Πάψτε να λέτε αυτές τις δύο κακές λέξεις

Αν πείτε σε κάποιον να διαβάσει το βιβλίο που άλλαξε τη ζωή σας, συχνά θα σας απαντήσει με δύο λέξεις που στο μυαλό μου θυμίζουν άσχημη βρισιά.

… Αν προτείνετε στον καλύτερό σας φίλο να παρακολουθήσει το ντοκιμαντέρ που σας έμαθε πώς να δομήσετε τη δεξιότητα η οποία αναβάθμισε το καλλιτεχνικό σας ταλέντο και μεγιστοποίησε την παραγωγικότητά σας, θα χρησιμοποιήσει ίσως τις ίδιες κακές λέξεις.

… Αν προτείνετε σε κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο να γιατρέψει ένα τραύμα, να αποκαταστήσει ένα ελάττωμα ή να μετατρέψει ένα πρόβλημα σε ικανοποιητική λύση, θα χρησιμοποιήσει πολύ συχνά το ίδιο ρεφρέν.

Ποιες είναι αυτές οι δύο λέξεις που όταν χρησιμοποιούνται από κοινού συνθέτουν μια συμφωνία αρνητικότητας και κάμπτουν σοβαρά τη δέσμευσή σας για προσωπική εξέλιξη – τουλάχιστον στα δικά μου αφτιά;

«Θα προσπαθήσω».

Απίστευτο!

… «Θα προσπαθήσω» σημαίνει ότι δεν έχετε σκοπό να δεσμευτείτε.

… «Θα προσπαθήσω» σημαίνει ότι δεν είστε πραγματικά αφοσιωμένοι.

… «Θα προσπαθήσω» σημαίνει ότι δεν θα αναλάβετε την ευθύνη.

… «Θα προσπαθήσω» σημαίνει ότι δεν σας ενδιαφέρει πραγματικά.

«Θα προσπαθήσω» σημαίνει κυρίως ότι σας ανησυχεί το ενδεχόμενο να προχωρήσετε στις απαραίτητες αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν για να ζήσετε τη ζωή που αγαπάτε. Και υπενθυμίζω ότι θα πρέπει να γίνει σαφές πως δεν μπορείτε να κατακτήσετε τον κόσμο που επιθυμείτε χωρίς να κάνετε αυτά που απαιτούνται.

«Θα προσπαθήσω» είναι η διαφυγή που προσφέρουν ως πρόσχημα οι περισσότεροι άνθρωποι για να αποποιηθούν των ευθυνών τους. Αυτή η φράση υποτιμά τα ταλέντα σας και δεν σέβεται την ευφυΐα σας.

«Θα προσπαθήσω» είναι ένας βίαιος ληστής της ανθρώπινης προοπτικής, ένας κλέφτης της εξαιρετικής επίδοσης κι ένας ψυχρός εκτελεστής των φυσικών ονείρων.

«Κάντε το ή όχι. Δεν υπάρχει καμία προσπάθεια», όπως συμβουλεύει ο Γιόντα του ιστορικού Star Wars.

Πιστεύω πραγματικά ότι είχε δίκιο.

Το απόσποσπασμα είναι από το νέο βιβλίο του Robin Sharma, Ο πλούτος που δεν αγοράζεται με χρήμα. Σε αυτό παρουσιάζεται μια εντελώς νέα φιλοσοφία που θα αλλάξει τη ζωή σας και μια μεθοδολογία για να απολαμβάνετε μια πραγματικά πλούσια ζωή, με προσωπική δύναμη, ασυνήθιστη αυθεντικότητα, εξαιρετικά ικανοποιητική εργασία και έναν όμορφο τρόπο ζωής που θα σας κάνει να νιώσετε πως σας έχει χαμογελάσει η τύχη.

Μοντέλο των 8 Μορφών Πλούτου

Το μαθησιακό μοντέλο των 8 Μορφών Πλούτου βασίζεται σε οχτώ κρυμμένες (γιατί δεν λαμβάνονται συχνά υπόψη) συνήθειες τις οποίες σας παροτρύνω να υιοθετήσετε:

Εξέλιξη: Η Συνήθεια της Καθημερινής Αυτοβελτίωσης. Η συγκεκριμένη συνήθεια βασίζεται στην ιδέα ότι οι άνθρωποι είμαστε ευτυχέστεροι και ουσιαστικά πλουσιότεροι όταν αξιοποιούμε σταθερά τα προσωπικά μας χαρίσματα και τα αυθεντικά ταλέντα μας.

Η σταθερή επιδίωξη της προσωπικής εξέλιξης συνιστά ένα άκρως πολύτιμο προσόν.

Ευεξία: Η Συνήθεια της Σταθερής Βελτιστοποίησης της Υγείας. Αυτή η συνήθεια βασίζεται στη βαθιά κατανόηση του ότι η κορυφαία νοητική, συναισθηματική, σωματική και πνευματική ζωτικότητα και μια ζωή γεμάτη ενέργεια, ευεξία και χαρά συνιστούν μείζονος σημασίας αποστολή, η οποία θα σας αποφέρει πραγματικό πλούτο.

Οικογένεια: Η Συνήθεια μιας Ευτυχισμένης Οικογένειας που Ισοδυναμεί με μια Ευτυχισμένη Ζωή. Η συγκεκριμένη συνήθεια δομείται βάσει της επίγνωσης ότι τα χρήματα και η υλική επιτυχία στον κόσμο είναι ανώφελα όταν κάποιος είναι μόνος. Επομένως, εμπλουτίστε τις συναναστροφές σας με αγαπημένα σας πρόσωπα. Και γεμίστε τη ζωή σας με υπέροχους φίλους οι οποίοι αναβαθμίζουν την ευτυχία σας.

Τέχνη: Η Συνήθεια της Εργασίας ως Μέσο για μια Ζωή με Σκοπό. Η εν λόγω συνήθεια βασίζεται στη συνεπή άσκηση του να αντιμετωπίζετε την εργασία σας ως μια ευγενή ενασχόληση και μια ευκαιρία όχι απλώς για να αξιοποιήσετε στο έπακρο την ευφυΐα σας, αλλά και για να κάνετε τον κόσμο καλύτερο. Η αριστεία συνιστά πεδίο στο οποίο αξίζει να επενδύσετε.

Χρήμα: Η Συνήθεια της Ευημερίας ως Μέσο που Τροφοδοτεί την Ελευθερία. Αυτή η συνήθεια διέπεται από την αρχή που ορίζει ότι η οικονομική ευημερία είναι σαφώς κάθε άλλο παρά αρνητική αλλά και αναγκαία για μια ζωή γενναιόδωρη, συναρπαστική και αυθεντική.

Κοινότητα: Η Συνήθεια Ταύτισης με το Κοινωνικό σας Δίκτυο. Η συγκεκριμένη συνήθεια δομείται βάσει του επιστημονικού θέσφατου ότι η σκέψη, το συναίσθημα, η συμπεριφορά και η επίδοση των ανθρώπων επηρεάζονται αισθητά από τις συναναστροφές, τις συζητήσεις και τους μέντορές τους. Για να ζήσετε μια σπουδαία ζωή, φροντίστε ο κύκλος των συναναστροφών σας να απαρτίζεται από σπουδαίους ανθρώπους.

Περιπέτεια: Η Συνήθεια Σύμφωνα με την Οποία η Χαρά Πηγάζει από την Εξερεύνηση και όχι από την Απόκτηση Υλικών Αγαθών. Η συνήθεια αυτή διαμορφώνεται μέσα από το δεδομένο που ορίζει ότι η απόλυτη χαρά δεν πηγάζει από τα υλικά αγαθά αλλά από μαγικές στιγμές, όταν κάνουμε πράγματα που μας κατακλύζουν με συναισθήματα ευγνωμοσύνης, θαύματος και δέους. Εμπλουτίστε τις μέρες σας με αυτά τα στοιχεία και η ζωή σας θα κατακτήσει ένα εντελώς νέο σύμπαν έμπνευσης.

Προσφορά: Η Συνήθεια της Προσφοράς σε Αυτή τη Μικρή Ζωή. Η συγκεκριμένη συνήθεια βασίζεται στη διαχρονική κατανόηση του ότι βασικός στόχος μιας πλούσιας ζωής είναι να βελτιώσουμε τις ζωές των άλλων. Εάν αφοσιωθείτε σε έναν σκοπό που δεν είναι ατομικός, δεν θα ανακαλύψετε απλώς τον σπουδαιότερο εαυτό σας, αλλά στην πορεία θα κάνετε και τον κόσμο να λάμψει. Ανακαλύψτε θησαυρούς πέραν του χρήματος, των υλικών αγαθών και της κοινωνικής θέσης.

Ωραία. Σας ευχαριστώ και πάλι για την εμπιστοσύνη που δείχνετε στο έργο μου και για το ότι γίνατε συνοδοιπόροι μου και σε αυτό το βιβλίο. Ας ξεκινήσουμε προκειμένου να γεμίσουμε τις μέρες σας με τον πλούτο που δεν αγοράζεται με χρήμα.

Ο πλούτος που δεν αγοράζεται με χρήμα

Το trailer του βιβλίου:

Διαβάστε επίσης:

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *