Η Βαλίτσα …φέρνει μαζί της ενσυναίσθηση και αλληλεγγύη

Γράφει η Σοφία Ανδρεοπούλου, MSc Ψυχολόγος-Παιδοψυχολόγος

Ένα παράξενο ζωάκι που έχει έρθει από πολύ μακριά εμφανίζεται σέρνοντας πίσω του μια μεγάλη βαλίτσα.

Μέσα στη βαλίτσα κουβαλάει τις αναμνήσεις και τα όνειρά του. Όλη του τη ζωούλα όπως την έζησε κι όπως ονειρεύεται να τη ζήσει. Και παρόλο που τα άλλα ζωάκια στην αρχή δεν καταλαβαίνουν, αργότερα αρχίζουν να μπαίνουν στη θέση του, αρχίζουν να συναισθάνονται τη μοναξιά του, την αγωνία του, την ανάγκη του για ένα σπιτάκι, για μια αγκαλιά, για ένα φίλο.

Αυτή η ικανότητα να μπαίνουμε στη θέση του άλλου και να καταλαβαίνουμε πώς αισθάνεται λέγεται ενσυναίσθηση και είναι ένα πολύτιμο εργαλείο τόσο για τα παιδιά όσο και για τους μεγάλους. Μόνο οι άνθρωποι που έχουν ενσυναίσθηση μπορούν να καταλάβουν πραγματικά τους άλλους, και επομένως μπορούν να κάνουν ουσιαστικές σχέσεις μαζί τους – αλλά και να προστατευθούν από εκείνους αν χρειαστεί.

Το παιδί που έχει ανεπτυγμένη ενσυναίσθηση έχει πολλούς φίλους – αλλά επίσης μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα εκείνους που δεν είναι φίλοι του και που πιθανώς δεν θα του φερθούν καλά. Καθώς κατανοεί τα κίνητρα και τα συναισθήματα των άλλων, ξέρει και ποια δική του συμπεριφορά θα τους επηρεάσει καλύτερα, ποια στάση του θα έχει καλύτερο αποτέλεσμα ανάλογα με την προσωπικότητα του ανθρώπου που έχει απέναντι του. Έτσι η ενσυναίσθηση γίνεται τόσο ένα εργαλείο που κάνει καλύτερη τη ζωή του παιδιού όσο και ένα όπλο που το προστατεύει.

Η Βαλίτσα, αυτή η υπέροχη ιστορία καλοσύνης και φιλίας, μπορεί να σας βοηθήσει να εκπαιδεύσετε τα παιδιά σας τόσο στην ενσυναίσθηση όσο και στην αλληλεγγύη.

Καθίστε λοιπόν αναπαυτικά, πάρτε το παιδάκι σας αγκαλιά, και διαβάστε μαζί τη Βαλίτσα. Στη συνέχεια, συζητήστε τη.
• Μιλήστε για το ζωάκι με τη βαλίτσα: Από πού ήρθε; Πώς αισθάνεται; Τι χρειάζεται;
• Μιλήστε για τα άλλα ζωάκια: Πώς τους φαίνεται το παράξενο ζωάκι; Πώς αισθάνονται; Γιατί;
• Μιλήστε για εναλλακτικές εκδοχές της ιστορίας: Τι θα γινόταν αν τα άλλα ζωάκια είχαν φερθεί με αδιαφορία ή με κακία; Πώς θα αντιδρούσε τότε το «παράξενο» ζωάκι; Τι καλό βγήκε από τη στάση που τελικά κράτησαν τα ζωάκια;
• Γιατί είναι καλό να καταλαβαίνουμε και να βοηθάμε τους άλλους; Τι κερδίζουμε εμείς από αυτό;

Πιστέψτε με – τα παιδιά δεν θα δυσκολευτούν καθόλου να καταλάβουν το νόημα της αλληλεγγύης. Όπως μου είπε και ένα κοριτσάκι 5 χρονών όταν διαβάσαμε μαζί την ιστορία: «Μπορεί κι εγώ μια μέρα να είμαι μόνη μου και να σέρνω μια βαλίτσα σε ένα άγνωστο μέρος – και θα’ θελα να έχω ανθρώπους που θα με βοηθήσουν και θα γίνουν φίλοι μου.»

Η Βαλίτσα

βιβλία ενσυναίσθησης για παιδιά

Μια μέρα, όταν φτάνει ένας περίεργος ξένος κρατώντας μόνο μία βαλίτσα, όλοι απορούν…

Γιατί είναι εδώ;
Από πού ήρθε;
Μα τι έχει στη βαλίτσα;

Μια ιστορία γεμάτη ελπίδα και καλοσύνη, αγάπη και τρυφερότητα για όλα τα πλάσματα που έχουν την ανάγκη μας.

Υ.Γ. Αν θέλετε περισσότερα βιβλία ενσυναίσθησης για παιδιά, θα τα βρείτε εδώ!

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *