Τι συνέβαινε στον κόσμο ταυτόχρονα;

Η ιστορία ίσως φαίνεται πολύπλοκη σε μικρούς και μεγάλους. Πολιτισμοί ακμάζουν και καταρρέουν και οι σχέσεις μεταξύ τους είναι συχνά δυσνόητες.

Κάθε τόπος του πλανήτη έχει να μας πει τη δική του εκδοχή – και μόνο αν κοιτάξουμε συνολικά τον παγκόσμιο χάρτη μπορούμε να εκτιμήσουμε τον πλούτο και τα θαύματά του.

Σε κάθε εποχή έχει συμβεί ένα συναρπαστικό γεγονός και ορισμένα γεγονότα μάλιστα, συνέβησαν ταυτόχρονα! Πόσα γεγονότα αγνοούμε, πόσες ημερομηνίες δεν συγκρατούμε και πόσα ονόματα ξεχνάμε με τα χρόνια; Ένας από τους λόγους που ίσως συμβαίνει αυτό, είναι ο τρόπος εκμάθησης της ιστορίας. Γιατί η ιστορία δεν είναι και δεν θα έπρεπε να είναι αποστήθιση, μια μηχανική καταγραφή στοιχείων στον εγκέφαλό μας.

Τα παιδιά συχνά τη θεωρούν δύσκολη, περίπλοκη, ακόμα και βαρετή. Φοβούνται ότι πρέπει να απομνημονεύσουν πολλές ημερομηνίες και να μάθουν λεπτομέρειες για ιστορικά γεγονότα που δεν έχουν καμία σχέση με τα ίδια ούτε την εποχή που ζουν.

Κι εδώ έρχονται τα βιβλία να μας βοηθήσουν. Όχι, τόμοι ολόκληροι και «βαριά» βιβλία, αλλά βιβλία που μπορούν να διαβαστούν από όλους (και κυρίως από παιδιά).

Το Τι Συνέβαινε στον Κόσμο Ταυτόχρονα του Philip Parker είναι ένα βιβλίο που θα τους αλλάξει τη γνώμη για την ιστορία και θα τους κεντρίσει το ενδιαφέρον. Η υπέροχη εικονογράφηση της Liz Kay, που συνοδεύεται από συνοπτικά, κατανοητά κείμενα, θα κάνει αυτό το ιστορικό ταξίδι ακόμα πιο συναρπαστικό.

τι συνέβαινε στον κόσμο ταυτόχρονα

Τι διαβάζουμε σε αυτό το βιβλίο;

Το 1955 σημειώνεται ένα σπουδαίο κίνημα για τα πολιτικά δικαιώματα. Συλλαμβάνεται η Ρόζα Παρκς μετά την άρνησή της να μετακινηθεί στις θέσεις για έγχρωμους στο πίσω μέρος ενός λεωφορείου στην Αλαμπάμα. Την επόμενη χρονιά το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αποφασίζει ότι ο διαχωρισμός θέσεων για λευκούς και έγχρωμους είναι παράνομος μια σημαντική στον αγώνα κατά των φυλετικών διακρίσεων Το 1986 έχουμε την καταστροφή του Τσερνόμπιλ και το 1989 την πτώση του τείχους του Βερολίνου.

Τι συνέβαινε στην Αφρική όταν εφευρέθηκε η τυπογραφία; Τι γινόταν στην Ινδία όταν τραβήχτηκε η πρώτη φωτογραφία; Τι είναι το «Μπλιτς»; Πόσα χρόνια μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης ο Κολόμβος ανακάλυψε την Αμερική;

τι συνέβαινε στον κόσμο ταυτόχρονα

Αυτές είναι μερικές από τις ερωτήσεις στις οποίες θα απαντήσουν τα παιδιά, καθώς θα περιπλανιούνται στον χρόνο και θα εξερευνούν τον παγκόσμιο χάρτη. Μέσα από τις σελίδες του, θα ανακαλύψουν σημαντικά γεγονότα που έλαβαν χώρα την ίδια εποχή σε κάθε γωνιά του κόσμου και θα έρθουν σε επαφή με τον πολιτισμό διάφορων λαών. Ακόμα, θα συνδέσουν όλα τα σημαντικά γεγονότα που άλλαξαν τον ρου της παγκόσμιας ιστορίας. Τέλος, το βιβλίο θα σταθεί αφορμή ώστε τα παιδιά να αναζητήσουν περισσότερες πληροφορίες για ό,τι τους τράβηξε την προσοχή και θα αποτελέσει κίνητρο για περαιτέρω μάθηση.

Το βιβλίο καλύπτει όλο το φάσμα της παγκόσμιας ιστορίας. Ξεκινάει από την περίοδο που αναπτύχθηκαν οι πρώτοι πολιτισμοί και φτάνει μέχρι το σήμερα. Κάθε εποχή έχει ένα σημαντικό γεγονός που αναλύεται με περισσότερη λεπτομέρεια, ενώ σε κάποιους πολιτισμούς, όπως οι αρχαίοι Έλληνες ή οι Ρωμαίοι, αφιερώνονται ξεχωριστές σελίδες όπου περιγράφεται η συμβολή τους στον κόσμο.

Το Τι Συνέβαινε στον Κόσμο Ταυτόχρονα είναι ένα βιβλίο που θα συναρπάσει τα παιδιά, αλλά και τους μεγάλους. Διαβάζοντάς το μαζί τους θα συνδυάσετε τη γνώση με ένα παιχνίδι trivial, θα λύσετε απορίες και θα βρείτε απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν σκεφτήκατε ποτέ σας να κάνετε…

Η ιστορία δεν σταματά. Τα γεγονότα που βιώνουμε σήμερα θα τα δούμε γραμμένα στα ιστορικά βιβλία των επόμενων ετών. Συνεχώς υφαίνονται καινούργιες αφηγήσεις και συνδέσεις. Κι αυτό είναι το πιο συναρπαστικό!

Ανακαλύψτε τα σπουδαιότερα γεγονότα στην Ιστορία που δεν μάθατε ποτέ ότι έγιναν στην ίδια χρονική περίοδο: Τι συνέβαινε στον κόσμο ταυτόχρονα!

Υ.Γ. Ανακαλύψτε εδώ όλα τα παιδικά μας βιβλία!

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *