3 διαχρονικά βιβλία αλλάζουν τον τρόπο που βλέπουμε τον κόσμο

Όλα ξεκινούν από τα βιβλία.

Ανάμεσα στα βιβλία θα κάνεις όμορφα ταξίδια με τον νου. Θα προβληματιστείς. Θα γνωρίσεις νέες ιδέες. Θα υιοθετήσεις ορισμένες από αυτές. Θα κάνεις μια αλλαγή. Και ποτέ δεν θα είσαι ο ίδιος άνθρωπος.

Υπάρχουν ιστορίες που μένουν πάντα επίκαιρες. Ιστορίες με ήρωες που γίνονται οι φωνές μας και μας δίνουν όλα τα εφόδια όχι απλώς να μη σφυρίζουμε αδιάφορα στα όσα συμβαίνουν στην κοινωνία μας αλλά και να αποκτήσουμε ενεργό ρόλο και να γίνουμε μέρος της αλλαγής που θέλουμε να δούμε στον κόσμο.

Εμείς ξεχωρίζουμε 3 πολύ αγαπημένα μας βιβλία που με βεβαιότητα αξίζουν μια θέση στη βιβλιοθήκη σας.

Η Υπόσχεση

Η υπόσχεση

Σε μια φάρμα έξω από την Πρετόρια οι Σουάρτ συγκεντρώνονται για την κηδεία της μητέρας της οικογένειας, αλλά κάτω από το πένθος βράζουν οι διαφορές τους…

Από τη νεότερη γενιά, ο Άντον και η Άμορ καταλήγουν να απεχθάνονται όσα αντιπροσωπεύει η οικογένειά τους, όπως η αθετημένη υπόσχεση στη μαύρη υπηρέτρια, τη Σαλομέ, που έχει περάσει όλη της τη ζωή δουλεύοντας γι’ αυτούς.

Της υποσχέθηκαν κάποια στιγμή ότι θα της δώσουν το σπίτι της, τη γη της… αλλά τα χρόνια και οι δεκαετίες περνούν και η υπόσχεση δεν εκπληρώνεται ποτέ.

«…. Αυτή εδώ (η Σαλομέ) δουλεύει στο σπίτι μια ζωή, από τότε που γεννήθηκε ο Άντον. Και τι δεν θα είδε, τι δεν θα άκουσε! Σχεδόν δεν τους προσέχεις, επειδή είναι συνέχεια ολόγυρα σαν τα φαντάσματα. Είναι λάθος, όμως, να πιστέψεις πως ισχύει το αντίστροφο, πάντα παρακολουθούν κι ακούνε, βοηθώντας όχι μόνο τον εαυτό τους, αλλά κι ο ένας τον άλλο. Ξέρουν όλα σου τα μυστικά, τα πάντα για σένα, ακόμα και τα πράγματα που δεν ξέρουν οι άλλοι λευκοί. Τους λεκέδες στα εσώρουχά σου, τις τρύπες στις κάλτσες σου. Πρέπει να τους ξεφορτώνεσαι προτού αρχίσουν να συνωμοτούν. Τούτη η γριά θα ’πρεπε να ’χε πάρει πόδι εδώ και πολύ καιρό….».

Μια πανανθρώπινη ιστορία για τις κληρονομιές που μας βαραίνουν, για τις οικογένειες που μισιούνται κι αγαπιούνται με το ίδιο πάθος.

«Καθώς τα μέλη της οικογένειας βρίσκουν λόγους να αρνηθούν ή να αναβάλουν την κληρονομιά της (της μαύρης οικιακής βοηθού της οικογένειας), η ηθική υπόσχεση –η δυνατότητα ή η προσδοκία– της επόμενης γενιάς των Νοτιοαφρικανών και του ίδιου του έθνους φαίνεται να είναι εξίσου συμβιβασμένη, όπως των γονιών τους», γράφει ο John Day από τον Guardian, ενώ οι New York Times χαρακτηρίζουν τη γραφή του Galgut προσεγμένη, άκρως αυθεντική, τρυφερή και ανθρώπινη.

Η Υπόσχεση του Damon Galgut είναι μια παναθρώπινη ιστορία, το βιβλίο που ξεχώρισε το 2021, κερδίζοντας και το βραβείο Booker.

Ο Άρχοντας των Μυγών

Άρχοντας των Μυγών

Μπορεί ο Άρχοντας των Μυγών να κυκλοφόρησε το 1954, όμως καταφέρνει να παραμένει επίκαιρος και να μπαίνει σήμερα στα ευπώλητα της χώρας μας.

Το βιβλίο που χάρισε στον William Golding παγκόσμια φήμη θεωρείται πλέον σήμερα κλασικό, ένα από τα σπουδαιότερα έργα της σύγχρονης λογοτεχνίας. Και συνεχίζει να συγκινεί εκατομμύρια αναγνώστες σε όλο τον κόσμο, με τον απλό, ακαταμάχητο μύθο του για το τέλος της αθωότητας και το βαθύ, αρχέγονο σκοτάδι που παραμονεύει πάντα πίσω από τον πολιτισμένο μας εαυτό.

Μια πολυσήμαντη αλληγορία με ποικίλους συμβολισμούς, η οποία διερευνά το κακό στην ανθρώπινη φύση.

Κάθε σύστημα -κάθε προσπάθειά μας να ζήσουμε οργανωμένα, με κανόνες και αρχές- είναι καταδικασμένο από τον νόμο της εντροπίας, μοιάζει να λέει ο Golding. Και ο πολιτισμός ένα λεπτό τσόφλι που αργά ή γρήγορα ραγίζει, αφήνοντας το Κακό που κρύβουμε μέσα μας να θριαμβεύσει.

Η μπαλάντα του θλιμμένου καφενείου

Σε μια πόλη πληκτική, μικρή, ξεκομμένη απ’ όλα τα άλλα μέρη του κόσμου, στέκει γερμένο ένα κτίριο, με τα παντζούρια του κλειστά, καρφωμένα με σανίδες.
Δεν ήταν πάντα έτσι θλιμμένο και ετοιμόρροπο.

Ήταν το καφενείο της δεσποινίδας Αμέλια κι έσφυζε από ζωή. Αυτή είναι η ιστορία της και η ιστορία του εξαδέλφου Λάιμον, που ζούσε μαζί της εκείνον τον καιρό. Και η ιστορία του πρώην συζύγου της, που γύρισε μια μέρα στην πόλη κι έφερε την καταστροφή…

Η Μπαλάντα του Θλιμμένου Καφενείου, ένα από τα ωραιότερα έργα της Carson McCullers, δημοσιεύεται εδώ μαζί με έξι ακόμα ιστορίες, μεταξύ των οποίων το Wunderkind, το πρώτο διήγημα που εξέδωσε η συγγραφέας.

Ιστορίες για τους αταίριαστους, τους χαμένους αυτού του κόσμου.
Ιστορίες για το άπιαστο όνειρο της αγάπης και το αιώνιο βάσανο της μοναξιάς, ειπωμένες με τη μαεστρία και τη δύναμη μιας από τις πιο σπουδαίες γυναικείες φωνές της αμερικανικής λογοτεχνίας του 20ού αιώνα.

Με διαχρονική κοινωνική ευαισθησία και τρυφερότητα η McCullers αφηγείται ιστορίες για ανθρώπους διαφορετικούς που παλεύουν μάταια να ξεφύγουν από τη μοναξιά τους.

Όλο το έργο της ΜακΚάλερς, όπως έγραψε η κριτική του Time το 1951, το διατρέχει «ένα νήμα συμπάθειας για τους ντροπαλούς και τους μοναχικούς, τους εκκεντρικούς που στέκονται στο περιθώριο της ζωής και περιμένουν ένα άγγιγμα αγάπης».

Και είναι όλα αυτά τα θέματα με τα οποία καταπιάνεται αλλά και η μοναδική γραφή της που το κάνουν ένα έργο διαχρονικό.

Διαβάστε επίσης: Τρία «παραμύθια» που αξίζει να διαβάσεις ως ενήλικας

One Comment

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *