Τι μας απομακρύνει από την ευτυχία;

Γράφει η Εύη Ξυραφά, Σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης

Το τι οδηγεί έναν άνθρωπο στην ευτυχία δεν είναι απόλυτα ξεκάθαρο. Οι επιστήμονες μελετάνε χρόνια το θέμα και ακόμα δεν έχουν καταλήξει με βεβαιότητα. Πιθανώς γιατί κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός, άρα διαφορετικός και προφανώς διαφορετικά πράγματα κάνουν τον κάθε άνθρωπο ευτυχισμένο.
Ωστόσο αυτό που είναι πιο αντικειμενικό και εύκολα ανιχνεύσιμο, είναι τι δεν οδηγεί στην ευτυχία. Εφόσον ξέρουμε με βεβαιότητα τους παράγοντες που απομακρύνουν από την ευτυχία, είναι σοφό εκ μέρους μας να τους αποφεύγουμε, ώστε να μην απομακρυνόμαστε από αυτή. Με την “εις άτοπον απαγωγή” δηλαδή, μπορούμε να οδηγηθούμε πιο εύκολα και σίγουρα στην ευτυχία.

Έτσι λοιπόν αν γνωρίζουμε τους γνωστούς “κλέφτες της ευτυχίας” που ισχύουν για όλους, ας φροντίσουμε να μείνουμε μακριά τους… ώστε να έρθει πιο κοντά μας η ευτυχία. Στο σημερινό άρθρο θα αναλύσω τρεις από τους βασικούς “κλέφτες της ευτυχίας”.

Πιο αναλυτικά, και με πολλά περισσότερα παραδείγματα από την επαγγελματική μου εμπειρία στο coaching και στην εκπαίδευση, αναλύω στο podcast του Believe in You: “Οι κλέφτες της ευτυχίας”. Είναι μια από τις 30 εκπομπές της ενότητας “Αυτογνωσία-Αυτοβελτίωση”. Περισσότερες πληροφορίες δείτε στο λινκ που ακολουθεί: https://www.flowmagazine.gr/believeinyoupodcasts/

Οι κλέφτες της ευτυχίας
1. Το να προσπαθείς διαρκώς να έχεις τον έλεγχο.
Ως πρώτο βασικό κλέφτη θα ονόμαζα την ανάγκη που έχουν κάποιοι για έλεγχο. Να ελέγχουν τα πάντα γύρω τους, τις συμπεριφορές των άλλων, τα γεγονότα της ζωής τους, τον καιρό κ.τ.λ. Αυτό όπως είναι λογικό, μόνο σε μπελά μπορεί να σε βάλει, γιατί ο έλεγχος είναι μια ψευδαίσθηση. Στην πραγματικότητα πάρα πολλά γεγονότα δεν ελέγχουμε στη ζωή μας, οπότε το να θέλουμε να τα ελέγχουμε, μας βάζει σε μια διαρκή κατάσταση απογοήτευσης και ματαίωσης.

• Δεν ελέγχουμε το ότι ερχόμαστε στη ζωή.
• Από ποιούς γονείς γεννιόμαστε και αν θα έχουμε ή όχι αδέρφια.
• Δεν ελέγχουμε τις ασθένειες που θα συμβούν στην οικογένειά μας.
• Δεν ελέγχουμε τον θάνατο.
• Δεν ελέγχουμε το αν θα γίνει πόλεμος ή οικονομική κρίση στη χώρα μας.

Φαντάζομαι δεν θέλετε να συνεχίσω τη λίστα;
Αντί λοιπόν να θέλουμε να ελέγχουμε τα πάντα, ας εστιάσουμε την ενέργειά μας στο μόνο που σίγουρα μπορούμε να ελέγξουμε, που είναι το μυαλό μας. Το πώς αντιδράμε στα γεγονότα εξαρτάται από την ερμηνεία που κάνουμε για αυτά. Αντί για έλεγχο λοιπόν, αν κατακτήσουμε την αποδοχή των πραγμάτων που είναι πέρα από τον έλεγχό μας, θα αποκτήσουμε γαλήνη και ηρεμία.

2. Φόβος.
Πάρα πολλούς φόβους θα βιώσουμε στη ζωή μας. Ωστόσο όσο αφήνουμε τους φόβους να μας καθηλώνουν και να μην κάνουμε αυτά που φοβόμαστε, μένουμε στάσιμοι και νιώθουμε όλο και πιο άσχημα για τον εαυτό μας. Φόβος απόρριψης, φόβος αποτυχίας, φόβος επιτυχίας, φόβου του αγνώστου…
Όποιο φόβο κι αν αναλύσουμε, η ουσία είναι μία. Ο φόβος δεν είναι για να μας εμποδίζει, αλλά για να μας προειδοποιεί. Το όπλο ενάντια στο φόβο είναι πάντα το θάρρος. Αν κάνουμε αυτό που φοβόμαστε, έχουμε αυτοπεποίθηση.

Δείτε στο σχετικό βίντεο “Πώς χτίζουμε αυτοπεποίθηση σε 3 βήματα”.

Αν από το φόβο παραλύουμε και δεν κάνουμε τίποτα, τελικά νιώθουμε μια σωρεία αρνητικά συναισθήματα ως αποτέλεσμα. Χαμηλή αυτοπεποίθηση, ανασφάλεια, αδυναμία, θυμό απέναντι στον εαυτό μας, απογοήτευση, ματαίωση και στη συνέχεια κι άλλο …φόβο! Πώς είναι δυνατόν αυτά να μας οδηγούν στην ευτυχία;

3. Σύγκριση.
Κάθε μορφής σύγκριση μας αδικεί και μας κάνει να νιώθουμε άσχημα για τον εαυτό μας. Αν συγκρίνουμε τον εαυτό μας με τους άλλους, είναι ο βέβαιος τρόπος για να διαλύουμε την αυτοπεποίθησή μας. Πρώτον η σύγκριση είναι μάταιη, δεύτερον είναι βλαβερή και τρίτον μας αδικεί. Εφόσον κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός, τι νόημα έχει να συγκρίνω τον εαυτό μου με κάποιον άλλο; Εγώ είμαι καλύτερος σε κάποια πράγματα και αυτός είναι καλύτερος από εμένα σε κάποια άλλα.

Το θέμα είναι ότι εμείς βλέπουμε μονόπλευρα, εστιάζοντας μόνο στη 2η πλευρά. Δηλαδή σε τι είναι οι άλλοι καλύτεροι από εμάς και όχι ταυτόχρονα σε τι είμαστε κι εμείς καλύτεροι από αυτούς.
Άρα αυτή η σύγκριση είναι λάθος και συν τοις άλλοις μας αδικεί. Το μσυτικό είναι να εστιάζουμε μόνο στον εαυτό μας και να βάλουμε στόχο να γίνουμε ο καλύτερος εαυτός μας. Να μην συγκρίνουμε τον εαυτό μας με κανέναν άλλο, γιατί αυτό σίγουρα μας απομακρύνει από την ευτυχία.

Οι πιο βασικοί παράγοντες που μας απομακρύνουν από την ευτυχία αναλύονται στο νέο μου βιβλίο που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα με τίτλο “Θέλω-Πιστεύω-Μπορώ: Τα 3 κλειδιά της ζωής”.

Θέλω-Πιστεύω-Μπορώ

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *