5 βιβλία για να δουλέψεις καθημερινά με τον εαυτό σου

Οι ανθρώπινες σχέσεις σε κάθε επίπεδο, δεν ήταν ποτέ εύκολες. Χρειάζονται χρόνο και προσπάθεια. Όπως χρειάζεται και η σχέση με τον εαυτό μας.

Σε μια εποχή που η ζωή τρέχει με γρήγορους ρυθμούς και οι αρνητικές ειδήσεις μας κατακλύζουν, εμείς προσπαθούμε διαρκώς να ισορροπήσουμε και να κρατήσουμε σταθερό τον πυρήνα μας.

Πότε τα καταφέρνουμε και πότε όχι. Προσπαθούμε να παρατηρούμε τη δική μας συμπεριφορά σε σχέση με τους άλλους, να θέτουμε υγιή όρια, να βρούμε και να εκφράζουμε την αλήθεια μέσα μας και να απελευθερωθούμε ταυτόχρονα από τη φυλακή της γνώμης των άλλων.

Παρακάτω θα βρεις 5 βιβλία ψυχολογίας που μας βοηθήσαν το καθένα με τον δικό του τρόπο όχι μόνο να γνωρίσουμε καλύτερα τον εαυτό μας, αλλά να ανακαλύψουμε τι είναι αυτό που δε θέλουμε από τη ζωή μας για να οδηγηθούμε σε αυτό που θέλουμε. Και τελικά να φτάσουμε πιο κοντά σε όλα όσα θεωρούσαμε ανέφικτα.

Βάλε τα όριά σου

Μην πιέζεσαι άλλο, μίλα για τις ανάγκες σου και νιώσε την ελευθερία να είσαι πραγματικά ο εαυτός σου!

Στη θεωρία όλοι ξέρουμε πως πρέπει να βάζουμε υγιή όρια, για να πετύχουμε ισορροπία ανάμεσα στη δουλειά και στην προσωπική μας ζωή, για να αντιμετωπίσουμε τοξικούς ανθρώπους, για να χτίσουμε σωστές σχέσεις με τους συντρόφους, την οικογένεια, τους φίλους μας. Αλλά τι ακριβώς σημαίνει «υγιή όρια»; Και πώς μπορούμε να πούμε «όχι» και να εκφράσουμε τις ανάγκες μας χωρίς να πληγώσουμε τους άλλους;

Η θεραπεύτρια και ειδική στις διαπροσωπικές σχέσεις Nedra Glover Tawwab μας βοηθάει να βρούμε απαντήσεις σε αυτό το ζήτημα.

Οι τεχνικές που προτείνει, βασισμένες στις πιο πρόσφατες έρευνες και στις πιο δοκιμασμένες πρακτικές της γνωστικής συμπεριφορικής θεραπείας (CBT), μας βοηθούν να ορίσουμε και να εκφράσουμε τις ανάγκες μας καθαρά και χωρίς ενοχές, καθώς και να εντοπίσουμε τα βαθύτερα προβλήματα που κρύβονται πίσω από την αλληλεξάρτηση, τα παιχνίδια ισχύος, το άγχος, την κατάθλιψη και πολλά άλλα.

Η Αλήθεια

βιβλία ψυχολογίας

Ένα ταξίδι στις 8 ανθρώπινες ανάγκες.

Φαντάσου να ήξερες την απάντηση στο ερώτημα «Πώς θα κερδίσω την αγάπη των άλλων;» Με ποιο τρόπο θα την αξιοποιούσες; Και πόσο μακριά θα έφτανες για μια τέτοια γνώση;

Φαντάσου τώρα και κάτι ακόμα. Ο πιο διάσημος ζωγράφος της εποχής μας, ο άνθρωπος που κατέχει το μυστικό της ασύλληπτης επιδρα- στικότητας, σε καλεί και σου ανακοινώνει ότι έχεις «επιλεχθεί». Σε στέλνει σε ένα αλλιώτικο ταξίδι στο ΝηΣί του Ανθρώπου. Εκεί ανατρέ- πονται όλα όσα μέχρι τώρα θεωρούσες αυτονόητα και ανακαλύπτεις…
… τ η ν Α λ ή θ ε ι α .

Η Αλήθεια, αν διαδοθεί, είναι ικανή να επηρεάσει την ανθρωπότητα με έναν απίθανα καταλυτικό τρόπο. Είναι το κλειδί που ανοίγει όλες τις πόρτες, λύνει κάθε γρίφο, δίνει απάντηση σε κάθε ερώτημά σου, σε απελευθερώνει από κάθε φόβο.

Και δεν μπορείς να φανταστείς πού μπορεί να φτάσει ένας άνθρωπος όταν δεν φοβάται άλλο. Όταν δεν φοβάται πια…

Ανάμεσα σε ηλίθιους

βιβλία αυτοβελτίωσης

Κόκκινοι, Κίτρινοι, Πράσινοι, Μπλε. Στο συγκεκριμένο βιβλίο, ο Τhomas Erikson μας εξηγεί ότι υπάρχουν τέσσερις βασικοί τύποι συμπεριφοράς που προσδιορίζουν τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρούμε και αντιλαμβανόμαστε τους γύρω μας.

Αναλύει αυτούς τους τέσσερις τύπους –οι Κόκκινοι είναι κυριαρχικοί και καταπιεστικοί, οι Κίτρινοι είναι κοινωνικοί και αισιόδοξοι, οι Πράσινοι είναι χαλαροί και φιλικοί, και οι Μπλε είναι αναλυτικοί και ακριβείς– και μας εξηγεί πώς μπορούμε να αναγνωρίσουμε τον κάθε τύπο ατόμου και να επικοινωνήσουμε μαζί του.
Το απλό και πρακτικό σύστημα των τεσσάρων χρωμάτων σας επιτρέπει να εντοπίσετε γρήγορα το χρώμα ενός φίλου ή συνεργάτη και να προσαρμόσετε ανάλογα τον τρόπο με τον οποίο του μιλάτε και τις πληροφορίες που μοιράζεστε.

O συγγραφέας θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε καλύτερα τον εαυτό σας, να τελειοποιήσετε την επικοινωνία και τις κοινωνικές δεξιότητές σας, να διαχειριστείτε τις συγκρούσεις με αυτοπεποίθηση, να βελτιώσετε τη σχέση με τον προϊστάμενο και την ομάδα σας, να καταλάβετε πότε πρέπει να μιλήσετε και πότε όχι, και γενικά να αλλάξετε τον τρόπο αλληλεπίδρασης με τους άλλους ανθρώπους, από τους συνεργάτες μέχρι τον/τη σύντροφό σας.

Ένας χρήσιμος οδηγός για να επικοινωνήσεις με όσους δεν «επικοινωνούν».

Ο ήρωας της διπλανής πόρτας

βιβλία αυτοβελτίωσης

«Στόχευσε το ιδανικό, κυνήγησε το όνειρο, γράψε ιστορία!». Μα όσοι το πετυχαίνουν δε σημαίνει πως είναι οι «εκλεκτοί» ή τα «φαινόμενα». Ο κάθε άνθρωπος εν ζωή στον πλανήτη έχει απίστευτη ευφυΐα και ηρωισμό. Και μπορεί να τα καταφέρει.

Στις σελίδες του νέου βιβλίου του Robin Sharma θα ανακαλύψετε μια βαθμονομημένη φιλοσοφία για να αξιοποιήσετε τα καλύτερα ταλέντα σας, μια επαναστατική μεθοδολογία για να παραγάγετε εξαιρετικά έργα και μια σταθερή ροή διορατικότητας για να ζήσετε μια ζωή απαράμιλλης ομορφιάς, μακροχρόνιας χαράς και πνευματικής ελευθερίας.

Συγκεκριμένα, στον Ήρωα της Διπλανής Πόρτας θα ανακαλύψετε:

*Τις συνήθειες που υιοθετούν πολλοί από τους πιο δημιουργικούς και επιτυχημένους ανθρώπους στον κόσμο για να πραγματοποιήσουν τις φιλοδοξίες τους.

*Πρωτότυπες τεχνικές για να μετατρέψετε τον φόβο σε καύσιμο, τα εμπόδια σε δύναμη και τα προηγούμενα προβλήματα σε θριάμβους.

* Ένα πρωτοποριακό σχέδιο για να καταπολεμήσετε την απόσπαση προσοχής και την αναβλητικότητα, ώστε να παράγετε επιτυχία.

*Ιδέες για την υιοθέτηση ενός καθημερινού προγράμματος παγκόσμιας κλάσης, που θα σας οδηγήσει σε απεριόριστη ικανότητα και θα σας μετατρέψει στο πιο πειθαρχημένο άτομο που γνωρίζετε.

*Τη σοφία να λειτουργείτε με πολύ μεγαλύτερη απλότητα, ομορφιά και γαλήνη

Ο κανόνας των 5 δευτερολέπτων

Ανακαλύψτε τον τρόπο που θα πείσετε τον εαυτό σας να κάνει αυτό που πρέπει. Χρησιμοποιώντας την επιστήμη των «συνηθειών», συγκλονιστικές ανθρώπινες ιστορίες και εντυπωσιακά στοιχεία από σημαντικά ιστορικά γεγονότα, την τέχνη και τις επιχειρήσεις, η Mel Robbins εξηγεί τη δύναμη μιας «στιγμής ώθησης».

Ακολούθως, δίνει ένα απλό εργαλείο με το οποίο θα καταφέρεις να αναδείξεις τον καλύτερο εαυτό σου. Χρειάζονται μόνο 5 Δευτερόλεπτα για να χρησιμοποιήσεις αυτό το εργαλείο και, κάθε φορά που θα το κάνεις, θα ξέρεις ότι είναι σαν να έχεις δίπλα σου έναν εξαιρετικό σύμβουλο.

Υ.Γ.1. Δύο ιστορίες που περικλείουν την ουσία της ζωής

Υ.Γ.2. Βάζεις όρια σε όλους τους τομείς της ζωής σου; Κάνε την άσκηση!

9 Comments

  1. Πάρης Μπίνος

    τελείωσα προχθές τον ήρωα της διπλανής πόρτας. Πρόκειται για ένα βιβλίο που αξίζει να διαβάσει κάποιος ώστε να δει την καθημερινότητα από άλλο πρίσμα

  2. Xenia

    Ο κανόνας των 5 δευτερολεπτων όντως λειτουργεί…
    Απόκτησα πρόσφατα την Αλήθεια αλλά ακόμα να το ξεκινήσω…
    Robin Sharma σταθερή αξία

    Βάλε τα όρια σου θα είναι η επόμενη μου αγορά ?

    Είναι ωραίο να δουλεύεις με τον εαυτό σου. Εξελίσσεσαι κ βλέπεις κ τ πράγματα πιο απλά.

    ???

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *