Η πρώτη έκθεση βιβλίου στην Αθήνα του Μεσοπολέμου

Έχετε αναρωτηθεί πότε έγινε η πρώτη έκθεση βιβλίου στην Αθήνα; Πώς αντιμετώπιζαν τα βιβλία οι κάτοικοι της πρωτεύουσας στον Μεσοπόλεμο; Το κείμενο που φιλοξενούμε στο blog μας είναι της πολύ καλής σελίδας του FB dirty ’30s & late ’20s, που διαχειρίζονται οι Τάσος Θεοφίλου και η Εύα Γανίδου:

Η πρώτη αναφορά σε αθηναϊκή έκθεση βιβλίου εντοπίζεται σε ένα δίστηλο της εφημερίδας «Ακρόπολις» τον Αύγουστο του 1933.

Σύμφωνα με τον συντάκτη του μικρού ρεπορτάζ, αυτή έλαβε χώρα στο πλαίσιο της πρώτης «Διαρκούς Έκθεσης Ελληνικών Προϊόντων» στο Ζάππειον Μεγάρο. Στην έκθεση παρουσιάστηκαν δεκάδες προϊόντα, όμως η φιλοξενία του βιβλίου έγινε σε προνομιακό σημείο, στην πρώτη αίθουσα της δεξιά εισόδου, η οποία μάλιστα παραχωρήθηκε δωρεάν. Έτσι τράβηξε το ενδιαφέρον των επισκεπτών χωρίς αυτό να διασκορπίζεται στις τόσες αίθουσες όπου εκθέτονταν χιλιάδες προϊόντα εργασίας και τέχνης, χάνοντας κανείς το μυαλό του με τα πολυποίκιλα πραγματάκια που είχε να δει.

Φωτογραφία από τις ομιλίες στα εγκαίνια της Διαρκούς Έκθεσης Ελληνικών Προϊόντων.

Οι Έλληνες συγγραφείς και λόγιοι της περασμένης γενιάς, υπογραμμίζει ενθουσιωδώς ο συντάκτης, που παρ’ όλη την αξία τους αντιμετώπισαν παντού και πάντα την άδικη περιφρόνηση στη ζωή, δεν θα ονειρεύονταν ότι μπορούσε να έρθει μια εποχή στην Ελλάδα που θα τιμηθεί και το βιβλίο όσο ο καπνός, η σταφίδα, τα δημητριακά, τα μηχανήματα, τα καράβια και όλα τα άλλα μέσα παραγωγής και προϊόντα εργασίας, «εις εποχήν μάλιστα μάλιστα γενικής οικονομικής κρίσης».

Το ενδιαφέρον του κοινού ήταν μεγάλο, πολύ μεγάλο, πληροφορούμαστε από το ρεπορτάζ, ώστε η επιτροπή που παρακολουθούσε την έκθεση έμεινε κατενθουσιασμένη με τις πωλήσεις και την εν γένει εκδήλωση προτίμησης προς τα βιβλία. Το ωραιότερο ήταν η άρτια εμφάνιση του τμήματος του βιβλίου, η οποία επετεύχθη με τον παραμερισμό των μικροφιλοδοξιών των εκδοτικών οίκων και την ενιαία εμφάνιση όλων στην έκθεση. Κάθε εκδότης δηλαδή δεν διέθετε το δικό του τμήμα, όπως συνέβαινε με άλλα προϊόντα.

Διαφήμιση της έκθεσης σε εφημερίδα της εποχής. Δημοσιεύματα σε εφημερίδες αναφέρουν ότι την πρώτη Κυριακή της έκθεσης, την επισκέφθηκαν πάνω από 5.000 Αθηναίοι.

Όλα τα βιβλία καλοδεμένα, χρυσόδετα ή χαρτόδετα, περιποιημένα, εκτέθηκαν το καθένα πλάι στο άλλο, αναλόγως φυσικά του περιεχομένου του, και πωλούνταν στο κόστος τους χωρίς «κανένα εκπεσμόν». Κυρίως έκαναν θραύση τα παιδικά. Παιδικά μυθιστορήματα, παραμύθια, μύθοι διάφοροι, παιδικό θέατρο, τόμοι παιδικών περιοδικών, εικονογραφημένες εκδόσεις και εικονογραφίες για τα παιδιά έγιναν ανάρπαστα. Ιδιαιτέρως χτυπούσαν στο μάτι οι εικονογραφημένες εκδόσεις που είχαν όμορφες ιστορίες από τη μυθολογία, τα ελληνικά παραμύθια ή περιληπτικές εκδόσεις παγκόσμιου φήμης έργων της λογοτεχνίας, προσαρμοσμένες για τα παιδιά.

Εκτός του παιδικού βιβλίου, ζητούνταν ακόμα και βιβλία που περιέχουν πρακτικές και ωφέλιμες γνώσεις για κάθε κλάδο παραγωγής, τεχνικά, επιστημονικά, εγκυκλοπαιδικά και γεωργικά από τα οποία δυστυχώς δεν υπήρχαν στην έκθεση αρκετά.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις της Ελένης Ψημμένου, της ψυχής του τμήματος του βιβλίου στην Έκθεση, «το ενδιαφέρον του λαού για το βιβλίο έχει ξυπνήσει και μπορεί μάλιστα να πει κανείς ότι στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια ο λαός διαβάζει περισσότερο».

Με την οικονομική κρίση και την φτώχεια, επισημαίνει ο συντάκτης, ένα μεγάλο μέρος του λαού ερωτοτροπεί με το βιβλίο από μακριά, χωρίς να το φθάνει, γιατί και καμιά προσπάθεια σοβαρή δεν έγινε ώστε να δοθεί στο κοινό το μορφωτικό βιβλίο σε χαμηλή τιμή.

91 χρόνια μετά, στις 6 Σεπτεμβρίου 2024, ξεκινάει το 52ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΙΒΛΙΟΥ το οποίο θα διαρκέσει μέχρι τις 22 Σεπτέμβρη και θα διεξαχθεί στο Πεδίον Άρεως. Οι «Νέοι Καιροί», aka οι εκδόσεις των dirty 30s με τον αφηγηματικό χάρτη και το υπόλοιπο υλικό τους, θα σας περιμένουν (ως φιλοξενούμενοι των εκδόσεων red n’ noir) στο περίπτερο 55-56-57 (αριστερά στον δρόμο από την καντίνα προς την πλατεία Πρωτομαγιάς). Επιπλέον, την Τρίτη 10 Σεπτέμβρη 2024 και ώρα 19:30 στη σκηνή «Λόρδος Βύρωνας» θα γίνει η παρουσίαση του αφηγηματικό χάρτη «Πού έκαναν SEX στην Αθήνα του Μεσοπολέμου».

ΥΓ: Και εδώ η αφίσα για το 52ο Φεστιβάλ βιβλίου που ξεκινάει στο Πεδίον του Άρεως στις 6 Σεπτεμβρίου. Εννοείται θα μας βρείτε κι εμάς εκεί, στα περίπτερα 111-112-113-114!

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *