Περάστε στην πράξη – Δράστε για ν’ αποκτήσετε αυτοπεποίθηση

Νιώθετε ότι δεν μπορείτε να τα καταφέρετε σε όλους τους τομείς; Ότι δεν είστε αρκετά ικανοί για να ανταπεξέλθετε στις απαιτήσεις της καθημερινότητας; Κι όμως, ευτυχώς η αυτοπεποίθηση αποκτιέται μέσα από τις πράξεις.

Ψυχολόγοι, δάσκαλοι, προπονητές, θεωρητικοί της «θετικής ψυχολογίας»… όλοι συμφωνούν ότι η αυτοπεποίθηση αναπτύσσεται μέσα από την πράξη. Όμως
πίσω από αυτή την ιδέα συνήθως κρύβεται μια παρεξήγηση.

Αν η αυτοπεποίθηση κατακτάται με την πράξη, αυτό σημαίνει ότι δεν είναι καθαρή πίστη στον «εαυτό» μας, αποκομμένη από τον κόσμο, μια μονάδα προικισμένη με απαραίτητα χαρακτηριστικά που θα μπορούσαμε ν’ αναπτύξουμε στην πράξη.

Πρόκειται για μια αυτοπεποίθηση στο σημείο συνάντησης ανάμεσα στον εαυτό μας και στον κόσμο· συνάντηση που δεν κατέχουμε απόλυτα, που μας επιφυλάσσει εκπλήξεις και σίγουρα έχει να μας μάθει πολλά.

Όταν πράττουμε, ανακαλύπτουμε νέες ευκαιρίες, πηγές που αγνοούσαμε και τις οποίες η ίδια η πράξη βοηθά ν’ αποκαλυφθούν.

Όταν πράττουμε, συναντάμε ευκολότερα τους άλλους, βρίσκουμε λύσεις μέσα από αυτούς, όλα αποδεικνύονται πιο απλά ή… νιώθουμε τυχεροί! Δεν πρέπει, λοιπόν, να έχουμε εμπιστοσύνη μόνο στον εαυτό μας αλλά και στη συνάντηση με τους άλλους, στη συνάντηση ανάμεσα στον κόσμο και στον εαυτό μας – κι αυτό μπορεί να συμβεί μόνο πράττοντας.

Αυτή η διαφοροποίηση είναι σημαντική και μπορεί να αποβεί απελευθερωτική. Όταν με παραλύει η έλλειψη αυτοπεποίθησης, κινδυνεύω να βιώσω ως παράδοξο το γεγονός ότι «πρέπει να τα καταφέρω». Πρέπει να κάνω κάτι για ν’ αποκτήσω αυτοπεποίθηση, όμως πώς θα καταφέρω να το κάνω αν δεν έχω αυτοπεποίθηση;

Κι όμως, μπορώ να διώξω το βάρος που νιώθω και να βρω την ορμή να δράσω αν κατανοήσω ότι δεν χρειάζεται να έχω εμπιστοσύνη μόνο σ’ εμένα αλλά και στη συνάντησή μου με τον κόσμο. Όποιες κι αν είναι οι συνέπειες – άλλοτε θετικές, άλλοτε λιγότερο θετικές κι άλλοτε απρόσμενες.

Το απόσπασμα είναι από το βιβλίο Η φιλοσοφία της αυτοπεποίθησης

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *