Τα Λύτρα – Ένα συναρπαστικό αναγνωστικό ταξίδι που συνδυάζει το μυστήριο με την Ιστορία

Ο υπαστυνόμος Νίκος Αγραφιώτης, που συστήθηκε πέρυσι στο αναγνωστικό κοινό ως κεντρικός ήρωας στο μυθιστόρημα Ο λιμός, επιστρέφει με μία νέα συναρπαστική περιπέτεια που συνδυάζει το αστυνομικό μυστήριο με ιστορικά γεγονότα που σημάδεψαν την Κατοχική Ελλάδα.

Το δεύτερο βιβλίο του Πάνου Αμυρά με τίτλο «Τα λύτρα» κυκλοφορεί από τις 9 Οκτωβρίου σε όλα τα βιβλιοπωλεία της χώρας από τις εκδόσεις Διόπτρα και μεταφέρει τους αναγνώστες στην Αθήνα του 1943, όταν ο Β” Παγκόσμιος Πόλεμος εισέρχεται στην πιο κρίσιμη φάση του.

Ο ήρωας του βιβλίου, ο υπαστυνόμος Νίκος Αγραφιώτης, έχει επιστρέψει στην Ελλάδα με νέα ταυτότητα και διαλυμένη προσωπική ζωή. Η αποστολή που λαμβάνει να φέρει σε πέρας από το Συμμαχικό Αρχηγείο της Μέσης Ανατολής γρήγορα ανατρέπεται και ο Αγραφιώτης καλείται να εξιχνιάσει μια διπλή απαγωγή παιδιών αλλά και να εξαρθρώσει τα προδοτικά κυκλώματα της Ειδικής Ασφάλειας.

Με «όχημα» την υπόθεση της απαγωγής των παιδιών, οι αναγνώστες ταξιδεύουν στην Ελλάδα του 1943, όταν οι πρώτες φλόγες του Εμφυλίου έχουν ήδη τυλίξει τη χώρα και οι Γερμανοί κατακτητές δείχνουν το πιο αποτρόπαιο πρόσωπό τους προσπαθώντας να καταπνίξουν τις αντιστασιακές οργανώσεις.

Το βιβλίο φωτίζει άγνωστα ιστορικά γεγονότα της εποχής, αναδεικνύει θετικές και αρνητικές προσωπικότητες ενώ φέρνει στο επίκεντρο την προαιώνια μάχη του καλού με το κακό, του πατριωτισμού με την προδοσία, του ανθρωπισμού με την κτηνωδία.

Ο Αγραφιώτης θα κληθεί να απαντήσει σε ηθικά διλήμματα που ακόμη παραμένουν επίκαιρα. Στην πορεία των ερευνών και με τη βοήθεια μιας γυναίκας θα ανακαλύψει ότι στην Ελλάδα του 1943 τίποτα δεν είναι δεδομένο, ενώ θα βρεθεί μπροστά σε μια θηριωδία που πρέπει να αποτρέψει.

Με γρήγορη γραφή και χρονολογική σειρά, που δίνει καταιγιστικό ρυθμό στο βιβλίο, ο υπαστυνόμος θα περιπλανηθεί στη νυχτερινή Αθήνα του 1943, θα εμπλακεί σε δωσιλογικές υπηρεσίες για να εντοπίσει τους δράστες της απαγωγής, θα αντιμετωπίσει διπλούς πράκτορες και θα περιπλανηθεί στα βουνά του Εμφυλίου που κρύβουν τα δικά τους μυστικά.

Το συγγραφικό παιχνίδι που συνδέει την αστυνομική μυθοπλασία με την εξιστόρηση αληθινών γεγονότων κρατά τους αναγνώστες σε αγωνία μέχρι την τελευταία σελίδα καθώς στα Λύτρα ξεδιπλώνονται άγνωστες πτυχές της Κατοχής και φωτίζονται πρόσωπα που έχουν μείνει στο σκοτάδι της λήθης.

Εάν με τον Λιμό οι αναγνώστες αγάπησαν τον Νίκο Αγραφιώτη με τα Λύτρα θα δεθούν μαζί του, διότι έχει τα χαρακτηριστικά ενός τραγικού ήρωα που παλεύει για να σώσει ζωές χωρίς να χάσει την ψυχή του.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Σεπτέμβριος 1943

Οι πρώτες φλόγες του Εμφυλίου τυλίγουν τη χώρα. Υπό μυστηριώδεις συνθήκες εξαφανίζονται η εξάχρονη κόρη ανώτατου διπλωμάτη της Γερμανικής Πρεσβείας και ο πεντάχρονος γιος της Ελληνίδας υπηρέτριας του. Η Αθήνα συνταράσσεται από μια διπλή απαγωγή παιδιών.

Ο υπαστυνόμος Νίκος Αγραφιώτης που έχει επιστρέψει στην Ελλάδα με νέα ταυτότητα και διαλυμένη ζωή αναλαμβάνει μια αποστολή που θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό την πορεία των επιχειρήσεων των Συμμάχων στη Μεσόγειο. Τα σχέδιά του όμως θα ανατραπούν με δραματικό τρόπο, καθώς θα υποχρεωθεί να διεισδύσει στα άδυτα της Ειδικής Ασφάλειας για να εξαρθρώσει κυκλώματα προδοτών και να εξιχνιάσει την υπόθεση απαγωγής των παιδιών.

Με τη βοήθεια μιας γυναίκας, ο Αγραφιώτης θα συνδεθεί με άγνωστες πατριωτικές οργανώσεις της Αθήνας, θα περιπλανηθεί στα βουνά του Εμφυλίου και θα προσπαθήσει να μείνει αλώβητος μέσα στη «φωλιά του κακού» για να σώσει ανθρώπινες ζωές χωρίς να χάσει την ψυχή του.

μυθιστόρημα για την κατοχή

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *