9 σκηνές με βιβλία στον παλιό, καλό ελληνικό κινηματογράφο

Μια από τις πιο ευχάριστες μορφές ψυχαγωγίας εδώ και δεκαετίες, είναι οι ταινίες του παλιού καλού ελληνικού κινηματογράφου. Πολλές από αυτές τις βλέπουμε και τις ξαναβλέπουμε γιατί -πάνω απ” όλα- ήταν εξαιρετικά καλογυρισμένες και μας κάνουν να περνάμε ωραία. Αναρωτηθήκαμε αν σε κάποιες από αυτές εμφανίζονταν βιβλία. Ψάξαμε και συγκεντρώσαμε 9 σκηνές από αγαπημένες ταινίες, όπου κάθε φορά τα βιβλία παίζουν κι έναν διαφορετικό ρόλο. Στις περισσότερες φορές κωμικό, αλλά και σε μία πάρα πολύ δραματικό. 

1- Τζένη Τζένη, 1966
Η Τζένη Καρέζη είναι φοιτήτρια Φιλολογίας και κόρη του κομματάρχη Κοσμά Σκούταρη. Για να μελετήσει χρησιμοποιεί συχνά την προσωπική βιβλιοθήκη του εφοπλιστή Μίλτου Κασσανδρή, ο οποίος όμως ετοιμάζει να κατεβάσει υποψήφιο βουλευτή τον ανιψιό του Νίκο Μαντά. Ο Κοσμάς ο Σκούταρης όμως υποστηρίζει τον Γκόρτσο και κάπου εκεί ξεκινάνε τα μεγάλα μπερδέματα.

%ce%b2%ce%bb%ce%bf%ce%b33

2- Το ξύλο βγήκε απ” τον Παράδεισο, 1959
Μία από τις πιο αγαπημένες ταινίες όλων των εποχών η οποία έκανε το άστρο της Αλίκης Βουγιουκλάκη να λάμψει. Είναι η πρώτη μέρα στην τάξη για τον φτωχό, φιλότιμο καθηγητή Πάνο Φλωρά και στη συγκεκριμένη σκηνή η αδιάβαστη Λίζα Παπασταύρου προσπαθεί με νάζι να μεταφράσει Όμηρο. Σημείωση: σε μετέπειτα σκηνή ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ της ζητάει τη μετάφραση του «Ερως ανίκατε μάχαν…» που προέρχεται από την Αντιγόνη του Σοφοκλή.

%ce%b2%ce%bb%ce%bf%ce%b32

3- Χτυποκάρδια στο θρανίο, 1963
Τέσσερα χρόνια μετά οι καθηγητές εξακολουθούν να ταλαιπωρούν την Αλίκη Βουγιουκλάκη, ζητώντας της να μεταφράσει και πάλι Όμηρο. Για την ιστορία, το απόσπασμα είναι από τη Ζ” Ραψωδία της Οδύσσειας: «Ναυσικάα, τί νύ σ᾿ ὧδε μεθήμονα γείνατο μήτηρ; εἵματα μέν τοι κεῖται ἀκηδέα σιγαλόεντα».
Και, επίσης για την ιστορία, η μετάφραση είναι «Πως έτσι, Ναυσικά, η μητέρα σου σε γέννησε ακαμάτρα κι αφήνεις άπλυτα να κοίτουνται τα λιόφωτά σου ρούχα;»
Υπενθυμίζουμε ότι η Αλίκη Βουγιουκλάκη κατάφερε να μεταφράσει μόνο το «Ναυσικά».

%ce%b2%ce%bb%ce%bf%ce%b37

4- Ένα κορίτσι για δύο, 1963
Ο Κίμων (Αλέκος Αλεξανδράκης) είναι ένας παλαιών αρχών καθηγητής Φιλοσοφίας, που ετοιμάζει ένα βιβλίο στο οποίο υποστηρίζει ότι έρωτας δεν υπάρχει. Ο μικρότερος άσωτος αδελφός του, Κώστα Βουτσάς, επειδή θέλει την έγκριση του για να παντρευτεί, τον πείθει να προσλάβει ως γραμματέα του, την κοπέλα του (Ζωή Λάσκαρη), η οποία τραγουδάει σε νυχτερινά κέντρα. Και κάπου εκεί αρχίζουν τα προβλήματα για τις καρδιές.

%ce%b2%ce%bb%ce%bf%ce%b34

5- Καλώς ήλθε το δολλάριο, 1967
Με αφορμή την άφιξη του Αμερικανικού Στόλου στον Πειραιά, ο ντροπαλός και αξιοπρεπής καθηγητής Αγγλικών, Γιώργος Κωνσταντίνου αναγκάζεται για να συμπληρώσει το πενιχρό εισόδημά του, να παραδώσει μαθήματα Αγγλικών στα κορίτσια ενός καμπαρέ της Τρούμπας. Στη συγκεκριμένη σκηνή ο Γιώργος Κωνσταντίνου επιχειρεί να κάνει ερωτική εξομολόγηση στη Νίκη Λινάρδου, πάνω από βιβλία.

%ce%b2%ce%bb%ce%bf%ce%b36

6- Ορατότης Μηδέν, 1970
Μία από τις πιο εμβληματικές ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου, απ” όπου προήλθε και μία από τις πιο χρησιμοποιημένες φράσεις της καθημερινότητας: «Όχι άλλο κάρβουνο».
Μέσα σε θύελλα δέκα μποφόρ το ατμόπλοιο «Χριστίνα» βυθίζεται με μοναδικό επιζώντα τον Άγγελο Κρεούζη. Οι ανακρίσεις που θα ακολουθήσουν θα αποδείξουν ότι το καράβι διαλύθηκε από έκρηξη στους λέβητες. Όμως λόγω της κατάθεσής του, ο Κρεούζης έρχεται σε αδιέξοδο καθώς καμιά ναυτιλιακή εταιρεία δεν θέλει πλέον να τον προσλάβει. Του κάνουν έξωση από το σπίτι και ο Νίκος Κούρκουλος τρελαμένος βάζει φωτιά στα πράγματά του, υπό τους ήχους του «Βρέχει φωτιά στη στράτα μου». Ανάμεσα στα πράγματα που καίγονται είναι και τα βιβλία του μαθητή αδελφού του.

%ce%b2%ce%bb%ce%bf%ce%b35

7- Το δόλωμα, 1964
Μία από τις πιο ασυνήθιστες χρήσεις βιβλίων. Οι απατεώνες Αλέκος Αλεξανδράκης και Ντίνος Ηλιόπουλος εκπαιδεύουν την Αλίκη Βουγιουκλάκη ώστε να αποκτήσει τρόπους και συμπεριφορά αριστοκράτισσας. Υποτίθεται ότι με τα βιβλία στο κεφάλι θα μάθει να περπατάει σωστά. Καλύτερα να μην το δοκιμάσετε σπίτι σας.

%ce%b2%ce%bb%ce%bf%ce%b31

8- Η ωραία του κουρέα, 1969
Ο κουρέας Γιάννης (Γιάννης Γκιωνάκης) και η κομμώτρια Μάρθα (Μάρθα Καραγιάννη) είναι ερωτευμένοι και θέλουν να παντρευτούν. Όμως, ο Γιάννης πρέπει πρώτα να παντρέψει τις τέσσερις αδελφές του, στόχος εξαιρετικά δύσκολος, αφού δεν υπάρχει η σχετική προίκα. Η μία από τις αδερφές, η Αιμιλία Υψηλάντη, δεν σηκώνει κεφάλι από τα βιβλία κάτι που για εκείνη την εποχή σήμαινε ότι μπορεί να μείνεις στο ράφι, αλλά σήμερα -να ξέρετε- ισχύει ακριβώς το αντίθετο.

9- Ο θησαυρός του μακαρίτη, 1959
Η πονηρή Θεώνη (Γεωργία Βασιλειάδου) μένει με την ανιψιά της σε ένα πολύ παλιό σπίτι, και έχουν διαθέσιμα προς ενοικίαση ορισμένα δωμάτια. Στην προσπάθειά τους να βρουν τρόπο να προσελκύσουν ενοικιαστές, σκαρώνουν ένα σχέδιο. Πουλάνε σε ένα βιβλιοπωλείο ορισμένα βιβλία του μακαρίτη του άντρα της, στα οποία όμως πρώτα τοποθετεί αντίγραφα από ένα ψεύτικο γράμμα, στο οποίο λέει ότι υπάρχει θησαυρός στο Κ… Επακολουθεί χάος.

ΥΓ: Αυτά από εμάς. Αν θυμηθείτε και κάποια άλλη σκηνή από τον ελληνικό κινηματογράφο όπου εμφανίζονται βιβλία, θα χαρούμε πολύ να τη μοιραστείτε μαζί μας. Το 8 και το 9 είναι προσθήκες έπειτα από προτάσεις αναγνωστών όταν είχαμε πρωτοδημοσιεύσει το άρθρο τον Ιανουάριο (από τη Natasa με σχόλιο εδώ στο blog και από τη Maria Kallergi στο Facebook).

5 Comments

  1. Pingback: Βιβλιοφιλική ανασκόπηση 2017! – Dioptra Blog

  2. Vaso Kyriakidou

    Ο Νίκος Ξανθόπουλος έχει βιβλιοπωλείο στο Μοναστηράκι. …στην ταινία….Φτωχογειτονια αγάπη μου….
    Ο Κώστας Βουτσάς στην ταινία….Ο δασκαλάκος ήταν λεβεντιά. …..κάνει εντύπωση με τις γνώσεις του από τα βιβλία.

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *