Η Γιατρίνα: Ένα «διαβολοθήλυκο» ή ένας «άγγελος»;

Η Γιατρίνα που το όνομά της ήταν Σουζάνα Φαζέκας… Μπορεί να μην έχεις ακούσει το όνομά της… αλλά σίγουρα θα έχεις ακούσει την ιστορία της. Πρόκειται για μια γυναίκα που μπλέχτηκε σε μια σειρά εγκλημάτων από το 1911 έως το τέλος του Α’ παγκοσμίου πολέμου σε ένα άσημο χωριό της Αυστροουγκρικής Αυτοκρατορίας.

Με μια πρώτη εκτίμηση, θα τη χαρακτήριζες μέχρι και «ψυχασθενή». Θα την έδειχνες με το δάχτυλο και θα την απομόνωνες απ’ το κοινωνικό σύνολο.

Η Σουζάνα Φαζέκας, μαμή, πρακτική γιατρός και μοδίστρα εμφανίστηκε το 1911 στο Ναγκιρέβ, σκορπίζοντας τη σύγχυση στην περιοχή. Γιατί η Σουζάνα έραβε φουστάνια, μαντάριζε σκισμένα φρύδια και γόνατα και ξήλωνε προκαταλήψεις κι ενδοιασμούς. Για άλλους ήταν ένα διαβολοθήλυκο και για άλλους ένας άγγελος που προσέφερε πολύτιμες υπηρεσίες. Για όλους, όμως, αποτελεί μια προσωπικότητα που άφησε το στίγμα της στην ιστορία. Κάθε κακοποιημένη γυναίκα έβρισκε στήριξη κοντά της μαθαίνοντας να σηκώνει κεφάλι κι έφτανε ακόμη και στο έγκλημα στο όνομα της καταπατημένης ελευθερίας της, σε μια εποχή κατά την οποία άρχιζε να νιώθει τη δύναμή της.

Η αγαπημένη συγγραφέας Πασχαλία Τραυλού στο νέο της μυθιστόρημα, η «Γιατρίνα», σκαλίζει το παρελθόν της Σουζάνα, αναζητώντας τα ελατήρια της ανήκουστης πράξης της, αναλύοντας τον πολύπλοκο ψυχισμό αυτής της γυναίκας αλλά και τα βαθύτερα κοινωνικά αίτια. Γιατί οι παθογενείς συμπεριφορές είναι συχνά αποτέλεσμα του περιβάλλοντος και των τραυμάτων που προκαλεί στον άνθρωπο.

Πολύ περισσότερο, αναδεικνύει το σθένος της αγανάκτησης και τον κίνδυνο που επιφέρει η καταπατημένη αξιοπρέπεια. Η εκδίκηση, η παράνοια και ο έρωτας αποτελούν στο βιβλίο ένα πολύπλοκο τρίπτυχο που αποδεικνύει πόσο ρευστά είναι τα όρια ανάμεσα στην τρέλα και την πλάνη, την αντικειμενικότητα και την ψευδαίσθηση, το φως και το σκοτάδι της ύπαρξης.

Μια ιστορία πραγματική που ξεπερνά σε πολλά σημεία τη δύναμη της φαντασίας. Η «Γιατρίνα», της Πασχαλίας Τραυλού, είναι ένα πολυεπίπεδο μυθιστόρημα που προβληματίζει, συγκινεί και επανατοποθετεί τον αναγνώστη απέναντι στην έννοια του εγκλήματος και του εγκληματία.

 

Γιατρίνα

 

Υ.Γ. Ανακαλύψτε περισσότερα συναρπαστικά μυθιστορήματα ελληνικής λογοτεχνίας αγαπημένων Ελλήνων συγγραφέων!

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *