3 διαχρονικά βιβλία αλλάζουν τον τρόπο που βλέπουμε τον κόσμο

Όλα ξεκινούν από τα βιβλία. Οι πιο μεγάλες ιδέες, αλλαγές, επαναστάσεις… ξεκινούν από τα βιβλία!

Υπάρχουν βιβλία που διαβάζεις σε ένα βράδυ ή στην παραλία για να περάσεις την ώρα σου ευχάριστα κι άλλα βιβλία που μπορεί να σου πάρουν μερικές μέρες ή και εβδομάδες και σε προβληματίζουν για χρόνια. Υπάρχουν βιβλία που δεν θυμάσαι την υπόθεση και άλλα που αλλάζουν για πάντα τον τρόπο που βλέπεις τον κόσμο.

Βιβλία πάντα επίκαιρα, τα οποία σε κάνουν να έχεις ενεργό ρόλο, να νιώθεις ο πρωταγωνιστής τους. Και κάτι παραπάνω: Διαβάζοντάς τα, παίρνεις θέση για όσα συμβαίνουν στην κοινωνία μας.

Το τραγούδι του Αχιλλέα

Το τραγούδι του Αχιλλέα

Μπορεί να έχουν περάσει περίπου 10 χρόνια από την κυκλοφορία του, αλλά μόλις πριν από μερικούς μήνες, το Τραγούδι του Αχιλλέα, ανέβηκε στην κορυφή της λίστας με τα best sellers των New York Times. Γιατί; Γιατί είναι το πιο δυνατό τραγούδι αγάπης και το πιο επίκαιρο. Ένα τραγούδι που θα φτάσει στα αυτιά σου αλλά θα αγγίξει και την καρδιά σου αν την έχεις ανοιχτή και του το επιτρέψεις.

H Madeline Miller γράφει για τη σχέση του Αχιλλέα με τον Πάτροκλο, όπως δεν έχει γράψει κανείς. Οι δυο τους ήταν οι καλύτεροι φίλοι και εραστές. Μεταξύ τους, τίποτα δεν απαγορευόταν. Ήταν ένα. Ο πόθος που ένιωθαν ο ένας για τον άλλον ήταν οξύς, ζωηρός, αναμφίβολος. Όμως οι Μοίρες ύφαιναν το δικό τους σχέδιο. Και ο ήρωας γνωρίζει ότι για να κατακτήσει την αθανασία, το τίμημα θα είναι βαρύ.

Ένα έντονα φορτισμένο μυθιστόρημα με τη σύγχρονη πένα της Miller να επικεντρώνεται στον Άνθρωπο και τα συναισθήματά του.

Κίρκη

Το τραγούδι του Αχιλλέα

Η Κίρκη μέσα από την ιστορία της Madeline Miller έρχεται να αποδείξει πόσο επίκαιρη παραμένει η ιστορία της. Μια γυναίκα με περισσότερη δύναμη από όση υπαγόρευε η κοινωνία να έχει…

Η Κίρκη στην ελληνική μυθολογία είναι μια γυναίκα που μεταμορφώνει τους άνδρες σε γουρούνια και τελικά δεν τιμωρείται. Το κομμάτι στο οποίο θέλησε να εμβαθύνει η συγγραφέας, ήταν η ψυχολογία. Ήθελε να γνωρίσει την Κίρκη και μετά να μας τη συστήσει. Μας λέει τη δική της αλήθεια και τη δική της εκδοχή στην ιστορία.

Στην δική της ιστορία, λοιπόν, πρόκειται μια γυναίκα αυτοδημιούργητη. Δεν είναι μάγισσα, αλλά καλλιτέχνιδα. Είναι ο βασικός χαρακτήρας και όχι ο «δεύτερος» της υπόθεσης. Η Κίρκη δεν είναι μοχθηρή, ούτε αθώα, αλλά πολυσύνθετη. Έχει δύναμη παραπάνω περισσότερη από αυτή που της επιτρέπει η κοινωνία, προκαλεί και τρομάζει.

Η Κίρκη είναι ένας επίκαιρος χαρακτήρας που παλεύει για όσα παλεύουμε κι εμείς σήμερα. Κι αναλογίζεται για τα θέματα που μας προβληματίζουν κι εμάς σήμερα. Για τον μισογυνισμό και τις πατριαρχικές κοινωνίες που μεγαλώνουμε.

Ο Άρχοντας των Μυγών

Άρχοντας των Μυγών

Μπορεί ο Άρχοντας των Μυγών να κυκλοφόρησε το 1954, όμως καταφέρνει να παραμένει επίκαιρος και να μπαίνει σήμερα στα ευπώλητα της χώρας μας.

Το βιβλίο που χάρισε στον William Golding παγκόσμια φήμη θεωρείται πλέον σήμερα κλασικό, ένα από τα σπουδαιότερα έργα της σύγχρονης λογοτεχνίας. Και συνεχίζει να συγκινεί εκατομμύρια αναγνώστες σε όλο τον κόσμο, με τον απλό, ακαταμάχητο μύθο του για το τέλος της αθωότητας και το βαθύ, αρχέγονο σκοτάδι που παραμονεύει πάντα πίσω από τον πολιτισμένο μας εαυτό.

Μια πολυσήμαντη αλληγορία με ποικίλους συμβολισμούς, η οποία διερευνά το κακό στην ανθρώπινη φύση.

Κάθε σύστημα -κάθε προσπάθειά μας να ζήσουμε οργανωμένα, με κανόνες και αρχές- είναι καταδικασμένο από τον νόμο της εντροπίας, μοιάζει να λέει ο Golding. Και ο πολιτισμός ένα λεπτό τσόφλι που αργά ή γρήγορα ραγίζει, αφήνοντας το Κακό που κρύβουμε μέσα μας να θριαμβεύσει.

3 Comments

  1. Pingback: Μια διαχρονική ιστορία για όλες τις ανήσυχες καρδιές – Dioptra Blog

  2. Pingback: Η καρδιά κυνηγάει μονάχη

  3. Pingback: Τρία «παραμύθια» που αξίζει να διαβάσεις ως ενήλικας – Dioptra Blog

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *