Τα 4 βιβλία που τα παιδιά σας θα εύχονται να είχατε διαβάσει

Η επιστροφή στα θρανία και η προσαρμογή στους ρυθμούς της καθημερινότητας μετά τις διακοπές δεν ήταν ποτέ εύκολη. Και φέτος ειδικά θα είναι μια χρονιά πολύ διαφορετική και γεμάτη αβεβαιότητες.

Τα δεδομένα έχουν αλλάξει και το πρώτο κουδούνι χτυπά, φέρνοντας μαζί του νέο καθεστώς στα σχολεία. Μάσκες, αντισηπτικά, τήρηση αποστάσεων… Ένα πρωτόκολλο που δυσκολεύονται να τηρήσουν οι ενήλικες, πόσο μάλλον τα παιδιά. Ταυτόχρονα, στο πίσω μέρος του μυαλού μας υπάρχει το ενδεχόμενο για νέο lockdown.

Και μαζί με αυτά τα νέα δεδομένα, υπάρχει πάντα το μόνιμο άγχος και ο φόβος με τα οποία συνδέουν τα παιδιά την επιστροφή στα θρανία και τη σχολική εμπειρία εν γένει.

Ασφαλώς, η συμβολή των γονέων στην προετοιμασία των παιδιών είναι καθοριστικής σημασίας και φέτος ο ρόλος τους θα είναι ακόμη πιο δύσκολος. Απαντήσεις στις απορίες μας για τη σωστή ανατροφή και διαπαιδαγώγηση των παιδιών, βρήκαμε στα βιβλία.

Βιβλία στις σελίδες των οποίων θα διαβάσεις έρευνες, μυστικά και συμβουλές για θέματα ανατροφής, αυστηρότητας, ορίων, συναισθηματικής ανάπτυξης και πολλών πολλών ακόμα. Θα διαβάσεις ιστορίες που βιώνεις καθημερινά στο σπίτι σου και θα αντιληφθείς πως δεν είσαι μόνος. Κανένας δεν γίνεται γονιός με οδηγίες χρήσεις και όλοι έχουν τις ίδιες ανησυχίες και τους ίδιους προβληματισμούς.

Παρακάτω θα βρεις 4 βιβλία που μας βοήθησαν προσωπικά και αισθανόμαστε ότι θα βοηθήσουν κι εσένα να αναθρέψεις παιδιά ψυχικά υγιή, ικανά και γεμάτα αυτοπεποίθηση.

Το βιβλίο που θα ήθελες να είχαν διαβάσει οι γονείς σου

Κάθε γονιός θέλει δύο βασικά πράγματα: Να είναι το παιδί του ευτυχισμένο και να μην τα θαλασσώσει με την ανατροφή του. Πώς επιτυγχάνονται όμως αυτά;

Σε αυτό το καθηλωτικό, έξυπνο και με χιούμορ βιβλίο, η αναγνωρισμένη ψυχοθεραπεύτρια Philippa Perry εξηγεί πώς χτίζονται ισχυροί δεσμοί αγάπης με τα παιδιά μας και πώς αυτοί οι δεσμοί προάγουν την πνευματική και ψυχική υγεία τους τόσο στην παιδική όσο και στη μετέπειτα ζωή τους.
Αντί να καταστρώσει το «τέλειο» πλάνο ανατροφής, μας προσφέρει μια πλήρη εικόνα των στοιχείων που οδηγούν στη βέλτιστη σχέση γονέα-παιδιού. Με αυτό το φρέσκο και χωρίς επικριτική διάθεση βιβλίο μάς βοηθάει:
• Να καταλάβουμε πώς ο τρόπος που έχουμε μεγαλώσει και το ψυχολογικό μας υπόβαθρο επηρεάζουν την ανατροφή των παιδιών μας
• Να αποδεχτούμε τα λάθη μας και να μάθουμε τι μπορούμε να κάνουμε γι’ αυτά
• Να σπάσουμε τα αρνητικά, επαναλαμβανόμενα μοτίβα ανατροφής
• Να διαχειριστούμε τόσο τα δικά μας συναισθήματα όσο και του παιδιού μας
• Να αντιληφθούμε τι μηνύματα περνούν οι διαφορετικές συμπεριφορές.
Mε εύστοχες και σοφές συμβουλές, είναι το βιβλίο που κάθε γονιός θα θέλει να διαβάσει και κάθε παιδί θα εύχεται να είχαν διαβάσει οι γονείς του!

Αποτελεσματική διαπαιδαγώγηση

Πόσο δύσκολο είναι για εμάς τους γονείς να είμαστε ταυτόχρονα καλοί και να παραμένουμε σταθεροί στις θέσεις μας;

Η Δρ. Jane Nelsen, διακεκριμένη ψυχολόγος, παιδαγωγός και μητέρα επτά παιδιών, διδάσκει σε γονείς και εκπαιδευτικούς ότι το κλειδί της αποτελεσματικής διαπαιδαγώγησης δεν είναι η τιμωρία αλλά ο αμοιβαίος σεβασμός. Με φόντο τις τυπικές οικογένειες αλλά και με αναφορές στις μονογονεϊκές και σε οικογένειες με θετούς γονείς, η συγγραφέας μας δείχνει με ρεαλιστικά παραδείγματα πώς ένα τρίχρονο παιδί ή ένας επαναστατημένος έφηβος μπορούν να μάθουν να λειτουργούν με αυτοπειθαρχία και συνεργασία, χωρίς να χάνουν την ταυτότητά τους.

Μέσα στις σελίδες του θα ανακαλύψετε πώς να:
• γεφυρώνετε τα κενά στην επικοινωνία
• εκτονώνετε τις καθημερινές προστριβές
• αποφεύγετε τους κινδύνους των υπερβολικών επαίνων
• ενισχύετε το μήνυμα αγάπης που θέλετε να δώσετε
• χτίζετε πάνω στα προτερήματα και όχι στα ελαττώματα
• αποδέχονται τις ευθύνες τους χωρίς να χάνουν τον αυτοσεβασμό τους
• διδάσκετε στα παιδιά όχι τι να σκεφτούν, αλλά πώς να σκέφτονται
• ενισχύετε τη συνεργασία στο σπίτι και στο σχολείο
• ανταποκρίνεστε σωστά στις προκλήσεις μιας δύσκολης εφηβείας

Η «Αποτελεσματική Διαπαιδαγώγηση» απευθύνεται σε όλους εμάς που θέλουμε να βοηθήσουμε τα παιδιά μας στο ταξίδι της ζωής, αλλά και να αλλάξουμε ως γονείς.

Γιατί οι Δανοί μεγαλώνουν τα πιο ευτυχισμένα παιδιά στον κόσμο

Mυστικά ανατροφής από τους πιο ευτυχισμένους γονείς στον κόσμο. Στη Δανία οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί εστιάζουν σε πράγματα όπως η κοινωνικοποίηση, η αυτονομία, η συντροφικότητα, η δημοκρατική στάση και η αυτοεκτίμηση. Θέλουν τα παιδιά τους να αποκτήσουν ψυχική ανθεκτικότητα και να αναπτύξουν μια ισχυρή εσωτερική πυξίδα που θα τα καθοδηγεί στη ζωή τους. Και όλα αυτά βασίζονται σε έξι θεμελιώδεις αρχές:

• Το παιχνίδι είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη και την ευτυχία.
• Η αυθεντικότητα ενισχύει την εμπιστοσύνη, την αυτοπεποίθηση και την εσωτερική ισορροπία.
• Η αναπλαισίωση βοηθάει τα παιδιά να αντιμετωπίζουν τις άσχημες στιγμές και να βλέπουν την καλή πλευρά της ζωής.
• Η ενσυναίσθηση επιτρέπει να φέρονται στους άλλους με καλοσύνη.
• Όχι τελεσίγραφα σημαίνει όχι καβγάδες για την επικράτηση, όχι κόκκινες γραμμές, όχι θυμός.
• Η συντροφικότητα είναι ένας τρόπος να απολαμβάνει η οικογένεια τον ελεύθερο χρόνο της.

Μαθαίνοντας πώς να δημιουργούμε μια ζεστή, χαλαρωτική ατμόσφαιρα, μπορούμε να βελτιώσουμε τις οικογενειακές σχέσεις. Αν αφήσουμε το «εγώ» στην άκρη και εστιάσουμε στο «εμείς», θα αποφύγουμε πολλά περιττά «δράματα» και τον αρνητισμό που συχνά εμφανίζεται στο σπίτι. Με πρακτικές συμβουλές και παραδείγματα που εμπνέουν, αυτό το πολύτιμο βιβλίο θα βοηθήσει όλους τους γονείς να αναθρέψουν τα πιο ευτυχισμένα παιδιά στον κόσμο.

Δεν θέλουν τιμωρία, αγάπη θέλουν

Μια ερώτηση που ακούμε συχνά είναι: «Μπορώ να πειθαρχήσω το παιδί μου χωρίς τιμωρία;»

Δεν χρειάζεται να «κακομάθετε» ή να καταπιέσετε τα παιδιά σας, αλλά να κατανοήσετε τους λόγους που δεν συμπεριφέρονται σωστά και να τους αντιμετωπίσετε εκπαιδεύοντάς τα ρεαλιστικά και δραστικά.

Με απλές και πρακτικές συμβουλές, η διακεκριμένη ψυχολόγος και συγγραφέας Sarah Ockwell-Smith δείχνει πώς να μεγαλώσουμε κάθε παιδί με σεβασμό και αγάπη, δουλεύοντας μαζί του και όχι εναντίον του και καταρρίπτοντας τη θεωρία της τιμωρίας αλλά και της επιβράβευσης.

Στο βιβλίο, που καλύπτει όλο το ηλικιακό φάσμα του παιδιού από το προνηπιακό στάδιο έως την εφηβεία, θα βρείτε πρακτικές λύσεις σε μια σειρά από καθημερινά προβλήματα:
• Γκρίνια και κλάμα
• Βίαιη και απρεπή συμπεριφορά
• Ανυπακοή και άρνηση σε κάθε εντολή
• Αγένεια
• Ψέματα
• Χαμηλή αυτοεκτίμηση

ΥΓ: Αναζητάτε κι άλλα βιβλία για γονείς; Έχουμε μια μεγάλη σειρά με πολύ ενδιαφέροντα θέματα όπως ο πρωτάρης μπαμπάς, το πώς τα παιδιά θα τρώνε πιο υγιεινά, δραστηριότητες για προσχολική ηλικία, ο κόσμος των διδύμων, ο ύπνος του παιδιού και πολλά-πολλά ακόμα.

One Comment

  1. Pingback: Τα 4 βιβλία που τα παιδιά σας θα ήθελαν να είχατε διαβάσει

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *