Τρία «παραμύθια» που αξίζει να διαβάσεις ως ενήλικας

Αν κάτι αγαπούσαμε ως μικρά παιδιά, ήταν η στιγμή που οι γονείς μας μας διάβαζαν το αγαπημένο μας παραμύθι μέχρι να κοιμηθούμε. Και δεν ήταν μόνο ένα! Τον ένα μήνα παθαίναμε «εμμονή» με τη Σταχτοπούτα και τον επόμενο με τη Χιονάτη.

Μεγαλώνοντας, διψούσαμε για τις ιστορίες του Ομήρου και μια από τις πιο αγαπημένες μας ήταν η Κίρκη.

Τα παραμύθια, όμως, δεν μας λένε πάντα όλη την αλήθεια ή εμείς σε εκείνη την ηλικία, δεν μπορούσαμε να αντιληφθούμε ακριβώς όλα τα μηνύματα.

Σήμερα, χρόνια μετά, διαβάζουμε αυτές τις παραλλαγές των αγαπημένων μας παραμυθιών: Η άλλη σταχτοπούτα, Η άλλη χιονάτη και η Κίρκη. Ιστορίες με μηνύματα και ιδέες που αλλάζουν τον τρόπο σκέψης μας και μας παρασύρουν σε έναν κόσμο διαφορετικό.

Η άλλη Σταχτοπούτα, Jennifer Donnelly

παγκόσμια ημέρα της γυναίκας

Το κλασικό παραμύθι που γνωρίζουμε οι περισσότεροι είναι εκείνο που αφηγείται τις περιπέτειες μιας κοπέλας, την οποία η κακιά μητριά και οι αδερφές της υποτιμούν, υποβιβάζουν και κακομεταχειρίζονται.

Στις σελίδες του βιβλίου της Donnelly, διαβάζουμε μια συγκλονιστική ιστορία. Μια ιστορία που εστιάζει στα διαφορετικά πρόσωπα της ομορφιάς, σε όλους εκείνους τους λόγους που οδηγούν στο μίσος και τη σκληρότητα αλλά στη δύναμη που βρίσκεται στα χέρια των ανθρώπων για να μπορούν να αλλάζουν το πεπρωμένο τους. Μια ιστορία για όποιον ένιωσε έστω μια φορά στη ζωή του ότι δεν είναι αρκετός.

Μια εκδοχή του γνώριμου παραμυθιού που προσφέρει λύτρωση.

Η άλλη Χιονάτη, Jennifer Donnelly

Μη σπάσεις τον καθρέφτη… κάνε τον κομμάτια! Και ό,τι κι αν σου πουν, μην τους πιστέψεις… Ένα διαφορετικό παραμύθι που μεταφέρει ένα ισχυρό μήνυμα ισότητας και ενδυνάμωσης. Μια δυνατή φωνή για όλες τις γυναίκες που παλεύουν καθημερινά.

Μπορούν να σας απαριθμήσουν όλες τις αδυναμίες σας, αλλά δεν μπορούν να σας κάνουν να τις πιστέψετε. Μόνο εσείς μπορείτε να το κάνετε αυτό.

«Η καλοσύνη είναι πολλά πράγματα», είπε. «Είναι ευγενική. Τρυφερή. Ανεκτική. Γεννιέται από καρτερικότητα και πίστη. Ορισμένες φορές, ναι, είναι επικίνδυνη. Αν βοηθάς ένα πληγωμένο ζώο που μπορεί να σου επιτεθεί, αν υπερασπίζεσαι κάποιον που κακοποιείται… όλα αυτά είναι επικίνδυνα. Το να προσπαθείς, όμως, να κατανοήσεις ένα άλλο πλάσμα, να μπεις στη θέση του, να το βοηθήσεις, ακόμα και όταν σου κοστίζει, αυτό δείχνει δύναμη, Σόφι, όχι αδυναμία».

Κίρκη, Madeline Miller

Το τραγούδι του Αχιλλέα

Από την Κίρκη γνωρίζουμε ότι ήταν μια μάγισσα, η οποία μεταμόρφωνε τους εχθρούς της ή όσους την προσέβαλαν σε ζώα με τη χρήση μαγικών ποτών.

Η Κίρκη η κακιά, η μάγισσα, το τέρας.

Με το μαγικό ραβδί ή τη μαγική πένα της Madeline Miller, αυτή η μορφή της Κίρκης άλλαξε για πάντα. Η φεμινιστική προσέγγιση της Miller, o λυρισμός και η μαεστρία που υφαίνει τον χαρακτήρα της Κίρκης, μεταφέροντας τα μυθικά τέρατα και τις περιπέτειές της στο σήμερα, αποδεικνύουν πόσο επίκαιρη παραμένει η ιστορία της. Για την προσπάθεια κάθε γυναίκας να βρει και να διεκδικήσει τη θέση της σε μια τόσο κλειστή κοινωνία.

Προσπαθεί με όλη της τη δύναμη να πει την ιστορία της. Κι αυτή τη φορά ακούγεται. Δείχνει ότι οι άνθρωποι μπορούν να αντέξουν περισσότερα δεινά από ό,τι πιστεύουν και κρύβουν μια τρομακτική δύναμη και μαγεία μέσα τους. Κι όταν έρχεται η στιγμή, ξεκλειδώνεται και τη βγάζουν στην επιφάνεια. Για φαντάσου! Γίνονται κι εκείνοι ήρωες.

Αυτό που καταφέρνει η Miller είναι να πάρει την ιστορία του Ομήρου και να της δώσει νέα χρώματα, νέες υφές. Ρίχνει πάνω της ένα σύγχρονο φως και μας σαγηνεύει.

Υ.Γ. 3 διαχρονικά βιβλία αλλάζουν τον τρόπο που βλέπουμε τον κόσμο

2 Comments

  1. Pingback: Γιατί αυτά τα 3 βιβλία fantasy κέρδισαν την αγάπη των αναγνωστών; – Dioptra Blog

  2. Pingback: 3 διαχρονικά βιβλία αλλάζουν τον τρόπο που βλέπουμε τον κόσμο

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *