Ένας φόνος στην αυγή της ναζιστικής Γερμανίας

Τοποθεσία: Βερολίνο. Χρονολογία: 1933. Η Γερμανία σκεπάζεται από το πέπλο του φασισμού.

Σε αυτό το χρονικό πλαίσιο, βλέπουμε τον αστυνομικό Γκέρεον Ρατ να προσπαθεί να αποδώσει δικαιοσύνη. Στο πέμπτο βιβλίο του Volker Kutscher ένας άντρας βρίσκεται δολοφονημένος και με ένα έκτακτο τηλεφώνημα από το Βερολίνο, ο Ρατ αναλαμβάνει δράση. «Το Ράιχσταγκ καίγεται! Άμεση ανάκληση αδειών!», αυτά ήταν αρκετά.

Ο ντετέκτιβ «κληρονομεί» την επόμενη υπόθεσή του από τον προϊστάμενό του, τον Βίλχελμ Μπεμ, ο οποίος πέφτει σε δυσμένεια και ωθείται στο περιθώριο από τον ναζιστή αρχηγό της αστυνομίας.

Η υπόθεση αφορά έναν άστεγο που βρέθηκε δολοφονημένος στη Νόλεντορφ Πλατς.

Ένας φόνος στην αυγή της ναζιστικής Γερμανίας

30 Ιανουαρίου 1933: Ο Χίτλερ γίνεται ο νέος καγκελάριος της Γερμανίας με στόχο να αναλάβει πλήρως τα ηνία και να πετύχει την απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Ο Χίτλερ με τον Χίντεμπουργκ, την ημέρα του Πότσνταμ

Μια ευνοϊκή συνθήκη

Το βράδυ της 27ης Φεβρουαρίου, το κτίριο Ράιχσταγκ πήρε φωτιά. Υπεύθυνος για τον εμπρησμό ήταν ο Μαρίνους φαν ντερ Λούμπε, ο οποίος όταν ήταν νέος ήταν μέλος του κομμουνιστικού κινήματος. Ορισμένοι συγγραφείς αναφέρουν ότι ο εμπρησμός ήταν έργο των ίδιων των Ναζί, για τους οποίους η παρουσία του βαν ντερ Λούμπε αποτέλεσε «θείο δώρο». Δόθηκε η αφορμή στον Χίλτερ να περάσει διάταγμα με το οποίο νομιμοποιούσε τις διώξεις σε βάρος της Αριστεράς.

Μαρίνους φαν ντερ Λούμπε

Ο εμπρησμός του Ράιχσταγκ ήταν παταγώδης αποτυχία της ναζιστικής προπαγάνδας στο εξωτερικό. Στο εσωτερικό, όμως, είχε καταλυτική επίδραση: Ο Χίτλερ φρόντισε να εκμεταλλευτεί κατάλληλα το γεγονός: Στις εκλογές που έγιναν μια εβδομάδα μετά τον εμπρησμό (Μάρτιος 1933) κατόρθωσε να κηρύξει παράνομη την εκλογή των ογδονταενός νόμιμα εκλεγμένων αντιπροσώπων του KPD (Γερμανικού Κομμουνιστικού Κόμματος) και να λάβει υπερεξουσίες με τη «Νομοθετική Εξουσιοδότηση» (Ermächtigungsgesetz), που παίρνει από τον πρόεδρο του Ράιχ, Πάουλ φον Χίντενμπουργκ.

Ο νόμος υπερψηφίστηκε στις 23 Μαρτίου 1933, από όλους τους βουλευτές πλην των Σοσιαλδημοκρατών και επικυρώθηκε αμέσως από τον Πρόεδρο του Ράιχ, Πάουλ φον Χίντενμπουργκ. Αυτός ο νόμος ήταν ίσως ο πιο σημαντικός της διακυβέρνησης του Ναζιστικού Κόμματος αφού στην ουσία, καταργώντας την διάκριση των εξουσιών, παρέδωσε δικτατορικές εξουσίες και ανεξέλεγκτη ισχύ στα χέρια ενός μόνο πολιτικού φορέα.

Ο νόμος δημοσιευμένος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (Reichsgesetzblatt)

Η ναζιστική προπαγάνδα με την εκμετάλλευση και του φόβου του λαού της Γερμανίας, έδωσε στον Χίλτερ ένα ισχυρό όπλο στα χέρια του. Τα μέλη του Κομμουνιστικού Κόμματος υπέστησαν άγριο διωγμό με τα Τάγματα Εφόδου να κατακλύζουν τους δρόμους.

Στόχος ήταν ένα μονοκομματικό ναζιστικό κράτος, το οποίο μέχρι το καλοκαίρι του 1933 είχε επιτευχθεί. Ο Χίτλερ ήταν ο κυρίαρχος του πολιτικού παιχνιδιού.

Επιχείρηση Άλμπεριχ

«Το Ράιχσταγκ καίγεται! Άμεση ανάκληση αδειών!», αυτή η είδηση επαναφέρει τον Γκέρεον Ρατ στην πραγματικότητα.

Ένας άστεγος βρέθηκε δολοφονημένος και μια νέα υπόθεση θα πρέπει να εξιχνιαστεί.

Όμως, η ιστορία αυτού του ανθρώπου οδηγεί πίσω στο παρελθόν, και συγκεκριμένα στον Μάρτιο του 1917, όταν οι Γερμανοί στρατιώτες άφηναν πίσω τους καμένη γη στη βόρεια Γαλλία κατά τη διάρκεια της Επιχείρησης Άλμπεριχ.

Ο Ρατ ερευνά την υπόθεση, μα όλο και κάτι παρεμβάλλεται στις έρευνές του.

Τα υπόλοιπα βιβλία της σειράς:

Διαβάστε επίσης:

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *