Μήνας αστυνομικής λογοτεχνίας στο βιβλιοπωλείο Monogram στον Χολαργό!

Το βιβλιοπωλείο Monogram στον Χολαργό φιλοξενεί για έναν ολόκληρο μήνα μια σειρά εκδηλώσεων με θέμα την αστυνομική λογοτεχνία και με τη συμμετοχή σημαντικών και νέων Ελλήνων εκπροσώπων του είδους, υπό την αιγίδα της Ε.Λ.Σ.Α.Λ. (Ελληνική Λέσχη Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας).

Από την Παρασκευή 4 Μαΐου μέχρι τη Δευτέρα 4 Ιουνίου 2018, οι φίλοι της αστυνομικής λογοτεχνίας, αλλά και όσοι θα ήθελαν να μυηθούν σε αυτή, θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε παρουσιάσεις βιβλίων, να συζητήσουν με συγγραφείς, να παρακολουθήσουν ντοκιμαντέρ και να γνωρίσουν την ιστορία του δημοφιλούς λογοτεχνικού είδους. Εμείς βρεθήκαμε στο εξαιρετικό βιβλιοπωλείο Monogram (Υμηττού 17, Tηλ: 210 6523515) για να μιλήσουμε με την ιδιοκτήτρια Ιωάννα Πετρίδου για την αστυνομική λογοτεχνία και όχι μόνο.

Ιωάννα, σε ευχαριστούμε θερμά για τη φιλοξενία. Πες μας λίγα λόγια για τον μήνα αστυνομικής λογοτεχνίας.
Είναι μια προσπάθεια να έρθει πιο κοντά ο κόσμος στην ελληνική αστυνομική λογοτεχνία, αυτή είναι η πρόθεσή μου και για αυτό συνεργαστήκαμε με την Ε.Λ.Σ.Α.Λ. Αντιμετωπίζω συχνά την αντίδραση αναγνωστών που όταν τους προτείνω κάποιον Έλληνα συγγραφέα μου απαντάνε: «Τι, Έλληνας; Α, μπα». Οπότε σκέφτηκα να φτιάξω έναν μήνα που θα έχει παρουσιάσεις από γνωστούς συγγραφείς και από κάποιους που τους αγαπάω και τους πιστεύω. Επίσης, θα έχουμε μια κεντρική εκδήλωση για την ιστορία της αστυνομικής λογοτεχνίας γενικά, η οποία θα αφορά και την ξένη φυσικά και θα έχει πολλούς σημαντικούς ομιλητές και επίτιμους καλεσμένους.
Οι τρεις από τις εκδηλώσεις θα συνοδεύονται και από κάτι ακόμα: Του Σίμου θα έχει ένα θεατρικό, διαδραστικό δρώμενο σχετικά με τον φόνο του βιβλίου. Του Γιαννίση θα έχει Live, όπως και η κεντρική εκδήλωση στην οποία θα είναι χορηγός και η μπίρα Fischer. Επίσης θα δώσουμε συνεντεύξεις στο ραδιόφωνο, ενώ θα καλυφθεί ο μήνας και από τον έντυπο και γραπτό τύπο.
Γενικά, θέλω να μάθει ο κόσμος τι σημαίνει αστυνομική λογοτεχνία, ποιοι είναι οι εκπρόσωποι του κάθε υποείδους, να ανοίξουν οι ορίζοντές μας, γιατί αρκετοί ξέρουν μόνο τα σκανδιναβικά και τέλος. Κι εντάξει, επειδή εγώ τη γουστάρω την αστυνομική λογοτεχνία θεώρησα ότι μπορούμε να φτιάξουμε κάτι καλό που θα ενδιαφέρει τους αναγνώστες.

Γιατί πιστεύεις ότι ο κόσμος διαβάζει αστυνομική λογοτεχνία τα τελευταία χρόνια; Γιατί υπάρχει αυτή η έκρηξη του αστυνομικού;
Γιατί ο κόσμος είναι πολύ θυμωμένος. Ας πούμε ο Arne Dahl είχε πει ότι λόγος που είναι τόσο πολύ ανεβασμένη η αστυνομική λογοτεχνία στις σκανδιναβικές χώρες, είναι για να πάψουν οι ίδιοι οι Σκανδιναβοί να θεωρούν ότι έχουν τις τέλειες κοινωνίες. Εγώ νομίζω ότι αυτό έχει αγγίξει όλον τον κόσμο τελικά. Καθώς καταρρέει η ψευδαίσθηση της τέλειας, καθωσπρέπει κοινωνίας, η αστυνομική λογοτεχνία μας βοηθάει να συνειδητοποιήσουμε την πραγματικότητα. Η αστυνομική λογοτεχνία έχει μεγάλο κοινωνικό και πολιτικό υπόβαθρο, και μας βοηθάει να θυμώσουμε. Οι άνθρωποι που είναι θυμωμένοι και αγανακτισμένοι θέλουν να διαβάσουν κάτι σκληρό και ρεαλιστικό και όχι απλά ένα βιβλίο με χαρούμενο τέλος.

Θα ήθελες να προτείνεις κάποια αστυνομικά που διάβασες και σου άρεσαν τον τελευταίο καιρό; (Εξαιρώντας όσους συμμετέχουν στον μήνα αστυνομικής λογοτεχνίας.)
1. Θα πρότεινα πρώτα από όλα τη σειρά του Arlidge, ολόκληρη, δεν θα ξεχωρίσω κανένα. Γιατί ο οποιοσδήποτε, είτε διαβάζει αστυνομικά είτε όχι, μπορεί να τα διαβάσει σαν να βλέπει ταινία. Είναι τα πιο άμεσα και πιο γρήγορα βιβλία που έχω διαβάσει τα τελευταία χρόνια.
2. Θα προτείνω τις Μουσικές Καρέκλες, του Arne Dahl (εκδ. Μεταίχμιο), ως αστυνομική λογοτεχνία, με όλη την έννοια της λέξης «λογοτεχνία».
3. Και θα προτείνω, για όποιον δεν το έχει διαβάσει, το Προηγούμενο Κορίτσι (εκδ. Ψυχογιός). Επίσης, από τα πιο έξυπνα βιβλία που έχω διαβάσει.
4. Θα ήθελα να πω και για τη Mo Hayder, που είναι θεά. Η Σιωπή των Δέντρων είναι από τα πιο δυνατά βιβλία που έχω διαβάσει.

Ιωάννα, πες μας λίγα λόγια και για το Monogram και τη φιλοσοφία σου!
Είμαστε στην αγορά του βιβλίου από το 1983. Για μένα η αγάπη και το μεράκι μου είναι το βιβλίο και προτεραιότητά μου είναι ο πολιτισμός και όχι η πώληση. Κάθε καινούργιο παιδί που κάνεις να διαβάσει, του αναπτύσσεις την κριτική σκέψη και για μένα είναι ένα τεράστιο κέρδος στην κοινωνία, όχι στο βιβλιοπωλείο. Ένα καλό βιβλίο σου προσφέρει μόρφωση. Η γιαγιά μου έλεγε ότι «η ευφυΐα είναι λογιώ-λογιώ». Υπάρχουν διάφορα είδη νοημοσύνης και πιστεύω ότι το βιβλίο ανοίγει ορίζοντες και δημιουργεί έναν άλλον τρόπο σκέψης προς το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον. Για εμένα η ανησυχία μου είναι αυτή: Τι ξημερώνει σε έναν κόσμο που σταματάει να διαβάζει;

Αυτό θεωρώ ότι είναι το έργο μου, να πείσω περισσότερους ανθρώπους να διαβάσουν, να τους φέρω πιο κοντά στο βιβλίο, να τους δείξω ότι το να διαβάσεις είναι ένας πάρα πολύ ευχάριστος τρόπος να περνάς την ώρα σου. Παίρνω τη μεγαλύτερη χαρά όταν κάνω κάποιον να ξεκινήσει το διάβασμα. Εκτός από τα παιδιά, υπάρχουν και μεγάλοι που τους πείθω να πάρουν το πρώτο τους βιβλίο και πλέον έρχονται τακτικά και ζητάνε να τους δώσω κάτι σαν το πρώτο. Και πάντα, πριν προτείνω ένα βιβλίο σε κάποιον για πρώτη φορά, συζητάμε για να καταλάβω τα ενδιαφέροντά του.

Ακολουθεί αναλυτικά το πρόγραμμα του μήνα αστυνομικής λογοτεχνίας, ενώ μπορείτε να βρείτε και εδώ το σχετικό Event στο Facebook

4 Μαΐου: Τατιάνα Αβέρωφ «Έγκλημα στον Παράδεισο», εκδόσεις Μεταίχμιο
Ομιλήτρια: Χίλντα Παπαδημητρίου (συγγραφέας, μέλος της Ε.Λ.Σ.Α.Λ.)
Ώρα: 19:00

11 Μαΐου: Δημήτρης Σίμος «Τυφλά ψάρια», εκδόσεις BELL
Οι σπουδαστές του 1ου έτους της σχολής “δήλος” – Δήμητρα Χατούπη θα παρουσιάσουν ένα θεατρικό δρώμενο με θέμα τον φόνο, με τη διδασκαλία του Γιώργου Αδαμαντιάδη.
«Όταν κάνουμε μαθήματα θανάτου, κάποια στιγμή θα γυρίσουν και θα σκοτώσουν τον δάσκαλο».
Ομιλητές: Γιώργος Πιέρρος (δημοσιογράφος), Ελεωνόρα Ορφανίδου (δημοσιογράφος)
Ώρα: 19:00

18 Μαΐου: Βαγγέλης Γιαννίσης «Η σκιά», εκδόσεις Διόπτρα
Τραγούδι: Παναγιώτης Δερβίτας
Ομιλητές: Έλενα Χουσνή (συγγραφέας), Μάριος Dupont (τραγουδιστής στους «Lucifer’s Child & Carma Violens»)
Ώρα: 19:00

25 Μαΐου: Αναδρομή στην ιστορία της αστυνομικής λογοτεχνίας
• Είδη και σχολές
• Η αστυνομική λογοτεχνία στο σινεμά
• Προβολή ντοκιμαντέρ για την αστυνομική λογοτεχνία
Ομιλητές: Γρηγόρης Αζαριάδης, Αντώνης Γκόλτσος, Δημήτρης Μαμαλούκας, Χίλντα Παπαδημητρίου (συγγραφείς, μέλη της Ε.Λ.Σ.Α.Λ.)
Χαιρετισμό θα απευθύνει ο πρόεδρος της Ε.Λ.Σ.Α.Λ. Σέργιος Γκάκας.
Η εκδήλωση θα τελειώσει με τραγούδια από τη Μαρία Σωτηροπούλου και άφθονη μπύρα Fisher.
Ώρα: 19:00

1 Ιουνίου: Γρηγόρης Αζαριάδης «Σκοτεινός λαβύρινθος», εκδόσεις Μεταίχμιο
Ομιλήτρια: Κέλλυ Κρητικού (εκπαιδευτικός, αρθρογράφος)
Δημαρχείο Παπάγου-Χολαργού, Αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη»
Ώρα: 19:00

4 Ιουνίου: Αντώνης Γκόλτσος «Η αφιέρωση», εκδόσεις Μεταίχμιο
Ομιλητές: Σόνια Ζαχαράτου (συγγραφέας, δημοσιογράφος), Αριστοτέλης Σαΐνης (φιλόλογος, κριτικός, μελετητής της νεοελληνικής λογοτεχνίας)
Ώρα: 19:00

Παράλληλα…
Κάθε Τρίτη και Πέμπτη για όλο τον Μάιο στο κατάστημα MONOGRAM Έλληνες συγγραφείς θα υποδέχονται το αναγνωστικό κοινό για συζήτηση.

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *