Ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς: 9+1 βιβλία-εργαλεία για γονείς

Κάθε γονέας μπορεί να μεγαλώσει χαρούμενα και υγιή -σωματικά και ψυχικά- παιδιά. Σε αυτόν τον κόσμο που ζούμε, όμως, είναι εξαιρετικά δύσκολο να μεγαλώνεις παιδιά.

Στο δύσκολο έργο των γονέων πολύτιμα εργαλεία είναι τα βιβλία, γραμμένα από ειδικούς ψυχολόγους-παιδοψυχολόγους, ψυχοθεραπευτές. Βιβλία στις σελίδες των οποίων θα βρεις παραδείγματα από την καθημερινή ζωή, επεξηγήσεις πρόσφατων επιστημονικών μελετών και χρήσιμες ασκήσεις, που μας βοηθάνε να υποστηρίξουμε τα παιδιά μας σε κάθε κρίσιμη στιγμή της ζωής τους, με τις ανησυχίες της κάθε ηλικίας.

Για τα συναισθήματα του παιδιού και τις σχέσεις με τον γονέα

Ο χάρτης του γονέα

Από τις ταχέως μεταβαλλόμενες πραγματικότητες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έως τον φόβο που διαποτίζει τον πολιτισμό μας και τις προσδοκίες που επιβάλλονται ασυνείδητα, οι πιέσεις σε γονείς και παιδιά έχουν φτάσει σε μια κρίσιμη στιγμή. Το νιώθουμε εμείς, το νιώθουν και τα παιδιά μας. Υπάρχει όμως λύση.

Με εμπειρία πάνω από δύο δεκαετίες, η καταξιωμένη κλινική ψυχολόγος και μπεστ σέλερ συγγραφέας dr. Shefali προσφέρει μια πρακτική και πρωτοποριακή λύση διαπαιδαγώγησης, που βοηθά τους γονείς να χτίσουν μια ουσιαστική σχέση με τα παιδιά τους, απαλλαγμένη από τα τοξικά κληρονομικά πρότυπα.

Ο Χάρτης του γονέα είναι ένας ολοκληρωμένος, βήμα προς βήμα οδηγός για όλους τους γονείς. Η dr. Shefali με διαφωτιστικές ιστορίες από το ιατρείο της και με λεπτομερείς πρακτικές αντιμετώπισης αλλάζει όσα γνωρίζουμε για την ανατροφή των παιδιών. Ωθεί τους γονείς να δράσουν με εντελώς νέους τρόπους, χωρίς χειρισμούς και αυστηρό έλεγχο, ώστε να μεταμορφώσουν τη σχέση τους με τα παιδιά τους.

Το βιβλίο που θα ήθελες να έχουν διαβάσει οι γονείς σου

Η ουσία τού να είσαι γονιός έγκειται στη σχέση που δημιουργείς με τα παιδιά σου. Για παράδειγμα, αν οι άνθρωποι ήταν φυτά, η σχέση αυτή θα ήταν το χώμα.

Η σχέση αυτή στηρίζει, θρέφει και επιτρέπει στα παιδιά να μεγαλώσουν ή αντίστοιχα τα εμποδίζει. Χωρίς αυτή τη σχέση στήριξης, η αίσθηση ασφάλειας του παιδιού διαταράσσεται. Ιδανικά, θέλουμε μια σχέση που να τροφοδοτεί τα παιδιά μας με δύναμη, και ίσως μια μέρα συμβεί το ίδιο και με τα δικά τους παιδιά.

Ο σκοπός, λοιπόν, του συγκεκριμένου βιβλίου είναι να σας βοηθήσει να εντοπίσετε την ουσία του ρόλου σας, δηλαδή να δουλέψετε με τα συναισθήματά σας τόσο τα δικά σας, όσο και των παιδιών σας, να συντονιστείτε με τα παιδιά σας ώστε να μάθετε να τα κατανοείτε και να αποκτήσετε ένα δέσιμο μαζί τους, αποφεύγοντας έτσι τα επαναλαμβανόμενα μοτίβα σύγκρισης και απομόνωσης.

Δεν θέλουν τιμωρία, αγάπη θέλουν

Δεν θέλουν τιμωρία, αγάπη θέλουν

Μια ερώτηση που ακούμε συχνά είναι: «Μπορώ να πειθαρχήσω το παιδί μου χωρίς τιμωρία;». Δεν χρειάζεται να «κακομάθετε» ή να καταπιέσετε τα παιδιά σας, αλλά να κατανοήσετε τους λόγους που δεν συμπεριφέρονται σωστά και να τους αντιμετωπίσετε εκπαιδεύοντάς τα ρεαλιστικά και δραστικά.

Με απλές και πρακτικές συμβουλές, η διακεκριμένη ψυχολόγος και συγγραφέας Sarah Ockwell-Smith δείχνει πώς να μεγαλώσουμε κάθε παιδί με σεβασμό και αγάπη, δουλεύοντας μαζί του και όχι εναντίον του και καταρρίπτοντας τη θεωρία της τιμωρίας αλλά και της επιβράβευσης.

Για την αυτοπεποίθηση των παιδιών

Η τέχνη του να μιλάμε με τα παιδιά μας

βιβλία για γονείς

Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να μάθουν να είναι ανεξάρτητα, να λειτουργούν με ενσυναίσθηση και να αγαπούν τον εαυτό τους;

Η Rebecca Rolland, EdD, μέλος του διδακτικού προσωπικού του Χάρβαρντ, λογοθεραπεύτρια και μητέρα, εξοπλίζει τους ενηλίκους με πολύτιμα πρακτικά εργαλεία για να τους βοηθήσει να έχουν παραγωγικές και ουσιαστικές συζητήσεις με παιδιά όλων των ηλικιών – είτε πρόκειται για ένα πεισματάρικο νήπιο που θέλουμε να το πείσουμε για κάτι ή για έναν κλεισμένο στον εαυτό του έφηβο που θέλουμε να μας ανοιχτεί.

Η επιστήμη έχει δείξει ότι ο καλύτερος τρόπος για να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να γίνουν ανεξάρτητα, να έχουν αυτοπεποίθηση, να είναι καλοσυνάτα, να δείχνουν ενσυναίσθηση και να νιώθουν ευτυχισμένα, είναι να μιλάμε μαζί τους. Και αυτό είναι μια τέχνη.

Μεγαλώνοντας κορίτσια που αγαπούν τον εαυτό τους

μεγαλώνοντας κορίτσια

Ας ξεκινήσουμε με μια παραδοχή: Ο κόσμος μας είναι αρκετά τοξικός για τα κορίτσια. Τα κορίτσια μεγαλώνουν ακούγοντας ότι μπορούν να γίνουν ό,τι θέλουν, όμως πολύ συχνά νιώθουν ότι πρέπει να το κάνουν τέλεια. Δεν υπάρχει χώρος για λάθη ή ατέλειες, δεν υπάρχει ανοχή στα ελαττώματα. Ο φόβος του να ντροπιαστούν ή να κριθούν μπορεί να υποσκάψει τις δυνατότητές τους και να τους στερήσει την ευτυχία.

Οι προκλήσεις είναι πολλές και η πρόοδος αργή. Θα διανύσουμε, όμως, όση απόσταση κι αν χρειαστεί για να σπάσουμε τα κοινωνικά καλούπια. Και αυτός ακριβώς είναι ο σκοπός του βιβλίου. Δεν πρόκειται για ένα εξειδικευμένο εγχειρίδιο ανατροφής παιδιών που υπαγορεύει μια σειρά από υπέροχους-στη-θεωρία-αλλά-απίθανους-να-συμβούν-ποτέ κανόνες για γονείς που προκαλούν ενοχές. Είναι περισσότερο η οπτική γωνία τόσο της μητέρας όσο και του πατέρα που αντιμετωπίζουν τις ίδιες προκλήσεις που αντιμετωπίζετε κι εσείς αυτή τη στιγμή. Είναι αυτό που επιχειρούμε να κάνουμε τον περισσότερο καιρό, μέσα από τους περιορισμούς της ζωής και των ατελών εαυτών μας, να μεγαλώσουμε κόρες που αγαπούν τους εαυτούς τους.

Ασφαλώς σε αυτές τις σελίδες θα βρείτε συμβουλές που μπορεί να μη λειτουργήσουν για τη δική σας οικογένεια. Ίσως θα αποτελέσουν έμπνευση για να σκεφτείτε μια διαφορετική, αλλά το ίδιο αποτελεσματική, προσέγγιση που θα ταιριάζει στη δική σας μοναδική κατάσταση. Ή ίσως και όχι. Ας συμφωνήσουμε απλώς από την αρχή ότι στοχεύουμε στο να είμαστε «αρκετά καλοί γονείς».

Γιατί οι Δανοί μεγαλώνουν τα πιο ευτυχισμένα παιδιά στον κόσμο

βιβλίο για γονείς

Σύμφωνα με τον επίσημο δείκτη των Ηνωμένων Εθνών, οι Δανοί είναι σταθερά τα τελευταία χρόνια στις πρώτες θέσεις των πιο ευτυχισμένων λαών στον κόσμο. Τι γνωρίζουν, λοιπόν, για την ανατροφή χαρούμενων και γεμάτων αυτοπεποίθηση παιδιών;

Στη Δανία οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί εστιάζουν σε πράγματα όπως η κοινωνικοποίηση, η αυτονομία, η συντροφικότητα, η δημοκρατική στάση και η αυτοεκτίμηση. Θέλουν τα παιδιά τους να αποκτήσουν ψυχική ανθεκτικότητα και να αναπτύξουν μια ισχυρή εσωτερική πυξίδα που θα τα καθοδηγεί στη ζωή τους. Όλα αυτά αναλύονται με τον καλύτερο τρόπο στο συγκεκριμένο βιβλίο.

Αποτελεσματική διαπαιδαγώγηση

βιβλία για γονείς

Πάμε σε ένα δύσκολο θέμα, που απασχολεί όσο τίποτα τους γονείς της γενιάς μας: Πειθαρχία. Πόσο δύσκολο είναι για εμάς τους γονείς να είμαστε ταυτόχρονα καλοί και να παραμένουμε σταθεροί στις θέσεις μας; Πόσο δύσκολο είναι να περάσουμε γόνιμες ιδέες στη γιαγιά ή τον παππού που φροντίζουν για κάποιες ώρες τα παιδιά μας;

Η Δρ. Jane Nelsen, διακεκριμένη ψυχολόγος, παιδαγωγός και μητέρα επτά παιδιών, διδάσκει σε γονείς και εκπαιδευτικούς ότι το κλειδί της αποτελεσματικής διαπαιδαγώγησης δεν είναι η τιμωρία αλλά ο αμοιβαίος σεβασμός.

Με φόντο τις τυπικές οικογένειες αλλά και με αναφορές στις μονογονεϊκές και σε οικογένειες με θετούς γονείς, η συγγραφέας μας δείχνει με ρεαλιστικά παραδείγματα πώς ένα τρίχρονο παιδί ή ένας επαναστατημένος έφηβος μπορούν να μάθουν να λειτουργούν με αυτοπειθαρχία και συνεργασία, χωρίς να χάνουν την ταυτότητά τους.

Κεφάλαιο Εφηβεία!

Εφηβεία: Η μεγάλη έκρηξη!

Οι έφηβοί μας βουλιάζουν στη σύγχυση και στη βία. Κι εμείς, οι γονείς τους, τι κάνουμε;
Τους γκρινιάζουμε, καβγαδίζουμε μαζί τους – και πνίγουμε κάθε ελπίδα τους μέσα στην τοξική αρνητικότητά μας!
Πρέπει να αλλάξουμε άμεσα στάση πριν να είναι πολύ αργά. Να ωριμάσουμε ως γονείς, να βελτιώσουμε τη σχέση μας μαζί τους – και να τους πείσουμε ότι αξίζει να ζουν!

Ελάτε να δούμε μαζί πώς θα στηρίξουμε τους εφήβους μας και πώς θα φτιάξουμε μια πιο ευτυχισμένη ζωή για όλη την οικογένεια!

Ένα σύγχρονο βιβλίο γραμμένο με αμεσότητα και κατανόηση από την ψυχολόγο και παιδοψυχολόγο Σοφία Ανδρεοπούλου.

Ευτυχισμένοι έφηβοι

Από την αποδοχή της μοναδικότητας και της αυθεντικότητας μέχρι την έμφαση στην ελευθερία με υπευθυνότητα και την αποφυγή τιμωρίας, το βιβλίο Ευτυχισμένοι έφηβοι: Πώς οι Δανοί μεγαλώνουν ισορροπημένους, υγιείς κι ευτυχισμένους εφήβους αποκαλύπτει τις δέκα βασικές αρχές που χρησιμοποιούν οι Δανοί για να μεγαλώσουν τους εφήβους τους και να τους οδηγήσουν σε αυτή την προκλητική αλλά συναρπαστική φάση της ζωής τους.

Καθησυχαστικό και ενθαρρυντικό, το βιβλίο θα σας βοηθήσει να υποστηρίξετε το παιδί σας σε αυτή την τόσο κρίσιμη στιγμή της ζωής του, που συχνά είναι γεμάτη ανησυχία, και θα σας δείξει έναν δρόμο προς τα εμπρός, γεμάτο ελπίδα, θετική διάθεση και απολαυστικές στιγμές.

Bonus: Για τη γλωσσική ανάπτυξη των παιδιών

Βοήθησέ με να μιλήσω

ομιλία παιδιού

Γιατί δεν μιλάει το παιδί μου; Πότε θα αρχίσει να επικοινωνεί; Έχει αργήσει ή είναι φυσιολογικό για την ηλικία του;

Με απλό τρόπο και με σαφήνεια η καταξιωμένη λογοπαθολόγος-λογοθεραπεύτρια Ευγενία Στεφανάκη εξηγεί τις βασικές έννοιες που αφορούν την ομιλία και περιγράφει τι αναμένεται από κάθε παιδί στα πρώτα στάδια της ζωής του σε σχέση με τον λόγο.

Στη συνέχεια αναλύει τις προγλωσσικές δεξιότητες που πρέπει να έχει κατακτήσει το παιδί ώστε να μπορέσει να μιλήσει και περιγράφει τους τρόπους που κάθε φροντιστής μπορεί να το βοηθήσει. Καταγράφει ακόμα τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν το παιχνίδι και οι καθημερινές ρουτίνες στη γλωσσική ανάπτυξη.
Μέσα από πολλά παραδείγματα, στρατηγικές και δραστηριότητες που μπορεί να κάνει πράξη ο κάθε γονιός ή φροντιστής στην καθημερινότητα, το βιβλίο αυτό βοηθά ώστε να ενθαρρύνουμε στο μέγιστο τη γλωσσική ανάπτυξη του παιδιού και να φτάσουμε μεθοδικά στον τελικό μας στόχο:

Να μιλήσει!

Η Ευγενία Στεφανάκη οδηγεί τον αναγνώστη από τη θεωρία στην πράξη και απαντά σε ερωτήματα που απασχολούν κάθε γονιό ή φροντιστή σχετικά με την ομιλία των παιδιών.

Το βιβλίο οδηγεί τον αναγνώστη από τη θεωρία στην πράξη. Εξηγεί κατ’ αρχάς με απλό τρόπο βασικές έννοιες που αφορούν την ομιλία και περιγράφει με σαφήνεια τι αναμένεται από το κάθε παιδί στα πρώτα στάδια της ζωής του όσον αφορά τον λόγο. Στη συνέχεια, αναλύει τις προγλωσσικές δεξιότητες που πρέπει να έχει κατακτήσει το παιδί για να μπορέσει να μιλήσει και πώς μπορεί ο κάθε φροντιστής να το βοηθήσει. Καταγράφει ακόμα τον σημαντικό ρόλο που έχουν το παιχνίδι και οι καθημερινές ρουτίνες στη γλωσσική ανάπτυξη.

Τέλος, παρατίθενται πολλά παραδείγματα, στρατηγικές και δραστηριότητες που μπορεί να κάνει ο κάθε γονιός ή φροντιστής με το παιδί του στην καθημερινότητά τους.

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *