Μια όμορφη συνάντηση, μια λέσχη ανάγνωσης με μέλη της μικρούς αναγνώστες!
Στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος παραγματοποιείται η Παιδική Λέσχη Ανάγνωσης, για τους μικρούς βιβλιόφιλους από 9 έως 12 ετών, με συντονίστρια τη συγγραφέα Αγγελική Δαρλάση.
Το βιβλίο για τον Δεκέμβρη είναι Οι Άθλοι του Victor Hugo σε διασκευή του Μιχάλη Μακρόπουλου και εικονογράφηση του Βασίλη Κουτσογιάννη.
Οι μικροί αναγνώστες θα συναντηθούν για να ανταλλάξουν εντυπώσεις, συναισθήματα και σκέψεις, αλλά και να ταξιδέψουν, με όχημα τη φαντασία τους και αφετηρία το βιβλίο του μήνα, στους συναρπαστικούς κόσμους που ξεπηδούν από τις σελίδες τους.
Info!
Πότε; 16 Δεκεμβρίου, 17.30-19.00
Πού; Παιδικό Εργαστήρι ΕΒΕ στο ΚΠΙΣΝ
Έως 22 συμμετοχές, για παιδιά 9 έως 12 ετών
Ελεύθερη συμμετοχή, με ηλεκτρονική προεγγραφή εδώ.
Για τη συμμετοχή στη Λέσχη είναι απαραίτητο όσοι και όσες κρατούν θέση να έχουν διαβάσει το βιβλίο του μήνα. (Επίσης, είναι χρήσιμο να το έχουν μαζί τους).
Τα παιδιά πρέπει να συνοδεύονται πάντοτε από γονείς ή ενήλικες συνοδούς, οι οποίοι δε θα πρέπει να απομακρύνονται από τον εξωτερικό χώρο της δραστηριότητας.
Όταν στη Γαλλία του 1796 ο Γιάννης Αγιάννης, ένας νεαρός φτωχός άντρας, κλέψει ένα καρβέλι ψωμί θα συλληφθεί και θα οδηγηθεί στη φυλακή, όπου και θα μείνει για δεκαεννέα ολόκληρα χρόνια. Όταν επιτέλους αποφυλακίζεται κανείς δε θα θελήσει ούτε καν στέγη να δώσει στον πρώην κατάδικο. Κανείς εκτός από έναν που όμως ο Αγιάννης θα προδώσει κλέβοντάς τον. Όταν και πάλι συλληφθεί, ο ευεργέτης του θα του δώσει μια δεύτερη ευκαιρία – πιστεύοντας ότι όλοι μας τη δικαιούμαστε. Και πράγματι αυτή την ευκαιρία ο Αγιάννης θα την εκμεταλλευτεί, αλλάζοντας ριζικά τη ζωή του. Και συνεχίζοντας να δίνει κι ο ίδιος ευκαιρίες σε ανθρώπους που τις έχουν ανάγκη, επηρεάζοντας τις δικές τους ζωές.
Θεωρείται ένα από τα σπουδαιότερα μυθιστορήματα του 19ου αιώνα, ένα λογοτεχνικό αριστούργημα που λάτρεψαν οι αναγνώστες της εποχής του κι από τότε συνεχίζει να συγκινεί μικρούς και μεγάλους κάθε εποχής. Οι χαρακτήρες του συγκεκριμένου βιβλίου, όπως ο φοβερός και τρομερός επιθεωρητής Ιαβέρης, η μικρή Κοζέτ, ο άφοβος Γαβριάς αλλά πάνω απ’ όλα ο θαρραλέος Γιάννης Αγιάννης έχουν μείνει αξέχαστοι σε αμέτρητους αναγνώστες.
Αν σου αρέσουν, λοιπόν, οι ιστορίες με αγωνία και περιπέτειες, οι ιστορίες άλλων μακρινών εποχών που όμως μπορούν να μας εμπνέουν και να μας αφορούν και σήμερα, οι θαρραλέοι άνθρωποι τότε μπορείς να διαβάσεις το συγκεκριμένο βιβλίο και να συζητήσουμε για θέματα όπως η δικαιοσύνη, η καλοσύνη και η μνησικακία, η ανθρωπιά, για το κατά πόσο οι άνθρωποι μπορούν πραγματικά ν’ αλλάξουν και τόσα άλλα…
Δραστηριότητες για τα παιδιά πριν τη Λέσχη Ανάγνωσης
Κάποια πράγματα που μπορείς να σκεφτείς και να σημειώσεις πριν τη συνάντησή μας, ώστε να τα μοιραστούμε και να τα συζητήσουμε όταν συναντηθούμε:
- Ο συγγραφέας Βίκτωρ Ουγκώ είχε πει: «Οι Άθλιοι γράφτηκαν για όλα τα έθνη. Δεν ξέρω αν θα διαβαστούν από όλους, όμως εγώ για όλους τους έγραψα…». Γιατί πιστεύεις ότι το είπε αυτό; Πώς το σχολιάζεις; Πιστεύεις ότι το έγραψε, εν αγνοία του, και για το σήμερα που ζούμε εμείς;
- Αν κάτι σε ενέπνευσε από το συγκεκριμένο βιβλίο για να γράψεις τη δική σου μικρή ιστορία για δικαιοσύνη ή αδικία, μπορείς να τη γράψεις και να τη μοιραστείς μαζί μας.
Ο Μιχάλης Μακρόπουλος
Ο Μιχάλης Μακρόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1965, σπούδασε βιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών κι εργάζεται ως μεταφραστής λογοτεχνίας από τα αγγλικά και τα γαλλικά (έχοντας μεταφράσει αρκετά έργα των Ernest Hemingway, Truman Capote, F.S. Fitzgerald, John Steinbeck, Ray Bradbury, Stephen King, Saul Bellow, Richard Powers, Michel Faber, Antoine de Saint-Exupery, Martin Amis, κ.ά.). Έζησε εννέα χρόνια στη Θεσσαλονίκη. Πλέον κατοικεί στη Λευκάδα με τη σύζυγό του (επίσης μεταφράστρια, καθώς και αφηγήτρια παραμυθιών) και με τα δυο τους παιδιά, και περνά μεγάλα διαστήματα στο Δελβινάκι Πωγωνίου στην Ήπειρο. Έχει εκδώσει έντεκα βιβλία για ενήλικες, τα τέσσερα τελευταία στις εκδόσεις Κίχλη: Το δέντρο του Ιούδα (2014), Τσότσηγια & Ω’μ (2017), Μαύρο νερό (2019), Η θάλασσα (2020), καθώς και βιβλία για παιδιά, μεταξύ αυτών τα: Ο Μάρκος και η περίεργη εφεύρεση του καθηγητή Στρφτ (Καστανιώτης, 2005), Το παιδί μες στη βαλίτσα (Πατάκης, 2013), Η μαλαματένια βελανιδιά (Καλειδοσκόπιο, 2020) και το Καρναβάλι των θαυμάτων και των τεράτων (Νάκας, 2008), που εκδόθηκε επίσης στα γαλλικά (Le Carnaval des merveilles et des monstres, Editions Planete, 2018) και στα αγγλικά (The Carnival of Marvels and Monsters, Planete Rebelle, 2019). Από τις Εκδόσεις Διόπτρα κυκλοφορεί η Φάρμα των Ζώων σε διασκευή για παιδιά.
Η συντονίστρια, Αγγελική Δαρλάση
Συγγραφέας λογοτεχνίας για παιδιά και νέους, θεατρική συγγραφέας και διδάσκουσα δημιουργικής γραφής και θεάτρου.
Έργα και βιβλία της έχουν μεταφραστεί στα Αγγλικά, Τουρκικά, Κορεατικά, Ισπανικά και Γαλλικά. Βιβλία της έχουν διασκευαστεί για θεατρικές παραστάσεις, (με πιο πρόσφατη την παράσταση «Το αγόρι στο θεωρείο» από το Εθνικό Θέατρο- 2021-2022), κουκλοθεατρικές παραστάσεις και κάποια βρίσκονται σε στάδιο προπαραγωγής για ταινίες (σε δικό της σενάριο) – σε Ελλάδα κι εξωτερικό.
Συμμετείχε ως συν-συγγραφέας σε παραγωγές των Κρατικών θεάτρων Καρλσρούης και Ουψάλας και Εθνικού Θεάτρου του Λουξεμβούργου (2021&2022) και της Union des Théâtres del’Εurope (2018). Θεατρικά έργα της έχουν παρουσιαστεί στην Αθήνα: Φάρος –ΚΠΙΣΝ, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Φεστιβάλ Αναλόγια του Θεάτρου Τέχνης, Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και νέους, Θέατρο Αλκμήνη, θέατρο Αμόρε-Β σκηνή κά).
Έχει επανειλημμένως βραβευθεί και διακριθεί για το συγγραφικό της έργο (πεζογραφικό και θεατρικό).
Διδάσκει Δημιουργική γραφή ή/και Θέατρο από το 2006 σε ενηλίκους και παιδιά-εφήβους, συνεργαζόμενη τόσο με δημόσιους όσο και ιδιωτικούς φορείς (π.χ. Τμήμα θεατρικών Σπουδών Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Δημόσια και Ιδιωτικά ΙΕΚ, εκδόσεις Μεταίχμιο κά). Είναι εισηγήτρια κι εμψυχώτρια δράσεων που αφορούν σε παιδιά κι εφήβους (δημιουργική γραφή, θέατρο, τέχνες κι εκπαίδευση, φιλαναγνωσία κ.λπ.). Είναι απόφοιτος του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών και του The Royal Central School of Speech and Drama (MA in Performance Studies).
Στο πλαίσιο της συνεργασίας του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, το βιβλίο της Λέσχης Ανάγνωσης έχει επιλεγεί από το Προσωπικό της ΕΒΕ.
Διαβάστε επίσης: