Ακάκιε: Μια ιστορία που θα γεμίσει την καρδιά σου

Θα πρέπει να κοσκινίσεις προσεκτικά το χνούδι, μέχρι να ξεχωρίσει το καλό σιτάρι…

Με μια χρυσή λίρα στην τσέπη και μια σοφή συμβουλή ξεκίνησε ο νεαρός Λευτέρης από το χωριό του στην Ήπειρο για την Αθήνα. Ονειρεύτηκε να χτίσει και να δημιουργήσει, να χορτάσει την πείνα του σώματος και της ψυχής των ανθρώπων. Πού μπορεί να οδηγήσει η πίστη στο όραμα; Και τι είναι τελικά αυτό που έχει περισσότερη αξία;

Ήταν μόλις 11 ετών ο Λευτέρης όταν ξεκίνησε το ταξίδι του για την Αθήνα. Μόνος, φοβισμένος, ανήμπορος, αλλά έχοντας πάντα καλά φυλαγμένο το όνειρό του. Το μέλλον του αβέβαιο. Μια διαδρομή Γιάννενα-Αθήνα, καθοριστική για τη ζωή του.

Στην Αθήνα ο Λευτέρης θα εργαστεί σε ένα παντοπωλείο. Εκεί όπου η Μαρίνα θα τρυπώσει για τα καλά στην καρδιά του. Ίδια καταγωγή και κυρίως ίδιος πυρήνας. Ο Λευτέρης τις ημέρες δούλευε και τα βράδια πήγαινε σχολείο. Η παραίτηση λέξη άγνωστη.

Το 1938 φεύγει για φαντάρος για να επιστρέψει δύο χρόνια αργότερα. Και να βρει ξανά τη Μαρίνα του, την οποία και ζητάει σε γάμο.

Τα όσα ακολούθησαν, όμως, μόνο εύκολα δεν ήταν. Ένας πόλεμος, αδυσώπητος και απάνθρωπος, όπως όλοι οι πόλεμοι, τους δοκιμάζει. Ο Λευτέρης στο μέτωπο, η Μαρίνα αγωνιώντας και περιμένοντας μια πληροφορία για τον αγαπημένο της ή ακόμη καλύτερα, ένα γράμμα από τον αγαπημένο της.

Η Ελλάδα ξυπνά από τον λήθαργο του πολέμου και τον Οκτώβρη του 1944, τα γερμανικά στρατεύματα αποχωρούν. Πείνα, εξαθλίωση, ρήμαγμα. Όσα αφήνει πίσω του ένας πόλεμος. Ο Λευτέρης εξακολουθούσε να είχε καλά φυλαγμένη την πίστη του και το όραμά του. Κι αυτή τη φορά, τίποτα δεν θα του σταθεί εμπόδιο. Θα αγωνιστεί να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα. Και θα τα καταφέρει.

Το πάθος, η εργατικότητα, η αγωνιστικότητα, η πίστη στο όραμα και η αστείρευτη αποφασιστικότητά του, τον οδήγησαν στην κορυφή. Ξεκινάει την επιχειρηματική του δραστηριότητα, αγοράζοντας μια μικρή βιοτεχνία ζυμαρικών. Μερικά χρόνια αργότερα, το 1953 δημιουργείται στην Πάτρα η πρώτη εταιρεία ζυμαρικών με καθαρά ευρωπαϊκά πρότυπα και η άνοδος δεν αργεί να έρθει.  Γρήγορα οι καινοτομίες διαδέχθηκαν η μια την άλλη και ο Λευτέρης έδωσε ζωή στον τόπο, εργασία στην τοπική κοινωνία ενώ έμελλε να αλλάξει ριζικά και να ανθίσει την τότε βιομηχανία. 

Δημιούργησε έναν κολοσσό. Μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη, και οι διακρίσεις δεν άργησαν να έρθουν. Η έδρα της εταιρίας ήταν στην Αθήνα, ενώ το κεντρικό της εργοστάσιο στην Πάτρα. Διατηρούσε επίσης, υποκαταστήματα στη Θεσσαλονίκη, στα Ιωάννινα, στη Λάρισα, στην Πάτρα και στο Ηράκλειο.

Όμως ο δρόμος δεν ήταν στρωτός και μέσα στα χρόνια πέρασε πολλές φουρτούνες. Περίοδοι απόλυτης ευτυχίας αλλά και περίοδοι που βρέθηκε στο χείλος του γκρεμού. Οφειλές που δεν είχαν αποπληρωθεί, μεγάλοι τόκοι, έλλειψη ρευστότητας στην αγορά και το καράβι του ολοένα και πιο κοντά στον βράχο. Στραβοπατήματα, λάθος αποφάσεις, κακές συγκυρίες.

Πόσες νύχτες είχε χάσει, πόσες ανηφόρες χρειάστηκε να ανέβει, πόσες απώλειες είχε. Όλα τον βάραιναν. Καθημερινά.

Ακάκιε

Σε πείσμα όλων… τα είχε καταφέρει. Αλλά το πιο σπουδαίο που κατάφερε; Ήταν να παραμείνει Άνθρωπος. Γιατί ο Λευτέρης ήταν ένας ευεργέτης, δίπλα σε όποιον είχε ανάγκη. Προσέφερε αμύθητα ποσά σε οργανισμούς, ιδρύματα, νοσοκομεία, εκκλησιαστικούς ναούς και στην κοινότητα της Λιγοψάς, χρηματοδοτώντας πολλά έργα αλλά προσφέροντας οικονομική βοήθεια ακόμα και σε προσωπικό επίπεδο αμέτρητους ανθρώπους που συνάντησε στη ζωή του.

Τιμήθηκε επίσης, επάξια για την ευεργεσία και την ανιδιοτελή προσφορά του. Ήταν ένας άνθρωπος, ο οποίος λειτουργούσε πάντα με την ψυχή και γνώμονα την αγάπη αφήνοντας έτσι πίσω του μία ανυπολόγιστης αξίας πνευματική και ανθρωπιστική διαθήκη.

Χρόνια μετά, όταν ο Ακάκιος βρίσκεται σε κάθε ελληνικό σπίτι, κοιτάζει με δέος το παρελθόν και όσα κατάφερε να δημιουργήσει. Χωρίς να ξεχνά από πού ξεκίνησε, χωρίς να ξεχνά τον τόπο που τον γέννησε. Γιατί ξέρει ότι οι ρίζες είναι που κάνουν τα πιο δυνατά δέντρα.

Το νέο βιβλίο του Κώστα Κρομμύδα, Ακάκιε, είναι βασισμένο σε αληθινά γεγονότα και συγκεκριμένα στη ζωή του Λευτέρη Μαντζίκα. Μια ιστορία που έρχεται να μας συγκινήσει και να μας θυμίσει ποια είναι η ουσία: Να είσαι Άνθρωπος. Ασφαλώς, τα μυθοπλαστικά στοιχεία δεν λείπουν αλλά ενώνουν άψογα τα κομμάτια ενός παζλ, όπου δεν μπορείς να διακρίνεις που ξεκινά και πού τελειώνει η αλήθεια.

Ακάκιε

Υ.Γ.1. Η εταιρία παραγωγής ταινιών και τηλεοπτικών σειρών «Αργοναύτες» απέκτησε τα δικαιώματα του βιβλίου με σκοπό τη μεταφορά του στον κινηματογράφο. Είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής οπτικοακουστικών έργων στην Ελλάδα που ιδρύθηκε το 2003 από τον παραγωγό Πάνο Παπαχατζή. Η εταιρεία από την ίδρυσή της έως σήμερα έχει συνεργαστεί με τις σημαντικότερες εταιρίες διανομής στην Ελλάδα (Προοπτική, Audiovisual, Feelgood). Στόχος της ομάδας των Αργοναυτών είναι να παράγει ταινίες που αγαπά και έχει στη φιλμογραφία της 16 μεγάλου μήκους ταινίες και διεθνείς συμπαραγωγές. Την καλλιτεχνική επιμέλεια του project έχει αναλάβει ο Σταύρος Στάγκος.

Υ.Γ.2. Βρείτε εδώ όλα τα βιβλία του Κώστα Κρομμύδα από τις εκδόσεις μας.

One Comment

  1. Pingback: Ακάκιε - Κώστας Κρομμύδας (Βιβλίο) | altitude.gr

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *