Πώς η Colleen Hoover έγινε best seller συγγραφέας παγκοσμίως με τους δικούς της κανόνες

Η Κολίν Χούβερ είναι αυτή τη στιγμή η συγγραφέας με τις περισσότερες πωλήσεις στις ΗΠΑ αλλά και σε πολλές χώρες παγκοσμίως, ενώ τα βιβλία της βρίσκονται μονίμως στις λίστες με τα best seller.

Κατέχει έξι από τις 10 κορυφαίες θέσεις στη λίστα των best seller των New York Times. Πρόκειται για ένα απίστευτο και εκπληκτικό αριθμό ταυτόχρονων best seller από την ίδια συγγραφέα. Μόνο φέτος έχει πουλήσει 8.6 εκατομμύρια αντίτυπα, περισσότερα από τη Βίβλο, σύμφωνα με το NPD BookScan.

Η επιτυχία της – ένα σοκ που ίδια εξακολουθεί να επεξεργάζεται, όπως έχει πει – έχει ανατρέψει τους κανόνες στον εκδοτικό κλάδο και πολλά από αυτά που θεωρούνταν δεδομένα σχετικά με την πώληση των βιβλίων.

βιβλία Hoover

Slammed, το πρώτο της βιβλίο

Τον Ιανουάριο του 2012, όταν η Κολίν Χούβερ δημοσίευσε το πρώτο της μυθιστόρημα εργαζόταν ως κοινωνική λειτουργός και έβγαζε 9 δολάρια την ώρα, ζούσε ένα κοντέινερ με τον σύζυγό της και τους τρεις γιους τους.

Δεν είναι να απορεί κανείς γιατί ήταν κατενθουσιασμένη όταν κέρδισε τα πρώτα της 30 δολάρια από τα δικαιώματα του βιβλίου… Ήταν αρκετά χρήματα για να πληρώσει τον λογαριασμό του νερού.

Η Χούβερ δεν είχε κάποιον εκδότη ή ατζέντη, δεν εμφανιζόταν σε εκπομπές για να κάνει γνωστό το βιβλίο της, ούτε έκανε ομιλίες και podcast για αυτό.

Αλλά επτά μήνες αργότερα, το Slammed έτσι μαγικά, απροσδόκητα και κόντρα σε όλα τα στοιχήματα, μπήκε στη λίστα με τα best seller των New York Times. Μέχρι τον Μάιο, είχε κερδίσει δικαιώματα 50.000 δολαρίων, χρήματα που χρησιμοποίησε για να ξεπληρώσει τον πατριό της για το σπίτι που έμενε. Μέχρι το καλοκαίρι, με δύο βιβλία στη λίστα των best-seller – το «Slammed» και ένα σίκουελ, το «Point of Retreat», παράτησε τη δουλειά της για να αφοσιωθεί στη συγγραφή.

Η επιτυχία ήρθε με τους δικούς της όρους, με επικεφαλής τους αφοσιωμένους αναγνώστες της που έδωσαν διθυραμβικές κριτικές, viral video με τις αντιδράσεις τους έπειτα από αναγνώσεις των βιβλίων της, εκτοξεύοντας τις πωλήσεις. Μάλιστα, οι αναγνώστες έχουν φτιάξει μια πολύ ζεστή κοινότητα και αυτοαποκαλούνται CoHorts.

Μέχρι και φέτος, πέντε από τα δέκα καλύτερα βιβλία με τις μεγαλύτερες πωλήσεις σε οποιοδήποτε είδος είναι της Hoover, σύμφωνα με το NPD BookScan με πολλά από τα τρέχοντα best seller να έχουν κυκλοφορήσει πριν από χρόνια, ένα φαινόμενο σχεδόν ανήκουστο στον χώρο.

«Αψηφεί τους νόμους για το πώς λειτουργεί η αγορά», δήλωσε ο αναλυτής του εκδοτικού κλάδου, Peter Hildick-Smith στους NYT σε ένα άρθρο αφιερωμένο στη συγγραφέα.

Αναμφισβήτητα, η Χούβερ αποτελεί ειδική περίπτωση. Έχει γράψει ρομαντικές ιστορίες, ψυχολογικά θρίλερ, έχει καταπιαστεί με σημαντικά ζητήματα όπως η ενδοοικογενειακή βία, οι καταχρήσεις, η ακραία φτώχεια.

Αν και τα βιβλία της συχνά είναι δύσκολο να κατηγοριοποιηθούν, τα περισσότερα από αυτά έχουν έναν εθιστικό συνδυασμό ιστοριών αγάπης, δράματος και εξωφρενικών ανατροπών.

«Μου έλεγαν συνέχεια ότι οι συγγραφείς πρέπει να χαρακτηρίζουν τον εαυτό τους ως ένα πράγμα. Και σκέφτηκα, λοιπόν, γιατί δεν μπορώ να ονομάζω τον εαυτό μου ως… τα πάντα;» είπε η Χούβερ. «Γιατί δεν μπορώ να χαρακτηρίσω τον εαυτό μου απλά ως Colleen Hoover;»

Είναι απλά η Colleen Hoover

Ξεκίνησε να κάνει αυτοεκδόσεις και συνέχισε να το κάνει περιστασιακά, ενώ έχει υπογράψει και συμφωνίες με πολλούς εκδότες, μερικές φορές πουλώντας τα δικαιώματα για τα έντυπα βιβλία αλλά όχι για τα ebook.

Αυτή τη στιγμή έχει συμβόλαιο για την έκδοση έξι βιβλίων με τρεις εκδότες τα επόμενα πέντε χρόνια: τρία νέα θρίλερ με το Grand Central, aHachette imprint, δύο νέα ρομαντικά μυθιστορήματα με την Atria, ένα τμήμα των Simon & Schuster και ένα νέο μυθιστόρημα με το Montlake, imprint της Amazon Publishing.

Allison V. Smith for The New York Times

Τα βιβλία της Hoover κυριαρχούν πλέον στις λίστες των best seller χρόνια μετά την πρώτη τους κυκλοφορία. Το βιβλίο της με τις κορυφαίες πωλήσεις, «Τελειώνει με εμάς», κυκλοφόρησε πριν από έξι χρόνια, αλλά επανεμφανίστηκε στη λίστα των best-seller το 2021 και παρέμεινε σταθερό εκεί στην πρώτη θέση με εκατομμύρια αντίτυπα να έχουν πουληθεί μέχρι στιγμής.

Και αφού οι θαυμαστές της την παρακάλεσαν να γράψει και ένα sequel του βιβλίου, το έκανε και πλέον έχουμε στα χέρια μας το «Αρχίζει με εμάς».

Η δύναμή της φαίνεται και στην παρουσία της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου έχει συγκεντρώσει 3,9 εκατομμύρια followers στις πλατφόρμες όπου δημοσιεύει για πολλούς «ανόητα» βίντεο. Αυτό σε συνδυασμό και με την καραντίνα, βοήθησαν επίσης να χτίσει μια ισχυρή κοινότητα με αποτέλεσμα να εκτοξευτούν οι πωλήσεις όταν τα βιβλία της έκαναν αίσθηση και στο TikTok.

Μέχρι σήμερα, το hashtag #colleenhoover έχει συγκεντρώσει περισσότερες από 2,4 δισεκατομμύρια προβολές.

Η Χούβερ, η οποία λέει ότι πάσχει από «τη χειρότερη περίπτωση του συνδρόμου απατεώνα στον κόσμο», φαίνεται σαστισμένη από όλα αυτά. «Διαβάζω βιβλία άλλων και ζηλεύω τόσο πολύ. Σκέφτομαι, «Θεέ μου, αυτά είναι πολύ καλύτερα, γιατί τα δικά μου πουλάνε έτσι όπως είναι;» λέει χαρακτηριστικά.

«Δεν είμαι εγώ», συνεχίζει. «Οι αναγνώστες ελέγχουν τι πουλάει αυτή τη στιγμή».

«Η γραφή της με βοήθησε να γελάσω, να κλάψω, να ερωτευτώ», αναφέρει ένας από τους εκατομμύρια αναγνώστες της. «Τα βιβλία με βοήθησαν να μάθω πώς να νιώθω ξανά».

Μια ιστορία… όχι βγαλμένη από παραμύθι!

Η Κολίν Χούβερ μεγάλωσε στο Saltillo, μια μικρή πόλη λίγο πιο μακριά από το Ντάλας. Η πρώτη της ανάμνηση είναι από όταν ήταν δύο ετών: Ξύπνησε ένα βράδυ με τον πατέρα της να φωνάζει και τον είδε να πετάει μια τηλεόραση στη μητέρα της. Οι γονείς της χώρισαν λίγο μετά. Η Χούβερ έμαθε αργότερα ότι ο πατέρας της, ο οποίος πέθανε όταν εκείνη ήταν 25 ετών, ήταν αλκοολικός και είχε κακοποιήσει σωματικά τη μητέρα της.

Όταν ήταν τεσσάρων, η μητέρα της ξαναπαντρεύτηκε. Ήταν στενά οικονομικά. Η οικογένειά τους είχε μια μικρή φάρμα γαλακτοπαραγωγής με περίπου 50 αγελάδες όπου η Χούβερ και η μεγαλύτερη αδερφή της, Λιν, δούλευαν από πολύ νωρίς το πρωί και τα Σαββατοκύριακα.

Όταν η Χούβερ υπέβαλε αίτηση οικονομικής βοήθειας για να φοιτήσει σε ένα κοινοτικό κολέγιο το 1997, έμαθε ότι η οικογένειά της κέρδισε 13.000 δολάρια εκείνο το έτος. Αποφοίτησε με πτυχίο στην κοινωνική εργασία και πέρασε χρόνια δουλεύοντας σε κοινωνικές υπηρεσίες.

βιβλία Hoover

Το 2011, όταν ο μικρότερος γιος της ήταν 7 ετών, τον έβαλαν να παίξει σε μια παράσταση σε ένα τοπικό θέατρο. Η Χούβερ δανείστηκε το laptop της μητέρας της για να διασκεδάσει κατά τη διάρκεια των προβών του. Παρακολουθώντας βίντεο με ποίηση σλαμ στο YouTube της ήρθε μια ιδέα για ένα μυθιστόρημα για μια μοναχική έφηβη που ανακαλύπτει την ποίηση σλαμ.

Μοιράστηκε κεφάλαια με μέλη της οικογένειάς της και φίλους. Μάλιστα, το τότε αφεντικό της, το αγάπησε τόσο πολύ που της επέτρεψε να γράφει κατά τη διάρκεια της ημέρας ενώ εργάζεται. Τον Ιανουάριο του 2012, η Hoover ανέβασε το βιβλίο – «Slammed» – στην πλατφόρμα αυτοέκδοσης της Amazon.

«Με κάλεσε μια μέρα και μου είπε: Μαμά, έξι άνθρωποι που δεν γνωρίζω αγόρασαν το βιβλίο», θυμάται η μητέρα της σε συνέντευξή της. Και την επόμενη μέρα οι 6 άνθρωποι έγιναν 60.

Ένα σμήνος… εκδοτών

Όταν οι πωλήσεις πλέον ξέφυγαν σε νούμερα… οι εκδότες «όρμησαν» πάνω της.

Η Χούβερ υπέγραψε με έναν ατζέντη και πούλησε τα δικαιώματα των δύο πρώτων μυθιστορημάτων της στην Atria. Η Atria έκανε μια προσφορά για το τρίτο της μυθιστόρημα, αλλά στην Hoover άρεσε η ελευθερία της αυτοέκδοσης και το κυκλοφόρησε η ίδια. Έφτασε στο Νο. 1 στη λίστα με τα best-seller των New York Times (ο εκδοτικός απέκτησε τα δικαιώματα αργότερα).

Ο σύζυγός της, Heath, ξεκίνησε να αναλαμβάνει περισσότερο τους γιους τους, ώστε να μπορεί η γυναίκα του να γράφει και προσέλαβε την προηγούμενη εργοδότριά της για να τη βοηθήσει με την επιχείρηση και τα διαδικαστικά. «Ακόμη την αποκαλώ αφεντικό. Διαχειρίζεται ολόκληρη τη ζωή μας και δεν ξοδεύω ούτε δολάριο χωρίς την άδειά της», λέει η Κολίν.

Μετά το Slammed ακολούθησαν περισσότερα από 20 βιβλία. Και ήταν το 2020, με την πανδημία, όταν οι πωλήσεις της Χούβερ ξεκίνησαν να ξεφεύγουν κατά πολύ. Εκείνη την Άνοιξη, η Χούβερ έφτιαξε ακόμη 5 ebook δωρεάν. Οι αναγνώστες εκστασιάστηκαν από τα πέντε βιβλία και ξεκίνησαν να αγοράζουν όλα τα προηγούμενα βιβλία της.

Η Χούβερ θεώρησε πως ήταν κάτι εφήμερο αλλά αποδείχτηκε λάθος. Μυθιστορήματα που είχαν κυκλοφορήσει χρόνια πριν επανήλθαν στις λίστες των best seller. Συνεργάτες της αναρωτήθηκαν πώς προέκυψε όλο αυτό το απίστευτο κύμα. Και τότε είδαν τα βίντεο στο TikTok… Αυτά τα βίντεο ήταν η καλύτερη δημοσιότητα που θα μπορούσε ποτέ να λάβει.

Συνολικά, οι εκδότες της Hoover έχουν πουλήσει περισσότερα από 20 εκατομμύρια αντίτυπα.  

«Ενθουσιαζόμουν τόσο πολύ όταν έμπαινα σε ένα βιβλιοπωλείο και έβλεπα έστω και ένα αντίτυπο του βιβλίου μου. Τώρα μπαίνω στο Barnes & Noble και έχουν ολόκληρη προβολή, τραπέζι με τα βιβλία της Colleen Hoover. Είναι τρελό!», αναφέρει η συγγραφέας.

«Δεν είμαστε φανταχτεροί άνθρωποι»

 Η φήμη ήταν ένα πρώτο σοκ για τη Χούβερ… έναν άνθρωπο εσωστρεφή που δεν του αρέσει να βρίσκεται στο προσκήνιο. Δεν τα πηγαίνει καλά με τις συνεντεύξεις, τη φορτώνουν με άγχος και νευρικότητα.

Και κάποιες συνήθειές της δεν έχουν αλλάζει… εξακολουθεί να ψωνίζει από τα Walmart με τις πιτζάμες της και ζει στο ίδιο οικόπεδο 100 στρεμμάτων όπου ήταν η φάρμα της οικογένειάς της.

Το 2015, με κέρδη από τα βιβλία της, η οικογένειά της κατεδάφισε τον παλιό αχυρώνα γαλακτοκομικών προϊόντων και έχτισε ένα περισσότερο ευρύχωρο σπίτι. Η Χούβερ επέτρεψε στον εαυτό της μερικές απολαύσεις: Το σαλόνι της έχει ενσωματωμένους χώρους προβολής για πολύτιμους λίθους και κρύσταλλα. Στο γραφείο της στο σπίτι της, μια βιβλιοθήκη ανοίγει σε ένα μυστικό δεύτερο γραφείο όπου μερικές φορές κρύβεται εκεί για να γράψει.

Η μητέρα της μένει κοντά της και είναι πάντα κοντά της. Οι δυο τους είναι ιδιαίτερα δεμένες, ενώ έχουν ίδιο τατουάζ στο εσωτερικό των καρπό τους! Η Χούβερ γράφει για τον θαυμασμό της για τη μητέρα της σε ένα σημείωμα στο Τελειώνει με εμάς.

Η συγγραφέας γνωρίζει σχεδόν όλους τους κατοίκους της μικρής πόλης όπου ζει και εξακολουθεί να διατηρεί επαφή με τους συμμαθητές της στο γυμνάσιο. «Δεν είμαστε φανταχτεροί άνθρωποι», αναφέρει.

«Αύριο θα τελειώσει όλο αυτό. Πρέπει να το απολαύσω»

Οι υπογραφές των αντιτύπων της λειτουργούν με την ακρίβεια μιας γραμμής παραγωγής. Νωρίτερα φέτος, η Χούβερ τοποθέτησε μια μεταλλική πύλη ασφαλείας σε σχήμα καρδιάς (ίδιο με το τατουάζ που έχει στον καρπό της), αφού ορισμένοι θαυμαστές της δημοσίευσαν ένα βίντεο στο Tiktok από τον δρόμο που οδηγεί στο σπίτι της.

Η πίεση να τηρήσει τις προθεσμίες και να διατηρήσει τη λειτουργία της επιχείρησής της έχει αυξηθεί και η Χούβερ ακύρωσε την περιοδεία της για το βιβλίο «Τελειώνει με εμάς» λόγω προβλημάτων υγείας που σχετίζονται με το άγχος.

Καθώς η Χούβερ έχει εξελιχθεί από μια ανεξάρτητη συγγραφέας σε ένα αναπόφευκτο φαινόμενο της ποπ κουλτούρας, υπάρχουν αναπόφευκτα και κριτικές που υποστηρίζουν πως είναι υπερεκτιμημένη. Η ίδια το καταλαβαίνει και έχει κουραστεί και βλέπει τον εαυτό της και στο TikTok!

«Το feed μου έγινε όλο Colleen Hoover», είπε. «Ήθελα απλώς να βλέπω βίντεο με γάτες, καταλαβαίνεις;»

Ορισμένες φορές, η Χούβερ στράφηκε στην E L James, συγγραφέας των Πενήντα Αποχρώσεων του Γκρι για συμβουλές σχετικά με τη διαχείριση της ξαφνικής επιτυχίας.

Καθώς το κοινό της ολοένα και μεγαλώνει, η Xουβέρ προσπαθεί σκληρά να διατηρήσει μια στενή σύνδεση με τους αναγνώστες της.

Μια μέρα άκουσε παράπονα από μερικούς εθελοντές και φίλους που ένιωθαν περιφρονημένοι. Γυρνώντας σπίτι της έκλαιγε και κάλεσε τη μητέρα της.

«Κι εκείνη μου είπε: Ξέρει τι, Κολίν; Αυτό είναι το αντάλλαγμα. Και της απάντησα: Έχεις δίκιο, το γνωρίζω. Είμαι παραπάνω από ευγνώμων για όλα όσα έχουν συμβεί στην καριέρα μου. Αλλά είναι επίσης και τρομακτικό».

Ακριβώς, όπως δεν περίμενε ποτέ να γίνει μια best seller συγγραφέας, έτσι δεν περίμενε να έχει διάρκεια.

«Ακόμη σκέφτομαι: Αυτό θα τελειώσει αύριο. Κι έτσι πρέπει να το απολαύσω».

Ανακαλύψτε όλα τα βιβλία της Colleen Hoover από τις εκδόσεις μας:

Αρχίζει με εμάς

Τελειώνει με εμάς

Νοέμβρης 9

Πληγωμένες καρδιές

Το ημερολόγιο της Βέριτι

Σκοτεινή αγάπη

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *