9 βιβλία που διαβάζαμε όταν ήμασταν παιδιά

Ποια ήταν τα πρώτα βιβλία που σας μύησαν στον μαγικό κόσμο της ανάγνωσης; Σκεφτήκαμε να συγκεντρώσουμε 9 βιβλία Ελλήνων και ξένων συγγραφέων που κάναμε δώρο στα παιδικά πάρτι και δανειζόμασταν από τις δημοτικές βιβλιοθήκες. Είναι προφανές ότι η παρακάτω λίστα δεν περιλαμβάνει όλα όσα διαβάζαμε στο δημοτικό, το λύκειο και το γυμνάσιο, αλλά ένα πολύ μικρό ποσοστό. Θα χαρούμε πολύ αν συμπληρώσετε κι εσείς τη λίστα με δικά σας αναγνώσματα από την παιδική ηλικία! 

 1. Ιούλιος Βέρν, Ο Γύρος του Κόσμου σε 80 Ημέρες. Η κλασική σειρά τουλάχιστον 50 βιβλίων του Βερν με σκληρό εξώφυλλο από τις εκδόσεις Αστήρ. Σήμερα μπορείτε να βρείτε τα βιβλία του μεγάλου Γάλλου συγγραφέα σε διάφορες εκδόσεις και σε προσαρμογές για όλες τις ηλικίες. Για τις τελευταίες τάξεις του δημοτικού και το γυμνάσιο υπάρχει η έκδοση του Μίνωα, ενώ για 6 έως 8 ετών υπάρχει μια εξαιρετική διασκευή του Αντώνη Παπαθεοδούλου για τις εκδόσεις Παπαδόπουλος.
  %ce%b9%ce%bf%cf%85%ce%bb%ce%b9%ce%bf%cf%83-%ce%b2%ce%b5%cf%81%ce%bd
 2. Άλκη Ζέη, Το Καπλάνι της Βιτρίνας. Ένα από τα πιο κλασικά και υπέροχα βιβλία, το οποίο είχε μεταφερθεί με επιτυχία και στην τηλεόραση από την ΕΤ-1. Πενήντα χρόνια μετά την πρώτη κυκλοφορία του βιβλίου μπορείτε να βρείτε την ειδική επετειακή έκδοση από το Μεταίχμιο.
  %ce%ba%ce%b1%cf%80%ce%bb%ce%b1%ce%bd%ce%b9-%cf%84%ce%b7%cf%83-%ce%b2%ce%b9%cf%84%cf%81%ce%b9%ce%bd%ce%b1%cf%83
 3. Ράντγιαρντ Κίπλινγκ, Δαίμονες των Κυμάτων. Σε αυτό το βιβλίο ο βραβευμένος με Νόμπελ Βρετανός συγγραφέας απευθύνεται όχι μόνο σε ενήλικους, αλλά και σε παιδιά γυμνασίου. Το βιβλίο θα το βρείτε στη νεανική βιβλιοθήκη των εκδόσεων Καστανιώτη.
  %ce%b4%ce%b1%ce%b9%ce%bc%ce%bf%ce%bd%ce%b5%cf%83-%cf%84%cf%89%ce%bd-%ce%ba%cf%85%ce%bc%ce%b1%cf%84%cf%89%ce%bd
 4. Λίτσα Ψαραύτη, Το Διπλό Ταξίδι. Ένα διαχρονικά επίκαιρο βιβλίο που είναι ένα ταξίδι στον χώρο και στον χρόνο. Η εικόνα των προσφύγων της Παλαιστίνης θα θυμίσει στην ηρωίδα στιγμές από τα παιδικά της χρόνια στη Σάμο τον καιρό της ιταλικής κατοχής, τότε που ένας ανελέητος βομβαρδισμός ανάγκασε τους κατοίκους του νησιού να διαλέξουν το δρόμο της προσφυγιάς. Θα το βρείτε στα βιβλιοπωλεία με το ίδιο, πολύ όμορφο, εξώφυλλο από τις εκδόσεις Πατάκη.
  %ce%b4%ce%b9%cf%80%ce%bb%ce%bf-%cf%84%ce%b1%ce%be%ce%b9%ce%b4%ce%b9
 5. Enid Blyton, Οι πέντε φίλοι. Κανονικά θα χρειαζόταν ένα ξεχωριστό αφιέρωμα στην πολυγραφότατη Βρετανίδα συγγραφέα που με τις σειρές της γαλούχησε αρκετές γενικές νεαρών αναγνωστών (Πέντε Φίλοι, Πέντε Λαγωνικά και ο Σκύλος, Μυστικοί Εφτά). Θα βρείτε τα βιβλία της παραδοσιακά στις εκδόσεις Gutenberg.
  %cf%80%ce%b5%ce%bd%cf%84%ce%b5-%cf%86%ce%b9%ce%bb%ce%bf%ce%b9
 6. Ζαχαρίας Παπαντωνίου, Τα Ψηλά Βουνά. Ένα από εκείνα τα ξεχωριστά βιβλία που μπορούν να συναρπάσουν τα μικρά παιδιά, ακόμα κι αν έχουν περάσει 100 χρόνια από τη συγγραφή του. Τα Ψηλά Βουνά ήταν το 1918 το αναγνωστικό της Γ” Δημοτικού και, παράλληλα, το πρώτο αναγνωστικό που γράφτηκε στη δημοτική γλώσσα (γεγονός που προκάλεσε ακραίες αντιδράσεις, όπως το κάψιμό του). Θα το βρείτε στην κλασική έκδοση της Εστίας.
  %cf%88%ce%b7%ce%bb%ce%b1-%ce%b2%ce%bf%cf%85%ce%bd%ce%b1
 7. Χάρριετ Μπήτσερ Στόου, Η Καλύβα του Μπάμπα Θωμά. Ένα ακόμα κλασικό βιβλίο που διδάσκει κι επηρεάζει ακόμα και σήμερα τον τρόπο σκέψης όσων πιστεύουν στην ελευθερία και στην ισότητα. Θα το βρείτε από τις εκδόσεις Πατάκη.
  %ce%ba%ce%b1%ce%bb%cf%85%ce%b2%ce%b1-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%bc%cf%80%ce%b1%cf%81%ce%bc%cf%80%ce%b1-%ce%b8%cf%89%ce%bc%ce%b1
 8. Μαργαρίτα Λυμπεράκη, Τα Ψάθινα Καπέλα. Ένα ακόμα εμβληματικό έργο που διδάσκεται στα σχολεία και συγκινεί μικρούς και μεγάλους αναγνώστες από το 1946 που πρωτοκυκλοφόρησε. Θα το βρείτε σήμερα από τις εκδόσεις Καστανιώτη.
  %cf%88%ce%b1%ce%b8%ce%b9%ce%bd%ce%b1-%ce%ba%ce%b1%cf%80%ce%b5%ce%bb%ce%b1
 9. Μίκυ Μάους! Δεν είναι ακριβώς βιβλία, αλλά όλοι διαβάσαμε τόνους από τις περιπέτειες του Θείου Σκρουτζ και των υπόλοιπων παπιών, που κυκλοφορούσαν από τις εκδόσεις Τερζόπουλος. Από τις πιο ευχάριστες στιγμές ανάγνωσης και από τις πιο ευχάριστες στιγμές της εβδομάδας, όταν κάθε Παρασκευή τρέχαμε στα περίπτερα για το νέο τεύχος.
  %ce%bc%ce%b9%ce%ba%cf%85-%ce%bc%ce%b1%ce%bf%cf%85%cf%83
  Τώρα είναι η σειρά σας! Ποια είναι τα πρώτα βιβλία που θυμάστε να διαβάζετε; Θα χαρούμε πολύ αν τα μοιραστείτε μαζί μας και με τους υπόλοιπους αναγνώστες.
  Και αν ψάχνετε ιδέες για παιδικά βιβλία για όλες τις ηλικίες ρίξτε μια ματιά στη λίστα μας!

15 Comments

 1. Εύη

  Ο μάγκας, τα μυστικά του βάλτου, παραμύθι χωρίς όνομα, λατρεμένη Πηνελόπη Δέλτα, τα ψηλά βουνά του Παπαντωνίου, ένα παιδί μετράει τ” άστρα του Λουντέμη, η πλωτή πολιτεία του Βερν, Τομ Σόγερ , Τζέην Έιρ ανεμοδαρμένα ύψη , ο κόμης Μοντεχρήστος , και πολλά πολλά άλλα, είχα ξετινάξει την υπέροχη βιβλιοθήκη της φίλης μου και τα κλασσικά εικονογραφημένα του βιβλιοπωλείου «Φάρος» που δυστυχώς δεν υπάρχει πια. Ωραία χρόνια….

 2. Αντιγονη

  Ηλικία δε θυμάμαι αλλά το πρώτο που διάβασα ήταν η μελισσουλα Σουλα φρωσουλα,κ μετα συνέχισα με το καπλάνι της βιτρίνας,ο θησαυρός της Βάγιας,τα ψάθινα καπέλα κ αλλά που δε τα θυμάμαι,αλλά μου άρεσε από τα παιδικά μου χρόνια να διαβάζω βιβλία!

 3. Pandaimonio - Mary

  Στα παλάτια της Κνωσού. Ήταν δώρο από τον μπαμπά μου στην Ε” δημοτικού και θυμάμαι διάβαζα μέχρι με φακό κάτω από τις κουβέρτες. Με μάγεψε. Τα προηγούμενα χρόνια ήταν παραμύθια. Μετά ήρθαν πολλά με αγάπη στον Δον Κιχώτης, Ο θησαυρός της βάγιας και άλλα. Όμορφα χρόνια με υπέροχα βιβλία!!!!

 4. Ηλίας

  οι θησαυροί του Σολωμόντα των εκδόσεων Μίνωας και όλες οι εικονογραφημένες ελληνικες μυθολογιες με το σκληρο εξωφυλλο των εκδόσεων Στρατίκη

 5. Σάρα Κατερίνα

  Ο μικρός πρίγκιπας και μετά φυσικά το Καπλάνι για να συνεχίσω με τη Ζωρζ Σαρή και το Όταν ο ήλιος… κι ακόμα συνεχίζει το ταξίδι…

 6. Μαρία Κουλούρη

  Τα ψηλά βουνά, και την Καλύβα του μπάρμπα Θωμά, όπως και τον Τομ Σώγιερ τα διάβασα στην Τριτη δημοτικού. Βερν και Κρονιν τελείωσα στην Τετάρτη. Η προτίμησή μου από αυτά ; Τα Άγουρα χρόνια, τα Ώριμα χρόνια , το Κάστρο και τα Μυστικά ενός γιατρού. Καλοκαίρι Πεμπτης διάβασα δύο φορές το Οταν σκοτώνουν τα κοτσύφια της Χάρπερ Λη που κυκλοφορούσε τότε με άλλο τίτλο. Μετά στην έκτη και καλοκαίρι προς α΄γυμνασίου διάβασα Παπαδιαμάντη. Με ανάμεσα τα κρυφά από τη μητέρα μου βιβλία της, όπως τα σταφύλια της ορφής – που κατάλαβα μόνο το 1/3 του βιβλίου, απτόητη συνέχισα με το ΄΄ανθρωποι και ποντικια ΄΄ που επίσης δεν κατάλαβα παρά μόνο το 1/3. Μετά έπαψα να παιρνω της μητέρας μου και διάβασα, μέχρι το τελος του λυκείου όλους τους Έλληνες κλασσικούς. Το κάθε πράγμα στον καιρό του, ειπα βέβαια! Σαν φοιτήτρια έπιασα τους ξένους κλασσικούς με έμφαση στους Ρώσους. Από εκεί και πέρα ήμουν ώριμη λογοτεχνικα να διαβάσω ότι έπεφτε στα χέρια μου. Διάβασα και άρλεκιν φυσικά :p Έτσι για να δω πως είναι.

 7. Φίλιππος

  Όμορφες αναμνήσεις με τα Ψηλά βουνά, τον Μάγκα, τον Μεγάλο Περίπατο του Πέτρου, το Ψέμα, το Θησαυρό της Βαγίας, τα Γενέθλια και πόσα ακόμα.. Μου φαίνεται θα τα ξεθάψω να ξαναζωντανέψουν εκείνες οι εποχές:)

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *