Τι ελέγχουμε και τι όχι στη σχέση μας;

Στις σχέσεις δεν έχεις έλεγχο ποτέ!

Στον σύντροφό σου δεν είχες, δεν έχεις και δεν πρόκειται ποτέ να έχεις πραγματικό έλεγχο. Το ίδιο φυσικά ισχύει και για όλους τους υπόλοιπους ανθρώπους στη ζωή σου. Δεν ελέγχεις τη μητέρα σου, το παιδί σου, τη φίλη σου, τον συνάδελφο.

Πολλοί άνθρωποι έχουν δυστυχώς την εντύπωση ότι, αν το κάνουν προσεκτικά και διακριτικά, μπορούν να ασκήσουν έλεγχο στον σύντροφό τους.

Τσεκάρουν στα κρυφά τα μηνύματα στο κινητό και τα social media του, με σκοπό να ανακαλύψουν κάτι που υποτίθεται ότι πρέπει να γνωρίζουν για να δράσουν εγκαίρως και να μην προδοθούν.

Μπορείς να κάνεις όποια προσπάθεια θέλεις για να νιώθεις ασφάλεια, γιατί αυτός είναι ο πραγματικός λόγος πίσω από την ανάγκη σου για έλεγχο, να νιώσεις ασφαλής, να νιώσεις ότι ξέρεις τι συμβαίνει, έχεις την πληροφορία, άρα και το προβάδισμα, όμως στην πραγματικότητα δεν μπορείς να ελέγξεις τον άλλο.

Ας ξεκαθαρίσουμε όμως τι πραγματικά ελέγχεις και τι όχι:

  • Δεν μπορείς να ελέγξεις τι σκέφτεται ο άλλος.
  • Δεν μπορείς να ελέγξεις τι νιώθει.
  • Δεν μπορείς να ελέγξεις πώς θα συμπεριφερθεί και πώς θα αντιδράσει.
  • Δεν ελέγχεις ποιες επιλογές θα κάνει, τι θα αποφασίσει και με ποιον τρόπο θα δράσει.
  • Δεν ελέγχεις τα συναισθήματά του.

Ευτυχώς όμως, μπορείς να ελέγξεις τις δικές σου σκέψεις, τη δική σου συμπεριφορά, τα δικά σου συναισθήματα, επιλογές και αποφάσεις. Ελέγχεις τι θα πεις και τι όχι, ελέγχεις προς ποια κατεύθυνση θα εξελιχθείς, τι θα κάνεις. Ελέγχεις τις δράσεις και τις αντιδράσεις σου.

Εν συντομία, ελέγχεις οτιδήποτε είναι δικό σου. Και δεν ελέγχεις οτιδήποτε είναι του άλλου. Μπορεί να μην έχεις τη δυνατότητα να ελέγξεις, όμως έχεις κάτι αρκετά πιο ισχυρό:
Έχεις επιρροή.

ΑΣΚΗΣΗ

Και σε αυτό το σημείο θα ήθελα να γράψεις στο τετράδιό σου:

Τι χαρακτηριστικά πρέπει να έχει ένας άνθρωπος ώστε να καταφέρει να επηρεάσει έναν άλλο;

Σκέψου πότε ασκείς επιρροή στους άλλους. Ίσως είναι πιο εύκολο να σκεφτείς ποιοι επηρεάζουν εσένα. Τι σόι άνθρωποι είναι;

Οι άνθρωποι που μας επηρεάζουν θεωρώ ότι έχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά:

  • Πρώτον, πιστεύουμε ότι στην καρδιά τους κουβαλούν πραγματική και ανιδιοτελή αγάπη για εμάς.
  • Δεύτερον, τους έχουμε εμπιστοσύνη. Πιστεύουμε ότι αυτά που μας λένε δεν τα λένε για το δικό τους συμφέρον, αλλά γιατί πραγματικά ενδιαφέρονται για το δικό μας καλό. Δεν έχουν κρυφά κίνητρα και δική τους μυστική ατζέντα.
  • Και τρίτον, τους εκτιμάμε, τους σεβόμαστε, ίσως τους θαυμάζουμε για όσα είναι και έχουν πετύχει. Θεωρούμε ότι έχουν εμπειρία, ξέρουν για ποιο πράγμα μιλάνε.

Συμφωνείς ότι, όταν έχεις αυτά τα χαρακτηριστικά, εύκολα μπορείς να επηρεάσεις κάποιον;

Άρα όταν λες κάτι στον σύντροφό σου, θα πρέπει να το περνάς από αυτά τα φίλτρα. Δεν του λες τι να κάνει για να ωφεληθείς εσύ ή επειδή έχεις κάποιο μυστικό πλάνο στο πίσω μέρος του μυαλού σου. Το λες για το καλό του, τελεία και παύλα, και σίγουρα δεν προσπαθείς να τον πείσεις μόνο και μόνο επειδή το είπες εσύ. Τον αφήνεις ελεύθερο να σκεφτεί και να επιλέξει μόνος του τι θέλει να κάνει, ακριβώς επειδή τον αγαπάς.

Και του μιλάς για πράγματα τα οποία γνωρίζεις. Όχι για πράγματα που σκέφτηκες εκείνη τη στιγμή μόνο και μόνο για να έχεις να πεις κάτι.

Υπό αυτές τις συνθήκες λοιπόν μπορείς να επηρεάζεις τον σύντροφό σου, και ειλικρινά σου λέω πρέπει να χαίρεσαι αν το πετυχαίνεις, γιατί αυτό σημαίνει ότι έχεις κάνει κάτι εξαιρετικά καλά, και αυτό είναι η απόδειξη.

Η επιρροή είναι ανώτερη του ελέγχου. Συνδέει, δεν αποσυνδέει. Δηλώνει ελευθερία, σεβασμό, πραγματική αγάπη, νοιάξιμο. Δεν θέλω να το ξεχάσεις ποτέ αυτό. Και αν πιάνεις τον εαυτό σου με διάθεση ελέγχου, να κάνεις πίσω. Γιατί θα προκαλέσεις ζημιά στη σχέση και θα χαθεί η εμπιστοσύνη μεταξύ σας.

Όταν κάποιος ελέγχει κάποιον άλλο, ποιος από τους δύο νιώθει καλά τη στιγμή που συμβαίνει αυτό; Μόνο εκείνος που ελέγχει. Ο ελεγχόμενος πάντα νιώθει άσχημα. Αισθάνεται να παραβιάζονται τα όριά του, νιώθει έλλειψη σεβασμού, αποσυνδέεται. Αν λοιπόν αυτόν τον τρόπο χρησιμοποιούσες μέχρι σήμερα για να νιώσεις ασφαλής, να ξέρεις ότι με αυτή τη συμπεριφορά καταστρέφεις τη σχέση σου.

ΑΣΚΗΣΗ

Η άσκηση επτά ημερών όσον αφορά τον έλεγχο έχει μεγάλο ενδιαφέρον και σε παρακινώ να τη δοκιμάσεις. Σημείωσε όσα πράγματι ελέγχεις και τι είναι εκτός της περιοχής του ελέγχου σου.

Για επτά ημέρες θέλω να ελέγχεις μόνο όσα μπορείς (οτιδήποτε είναι δικό σου) και να σταματήσεις εντελώς να προσπαθείς να ελέγχεις οτιδήποτε αφορά τον σύντροφό σου. Σταματάς δηλαδή να ελέγχεις τι λέει, πώς το λέει, γιατί το λέει, τι κάνει και τι δεν κάνει, τι νιώθει, πότε έρχεται και πότε φεύγει. Τον αφήνεις εντελώς ήσυχο για επτά ημέρες. Καμία επίκριση, τίποτα. Τον αφήνεις ελεύθερο να κάνει ό,τι θέλει.

Αυτές τις επτά ημέρες, εστίασε αποκλειστικά και μόνο στο τι κάνεις εσύ. Τι σκέφτεσαι, τι λες, τι νιώθεις, τι κάνεις εσύ.

Θα είναι ένα πολύ ωραίο δώρο για τη σχέση σου αυτό. Και μπορεί να σας κάνει πολύ καλό.

Το καλύτερο όμως είναι ότι θα νιώθεις πιο ξεκούραστος. Δεν θα χρειάζεται πια να σκέφτεσαι και εκ μέρους του άλλου. Είσαι υπεύθυνος αποκλειστικά και μόνο για εσένα. Εάν είσαι single, μπορείς να κάνεις την άσκηση με κάποιον κοντινό σου άνθρωπο: την αδελφή σου, τη φίλη σου, τη μητέρα σου.

Αυτή η επταήμερη αποτοξίνωση από τον έλεγχο στη σχέση είναι καταπληκτική εξάσκηση και θα σου διδάξει πολύ σπουδαία μαθήματα. Παρατήρησε και σημείωσε πόσο πιο εύκολα γίνονται τα πράγματα μεταξύ σας, πόσο γλυκαίνει το συναίσθημα, πόσο πιο ευγενικά και με σεβασμό συμπεριφέρεστε ο ένας στον άλλο. Αν το κάνεις σωστά, παίρνει οξυγόνο η σχέση. Αφήνεις τον σύντροφό σου ελεύθερο να περπατήσει χωρίς δικές σου υποδείξεις και διορθώσεις. Και εσύ σταματάς να νιώθεις αγωνία, να προσπαθείς όλα να τα προλάβεις και να τα σώσεις. Από τι άραγε;

*Το απόσπασμα είναι από το βιβλίο Σχολείο Σχέσεων της Μάρεα Λαουτάρη

Διαβάστε επίσης:

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *