Εσείς μπορείτε να θέσετε σωστά και με σαφήνεια τους στόχους ενός project;

Ξεκινώντας τον σχεδιασμό ενός project πρέπει να γνωρίζουμε πολύ καλά τον στόχο και τον λόγο που ορίζουν το συγκεκριμένο project. 

Με την ανάλυση SWOT μπορούμε να εντοπίσουμε τα προτερήματα (Strengths), τα μειονεκτήματα (Weaknesses), τις ευκαιρίες (Opportunities) και τους κινδύνους (Threats) ενός εγχειρήματος.

Το μοντέλο ανάγεται σε μια έρευνα του Πανεπιστημίου Stanford κατά τη δεκαετία του 1960, στην οποία μελετήθηκαν οι πιο επιτυχημένες επιχειρήσεις των ΗΠΑ. Τι έδειξε η έρευνα; Ότι η απόκλιση μεταξύ σχεδιασμού και τελικού αποτελέσματος ανερχόταν σε ποσοστό 35%. Το πρόβλημα δεν ήταν οι ικανότητες των εργαζομένων αλλά η ασάφεια των στόχων.

Πολλοί δεν γνώριζαν καν για ποιον ακριβώς λόγο έκαναν ό,τι έκαναν. Βάσει των συμπερασμάτων της έρευνας, οι επιστήμονες ανέπτυξαν τη μέθοδο SWOT, η οποία αποσκοπεί στην καλύτερη κατανόηση ενός εγχειρήματος από τους συμμετέχοντες σε αυτό. Κατά την εφαρμογή της μεθόδου καλό είναι να μη συμπληρώνονται απλώς τα πεδία μηχανικά, αλλά να τίθενται επιπλέον και ορισμένα ερωτήματα:
>Πώς μπορούμε να τονίσουμε τα δυνατά σημεία μας και να αντισταθμίσουμε (ή να καλύψουμε) τα αδύναμα;
>Πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε καλύτερα τις ευκαιρίες;
>Πώς μπορούμε να προστατευθούμε από τους κινδύνους;

Το ενδιαφέρον με την ανάλυση SWOT είναι η ευελιξία της: μπορεί να εφαρμοστεί εξίσου αποτελεσματικά στη λήψη επιχειρησιακών όσο και προσωπικών αποφάσεων. Eίτε έχετε μόλις εγγραφεί σε ένα πρόγραμμα MBA είτε είστε μονίμως αναποφάσιστος είτε επιδιώκετε να βελτιώσετε την επαγγελματική σας κατάσταση, Το βιβλίο των αποφάσεων σας βοηθάει να δομήσετε και επομένως να καταλάβετε καλύτερα τις προκλήσεις της ζωής.

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *