Διπλή απαγωγή συγκλονίζει την κατοχική Αθήνα

Ελλάδα του 1943… Οι πρώτες φλόγες του Εμφυλίου τυλίγουν τη χώρα. Oι Ιταλοί συνθηκολογούν και ο πλήρης έλεγχος της Ελλάδας περνά στους Γερμανούς, που γίνονται πιο σκληροί και αδίστακτοι. Την ίδια ώρα η Αθήνα συνταράσσεται από μια διπλή απαγωγή παιδιών. 

Υπό μυστηριώδεις συνθήκες εξαφανίζονται η εξάχρονη κόρη ανώτατου διπλωμάτη της Γερμανικής Πρεσβείας και ο πεντάχρονος γιος της Ελληνίδας υπηρέτριας του. 

Ο υπαστυνόμος Νίκος Αγραφιώτης βρίσκεται στην πρωτεύουσα με νέα ταυτότητα, διαλυμένη ζωή και έχοντας αναλάβει μία μυστική αποστολή που θα κρίνει σε ένα βαθμό την πορεία των επιχειρήσεων των Συμμάχων στη Μεσόγειο. Τα σχέδιά του, όμως, θα ανατραπούν με δραματικό τρόπο, καθώς θα υποχρεωθεί να διεισδύσει στα άδυτα της διαβόητης Ειδικής Ασφάλειας για να εξαρθρώσει κυκλώματα προδοτών και να εξιχνιάσει την υπόθεση απαγωγής των παιδιών.

Ο ίδιος απόμακρος όσο και ευαίσθητος θα βρεθεί να αμφιταλαντεύεται ανάμεσα σε τραγικά διλήμματα, ζώντας μια σκοτεινή περίοδο της Κατοχής, ακριβώς στην «καρδιά» της.

Στην Αθήνα μαίνεται η υπόγεια σύγκρουση μεταξύ των αντιστασιακών οργανώσεων, η δωσιλογική κυβέρνηση ενεργοποιεί την Ειδική Ασφάλεια που μετατρέπεται σε μηχανισμό άμεσης συνεργασίας με τους κατακτητές, ενώ στα βουνά υπάρχουν ήδη ελεύθερες περιοχές, που η επιρροή τους όλο και μεγαλώνει.

ελλάδα κατοχή 1943
Γερμανικό άρμα του Ναζιστικού στρατού κατοχής*.

Προσωπικότητες που έδρασαν στο σκοτάδι, αντιστασιακές οργανώσεις, μια διαρκής μάχη του ανθρωπισμού απέναντι στην κτηνωδία.

Το συγγραφικό παιχνίδι στο νέο ιστορικό μυθιστόρημα του Πάνου Αμυρά «Τα Λύτρα», συνδέει την αστυνομική μυθοπλασία με την αποτύπωση αληθινών γεγονότων και κρατά τους αναγνώστες σε αγωνία μέχρι την τελευταία σελίδα. Ο συγγραφέας δεν προσφέρει απλά ένα συνηθισμένο αστυνομικό ανάγνωσμα. Στόχος του οι αναγνώστες να νιώσουν μέρος της ιστορίας. Να συμμετάσχουν σε ένα ταξίδι που στο τέλος του θα έχουν κερδίσει σε γνώση για την σύγχρονη ιστορία μιας ζοφερής περιόδου.

Εάν με τον «Λιμό» οι αναγνώστες αγάπησαν τον υπαστυνόμο Νίκο Αγραφιώτη, τώρα θα δεθούν μαζί του, με έναν τραγικό ήρωα που παλεύει για να σώσει ζωές χωρίς να χάσει την ψυχή του.

ΥΓ: Ανακαλύψτε και τα δύο συναρπαστικά αστυνομικά μυθιστορήματα του Πάνου Αμυρά, με φόντο την κατεχόμενη Ελλάδα. 

ιστορικό μυθιστόρημα κατοχή

*Στη φωτογραφία απεικονίζεται Panzer IV στη Λεωφόρο Νίκης στη Θεσσαλονίκη, το 1942. Στο βάθος διακρίνεται πινακίδα στα ελληνικά που γράφει «Ο μπολσεβικισμός είναι ο μεγαλύτερος εχθρός του πολιτισμού μας. Όλοι οι λαοί της Ευρώπης θα αγωνιστούν εναντίον του μέχρι της συντριβής του». Η φωτογραφία χρησιμοποιείται από τη Wikipedia με την άδεια Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0.

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *