Αλήθεια, τι σημαίνει να αγαπάς τον εαυτό σου;

Οι 10 εκφάνσεις της αγάπης προς τον εαυτό μας.

Στην ερώτηση «αγαπάς τον εαυτό σου;» οι περισσότεροι από εμάς θα σπεύσουν να απαντήσουν «φυσικά και αγαπάω τον εαυτό μου!», ενώ στην πραγματικότητα δεν έχουμε ιδέα τι σημαίνει ή τι απαιτεί το να αγαπάς τον εαυτό σου.

Αρκεί να ρίξουμε μια ματιά στα λεξικά για αντιληφθούμε τη μεγάλη παρανόηση γύρω από την αγάπη για τον εαυτό μας: συγχέεται με το ναρκισσισμό, τη ματαιοδοξία ή την έπαρση.

Η ερώτηση: «Αγαπάς τον εαυτό σου;» δεν είναι μια ερώτηση που απαντιέται με ένα ναι ή ένα όχι. Δεν αφορά δύο άκρα, δεν σημαίνει απαραίτητα «αγαπάς τον εαυτό σου, ή δεν αγαπάς τον εαυτό σου». Αντίθετα, μάλλον υπάρχουν στιγμές όπου αγαπάς τον εαυτό σου, που νιώθεις σαν ο εαυτός σου να είναι ο καλύτερος φίλος σου, και άλλες στιγμές όπου ο φόβος, η ντροπή, η ενοχή, η πίεση, το στρες και η κριτική σε κυριεύουν. Φορές που «πουλάς φτηνά» τον εαυτό σου, τον βάζεις τελευταίο, δεν τον τιμάς ή δεν τον αποδέχεσαι καθόλου. Τέτοιες στιγμές είναι δύσκολο να ακολουθήσεις αυτό που ένας καλός σύμβουλος ή φίλος θα σου έλεγε να κάνεις.

Το να γνωρίζεις αν πραγματικά αγαπάς τον εαυτό σου αποτελεί ένδειξη δύναμης και προϋπόθεση για την ευτυχία, διότι μόνον έτσι μπορείς να κάνεις συνειδητοποιημένες επιλογές και να λάβεις απλή αλλά μεταμορφωτική δράση, που θα διευρύνει εκείνο το πεδίο της αγάπης προς τον εαυτό σου, που χρειάζεται περισσότερο την προσοχή σου. Μην ξεχνάς ότι όπου εστιάζεις την προσοχή σου αυτό μεγεθύνεται.

Αλλά πώς ξέρεις αν πραγματικά αγαπάς τον εαυτό σου;

Πρώτα, πρέπει να γνωρίζεις μερικά βασικά δεδομένα για την Αγάπη προς τον Εαυτό:

1. Η αγάπη προς τον εαυτό σου, δεν είναι κάτι αυθύπαρκτο. Η αγάπη προς τον εαυτό σου χρειάζεται να αποτελεί συνειδητή επιλογή κάθε στιγμή της ημέρας. Στις καθημερινές σου επιλογές και σκέψεις, μπορείς να επιλέξεις είτε φόβο, ενοχή, ντροπή, άγχος και κριτική προς τον εαυτό σου, είτε αγάπη, συμπόνια, φροντίδα, σεβασμό και αποδοχή. Το να στραφείς όμως στα θετικά, ενδυναμωτικά συναισθήματα καμιά φορά μοιάζει δύσκολο.

2. Η πρόκληση δεν είναι το να ξέρεις τι πρέπει να κάνεις για να αγαπήσεις τον εαυτό σου, αλλά το να δώσεις στον εαυτό σου την άδεια να λάβει δράση Αγάπης. Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουν ποιες επιλογές πρέπει να κάνουν προκειμένου να πιστέψουν στον εαυτό τους, να τον φροντίσουν, να συντηρούν μόνο σχέσεις σεβασμού, να κυνηγούν τα όνειρά τους – για να αναφέρουμε μόνο λίγα παραδείγματα – αλλά συνήθως αφήνουμε τις ενοχές, το φόβο, και την ντροπή να σταθούν εμπόδιο στο δρόμο της αγάπης προς τον εαυτό μας.

3. Η αυτοεκτίμηση δεν είναι το ίδιο με την Αγάπη προς τον Εαυτό μας. Μπορεί να εκτιμάς τον εαυτό σου, αλλά να μην τον αγαπάς αληθινά. Η αυτοεκτίμηση είναι μέρος της αγάπης προς τον εαυτό μας, αλλά ουσιαστικά αποτελεί μόνο το 1/10 της αγάπης αυτής! Για να μπορέσεις να χαρίσεις στον εαυτό σου βαθειά και ολοκληρωτική αγάπη χρειάζεται μέσα σου να αναπτύσσονται και να ενδυναμώνονται και οι 10 εκφάνσεις της Αγάπης προς τον εαυτό, όπως αναφέρονται παρακάτω… Διότι ακόμα και με υψηλή αυτοεκτίμηση, αλλά χωρίς συμπόνια για τον εαυτό σου, χωρίς φροντίδα, σεβασμό και άλλα πολλά, θα κάνεις επιλογές που δεν περιέχουν αγάπη, όπως το να δίνεις, να κάνεις ή να δουλεύεις υπερβολικά, να μένεις σε κακές σχέσεις ή να συμβιβάζεσαι με λιγότερα.

Οι 10 εκφάνσεις της αγάπης προς τον εαυτό μας:

Μερικές φορές η αγάπη προς τον εαυτό μας μπορεί να μοιάζει πολύ γενικευμένη και εσωστρεφής, τόσο πολύ που να μην ξέρεις από πού να ξεκινήσεις. Για αυτό φαντάσου ότι η Αγάπη προς τον Εαυτό μας είναι ένα δέντρο, που αποτελείται από 10 κλαδιά.

1. Συνειδητότητα και ειλικρίνεια: ξέρεις ποιος είσαι και ποιος δεν είσαι και έχεις μία ακλόνητη δέσμευση προς την αλήθεια και την ειλικρίνεια σχετικά με το πώς οι πράξεις σου, οι σκέψεις και οι επιλογές σου επηρεάζουν την πραγματικότητα και τον κόσμο γύρω σου.

2. Αποδοχή εαυτού: σου αρέσει αυτό που είσαι και δεν συγκρίνεσαι με τους άλλους ή δεν εύχεσαι να μπορούσες να είσαι κάποιος άλλος, συμπεριλαμβανομένου και ενός νεότερου εαυτού. Λατρεύεις και εκτιμάς αυτό που είσαι τώρα, και αυτό περιλαμβάνει και το σώμα σου. Αναγνωρίζεις συχνά την αξία του εαυτού σου.

3. Φροντίδα εαυτού: βεβαιώνεσαι ότι λαμβάνεις όλα όσα χρειάζεσαι κάθε μέρα σε όλα τα επίπεδα – συναισθηματικό, φυσικό, πνευματικό – χωρίς ενοχές, θυσίες ή την ανάγκη να είσαι μάρτυρας. Δεν δουλεύεις υπερβολικά, δεν δίνεις υπερβολικά ή δεν κάνεις υπερβολικά πολλά πράγματα που να σε εξουθενώνουν.

4. Συμπόνια και συγχώρεση προς τον εαυτό σου: ανοίγεις την καρδιά σου και γίνεσαι παρατηρητής του εαυτού σου. Χωρίς να κρίνεις, στέλνεις στον εαυτό σου «κύματα» καλοσύνης, κατανόησης, και συγχώρεσης που αγγίζουν, θεραπεύουν και μεταμορφώνουν τις «ατέλειες» της ανθρώπινης υπόστασής σου, μέσω της άνευ όρων αγάπης. Δεν έχεις εμμονή με την τελειομανία και την κριτική .

5. Εμπιστοσύνη στον εαυτό σου: ακούς και ακολουθείς την καθοδήγηση που προέρχεται από την εσωτερική φωνή σου, πιστεύοντας ότι ξέρεις τι είναι σωστό για σένα, έστω και αν οι άλλοι πιστεύουν το αντίθετο.

6. Εκτίμηση προς τον εαυτό σου: πιστεύεις και εκτιμάς τον εαυτό σου, έχεις μεγάλη αυτοπεποίθηση στην ικανότητά σου να κάνεις και να είσαι ό,τι αποφασίσεις, και πιστεύεις ότι η προσφορά σου είναι αξιόλογη.

7. Έκφραση εαυτού: αφήνεις τον κόσμο να σε δει ολοκληρωτικά, αληθινά, χωρίς να απολογείσαι ή να συγκρατείσαι. Πλήρης, ελεύθερος στην έκφραση της καρδιάς και της ψυχής.

8. Προσωπική ενδυνάμωση: αναλαμβάνεις την ευθύνη για τη ζωή σου με το να δρας για να δημιουργήσεις τη ζωή που επιθυμείς, χωρίς να απολογείσαι ή να ζητάς την επικύρωση των άλλων.

9. Αυτό-σεβασμός και τιμή: οι επιλογές σου σέβονται και τιμούν την ψυχή σου, ιδιαίτερα στις σχέσεις. Έχεις μόνο σχέσεις όπου επικρατεί η αγάπη και ο σεβασμός.

10. Ευχαρίστηση εαυτού: Δημιουργείς συστηματικά, λαμβάνεις και βιώνεις χαρά, ό,τι κι αν συμβαίνει, εξασφαλίζοντας ότι η ψυχή σου τρέφεται επαρκώς.

Για κάθε άνθρωπο υπάρχουν πεδία που χρήζουν βελτίωσης, όσον αφορά στη συνειδητή επιλογή της αγάπης προς τον εαυτό του και στην αντιμετώπισή του σαν να είναι ο καλύτερος φίλος του.

Για σένα ένα τέτοιο πεδίο μπορεί να είναι το να γίνεις συμπονετικός με τον εαυτό σου όταν αποτυγχάνεις, όπου αντί να τον «μαστιγώνεις», μπορείς να επιλέξεις να τον παρηγορείς. Η μπορεί να είναι το ότι ενώ είσαι εξαιρετικός στη δουλειά σου και έχεις μεγάλη αυτοπεποίθηση, υστερείς πολύ στο κομμάτι των σχέσεων, γιατί σε αυτό το πεδίο σου λείπει ο σεβασμός προς στον εαυτό σου ή η εκτίμηση προς αυτόν. Ή ίσως να είσαι από αυτούς που μόνιμα συγκρατούν τον εαυτό τους, τον συμπιέζουν και δεν να τον αφήνουν να εκφραστεί, ή περιμένουν να αντιληφθούν τα πράγματα μέσα από τις απαντήσεις των άλλων και δεν εμπιστεύονται τη δική τους εσωτερική φωνή. Μπορεί να στερείσαι αυτό-ενδυνάμωσης, προσωπικής έκφρασης και εμπιστοσύνης. Ή ίσως δίνεις, κάνεις ή δουλεύεις υπερβολικά και εξαντλείς τον εαυτό σου, υποφέρεις από έλλειψη προσωπικής φροντίδας, αυτοεκτίμησης και ευχαρίστησης.

Χρειάζεται να αναρωτηθείς ποια είναι η έκφανση Αγάπης προς τον Εαυτό σου που απαιτεί περισσότερο την προσοχή και την εστίασή σου, ώστε να μπορείς να αναπτύξεις την ικανότητα του να λάβεις τη δράση που θα σε υποστηρίξει για να δημιουργήσεις τη ζωή που η καρδιά και η ψυχή σου επιθυμεί. Και αυτό είναι κάτι που χρειάζεται να το κάνεις τώρα, το 2016.

Η ρίζα του δέντρου αυτού; Η προσωπική σου Αξία, η αξία που εσύ αποδίδεις στον εαυτό σου. Εκτιμάς τον εαυτό σου βασισμένος σε αυτό που είσαι μέσα σου, όχι σε αυτό που επιτυγχάνεις, ή σε ό,τι λένε οι άλλοι για ‘σένα. Ξέρεις τι σε παρακινεί, και δεν κινείσαι από ανάγκη εξωτερικής επικύρωσης, αναγνώρισης, έγκρισης ή αγάπης. Ζεις τη ζωή σου βάση του εσωτερικού συστήματος αξιών σου, όχι αυτών της κοινωνίας ή των άλλων ανθρώπων.

Κάνε το 2016 χρονιά Αγάπης για τον εαυτό σου. Δώσε μία υπόσχεση στον εαυτό σου, που θα σου επιτρέψει να παραμείνεις προσηλωμένος όλη τη χρονιά στο να αναπτύξεις αυτό το κομμάτι της ζωής σου.

Αυτή η υπόσχεση για αγάπη προς τον εαυτό σου θα λειτουργήσει σαν άγκυρα που θα σε επαναφέρει σε ευθυγράμμιση για να μπορείς και πάλι να «επιλέγεις» την αγάπη τις στιγμές όπου ο φόβος, η ενοχή, η ντροπή, η κριτική, θα θέλουν να διεισδύσουν και να σε κατευθύνουν προς ένα δρόμο εμποδίων αντί για ένα δρόμο γεμάτο Αγάπη.

Η δήλωση αυτή μπορεί να γραφτεί χρησιμοποιώντας λόγια που θα μπορούσες να πεις στον εαυτό σου τη στιγμή που τα χρειάζεται, όπως θα έκανε για ‘σένα ο καλύτερος σου φίλος. Για παράδειγμα, αν η έκφανση που θέλεις να «δουλέψεις» είναι η ευχαρίστηση του εαυτού σου, η υπόσχεση στον εαυτό σου θα μπορούσε να είναι «όση δουλειά και αν υπάρχει, θα αφήσω χώρο και για λίγη διασκέδαση». Εκείνη τη στιγμή, όταν, για παράδειγμα, είσαι κοντά στο να επιλέξεις την υπερβολική δουλειά, ενώ η ψυχή σου ζητάει να λάβει κάποια ευχαρίστηση ή χαρά, ο εσωτερικός εαυτός σου μπορεί να πει, όπως θα έκανε και ο καλύτερος φίλος σου: «υποσχέθηκες ότι όση δουλειά κι αν υπάρχει, θα δημιουργήσεις και χώρο για λίγη διασκέδαση». Με αυτό τον τρόπο θα αποκτήσεις, εκείνη την στιγμή, τη δύναμη να δώσεις στον εαυτό σου την άδεια να προχωρήσει σε μια πράξη αγάπης, που μόνον από τη δική σου καρδιά και ψυχή μπορείς να λάβεις.

 

*Η Νικόλ Μαντζικοπούλου είναι συγγραφέας του βιβλίου «Γιατί δεν μου το είπε κανείς;», μιας ολιστικής προσέγγισης για να ανακαλύψουμε το πραγματικό δυναμικό μας και να δημιουργήσουμε τη ζωή που επιθυμούμε.

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *