Πώς θα γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι

Πώς θα σας φαινόταν αν είχατε τα δικά σας εργαλεία για να αντιμετωπίζετε οτιδήποτε σας φέρνει η ζωή; Φαντάζει ιδανικό. Τα εργαλεία υπάρχουν και το μόνο που μένει είναι να έρθετε σε επαφή μαζί τους και να τα εξασκήσετε.

Είναι σημαντικό να γνωρίσετε τον εαυτό σας, να πιστέψτε στις ικανότητές σας, να αποκτήστε αυτοπεποίθηση για να ξεπερνάτε τα εμπόδια και να αδράξτε όλες τις καταπληκτικές ευκαιρίες που θα συναντήσετε στη διαδρομή. Κι αυτή η διαδρομή είναι καλό να ξεκινάει από την πιο μικρή μας ηλικία.

Όλα αυτά συνοψίζονται σε δύο λέξεις: Δεξιότητες ζωής. Και η ανάπτυξη δεξιοτήτων θα σας βοηθήσει να λύσετε τα προβλήματα που έχετε τώρα και να υποδεχτείτε το μέλλον γεμάτοι αυτοπεποίθηση, έτοιμοι να αντιμετωπίσετε κάθε λογής δύσκολες καταστάσεις.

Φανταστείτε ένα πύργο: Αυτός ο πύργος περιλαμβάνει και τις 5 κατηγορίες δεξιοτήτων:

  1. Επίλυση προβλημάτων.
  2. Τρόποι σκέψης (πώς να προσεγγίζετε ένα θέμα από διαφορετικές πλευρές για να σχηματίζετε τη δική σας άποψη).
  3. Επικοινωνία (Είτε μιλάτε είτε ακούτε, είτε εκφράζεστε δίχως λόγια… πώς να αναπτύξετε την πολύτιμη δεξιότητα της επικοινωνίας).
  4. Κατανοώντας τα συναισθήματα (θα σκεφτείτε όλα όσα σας κάνουν μοναδικό και θα προσπαθήσετε να βάλετε τον εαυτό σας στη θέση του άλλου για να καταλάβετε πώς μπορεί να νιώθει).
  5. Αντιμετώπιση καταστάσεων (τρόποι για να αντιμετωπίζετε μικρές, καθημερινές προκλήσεις, αλλά και αγχωτικές καταστάσεις που δημιουργούν έντονα συναισθήματα).

Και οι 5 αυτές δεξιότητες αναλύονται με τρόπο εύληπτο και κατανοητό για τα παιδιά και μέσα από απλές ασκήσεις και παραδείγματα, στο βιβλίο «Πώς θα γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι».

Σκεφτείτε για παράδειγμα, πόσο δύσκολη, μπερδεμένη και αγχωτική μπορεί να είναι η λήψη αποφάσεων για ένα παιδί. Η λήψη αποφάσεων και η επίλυση προβλημάτων είναι σημαντικές δεξιότητες που συχνά πάνε μαζί.
Ας σκεφτούμε τώρα πως έχουμε μερικά κομμάτια παζλ: 

Πώς φτάνουμε στην επίλυση των προβλημάτων…

Όμως, πριν πάρουμε μια απόφαση μπορούμε να φτιάξουμε έναν νοητό χάρτη για να αναλύσουμε τις επιλογές που έχουμε. Μας βοηθά να οργανώσουμε τη σκέψη μας, βλέποντας όλες τις εναλλακτικές.

Υπάρχει μια απόφαση την οποία πρέπει να πάρεις. Υπάρχουν αρκετές επιλογές που παρουσιάζονται πριν πάρεις την απόφαση και η κάθε μια από αυτές έχει ένα θετικό ή λιγότερο θετικό αποτέλεσμα, περισσότερα ή λιγότερα οφέλη.

Κι αν πάρεις μια λάθος απόφαση; Κι αυτό είναι μέσα στο παιχνίδι! Σε κανέναν δεν αρέσει να κάνει λάθη, αλλά όλοι κάνουμε μερικές φορές! Μπορεί να δυσκολευτείτε να βρείτε τον δρόμο σας μέσα από τα λάθη, αλλά το να μαθαίνετε από αυτά ίσως αποδειχτεί πολύ πιο χρήσιμο απ’ ότι αν κάνατε εξαρχής το σωστό.

Και μη ξεχνάτε! Το να προχωράτε μπροστά μετά από ένα λάθος δείχνει ότι μπορείτε να αντιμετωπίσετε τα πάντα.

Πώς μοιάζει ένας λαβύρινθος των λαθών;

Αποτύχετε για να πετύχετε

Η αποτυχία μπορεί να είναι πολύ εκνευριστική. Δεν πρέπει όμως ποτέ να την αφήνετε να σας αποθαρρύνει. Μερικές φορές μια αποτυχία μπορεί να οδηγήσει σε ένα καλύτερο αποτέλεσμα.

  • Προσπαθήστε να μην κολλάτε
    Θα υπάρξουν φορές που δεν θα τα πάτε όσο καλά ελπίζατε, όπως σε ένα διαγώνισμα. Ίσως δυσκολεύεστε να το αποδεχτείτε, αλλά προσπαθήστε να το ξεπεράσετε. Δεν μπορείτε να αλλάξετε το παρελθόν, αλλά μόνο το μέλλον.
  • Δεχτείτε τις προκλήσεις
    Οι άνθρωποι που έχουν συνηθίσει να πετυχαίνουν μπορεί να φοβούνται ότι δεν θα είναι καλοί σε κάτι καινούριο. Έτσι όμως ίσως χάσουν ένα σωρό εκπληκτικές ευκαιρίες. Ποτέ μην αφήνετε τον φόβο της αποτυχίας να σας κρατάει πίσω.
  • Μην τα παρατάτε εύκολα
    Μπορεί να υπάρχουν πράγματα στη ζωή που είναι εύκολα και άλλα για τα οποία θα πρέπει να προσπαθήσετε περισσότερο. Είναι πολύ εύκολο να τα παρατάμε, αλλά το να μάθεις να κάνεις κάτι που σε δυσκολεύει μπορεί να σου προσφέρει μεγάλη ικανοποίηση.
  • Η αποτυχία έχει και οφέλη
    Μια πολύ χρήσιμη δεξιότητα είναι να μπορείτε να προχωράτε μπροστά μετά από μια αποτυχία. Σας δίνει πολύτιμα μαθήματα και την αυτοπεποίθηση να αντιμετωπίσετε την επόμενη δυσκολία, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα.
  • Ο σωστός δρόμος για εσάς
    Η αποτυχία μπορεί να σας κάνει πιο αποφασιστικό να πετύχετε. Μπορεί επίσης να σας ανοίξει έναν καινούριο δρόμο. Και πού ξέρετε; Αυτός ο δρόμος μπορεί να σας οδηγήσει σε έναν καλύτερο προορισμό.
  • Το καλύτερο συναίσθημα
    Όταν αντιμετωπίζετε δύσκολες καταστάσεις και τα πράγματα δεν πάνε όπως θα θέλατε, εκτιμάτε περισσότερο την επιτυχία. Είναι υπέροχο συναίσθημα να γιορτάζεις τα κατορθώματά σου μετά από ένα δύσκολο ταξίδι.

Κεφάλαιο… Ενσυναίσθηση. 

Έχετε σκεφτεί ποτέ όλα αυτά που σας καθορίζουν; Είναι η προσωπικότητά σας, οι εμπειρίες σας, αυτά που σας αρέσουν και τόσα άλλα.

Αν παρατηρήσετε τον τρόπο που σκέφτεστε και αισθάνεστε κάθε μέρα, θα μπορέσετε να γνωρίσετε τον εαυτό σας καλύτερα και να κατανοείτε καλύτερα τα συναισθήματα των άλλων.

Κι εδώ έρχεται η μαγική λέξη: ενσυναίσθηση. Η ενσυναίσθηση είναι να βλέπουμε τα πράγματα μέσα από τα μάτια του άλλου. Με αυτόν τον τρόπο καταλαβαίνετε τους ανθρώπους που μπορεί να είναι διαφορετικοί από εσάς ή περνάνε δύσκολες καταστάσεις. Η ενσυναίσθηση οδηγεί σε έναν κόσμο με περισσότερη καλοσύνη.

Η ανάπτυξη της ενσυναίσθησης στην παιδική ηλικία είναι εξαιρετικά σημαντική για τη νοητική και συναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού, για να έχει μια καλύτερη αντίληψη και αλληλεπίδραση με τους άλλους. Παράλληλα, το βοηθά να δημιουργήσει ουσιαστικές σχέσεις και να υιοθετεί κατάλληλες συμπεριφορές.

Τα παιδιά κρατάνε τα εργαλεία στα χέρια τους. Μένει απλώς να μάθουν να τα χρησιμοποιούν και να τα εξασκούν. 

Μαθαίνουμε για τις δειξότητες της ζωής.

Ανακαλύψτε το «Πώς θα γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι»:

Για ηλικίες 8+

Υ.Γ. Παιδικά βιβλία για τα συναισθήματα και ιστορίες που εμπνέουν

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *