσεις να ανεβαίνεις βήμα-βήμα θεωρώντας ότι μπορεί απλά να σου πάρει λίγο παραπάνω χρόνο να φτάσεις στην κορυφή.

Στο πλαίσιο αυτό, η 11η Φεβρουαρίου έχει καθιερωθεί ως Διεθνή Ημέρα των γυναικών και των κοριτσιών στην επιστήμη. Στόχος είναι να επιτευχθεί πλήρης και ισότιμη πρόσβαση και συμμετοχή στην επιστήμη για τις γυναίκες και τα κορίτσια αλλά και η περαιτέρω υιοθέτηση της ισότητας των φύλων και της χειραφέτησης των γυναικών.

Και ένας τρόπος για να το κάνουμε αυτό είναι τα βιβλία.

20 σπουδαίες γυναίκες που άλλαξαν τον κόσμο

20 σπουδαία κορίτσια
Ηλικίες 8+

Μαρί Κιουρί

παγκόσμια ημέρα της γυναίκας
Ηλικίες 7+

Κάποτε… 10 υπέροχες γυναίκες

παγκόσμια ημέρα της γυναίκας
Ηλικίες 9+

Μεγαλώνοντας Κορίτσια που Αγαπούν τον Εαυτό τους

μεγαλώνοντας κορίτσια

Διαβάστε επίσης: Τρεις σπουδαίες γυναίκες μαθηματικοί που άλλαξαν τον κόσμο

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *