Παιδικά βιβλία για τα συναισθήματα και ιστορίες που εμπνέουν

Τα παιδικά βιβλία αποτελούν μικρούς θησαυρούς σοφίας και πολιτισμού. Δίνουν τροφή για σκέψη, άλλες φορές ταξιδεύουν κι άλλες φορές αποτελούν ένα καταφύγιο.

Από τα πρώτα βήματά τους μέχρι και την ενηλικίωσή τους. Βιβλία που βοηθούν τα παιδιά στην αναγνώριση των συναισθημάτων και τη διαχείρισή τους, βιβλία που τους δίνουν κίνητρα, ιστορίες και προσωπικότητες που τα εμπνέουν και αποτελούν «ενέσεις» αυτοπεποίθησης για να καταφέρουν ό,τι αγαπούν στη ζωή τους.

Παρακάτω προχωρήσαμε σε μια κατηγοριοποίηση των βιβλίων για τα συναισθήματα και τις πρώτες εμπειρίες και την ενσυναίσθηση, την αυτοπεποίθηση αλλά για σπουδαίους ανθρώπους από τους οποίους τα παιδιά λαμβάνουν σημαντικά ερεθίσματα.

Τα συναισθήματα και η διαχείρισή τους

Πώς να βοηθήσεις το παιδί σου να αντιληφθεί και να αναγνωρίσει τα συναισθήματά του; Πώς θα τον ενθαρρύνεις τα εκφράσει ακόμη κι αν νιώθει άβολα ή δυσάρεστα; Πώς θα φτάσει σε μια υγιή διαχείρισή τους;

Σειρά: Πρώτες εμπειρίες και συναισθήματα, Ηλικία: 0-3

Μια σειρά με όμορφες ιστορίες για την απώλεια, την ελπιδα, τη συνεργασία, τη φιλία, τη διαφορετικότητα, για την αγάπη ανάεσα στα αδέρφια και για τα παιδιά που δεν μοιράζονται τα πράγματά τους. Οι ιστορίες ζωντανεύουν μέσα από την όμορφη εικονογράφηση.

Σειρά: Ζεν για παιδιά, Ηλικία: 0-3

Η σειρά ΖΕΝ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ περιλαμβάνει τρυφερές ιστορίες για να περάσετε ήρεμες στιγμές με το παιδί σας και να του δείξετε πώς να εκφράζει τα συναισθήματά του. Ιστορίες για τη διάσπαση προσοχής, για την εκτόνωση της έντασης, για τον ήρεμο ύπνο, την ενσυνειδητότητα και την αυτοπεποίθηση.

Η Βαλίτσα, Ηλικίες: 4+

βιβλία για την αγάπη

Ας μάθουμε στα παιδιά ότι κανένας δεν είναι ξένος…

Μια μέρα, όταν φτάνει ένας περίεργος ξένος κρατώντας μόνο μία βαλίτσα, όλοι απορούν…

Γιατί είναι εδώ;
Από πού ήρθε;
Μα τι έχει στη βαλίτσα;

Μια ιστορία γεμάτη ελπίδα και καλοσύνη, αγάπη και τρυφερότητα για όλα τα πλάσματα που έχουν την ανάγκη μας.

Αυτοπεποίθηση- Αυτοεκτίμηση

Ένα ακόμη πολύ σπουδαίο κεφάλαιο. Τα παιδιά έχουν ανασφάλειες και φόβους και πρέπει ως γονείς να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μεγαλώσουμε παιδιά με αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση. Παιδιά που πιστεύουν στις δυνάμεις τους, που αναγνωρίζουν και αξιοποιούν τα χαρίσματα και τις δεξιότητές τους, που βουτούν στις νέες προκλήσεις και εξελίσσονται.

Ο Ιπποπόκαμπος, Ηλικίες: 0-3

βιβλία αυτοπεποίθησης για παιδιά

Ο Ιπποπόκαμπος είναι ένα «μυστήριο» πλάσμα, το οποίο εμφανίζεται σε έναν ποταμό για να χτίσει τη φωλιά του κοντά σε άλλα ζωάκια. Πολλά το αντιμετωπίζουν καχύποπτα, άλλα προσφέρουν αμέσως τη βοήθειά τους ανιδιοτελώς και μερικά θυμώνουν με την παρουσία του. Μέχρι που ο ιπποπόκαμπος τους εξηγεί πως είναι μοναδικός, ξεχωρίζει από όλους, αγαπάει τον εαυτό του κι ό,τι κι αν επιθυμεί μπορεί να το πετύχει. Τίποτα δεν τον σταματά!

Πρόκειται για μια υπέροχη ιστορία για την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθηση στα παιδιά (ή και στους μεγάλους!). Μια ιστορία για την αγάπη στον εαυτό μας.

Γέτι – Η δύναμη του ακόμη, Ηλικίες: 4+

γέτι μαρίνα γιώτη καλύτερο παιδικό βιβλίο

Είναι τελικά οι δυνατότητες και οι ικανότητές μας κάτι σταθερό ή μεταβάλλονται με την προσπάθεια που καταβάλλουμε;

Το Γέτι είναι ο φανταστικός φίλος του Αγοριού. Το ακολουθεί παντού, αλλά μπορεί να πει μονάχα μία λέξη… ακόμη.
Το Αγόρι ανακαλύπτει ότι αυτή είναι μια μαγική λέξη που, όταν τη χρησιμοποιεί σωστά, το μυαλό του μεγαλώνει και μπορεί να καταφέρει τα πάντα, αρκεί να προσπαθήσει.

Το παγκόσμιο εκπαιδευτικό φαινόμενο που αλλάζει τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τις ικανότητες των παιδιών μας, μέσα από τη φαντασία της συγγραφέως και εικονογράφου Μαρίνας Γιώτη.

 

Μια καμηλοπάρδαλη με λαιμουδένιο… λαιμό!, Ηλικίες: 4+

βιβλία αυτοπεποίθησης για παιδιά

Είμαι ο Έντουαρντ και έχω έναν λαιμουδένιο… λαιμό!

Είναι πολύ μακρύς. Πολύ ευλύγιστος. Πολύ στενός. Πολύ λεπτός. Με καφετιές κηλίδες. Έχω τον πιο μακρύ λαιμό που έχετε δει ποτέ σας, αλλά δεν μπορώ να κάνω τίποτε γι’ αυτό. Πιστέψτε με, έχω προσπαθήσει… Ανασηκώνω τους ώμους… Σκύβω… Καμπουριάζω… Μαζεύομαι… Ό,τι κι αν κάνω, όμως, ο λαιμός μου είναι εδώ, είναι εκεί, είναι παντού!

Και αυτός είναι ο Σάιρους, που από μικρός ονειρευόταν να έχει έναν λαιμό σαν τον δικό μου… λαιμουδένιο!

Μια χαρούμενη ιστορία για την αυτοεκτίμηση, τη διαφορετικότητα και τη φιλία. Ένα υπέροχο βιβλίο για όσα απασχολούν το παιδικό μυαλό!

Προσωπικότητες και ιστορίες που εμπνέουν

Σειρά: Συναρπαστικές ιστορίες, Ηλικίες: 8+

 

Σπουδαίες προσωπικότητες που εμπνέουν μικρούς και μεγάλους. Διαβάζοντας τις ιστορίες διάσημων μορφών από τον αθλητισμό, την τέχνη, την επιστήμη, τα παιδιά αποκτούν κίνητρα, αυτοπεποίηση και βρίσκονται σε μια διαρκή διαδικασία αυτοβελτίωσης ακόμη κι αν δεν το αντιλαμβάνονται απόλυτα.

Τα παιδιά πρέπει να μάθουν να ακολουθούν τα όνειρά τους και εμείς, οι γονείς, να σταθούμε συνοδοιπόροι τους. Σκοπός είναι να πλάσουμε ισχυρές προσωπικότητες με απαιτήσεις και υψηλούς στόχους.

Ιλιάδα & Οδύσσεια – Κορίτσια που έγιναν μύθος, Ηλικίες: 8+

παιδικά βιβλία Ελλήνων συγγραφέων

Η συγγραφέας Κατερίνα αντλεί από τα έπη του Ομήρου τις λογοτεχνικές φόρμες, όπως τον λυρισμό και τη θεατρική αφήγηση, και εστιάζει στις πιο καθοριστικές στιγμές της ζωής τους, περιγράφοντας ιστορίες για μάχες και έρωτες, αρετές και αδυναμίες, προδοσίες και συγχώρεση.

Δεκαοκτώ μυθικές ηρωίδες –ισχυρές και ταυτόχρονα εύθραυστες, ατίθασες, αφοσιωμένες, μοιραίες, καλόκαρδες– αντιπροσωπεύουν έντονα τη γυναίκα του σήμερα που συνεχίζει να διεκδικεί μια ισότιμη θέση στην κοινωνία.

Πρόσωπο με πρόσωπο, Ηλικίες: 9+

 πρόσωπο με πρόσωπο

20 πρόσωπα που ξεχώρισαν. 20 άνθρωποι που καινοτόμησαν και άφησαν ή αφήνουν ακόμα το στίγμα τους στον κόσμο. Καταπληκτικοί άνθρωποι, οι οποίοι σε καθημερινή βάση πραγματοποιούν επιτεύγματα, παλεύουν για τις ιδέες τους και ανακαλύπτουν καινούρια πράγματα. Ας διδαχθούμε από αυτούς!

Υ.Γ. 5 βιβλία που θα ήθελες να είχαν διαβάσει οι γονείς σου. 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *