Γυναίκες στην επιστήμη: Μια σημαντική ημερομηνία που λίγοι θυμούνται

«Αν υπάρχει οποιαδήποτε ελπίδα να σωθεί και να βοηθηθεί η ανθρωπότητα, αυτή δεν θα έρθει παρά μόνο από το παιδί, διότι αυτή είναι η αφετηρία όπου διαμορφώνονται οι άνθρωποι», Μαρία Μοντεσόρι, μια σπουδαία γυναίκα που έγινε διάσημη για τη μέθοδο διδασκαλίας της.

Η σχέση γυναίκας και επιστήμης αποτελεί ένα θέμα που επανέρχεται στο προσκήνιο και μελετάται διαρκώς. Το χάσμα που παρατηρείται προκύπτει από στερεότυπα που διαιωνίζονται σε όλες τις χώρες ανεξαρτήτως γεωγραφικής τοποθεσίας, κουλτούρας, γλώσσας και οικονομικής ευημερίας.

Σύμφωνα με την επικείμενη έκθεση της UNESCO, οι γυναίκες εξακολουθούν να αντιπροσωπεύουν μόλις το 28% των πτυχιούχων μηχανικών και το 40% των πτυχιούχων στην επιστήμη των υπολογιστών και στην πληροφορική.

Ακόμη και σήμερα, στον 21ο αιώνα, οι γυναίκες και τα κορίτσια παραγκωνίζονται σε τομείς που σχετίζονται με την επιστήμη λόγω του φύλου τους. Οι γυναίκες πρέπει να γνωρίζουν ότι έχουν μια θέση στην επιστήμη, την τεχνολογία, τη μηχανική και τα μαθηματικά και ότι έχουν το δικαίωμα να συμμετέχουν στην επιστημονική πρόοδο.

Οι αριθμοί μπορούν να αλλάξουν, φτάνει τα δεδομένα να αμφισβητηθούν και οι γυναίκες να κάνουν τις επιλογές σπουδών και επαγγελματικής σταδιοδρομίας που τις ενδιαφέρουν, ελεύθερα, χωρίς να υπακούν σε κοινωνικές νόρμες.

Οι νεαρές γυναίκες και τα κορίτσια χρειάζονται ενθάρρυνση και πρότυπα.

Πρέπει να ενθαρρύνουμε τα κορίτσια μας να πιστέψουν περισσότερο στον εαυτό τους και να επιμείνουν σε αυτό που θέλουν να κάνουν χωρίς να επηρεάζονται από τα στερεότυπα ή την μεροληψία με βάση το φύλο. Να τους δίνουμε όλα τα ερεθίσματα χωρίς περιορισμούς, και ως κοινωνία οφείλουμε να πολεμήσουμε τις διακρίσεις που κρατούν τις γυναίκες και τα κορίτσια μακριά από τις επιστήμες.

Άλλωστε, δεν είναι λίγες οι γυναίκες έχουν αφήσει το αποτύπωμά τους στο χώρο της επιστήμης. Για παράδειγμα, η ζωή μας σήμερα μπορεί να ήταν πολύ διαφορετική αν δεν υπήρχε η Άντα Μπάιρον Λάβλεϊς, η γυναίκα που εφηύρε την Αναλυτική Μηχανή, το πρώτο μοντέλο υπολογιστή.

Άντα Μπάιρον Λάβλεϊς

Υπάρχουν πολλά παραδείγματα γυναικών στην επιστήμη για να εμπνεύσουν τα κορίτσια μας και είναι σημαντικό να τους προσφέρουμε τα πρότυπα αυτά.  Στο πέρασμα της ιστορίας, οι γυναίκες έχουν συμβάλει σε σημαντικό βαθμό στην επιστήμη, έχουν ανακαλύψει θεραπείες που σώζουν ζωές, έχουν παρουσιάσει εφευρέσεις που άλλαξαν τον κόσμο και έχουν διεξάγει καινοτόμες έρευνες.

Δυστυχώς όμως πολλές φορές τα κατορθώματα των γυναικών στην επιστήμη αποσιωπήθηκαν, όπως στην περίπτωση της Μαίρη Άνινγκ, της σημαντικότερης κυνηγού απολιθωμάτων του κόσμου. Σε άλλη περίπτωση η αναγνώριση ήρθε πολύ αργότερα, όπως στην περίπτωση της, Χέντι Λαμάρ, της γυναίκας που εφηύρε την τεχνολογία για τα κινητά τηλέφωνα.

Μαίρη Άνινγκ

Η περίπτωση της Χέντι Λαμάρ είναι αρκετά ενδιαφέρουσα, καθώς πέρα από εφευρέτρια υπήρξε ηθοποιός του Χόλιγουντ και είχε χαρακτηριστεί ως μια από τις ομορφότερες γυναίκες της εποχής της. Ήταν διπλά σοκαριστικό για την επιστημονική κοινότητα της εποχής να παραδεχθεί ότι μια τόσο χρήσιμη ανακάλυψη είχε εφευρεθεί από μια γυναίκα και δε μια όμορφη ηθοποιό! Έτσι, η αναγνώριση για τη Χέντι Λαμάρ ήρθε πολλά χρόνια αργότερα, όταν σε μεγάλη ηλικία βραβεύτηκε  για τη συνεισφορά της στην πρόοδο των τηλεπικοινωνιών και την τεχνολογία των πληροφοριών.

Η Λαμάρ είναι ένα σημαντικό παράδειγμα για τα κορίτσια μας προκειμένου να τους δείξουμε ότι η επιτυχία βρίσκεται μακριά από τις ταμπέλες που μας βάζει η κοινωνία. Λέμε στα κορίτσια μας ότι μπορούν να γίνουν ό,τι θέλουν σε αυτόν τον κόσμο, όμως συχνά τους καλλιεργείται η αίσθηση ότι δεν υπάρχει χώρος για το «διαφορετικό», για αυτό που δεν έχει δοκιμάσει κάποιος άλλος αλλά εκείνες τις εκφράζει. Νιώθουν ακόμα ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για λάθη και ατέλειες, παρόλο που είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής.

Χέντι Λαμάρ

Ποτέ στη ζωή η επιτυχία δεν είναι δεδομένη. Ωστόσο, υπάρχει διαφορά αν στέκεσαι στους πρόποδες ενός βουνού με το αίσθημα ότι είναι ανυπέρβλητο και άρα δεν υπάρχει λόγος να προσπαθήσεις να ανέβεις και είναι διαφορετικό να σκέφτεσαι ότι μπορείς να ξεκινήσεις να ανεβαίνεις βήμα-βήμα θεωρώντας ότι μπορεί απλά να σου πάρει λίγο παραπάνω χρόνο να φτάσεις στην κορυφή.

Στο πλαίσιο αυτό, η 11η Φεβρουαρίου έχει καθιερωθεί ως Διεθνή Ημέρα των γυναικών και των κοριτσιών στην επιστήμη. Στόχος είναι να επιτευχθεί πλήρης και ισότιμη πρόσβαση και συμμετοχή στην επιστήμη για τις γυναίκες και τα κορίτσια αλλά και η περαιτέρω υιοθέτηση της ισότητας των φύλων και της χειραφέτησης των γυναικών.

Και ένας τρόπος για να το κάνουμε αυτό είναι τα βιβλία.

Πώς ακούμε το σύμπαν

Ηλικίες 7+

Κάποτε, στο μακρινό σύμπαν, δύο μαύρες τρύπες συγκρούστηκαν φτιάχνοντας μια μεγαλύτερη μαύρη τρύπα.
Η ενέργεια που απελευθερώθηκε δημιούργησε κυματισμούς στον χωρόχρονο.
Μετά από ένα δισεκατομμύριο χρόνια οι κυματισμοί αυτοί έφτασαν στη Γη και στο μηχάνημα LIGO.

Η Γκαμπριέλα Γκονζάλες και η ομάδα της απέδειξαν ότι άκουσαν τα βαρυτικά κύματα και ότι η θεωρία του Αϊνστάιν είναι σωστή.

20 σπουδαίες γυναίκες που άλλαξαν τον κόσμο

20 σπουδαία κορίτσια
Ηλικίες 8+

Ποιο ήταν το μυστικό αυτών των κοριτσιών; Έμαθαν να αφουγκράζονται τον εαυτό τους και να ακολουθούν το πάθος που είχαν κρυμμένο στην καρδιά τους. Έπειτα, επένδυσαν πολύ χρόνο και κόπο για να κατακτήσουν τους στόχους τους, ακόμα και όταν κανένας δεν πίστευε ότι θα τα καταφέρουν.

Αυτός είναι ο λόγος που προτείνουμε να διαβάσετε τις ιστορίες τους προσεκτικά και να αναλογιστείτε τα σπουδαία κατορθώματα στη ζωή τους.

Κάποτε… 10 υπέροχες γυναίκες

παγκόσμια ημέρα της γυναίκας
Ηλικίες 9+

Πιλότος ή προστάτιδα του περιβάλλοντος, χημικός ή υπέρμαχος των δικαιωμάτων των παιδιών, κοσμοναύτισσα, συγγραφέας, ζωγράφος… Aυτές οι δέκα υπέροχες γυναίκες αφηγούνται τη ζωή τους και γίνονται έμπνευση για όλα τα παιδιά που ονειρεύονται να κατακτήσουν τον κόσμο!

Μεγαλώνοντας Κορίτσια που Αγαπούν τον Εαυτό τους

μεγαλώνοντας κορίτσια

Ένα κορίτσι που αγαπάει τον εαυτό του:

Έχει φιλοδοξίες και στόχους, γιατί πιστεύει στις δυνάμεις του.
Φροντίζει την ψυχική και τη σωματική του υγεία, γιατί είναι φυσικό να προσέχεις αυτόν που αγαπάς.
Αποζητά υγιείς σχέσεις, γιατί πιστεύει ότι αυτό ακριβώς αξίζει.
Είναι χαρούμενο και νιώθει ασφάλεια, γιατί ξέρει πως ο πιο σταθερός φίλος και ικανός σύμμαχος είναι ο εαυτός του.

Βασισμένοι σε επιστημονική έρευνα, αλλά και στην προσωπική εμπειρία που έχουν ως γονείς, οι συγγραφείς του βιβλίου αυτού παρουσιάζουν με απλότητα και σαφήνεια εφτά βασικά σημεία που θα μας βοηθήσουν να μεγαλώσουμε ευτυχισμένα κορίτσια σ’ έναν κόσμο όπου δεν είναι πάντα εύκολο, και μερικές φορές είναι πολύ δύσκολο, να είσαι κορίτσι.

Διαβάστε επίσης:

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *