Ποιοι είναι οι τέσσερις τύποι συμπεριφοράς για τους οποίους όλοι μιλούν;

Ανάμεσα σε Ηλίθιους… Μπορεί ο τίτλος του βιβλίου να είναι λιγάκι ιντριγκαδόρικος, αλλά πόσες φορές έχεις σκεφτεί πως κάποιος είναι ηλίθιος απλά επειδή εσύ δεν μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί του;

Να ξεκαθαρίσουμε κάτι: Κανείς δεν είναι ηλίθιος. Ο Thomas Erikson με αυτόν τον τίτλο του βιβλίου θέλει σίγουρα να μας κεντρίσει το ενδιαφέρον αλλά και να αναλογιστούμε ποιος είναι τελικά ο ηλίθιος -αν αυτός υπάρχει.

Κι αυτά τα ανθρωπάκια με τα χρώματα; Ποιος είναι ο Κόκκινος, ο Πράσινος, ο Κίτρινος, ο Μπλε;

Εμείς. Όλοι εμείς, που είμαστε διαφορετικοί, έχουμε ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και καλούμαστε να επικοινωνήσουμε ο ένας με τον άλλον, να κάνουμε παρέα, να συνεργαστούμε. Το ότι είμαστε όλοι διαφορετικοί το γνωρίζεις ήδη, το θέμα είναι να δούμε πώς διαφέρουμε.

Ο κάθε άνθρωπος έχει τις βασικές του αξίες τόσο ενσωματωμένες στον χαρακτήρα του που είναι δύσκολο να τις αλλάξει. Παράλληλα, ο καθένας μας έχει συγκεκριμένη στάση και συμπεριφορά, τις οποίες έχουμε σχηματίσει από διάφορες εμπειρίες από την οικογένεια, το σχολείο μέχρι και την πρώτη δουλειά.

Προκειμένου να επικοινωνήσουν δύο διαφορετικοί άνθρωποι χρειάζεται προσπάθεια και από τις δύο μεριές. Γιατί όταν γνωρίζεις ορισμένα από τα βασικά χαρακτηριστικά αυτού που έχεις απέναντί σου, τότε γνωρίζεις τι να πεις -και κυρίως πώς να το πεις-, δεν παρεξηγείς την κάθε του λέξη και μπορείτε τελικά να γεφυρώσετε τις διαφορές σας κάνοντας ουσιαστικό διάλογο. Κι αυτό είναι το ζητούμενο.

Μη θεωρείς πως το να φέρεσαι διαφορετικά σε διαφορετικούς ανθρώπους, συνεπάγεται με το να μην είσαι ο εαυτός σου. Σε καμία περίπτωση! Γνωρίζεις απλώς πώς να επικοινωνείς σωστά με τον άλλον κι αυτό είναι τέχνη αγαπητέ μου!

Ας πάμε, όμως, και σε αυτά τα ανθρωπάκια για τα οποία έχει γίνει τόση συζήτηση…

Κόκκινος, Πράσινος, Κίτρινος, Μπλε

Το κάθε ένα χρώμα αντιστοιχεί σε έναν συγκεκριμένο τύπο συμπεριφοράς, ο οποίος περιγράφει πώς βλέπουν οι άνθρωποι τον εαυτό τους σε σχέση με το περιβάλλον τους.

βιβλίο ηλίθιοι

Ο Κόκκινος
Ο Κόκκινος κάνει πάντα αισθητή την παρουσία του. Είναι έντονος χαρακτήρας, είναι γεννημένος αρχηγός ή τουλάχιστον του αρέσει να αναλαμβάνει τα ηνία. Είναι γρήγορος, ορμητικός, αποφασιστικός, φιλόδοξος. Έχει πάντα έντονη γνώμη για τα πράγματα, την οποία προσπαθεί συχνά να επιβάλλει και στους άλλους. Είναι ισχυρογνώμων, θέλει να έχει τον έλεγχο για όλα και ο περίγυρός του νιώθει ότι τον ελέγχει διαρκώς. Δεν επικεντρώνεται ιδιαίτερα στις ανθρώπινες σχέσεις, αλλά κυρίως στο έργο και το αποτέλεσμα.

Ο Πράσινος
Ο Πράσινος είναι ο χαλαρός τύπος. Σύμφωνα με τον Thomas Erikson, οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν «πράσινα» χαρακτηριστικά. Ο Πράσινος είναι φιλικός και επενδύει πολύ στις σχέσεις του. Οι περισσότεροι θα τρέξουν σε εκείνον για να μοιραστούν ένα πρόβλημά τους, κι αυτός με τη σειρά του θα είναι πάντα διαθέσιμος για να τους ακούσει. Αποφεύγει να παίρνει θέση για τα πράγματα, καθώς αποφεύγει τις συγκρούσεις… χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν έχει γνώμη. Έχει γνώμη αλλά δεν θα την εκφράσει μπροστά σε όλους… Ναι, κι αυτό σημαίνει πως είναι καλός στο να διαδίδει φήμες!
Σε αρκετές περιπτώσεις είναι απαθής, αποφεύγοντας να αναλάβει την ευθύνη.

Ο Κίτρινος
Ο Κίτρινος είναι ο άνθρωπος που θα σε γεμίσει με χαρά την πιο μουντή μέρα. Εκεί που άλλοι βλέπουν σύννεφα, ο Κίτρινος φτιάχνει σχέδια με αυτά τα σύννεφα και έχει τον τρόπο να τα απομακρύνει. Είναι υπερβολικά αισιόδοξος, βλέπει το ποτήρι πάντα μισογεμάτο, είναι κοινωνικός και… (σχεδόν) αγαπάει όλο τον κόσμο. Παράλληλα, είναι αρκετά δημιουργικός, έχει τη μια ιδέα μετά την άλλη… χωρίς αυτό να σημαίνει πως θα φτάσει και στην υλοποίησή της. Ορισμένες φορές γίνεται εγωκεντρικός, ζητώντας μονίμως την προσοχή των άλλων.

Μπλε
Ο Μπλε είναι κι αυτός μια ιδιαίτερη περίπτωση. Σε γενικές γραμμές είναι ήρεμος, συγκροτημένος ενώ πάντα βουτάει τη γλώσσα στο μυαλό πριν μιλήσει. Πολύ περισσότερο, είναι ο άνθρωπος της λεπτομέρειας. Για την ακρίβεια, έχει μια μικρή εμμονή με την λεπτομέρεια. Είναι ο τύπος που πάντα θα εξετάσει με προσοχή όλα τα ενδεχόμενα και όλους τους παράγοντες πριν προχωρήσει. Αρκετές φορές θα τον δεις να σου κάνει πολλές ερωτήσεις θέλοντας να μάθει τα ψιλά γράμματα. Κι αυτό είναι που ενοχλεί αρκετά όσους συναναστρέφονται μαζί του.

Η αλήθεια είναι πως οι περισσότεροι άνθρωποι δεν αντιστοιχούν σε έναν μόνο συγκεκριμένο τύπο συμπεριφοράς, αλλά συνήθως αποτελούν έναν συνδυασμό δύο (πιο σπάνια τριών) τύπων συμπεριφοράς. Συνήθως, δηλαδή, δεν είσαι απλά «Πράσινος», αλλά μπορεί να είσαι «Πράσινος-Μπλε». Είναι εξαιρετικά δύσκολο, να μελετήσεις έναν άνθρωπο σε βάθος και να έχεις 100% μια ολοκληρωμένη εικόνα.

Πώς μπορεί να σε βοηθήσει αυτός ο διαχωρισμός των τύπων συμπεριφοράς;
Από τη στιγμή που θα πάρεις το βιβλίο στα χέρια σου, διαβάζοντας για τους διαφορετικούς τύπους θα προσπαθήσεις να βρεις τον δικό σου τύπο συμπεριφοράς και να ανακαλύψεις περισσότερα πράγματα για τον εαυτό σου και γιατί αντιδράς με συγκεκριμένους τρόπους σε συγκεκριμένες περιστάσεις.

Γνωρίζοντας τον κάθε τύπο συμπεριφοράς και προσπαθώντας στη συνέχεια να τον αποδώσεις σε πρόσωπα που συναναστρέφεσαι συνήθως, θα σε βοηθήσει σημαντικά στην καθημερινή επικοινωνία.

Θα αποφύγεις πολλές παρεξηγήσεις και θα καταφέρεις να έχεις μια ειλικρινή επικοινωνία με τον άλλον. Θα καταλάβεις πως ένας Κόκκινος δεν θυμώνει διαρκώς, αλλά είναι ορμητικός ως χαρακτήρας κι αποφασιστικός. Ο Μπλε δεν είναι ανιαρός, αλλά για εκείνον η διαδικασία να εξετάσει όλες τις λεπτομέρειες πριν προχωρήσει είναι εξαιρετικά σημαντική.

Με το να μπορείς να ερμηνεύσεις τον άλλον, θα έχεις ένα ασφαλές πεδίο επικοινωνίας και το μήνυμα που θέλεις να περάσεις θα ερμηνευτεί με τον σωστό τρόπο. Επηρεάζουμε ο ένας τον άλλον με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Το κόλπο είναι να προσπαθήσουμε να καταλάβουμε τι υπάρχει κάτω από την επιφάνεια.

Και το «Ανάμεσα σε Ηλίθιους» είναι ένα βιβλίο το οποίο θα σε βοηθήσει να το καταφέρεις.

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *