Ποιος είπε ότι οι Έλληνες συγγραφείς δεν γράφουν καλά αστυνομικά βιβλία;

Ο Βαγγέλης Γιαννίσης μας συστήθηκε το 2014 με το πρώτο του μυθιστόρημα, Το Μίσος, με πρωταγωνιστή τον επιθεωρητή Άντερς Οικονομίδη. Ακολούθησαν άλλα πέντε βιβλία (Ο χορός των νεκρών, Το κάστρο, Η σκιά, Η γυναίκα του Ίσνταλ, Αμαρόκ), τα τέσσερα με πρωταγωνιστή τον Ελληνοσουηδό επιθεωρητή.

Αν είσαι λάτρης των αστυνομικών σίγουρα στη βιβλιοθήκη σου θα υπάρχει ένα βιβλίο του ταλαντούχου Βαγγέλη Γιαννίση. Αν όχι, τότε έφτασε η ώρα να προστεθεί!

Δυνατά και ευφυέστατα γραμμένα αστυνομικά θρίλερ. Ένας επιθεωρητής έξυπνος και διορατικός. Βιβλία που μας κράτησαν ξάγρυπνους παίζοντας με το μυαλό μας με τον καλύτερο τρόπο. «Θέλω να βάζω τους αναγνώστες μου στη θέση των χαρακτήρων του βιβλίου», είχε δηλώσει ο ίδιος και το έχει πετύχει. Αναμφίβολα, ο Βαγγέλης Γιαννίσης έχει αφήσει το προσωπικό του στίγμα, με αποτέλεσμα να έχουμε στα χέρια μας σκανδιναβικά μυθιστορήματα με άρωμα Ελλάδας.

Λίγα λόγια για τα βιβλία 

Η σειρά με τον επιθεωρητή Άντερς Οικονομίδη αποτελείται από πέντε βιβλία (Το Μίσος, Το Κάστρο, Ο Χορός των Νεκρών, Η Σκιά, Αμαρόκ), τα οποία μπορούν να διαβαστούν τόσο αυτόνομα, όσο και με σειρά εκδόσεως —αν και, φυσικά, το δεύτερο είναι προτιμότερο. Ρεαλιστικοί χαρακτήρες, παράλληλες ιστορίες, κοινωνικά θέματα που πηγάζουν από την αστυνομική πλοκή και εφευρετικές, πολύπλοκες υποθέσεις συνθέτουν μία πεντάδα βιβλίων για την οποία έχουν εκφραστεί με θερμά λόγια σε Ελλάδα και εξωτερικό. Στον Αμαρόκ, σχετικά με τον οποίο ο Anthony Horowitz δήλωσε πως είναι ένα δυνατό, ευφυέστατα γραμμένο αστυνομικό θρίλερ, οι προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει ο Οικονομίδης είναι μεγαλύτερες από ποτέ, καθώς καλείται να καταδυθεί στο παρελθόν και να εξιχνιάσει μία υπόθεση, η οποία έχει κλείσει εδώ και μία δεκαετία, καθώς ο δράστης έχει ομολογήσει και καταδικαστεί. Παράλληλα, ο δρόμος του θα διασταυρωθεί με τον μυστηριώδη Αμαρόκ, αποκαλύπτοντας ένα μυστικό που πολλοί θα ήθελαν να παραμείνει κρυφό.

Βαγγέλης Γιαννίσης

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Βαγγέλης Γιαννίσης, τον οποίο ο Arne Dahl έχει χαρακτηρίσει ως έναν από τους πιο αιχμηρούς νέους συγγραφείς αστυνομικής λογοτεχνίας που έχει διαβάσει, άρχισε να ασχολείται με τη συγγραφή λίγο καιρό αφότου μετακόμισε στο Έρεμπρο της Σουηδίας. Αποφάσισε να τοποθετήσει εκεί τα μυθιστορήματά του, με πρωταγωνιστή τον Ελληνοσουηδό επιθεωρητή Άντερς Οικονομίδη, βάζοντας στον χάρτη της αστυνομικής λογοτεχνίας την πόλη, όπως αναφέρθηκε στην τοπική εφημερίδα Nerikes Allehanda. Το 2018 ήταν ομιλητής στο TEDx του ΠΑΜΑΚ, αναλύοντας τον τρόπο με τον οποίο σχεδιάζει τη σκηνή ενός εγκλήματος βιβλία του, ενώ την επόμενη χρονιά το σύνολο του έργου του παρουσιάστηκε στο συνέδριο Euronoir του προγράμματος DETECT της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο Aalborg. Πέρα από τη συγγραφή, ασχολείται επαγγελματικά με τη μετάφραση βιβλίων, αρθρογραφεί για πραγματικά εγκλήματα, παράγει σπιτικές μπίρες για χόμπι και είναι περήφανος μπαμπάς ενός γάτου, του Jax.

Το πιο πρόσφατο βιβλίο του: Αμαρόκ

Βαγγέλης Γιαννίσης

Δώδεκα χρόνια πριν, ο Φαϊζάλ Αμπντί συνελήφθη για τη δολοφονία της δεκαεξάχρονης Μάλιν στο Χέλεφορς. Ομολόγησε την ενοχή του, περιγράφοντας στους αστυνομικούς με κάθε λεπτομέρεια πώς τη σκότωσε και στη συνέχεια καταδικάστηκε. Το μυστήριο λύθηκε και οι κάτοικοι της μικρής πόλης μπόρεσαν να κοιμηθούν ξανά ήσυχοι. Μέχρι τη μέρα που η γυναίκα του Φαϊζάλ αυτοκτονεί.

Η πράξη της γεννά ερωτηματικά για την ενοχή του Φαϊζάλ στον επιθεωρητή της αστυνομίας του Έρεμπρο, Άντερς Οικονομίδη. Αρχίζει να σκαλίζει την έρευνα για τη δολοφονία του δεκαεξάχρονου κοριτσιού, η οποία θα αποκαλύψει πτυχές της ζωής του θύματος που δεν είχαν διερευνηθεί και θα προκαλέσει αναστάτωση στο εσωτερικό της αστυνομίας.

Υ. Γ. Βρες εδώ όλα τα αστυνομικά βιβλία του Βαγγέλη Γιαννίση

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *