Μετατρέποντας το διάβασμα από καταναγκαστικό έργο σε απόλαυση!

Και τώρα που αρχίζουν πάλι τα σχολεία, κάθε μαθητής σκέφτεται… άντε πάλι, στο σχολείο, 5 με 8 ώρες τη μέρα, να ακούς τους δασκάλους και τους καθηγητές και μετά να σε φορτώνουν με ένα σωρό εργασίες και επιπλέον διάβασμα για το σπίτι για να μη χαλαρώνεις ποτέ. Συν, όλες τις επιπλέον δραστηριότητες που μπορεί να έχεις από μόνος σου, ανάλογα και την τάξη στην οποία βρίσκεσαι. Ξένες γλώσσες, επιπλέον εκπαίδευση και πάει λέγοντας. Κι όμως υπάρχει τρόπος να γίνει η καθημερινότητα καλύτερη αρκεί να κατανοήσουμε ότι το διάβασμα ωφελεί μόνο εμάς στην πραγματικότητα και ότι υπάρχει τρόπος να το αγαπήσουμε.

Παρακάτω σας δίνουμε κάποια χρήσιμα tips από το βιβλίο της Μαρίνας Ψιλούτσικου* «Ως πότε θα διαβάζω;»

Ξέρω πως εύχεστε να υπήρχε ένας μαγικός τρόπος να αφομοιώνετε την ύλη του σχολείου και να παίρνετε γνώσεις χωρίς να πρέπει να μελετήσετε. Όλοι το έχουμε ευχηθεί κάποια στιγμή, μην αμφιβάλλετε. Μέχρι τη στιγμή, όμως, που γράφω αυτό το βιβλίο, απ’ όσο ξέρω τέτοιος τρόπος δεν έχει βρεθεί. Επομένως, η μελέτη είναι απαραίτητο στοιχείο της ζωής ενός μαθητή, απαραίτητο στοιχείο της καθημερινότητάς του. Σ’ αυτό το κεφάλαιο θα σας προτείνω έναν τρόπο αντιμετώπισης αυτού του «αναγκαίου κακού» που θεωρώ πως θα κάνει τη διαδικασία της μάθησης πιο ευχάριστη, πιο σύντομη (το δύσκολο κομμάτι της) και πολύ πιο ουσιαστική. Ο τρόπος αυτός συνίσταται σε έξι διαστάσεις:

1. Παρακολούθηση και συμμετοχή στην τάξη
2. Συστηματικό διάβασμα στο σπίτι
3. Καλός ύπνος και ξεκούραση
4. Σωματική άσκηση
5. Ελεύθερος χρόνος
6. Πειθαρχία

1. Παρακολούθηση και συμμετοχή στην τάξη
Η παρακολούθηση στην τάξη είναι η βάση της μαθησιακής διαδικασίας. Είναι το καλύτερο που έχετε να κάνετε στη διάρκεια της μαθητικής σας ζωής. Θα σας δώσει την ευκαιρία να αποκτήσετε πραγματικές, ουσιαστικές και όχι επιφανειακές γνώσεις και να μειώσετε το χρόνο της μελέτης κατά πολύ πολλαπλασιάζοντας ταυτόχρονα την αποτελεσματικότητά της.

2. Συστηματικό διάβασμα στο σπίτι
Παρότι η παρακολούθηση και η ενεργή συμμετοχή στην τάξη είναι εξαιρετικά χρήσιμες, δεν αρκούν. Εκτός κι αν παρακολουθείτε ολοήμερο σχολείο. Και πάλι, πάντως, δύσκολο το βρίσκω. Σε κάθε περίπτωση, μια στοιχειώδης καθημερινή ενασχόληση με τα μαθήματα του σχολείου και στο σπίτι είναι επιβεβλημένη. Για να κάνετε εργασίες, για να λύσετε ασκήσεις, για να μάθετε λιγότερες ή περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με όσα ακούσατε στην τάξη. Δεν χρειάζεται να αφιερώσετε
πολλές ώρες. Χρειάζεται, όμως, να το κάνετε καθημερινά.

3. Καλός ύπνος και ξεκούραση
Οκτώ ώρες ύπνου την ημέρα είναι απολύτως απαραίτητες για όλους. Τα παιδιά και οι έφηβοι ίσως να χρειάζονται και περισσότερες. Υπάρχουν δεκάδες ιατρικές μελέτες που επιβεβαιώνουν την αναγκαιότητα της ξεκούρασης και του ύπνου για τον ανθρώπινο οργανισμό και την καλή του σωματική, πνευματική και ψυχική υγεία. Για τους μαθητές, υπάρχει άλλη μία παράμετρος: ο ύπνος βοηθάει στη μάθηση και την απομνημόνευση.

4. Σωματική άσκηση
Όπως ισχύει και στην περίπτωση του ύπνου, η σωματική άσκηση έχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία μας που είναι λίγο-πολύ γνωστά. Εκτός από αυτά που ξέρετε ή φαντάζεστε, έρευνες δείχνουν ότι η σωματική άσκηση συνδέεται με την πνευματική διαύγεια.

5. Ελεύθερος χρόνος
Ο ελεύθερος χρόνος είναι τόσο απαραίτητος για όλους μας όσο το φαγητό και ο ύπνος. Δεν γίνεται να ζούμε για να δουλεύουμε ή για να παρακολουθούμε μαθήματα κάθε είδους. Μ’ αυτό τον τρόπο θα καταστρέψουμε αρχικά την ψυχική μας υγεία και ισορροπία και στη συνέχεια τη σωματική. Και σε κάθε περίπτωση, θα είμαστε δυστυχισμένοι. Αν αυτό ισχύει για τους ενήλικους, φανταστείτε πόσο κακό κάνει η έλλειψη ελεύθερου χρόνου στα παιδιά και τους εφήβους.

6. Πειθαρχία
Τίποτα δεν γίνεται χωρίς διαρκή προσπάθεια.
Στην αρχή είναι απαραίτητο να βρείτε ένα πρόγραμμα μελέτης –σε εβδομαδιαία βάση, μάλλον–, το οποίο θα συνδυάζει όλες τις δραστηριότητες που είναι απαραίτητες για την επίτευξη των στόχων σας. Το πρόγραμμα αυτό θα πρέπει να το καθορίσετε εσείς στο βαθμό που μπορείτε (το ωράριο του σχολείου, για παράδειγμα, είναι πολύ συγκεκριμένο και δεν μεταβάλλεται) ώστε να είναι προσαρμοσμένο στις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες του καθενός. Έτσι θα μπορέσετε πολύ πιο εύκολα να μείνετε πιστοί σ’ αυτό.

*Η Μαρίνα Ψιλούτσικου έχει διδακτορικό στη Στρατηγική των Επιχειρήσεων και διδάσκει στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. ΥΓ: Ανακαλύψτε το βιβλίο της «Ως πότε θα διαβάζω;» 

One Comment

  1. Pingback: Παιδί και σχολείο: Μετατρέποντας το διάβασμα από καταναγκαστικό έργο, σε απόλαυση! | magdasnews

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *