Πώς μπορούν οι αρχαίοι να αλλάξουν τη ζωή μας σήμερα

Ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα του ανθρώπινου είδους είναι ότι η σοφία μας μεταφέρεται από γενιά σε γενιά, στο πέρασμα των αιώνων. Πώς μπορούμε λοιπόν να διδαχτούμε από τους μεγάλους ηγέτες και στοχαστές της αρχαιότητας; Είναι πολύ εύκολο: μέσα από τα βιβλία, που είναι οι αέναοι φορείς γνώσης. Γιατί ανοίγοντας ένα καλό βιβλίο είναι σαν να πίνεις καφέ και να συζητάς με τις μεγαλύτερες προσωπικότητες που περπάτησαν ποτέ στη γη. Για να εκμεταλλευτείτε κι εσείς αυτήν την ευκαιρία, σας προτείνουμε μια σειρά από τρία μικρά και πρακτικά βιβλία που θα σας προσφέρουν συμπυκνωμένη σοφία από τρεις μεγάλους της αρχαιότητας.

Ιούλιος Καίσαρας – Η τέχνη της ηγεσίας
Οι αληθινοί ηγέτες προσπαθούν πάντα να γίνουν καλύτεροι. Η Ιστορία είναι γεμάτη με ηγέτες που ήταν εντελώς αποκομμένοι από τον λαό και επιδίωκαν με κάθε κόστος τις προσωπικές τους φιλοδοξίες. Όμως, ο Καίσαρας, ξεκινώντας από χαμηλά, απέδειξε με τα λόγια και τις πράξεις του ότι δεν θεώρησε ποτέ τον εαυτό του ανώτερο από τον μέσο Ρωμαίο πολίτη. Και είχε μια εκπληκτική ικανότητα να κερδίζει την αφοσίωση των άλλων, να μετατρέπει τους εχθρούς σε συμμάχους και τους συμμάχους σε πιστούς ακολούθους. Ο συγγραφέας Phillip Barlag χρησιμοποιεί δραματικά και γλαφυρά περιστατικά από τη ζωή του Καίσαρα –όρμησε μόνος του ενάντια σε ολόκληρο στρατό, και έδωσε χάρη σε άτομα που γνώριζε ότι ήθελαν να τον σκοτώσουν– για να μας δείξει πόσα μπορεί να διδάξει ο Καίσαρας στους σύγχρονους ηγέτες.
Ο Ιούλιος Καίσαρας είναι μια εμβληματική ηγετική προσωπικότητα που μπορεί να μας δείξει τον δρόμο προς την επιτυχία. Αυτό το κατατοπιστικό βιβλίο που περιλαμβάνει χαρακτηριστικά περιστατικά από τη ζωή του Καίσαρα, αποτελεί έναν πλήρη οδηγό που μπορεί να διδάξει και να εμπνεύσει όσους ενδιαφέρονται να αναπτύξουν την προσωπικότητά τους.
{Βρείτε το βιβλίο εδώ και σε όλα τα βιβλιοπωλεία.}

 

? Κικέρων – Η τέχνη της πειθούς
Δεν είναι λίγες οι φορές που τυχαίνει να πρέπει να πείσουμε κάποιον, είτε συζητάμε με έναν φίλο μας για κάτι τετριμμένο είτε προσπαθούμε να πείσουμε τους συναδέλφους μας για μια σημαντική απόφαση. Αντί να βασιζόμαστε στο ένστικτο –με συνέπεια πολύ συχνά να δυσκολευόμαστε ή να αποτυγχάνουμε–, θα είμαστε πιο κατανοητοί αν αφομοιώναμε τη διαχρονική τέχνη της πειθούς, τη ρητορική. Η Τέχνη της Πειθούς συνοψίζει τη ρητορική σοφία του Κικέρωνα, του σπουδαιότερου αγορητή της αρχαίας Ρώμης, από όλα τα έργα του, και τη συνδυάζει με κείμενα από τους δικανικούς και τους πολιτικούς λόγους του, παρουσιάζοντας τις εξαιρετικά αποδοτικές τεχνικές του στην πράξη. Το αποτέλεσμα είναι μια διαφωτιστική και ψυχαγωγική εισαγωγή στα μυστικά της πειστικής ομιλίας και γραφής, η οποία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων στρατηγικές που είναι εξίσου αποτελεσματικές σήμερα –στο γραφείο, στις δικαστικές αίθουσες, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στις πολιτικές συζητήσεις– όσο ήταν στο ρωμαϊκό φόρουμ.
{Βρείτε το βιβλίο εδώ και σε όλα τα βιβλιοπωλεία.}

 

? Tang Taizong – Η τέχνη του να ακούς
H απόλυτη νομιμοποίηση και εξουσία του ηγεμόνα πηγάζει από την αρετή και τη σοφία του. Στην Ασία οι ιστορικοί συγκρίνουν τον σπουδαιότερο αυτοκράτορα της Κίνας Tang Taizong (598-649 μ.Χ.) με μεγάλους ηγέτες της παγκόσμιας ιστορίας, όπως ο Αύγουστος, ο Τζένγκις Χαν και ο Ναπολέων. Τα γραπτά του θεωρούνται ένας ανεκτίμητος οδηγός ηγεσίας και διοίκησης. Όταν ίδρυσε τη δυναστεία των Tang, ο Taizong ήταν μόλις είκοσι οκτώ ετών και τα κυριότερα επιτεύγματά του ήταν η εξάπλωση της αυτοκρατορίας των Τang. Επικράτησε των απογόνων του Αττίλα, άνοιξε τον Δρόμο του Μεταξιού και δημιούργησε μια χρυσή εποχή ευημερίας. Ένα από τα κυριότερα γνωρίσματά του ήταν ότι ήξερε να ακούει όσους βρίσκονταν γύρω του, από τους πιο σπουδαίους έως και τους πιο ταπεινούς, και να αξιοποιεί τις συμβουλές τους με τον καλύτερο τρόπο.
{Βρείτε το βιβλίο εδώ και σε όλα τα βιβλιοπωλεία.}

ΥΓ: Σας ενδιαφέρουν γενικά τα βιβλία προσωπικής ανάπτυξης; Έχουμε μια μεγάλη συλλογή για να διαλέξετε αυτά που σας ταιριάζουν.

One Comment

  1. Pingback: Βιβλιοφιλική ανασκόπηση 2017! – Dioptra Blog

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *