Τρεις σπουδαίες γυναίκες μαθηματικοί που άλλαξαν τον κόσμο

Με βεβαιότητα έχεις διαβάσει και γνωρίζεις τον Albert Einstein, τον Srinivasa Ramanujan και τον Νεύτωνα. Σπουδαία μυαλά και σπουδαίοι Μαθηματικοί. Πόσα, όμως, γνωρίζεις για τις γυναίκες μαθηματικούς; Πόσα ονόματα σπουδαίων γυναικών γνωρίζεις, που όχι μόνο διέπρεψαν στις θετικές επιστήμες αλλά άλλαξαν τον κόσμο μας;

Δυστυχώς, τα κοινωνικά στερεότυπα υπάρχουν και είναι δύσκολο να τα αποβάλλουμε. Σε αυτό το άρθρο, όμως, θα αναφερθούμε σε τρεις σπουδαίες γυναίκες μαθηματικούς, λαμπρά μυαλά που άλλαξαν την ανθρωπότητα. Πάμε να τις γνωρίσουμε καλύτερα;

Η Υπατία (340 μ.Χ. -415 μ.Χ.)

Η Υπατία ή αλλιώς… ντετέκτιβ των άστρων! Ήταν η πρώτη γυναίκα φιλόσοφος του Δυτικού κόσμου, καθώς επίσης αστρονόμος και μαθηματικός. Στην εποχή της πίστευαν ότι η Γη ήταν ακίνητη στο κέντρο του σύμπαντος και ότι ο Ήλιος περιστρεφόταν γύρω της διαγράφοντας τον τέλειο κύκλο.

Η Υπατία χωρίς να πάψει ποτέ να αμφισβητεί, δοκίμασε αυτή τη θεωρία που όλοι πίστευαν πως ήταν σωστή και ανακάλυψε ότι στο κέντρο του σύμπαντος υπήρχε ο Ήλιος και ότι η Γη, που περιστρέφεται γύρω του, διαγράφει αντίθετα μια έλλειψη, ένα κάπως περίεργο είδος κύκλου γιατί δεν έχει μόνο ένα κέντρο. Με τη βεβαιότητα ότι ο δρόμος ανάμεσα στη Γη και στον ουρανό δεν είναι μονόδρομος, η Υπατία κοίταξε τον ουρανό από μια άλλη οπτική και τον είδε επίσης, ως καθρέπτη όσων συμβαίνουν στη γη ανάμεσα στους ανθρώπους.

γυναίκες μαθηματικοί

Έτσι, κατάλαβε ότι, όπως οι πλανήτες και τα άστρα μπορούν να κινούνται χωρίς να έχουν το ίδιο κέντρο, έτσι και οι άνθρωποι μπορούν να βρουν τον δρόμο τους ακολουθώντας διαφορετικές διαδρομές. Δεν υπάρχει μία σωστή και τέλεια διαδρομή αλλά πολλές πιθανές «τελειότητες».

Λόγω των ιδεών της δολοφονήθηκε από φανατικούς χριστιανούς.

Κάθριν Τζόνσον (1918-2020)

Η Κάθριν Τζόνσον ήταν Αφροαμερικανή μηχανικός αεροδιαστημικής που δούλεψε στη NASA και βοήθησε τον άνθρωπο να ταξιδέψει στη Σελήνη! Στην αρχή εργαζόταν σαν «ανθρώπινο κομπιούτερ», κάνοντας αυτό που της ζητούσαν, κατασκευάζοντας τους υπολογιστές που χρησιμοποιούσαν οι μηχανικοί για να κάνουν τα αεροπλάνα πιο γρήγορα και ασφαλή.

Έθετε διαρκώς ερωτήσεις, κυνηγούσε το «άπιαστο» -όπως φάνταζε για πολλούς- όνειρό της και κόντρα σε όλα τα εμπόδια που αφορούσαν το φύλο και τη φυλή της, τα κατάφερε. Όταν ορισμένοι μηχανικοί της ζήτησαν να συμπληρώσει κάποια έγγραφα για λογαριασμό τους επειδή δεν προλάβαιναν, η Κάθριν Τζόνσον πήρε την πρωτοβουλία και πρόσθεσε ορισμένες τεχνικές και επιστημονικές συμβουλές που θα τους διευκόλυναν να στείλουν ανθρώπους στο διάστημα. Ήταν οι δικοί της ακριβείς υπολογισμοί που μετέφεραν τον πρώτο άνθρωπο στη Σελήνη κι εκείνη έμεινε γνωστή στην ιστορία ως η πρώτη γυναίκα μηχανικός αεροδιαστημικής.

Άντα Μπάιρον Λάβλεϊς (1815-1852)

Αγγλίδα μαθηματικός και η γυναίκα που σχεδίασε τον πρώτο κώδικα υπολογιστή. Κόρη του λόρδου Βύρωνα, μεγάλωσε σπουδάζοντας μόνο επιστήμες, λογική και μαθηματικά. Οι αριθμοί για εκείνη ήταν πάντα πιο διασκεδαστικοί από τα παιχνίδια. Σε ηλικία 18 ετών γνωρίζει τον επιστήμονα Τσαρλς Μπάμπατζ, ο οποίος είχε εφεύρει την Αναλυτική Μηχανή, μια κατασκευή στην οποία μπορούσες να κάνεις προσθέσεις και αφαιρέσεις.

Η ίδια παθιάστηκε τόσο πολύ με τη Μηχανή που ξεκίνησε να μελετάει το σχέδιο και να προτείνει ορισμένες παραλλαγές. Μελετούσε διαρκώς τον τρόπο λειτουργίας ώσπου μια μέρα είχε μια ιδέα. Και χωρίς να το γνωρίζει, είχε επινοήσει το πρώτο πρόγραμμα για υπολογιστή στην ιστορία ή αλλιώς μια «γλώσσα» που έπρεπε να χρησιμοποιήσει μια μηχανή και απαρτιζόταν από λειτουργίες που έπρεπε να ολοκληρωθούν, ακολουθώντας συγκεκριμένους κανόνες.

Μάλιστα, το 1980 το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ παρουσίασε μια γλώσσα προγραμματισμού την οποία ονόμασε Ada, προς τιμή της! Και κάθε χρόνο, η Βρετανική Εταιρεία Πληροφορικής απονέμει βραβείο με το όνομά της.

Υ.Γ. Τις πληροφορίες τις αντλήσαμε από τα παρακάτω βιβλία:

2 Comments

  1. Pingback: Γυναίκες στην επιστήμη: Μια σημαντική ημερομηνία που λίγοι θυμούνται

  2. Pingback: Γυναίκες στην επιστήμη: Σπουδαία κορίτσια που άλλαξαν τον κόσμο!

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *