Πώς να μιλήσουμε στα παιδιά μας για τον Αϊ-Βασίλη;

Γράφει η εκπαιδευτικός Πόλκα Χατζηιωάννου-Σταθοπούλου
Εάν ως ενήλικας ανακαλύψεις τον τρόπο να μιλήσεις στην καρδιά ενός παιδιού, τότε όσο μικρό και εάν είναι, θα σε καταλάβει και θα σε συναισθανθεί. Ως εκπαιδευτικός πάντα πίστευα ότι παρέα με εσάς τους γονείς έχουμε τη δύναμη να διδάξουμε στα παιδιά τα «εργαλεία» της κοινωνικής επιβίωσης.  

Ψάχνετε ένα παιδικό βιβλίο που θα σας βοηθήσει να μιλήσετε με τα παιδιά σας για τον Άγιο Βασίλη; Η Μαρίνα Γιώτη μας αποκαλύπτει μέσα από μια τρυφερή ιστορία «Τι Τρέχει τελικά με τον Αϊ-Βασίλη;» Με τη φαντασία της μας οδηγεί στα μονοπάτια της αλήθειας και της έρευνας, για το νέο, το άγνωστο, το συμβολικό, το απίθανο. Ο Άγιος Βασίλης είναι το απίθανο που γίνεται πιθανό! Είναι συναίσθημα, μυρωδιά, μνήμες, αλλά πάνω απ’ όλα είναι το πρόσωπο που ενεργοποιεί τη φαντασία των παιδιών. Και όσο υπάρχουν τρόποι για ένα παιδί να εκφράζει τη φαντασία του, υπάρχει ελπίδα.

Πώς να μιλήσουμε στα παιδιά μας για τον Αϊ-Βασίλη;
Αϊ-Βασίλης έρχεται! Τι λέτε λοιπόν να ετοιμαστούμε για να τον υποδεχτούμε; «Μεγάλοι» όλου του κόσμου, κλείστε για λίγο τα μάτια σας και ενεργοποιήστε τις αισθήσεις σας! Θυμάστε; Τις μυρωδιές της κανέλας και του πορτοκαλιού, τους ήχους από τις χριστουγεννιάτικες μελωδίες, τα τρίγωνα, τα κουδουνάκια, τη γεύση του κουραμπιέ και του μελομακάρονου. Περισσότερο απ’ όλα όμως θυμηθείτε την προσμονή σας για τη νύχτα των Χριστουγέννων! Κρατήστε αυτή την προσμονή ζωντανή και ξεκινήστε παρέα με τον ήρωα του βιβλίου τον Φάνη τον Μπούφο και τους μικρούς μας φίλους ένα ταξίδι μέχρι το εργαστήρι του Αϊ-Βασίλη!

Αλήθεια, όμως, πού βρίσκεται ο Βόρειος Πόλος;
Ανοίξτε χάρτες, παρατηρήστε μια υδρόγειο σφαίρα, «περιηγηθείτε» –μαζί με τα παιδιά– στο διαδίκτυο και ανακαλύψτε εικόνες που προσδιορίζουν στο μυαλό των παιδιών το «άγνωστο» και τόσο μακρινό.

Αλήθεια, όμως, Χριστούγεννα χωρίς λαμπιόνια, γιρλάντες και χριστουγεννιάτικο δέντρο γίνεται;
Δημιουργήστε, μαζί με τα παιδιά, την ατμόσφαιρα, την αίσθηση ζεστασιάς και μαγείας στο σπίτι σας! Ζωγραφίστε μαζί τους το «μαξιλάρι των χριστουγεννιάτικων ονείρων». Θα είναι αυτό που θα πασπαλίσει τα όνειρά τους με νεραϊδόσκονη και θα τα γεμίσει φως!

Και όταν θα έχετε επιτρέψει στη μαγεία να σας προσφέρει τη νοσταλγία της παιδικότητας και τη «ρομαντικότητα» να γίνετε και πάλι παιδιά, διαβάστε τα λόγια του βιβλίου:
«Δώσε αγάπη και πρόσφερε βοήθεια στους συνανθρώπους σου κάθε μέρα του χρόνου».
Μοιραστείτε με το παιδί δικές σας εμπειρίες προσφοράς και αλληλεγγύης και ζητήστε του να σκεφτεί τρόπους που θα ήθελε το ίδιο να προσφέρει τη βοήθειά του σε κάποιον φίλο, γνωστό ή άγνωστο. Και λίγο πριν κλείσετε το βιβλίο θυμηθείτε! Ο Φάνης ο Μπούφος πρόκειται να γράψει ένα άρθρο ώστε να μάθει όλος ο κόσμος ότι ο Άγιος Βασίλης υπάρχει και ζει μέσα στις καρδιές όλων μας.

Εσάς πώς σας φαίνεται να παρακινήσετε το παιδί να γράψει ένα γράμμα στον Αϊ-Βασίλη;
Όχι απλά για να του ζητήσει δώρα, αλλά για να του πει και πώς αισθάνεται, να γράψει ευχές για την οικογένειά του αλλά και για τα παιδιά όλου του κόσμου! Τα καταφέρατε! Δημιουργήσατε αναμνήσεις για εσάς και τα παιδιά σας! Ζωντανέψατε τον Αϊ-Βασίλη στην καρδιά της οικογένειάς σας! Και μην ξεχνάτε, η μαγεία συνεχίζεται όλο τον χρόνο!

ΥΓ: Και εάν έρθει η στιγμή που τα διάφορα ακούσματα, οι αντιφάσεις, η αμφισβήτηση και οι απορίες των παιδιών σας καθώς μεγαλώνουν πάρουν τη θέση της φαντασίας, σκεφτείτε το παρακάτω ερώτημα πριν τους απαντήσετε: Μαμά και μπαμπά, πιστεύετε στον Αϊ-Βασίλη;

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *