Για ένα τανγκό στη Σμύρνη…

Μια γυναίκα στέκεται στην μπόρα… Μια γυναίκα που έχει την μπόρα στο μυαλό της…

Υπάρχουν πολλά μυθιστορήματα που αφηγούνται όσα συνέβησαν στην καταστροφή της Σμύρνης το 1922, αλλά ελάχιστα που μιλάνε για τα προηγούμενα χρόνια. Πώς ήταν η Ελλάδα τη δεκαετία μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους; Πώς άλλαζε η κοινωνία καθώς όλο και περισσότερα εδάφη και νέοι πληθυσμοί ενσωματώνονταν στην επικράτεια;

Ήταν αναμφίβολα μια ταραγμένη εποχή, με όνειρα για νέους αγώνες και νέες πατρίδες, αλλά και ακατάπαυστες πολιτικές διαμάχες που οδήγησαν στο να στεριώσει ο εθνικός διχασμός.

Αυτός είναι ο καμβάς του νέου μυθιστορήματος της Γιώτας Γουβέλη, που πριν δύο χρόνια κέρδισε τους αναγνώστες με το πολυαγαπημένο πια «Δάκρυ της Μάντισσας». Τώρα, στο «Για ένα τανγκό στη Σμύρνη» φέρνει στο προσκήνιο την ιστορία της Λευκιώς, μιας νεαρής κοπέλας που έχει έρθει ως προσφυγοπούλα από τη Μικρασία, όχι με την καταστροφή του 1922, αλλά μια δεκαετία νωρίτερα, με τους πρώτους διωγμούς του Ελληνισμού.

Η Λευκιώ, αν και μαθημένη σε μεγαλεία, πλέον ζει φτωχικά με τη μητέρα και τη γιαγιά της στην Αιτωλοακαρνανία. Παρά τους περιορισμούς και τις προκαταλήψεις που αντιμετωπίζει ένα κορίτσι της εποχής της, είναι καλλιεργημένη, μεγαλωμένη με αξίες και πασχίζει να προσαρμοστεί στη νέα της πατρίδα. Καθημερινά παίρνει το τρένο για το Μεσολόγγι ώστε να τελειώσει το γυμνάσιο, ωστόσο, ο σαρωτικός της έρωτας για τον γιο του τσιφλικά της περιοχής την παγιδεύει στα δίχτυα μιας σπαρακτικής περιπέτειας.

Η κοινωνία ασφυκτική και αμείλικτη, διαλύει την οικογένειά της και η Λευκιώ για να γλιτώσει από έναν θανάσιμο κίνδυνο δραπετεύει στην πρωτεύουσα. Η μεγαλοαστική Αθήνα της εποχής, οι λογοτέχνες της, οι καθαρευουσιάνοι και οι δημοτικιστές, συνθέτουν το σκηνικό των εμπειριών της. Η Λευκιώ γίνεται έρμαιο στις διαθέσεις ενός προστάτη που σαν από θαύμα συναντά στον δρόμο της, αλλά δεν παύει ούτε λεπτό να ονειρεύεται τη λατρεμένη Σμύρνη. Να είναι πάνω σε ένα βαπόρι και να βλέπει την προκυμαία να έρχεται όλο και πιο κοντά…

Να ξεχωρίζουν οι τρούλοι και οι μιναρέδες να τρυπούν τον αέρα… Πάνω απ’ όλους να στέκει ο χρυσός σταυρός στο μαρμαρένιο καμπαναριό της Αγίας Φωτεινής που λαμποκοπά κι αστράφτει στο παγερό φως της μέρας.

Με το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και τη συνθήκη των Σεβρών, η ευκαιρία παρουσιάζεται, όμως αποδεικνύεται συγκαλυμμένη κατάρα. Η Σμύρνη επιστρέφει μετά από αιώνες σε ελληνικά χέρια και η Λευκιώ θα ταξιδέψει εκεί για να πραγματοποιήσει τα όνειρά της και να παλέψει για τη ζωή και την αγάπη που της έχουν στερήσει.

Όμως η πιο δυνατή μπόρα είναι γραφτό να ξεσπάσει την ημέρα της μεγαλύτερης ευτυχίας της.

Η Λευκιώ και οι δύο άντρες που τη σημαδεύουν, ο Αναστάσης και ο Βίκτωρας, φτιάχνουν το ψηφιδωτό μιας γοητευτικής εποχής, αλλά κι ενός εθνικού δράματος. Το μαγευτικό «Για ένα τανγκό στη Σμύρνη» είναι ένας φόρος τιμής σε εκείνες τις αλησμόνητες πατρίδες και ταυτόχρονα μια ιστορία για την άγνωστη δύναμη που κρύβουμε μέσα στην ψυχή μας.

Για ένα τανγκό στη Σμύρνη

 

Υ.Γ. Ανακαλύψτε περισσότερα συναρπαστικά μυθιστορήματα ελληνικής λογοτεχνίας αγαπημένων Ελλήνων συγγραφέων!

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *