Εκτόξευση στα αστέρια

Ήταν το μεγαλύτερο όνειρό του, πάλεψε για αυτό και μέσα από πολύ κόπο, αγωνία, αποφασιστικότητα, τα κατάφερε. Ο Γιάννης έφτασε την κορυφή του κόσμου. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο είναι ο νέος βασιλιάς του NBA.

Σε έναν συγκλονιστικό αγώνα, με μια μυθική εμφάνιση και κατάθεση ψυχής έγραψε ιστορία σημειώνοντας 50 πόντους, οδηγώντας τους Μιλγουόκι Μπακς στον πρώτο τους τίτλο εδώ και 50 χρόνια.

Στο 6ο παιχνίδι των τελικών ο Γιάννης εκπλήρωσε την τοπική προφητεία του Μιλγουόκι «Bucks In Six» και κουβάλησε στις πλάτες του όχι μόνο μια ομάδα μπάσκετ, αλλά και μια ολόκληρη πόλη.

Πριν πολλά χρόνια, αυθόρμητα, μαζί με χιλιάδες άλλους χρήστες του Twitter είχαμε υποστηρίξει την προσπάθεια του Γιάννη να είναι ο πρώτος Έλληνας που θα έπαιρνε μέρος στο All Star του NBA:

Γιάννης MVP all star βιβλίο

Σήμερα πανηγυρίζουμε μαζί με όλους.

Και σήμερα έχουμε την τιμή να εκδίδουμε μια εξαιρετική ιστορία, την ιστορία της ζωής του, γραμμένη από την Αμερικανίδα δημοσιογράφο Mirin Fader, σε μετάφραση του Νίκου Παπαδογιάννη.

Το βιβλίο του Γιάννη Αντετοκούνμπο αφηγείται πώς ένα παιδί από τις γειτονιές της Αθήνας έφτασε την κορυφή του κόσμου.

βιβλίο Γιάννη Αντετοκούνμπο

Ο Γιάννης είναι το λαμπερό πρόσωπο του ΝΒΑ, ο πρωταγωνιστής των τελικών του 2021 και ίνδαλμα για εκατομμύρια παιδιά. Ωστόσο, χρειάστηκε να υπερπηδήσει αδιανόητα εμπόδια για να γίνει παγκόσμιο σύμβολο ελπίδας και ζωντανή μετενσάρκωση του Αμερικανικού Ονείρου.

Από τις νύχτες που έζησε στριμωγμένος σε ένα κρύο δωμάτιο μαζί με τα αδέλφια του μέχρι τη βιοπάλη στους δρόμους της Αθήνας και τον ρατσισμό που αντιμετώπισε προσπαθώντας ως μικροπωλητής να ενισχύσει οικονομικά την οικογένειά του.

Μια βαθιά ανθρώπινη ιστορία, με πρωταγωνιστή έναν νέο με ισχνό κορμί, που ξεκίνησε αργά στην εφηβεία να παίζει μπάσκετ στις κατώτερες κατηγορίες του ελληνικού πρωταθλήματος, χωρίς να έχει χαρτιά, χωρίς να έχει ταυτότητα.

Ώσπου τον ανακάλυψαν από το ΝΒΑ. Έκτοτε, η μεταμόρφωσή του, σωματικά και πνευματικά, υπήρξε θεαματική.

Όμως η προσαρμογή στο πιο δύσκολο πρωτάθλημα του κόσμου δεν ήρθε χωρίς δυσκολίες. Συνοδεύτηκε από βράδια μοναξιάς και απομόνωσης, αλλά και από το βάρος που επωμίστηκε ως προστάτης της οικογένειας και ως πρότυπο για τα αδέλφια του. Σε όλα αυτά υπήρχε και το πρόσθετο φορτίο της ευθύνης που αισθανόταν απέναντι σε μια ολόκληρη πόλη που για δεκαετίες βρισκόταν στο περιθώριο.

Η ψυχοσύνθεση του Γιάννη τον καθιστά αυστηρό κριτή του εαυτού του και τον βοηθάει να βρίσκει κίνητρο στα λάθη του. Για να νικήσει στους μεγάλους τελικούς του 2021, αν και τεράστιο outsider, έκανε αυτό που γνωρίζει καλύτερα από όλους: αγκάλιασε τις ελλείψεις και τα μειονεκτήματά του και δούλεψε απόλυτα προσηλωμένος στον στόχο του.

Αγνόησε το παρελθόν και το μέλλον και επικεντρώθηκε απόλυτα στο παρόν.

Πίσω από τον συγκλονιστικό αθλητή, τον νικητή, τον θριαμβευτή, ο Γιάννης είναι ένας σπουδαίος άνθρωπος, ένας άνθρωπος που στάθηκε απέναντι σε κάθε αντιξοότητα που παρουσιάστηκε στον δρόμο του -και ήταν πολλές οι αντιξοότητες- στάθηκε απέναντι σε κάθε πρόκληση και έγινε πρότυπο: γιου, πατέρα, αδελφού, συμπαίκτη.

Ένας ήρωας πιο ευάλωτος από όσο νομίζουν οι ανυποψίαστοι φίλαθλοι, ένα κοινωνικό φαινόμενο.

Το βιβλίο του Γιάννη Αντετοκούνμπο θα το βρείτε από τις 10 Αυγούστου σε όλα τα βιβλιοπωλεία. 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *