Ποια είναι η συγγραφέας της σειράς Shatter Me;

Της αρέσει να γράφει τις ώρες πριν την αυγή, όταν η εξάχρονη κόρη της κοιμάται, στο σπίτι επικρατεί ησυχία, δεν χρειάζεται να απαντήσει σε κανένα email, κανείς δεν την καλεί και κανείς δεν την ψάχνει, επομένως μπορεί πραγματικά να συγκεντρωθεί και να είναι περισσότερο παραγωγική. Κοιμάται μετά τις 10, λατρεύει τον καφέ και το διάβασμα.

Αυτή είναι η Tahereh Mafi που μας έχει χαρίσει τη σειρά Shatter me με την οποία έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής και αγαπητή ενώ αναδείχθηκε ως best seller συγγραφέας στις λίστες των New York Times και USA Today.

Γεννήθηκε σε μια μικρή πόλη κάπου στο Κονέκτικατ και κατοικεί στη Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνια με τον σύζυγό της και την κόρη τους. Πριν γίνει συγγραφέας διάβαζε πολύ και εξακολουθεί να το κάνει ενώ παράλληλα γράφει. Έκανε το εκδοτικό της ντεμπούτο το 2011 σε ηλικία μόλις 23 ετών.

Πόσα γνωρίζουμε, όμως, για εκείνη; Χαρακτηρίζει τον εαυτό της εσωστρεφή καθώς περνάει αρκετό χρόνο μόνη της. Βεβαία, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν της αρέσει να βλέπει τους φίλους της. Έχει έναν μικρό και στενό κύκλο που θέλει να βρίσκεται κοντά τους και να τους αφιερώνει χρόνο.

Οι προθεσμίες στη δουλειά της και η φύση της ίδιας της δουλειάς την «αναγκάζουν» να βάζει ένα πρόγραμμα και να προσαρμόζει τη ρουτίνα της συγγραφής στη ζωή της. Προστατεύει πάντα εκείνες τις ώρες που θέλει να περνάει με την οικογένειά της και προσπαθεί να κρατάει τις ισορροπίες.

Εδώ και 10 χρόνια είναι παντρεμένη με τον επίσης συγγραφέα Ransom Riggs. Μάλιστα σε ερώτηση με το πώς είναι να είναι παντρεμένη με έναν συγγραφέα και αν υπάρχει ανταγωνισμός μεταξύ τους, εκείνη απαντά πώς υπάρχει αλληλοκατανόηση και πώς όταν αγαπάς κάποιον η δική του επιτυχία είναι και δική σου, χαίρεσαι ακριβώς όπως χαίρεται και ο άλλος.

Αναφορικά με τη συγγραφή, η Tahereh Mafi αναφέρει πως η απόρριψη είναι μερικές φορές πιο δύσκολη στον εκδοτικό χώρο επειδή το γράψιμο είναι μια τόσο έντονα προσωπική εμπειρία. «Οι ιστορίες που γράφουμε είναι πολύ κοντά στην καρδιά μας. Αλλά πραγματικά πιστεύω ότι οι μόνες διαφορές μεταξύ ενός επιτυχημένου και ενός αποτυχημένου ατόμου είναι ο χρόνος και η επιμονή. Υπάρχουν πολλά εξαιρετικά ταλαντούχα άτομα που μπορεί να μην εκτιμηθούν ποτέ, απλώς και μόνο επειδή τα παράτησαν πολύ νωρίς. Κάθε μέρα είναι ένας αγώνας, αλλά πρέπει να παλεύουμε πιο σκληρά εκείνες τις μέρες που νιώθουμε πως θέλουμε να τα παρατήσουμε.

Αν μπορεί να δώσει μια συμβουλή σε όσους θέλουν να γίνει συγγραφείς αυτή θα ήταν να διαβάζουν τα πάντα.

«Διαβάστε τα πάντα, ακόμα κι αν πιστεύετε ότι δεν θα σας αρέσουν. Γράψτε όσο μπορείτε ακόμη κι αν το θεωρείς ανούσιο ή δύσκολο. Και μετά συνέχισε να το κάνεις για το υπόλοιπο της ζωής σου».

Εμείς ελπίζουμε η Tahereh Mafi να συνεχίζει να γράφει για το υπόλοιπο της ζωής της και να μας χαρίζει πάντα τις εθιστικές της ιστορίες.

Από πού ξεκίνησε η έμπνευση για τη σειρά Shatter me;

«Καθόμουν στο γραφείο μου, έπινα ένα φλιτζάνι τσάι, όταν αυτό το μοναχικό, απομονωμένο κορίτσι μπήκε στο κεφάλι μου. Έτσι άνοιξα ένα νέο έγγραφο word και ξεκίνησα να γράφω», αναφέρει η ίδια σε συνέντευξή της.

Ο κεντρικός χαρακτήρας, η Τζούλιετ, είναι ο άνθρωπος που θα ήθελε να είναι: Με μεγάλη εσωτερική δύναμη και ενσυναίσθηση. Όπως λέει χαρακτηριστικά η συγγραφέας δεν μπορεί παρά να θαυμάζει την πρωταγωνίστριά της που κρατά την ανθρωπιά της σε έναν κόσμο που δεν της έδωσε τίποτα για να ελπίζει.

Η απομόνωση και η αποξένωση που νιώθει η Τζούλιετ είναι κάτι με το οποίο αρκετοί μπορούν να ταυτιστούν καθώς όλοι σε ορισμένες φάσεις της ζωής μας νιώθουμε κάπως απογοητευμένοι και παρεξηγημένοι. Σαν να υπάρχει κάτι σε εμάς που δεν ταιριάζει, μας ξεχωρίζει από το υπόλοιπο σύνολο ενώ ψάχνουμε να βρούμε τον εαυτό μας.

Η Τζούλιετ χρειαζόταν μια ξεχωριστή φωνή. Ήταν ένα κορίτσι στα πρόθυρα της παραφροσύνης – ένα κορίτσι που είχε χάσει κάθε αίσθηση αυτοεκτίμησης καθώς και την αντίληψή της για την πραγματικότητα. Ήταν σε απόγνωση, συναισθηματικά ασταθής και αυτό ήθελα να το δείξω με τον πιο αληθινό τρόπο.

Για αυτό και οι σκέψεις της είναι διάσπαρτες, επαναλαμβανόμενες, ασύνδετες, υπερβολικές και περιστασιακά ανούσιες. Κάνει ακραίες συγκρίσεις, μετράει τα πάντα, καταγράφει πράγματα και τα διαγράφει: αυτή είναι η Τζούλιετ στα χειρότερα της. Αλλά σιγά σιγά σηκώνεται, βρίσκει τη φωνή της, μαθαίνει να μιλάει και να υπερασπίζεται τον εαυτό της.

Πώς θα χαρακτήριζε με 3 λέξεις τη σειρά; Μια συναισθηματική περιπέτεια

Είμαι τόσο ευγνώμων για τους αναγνώστες αυτής της σειράς. Έχουν κολλήσει με τους χαρακτήρες για χρόνια τώρα, και η αγάπη και η υποστήριξή τους ήταν τόσο τεράστια και τόσο κρίσιμη για να με εμπνεύσει να συνεχίζω τη δουλειά καθημερινά.  Αυτά τα βιβλία είναι περίεργα: λίγο διαφορετικά, λίγο ανάποδα, λίγο διχαστικά. Είναι μεγάλη, μεγάλη μου ελπίδα ότι οι αναγνώστες μου θα βρουν αυτό ένα ικανοποιητικό συμπέρασμα. Γιατί γράφω αυτά τα βιβλία για αυτούς.

Τα βιβλία της σειράς που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Elxis:

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *