Ένα ξεχωριστό βιβλιοπωλείο στα Χανιά οργανώνει αναγνώσεις βιβλίων για παιδιά!

Αναζητώντας όμορφα μέρη σε όλη την Ελλάδα, επισκεφθήκαμε το παιδικό βιβλιοπωλείο Αερόστατο στα Χανιά (Αρχοντάκη 31) και μιλήσαμε με τον ιδιοκτήτη Στέλλιο Μαρεντάκη. Του ζητήσαμε να μας πει μερικά λόγια για τη φιλοσοφία του βιβλιοπωλείου, το πώς διαλέγουν οι γονείς σήμερα βιβλία για τα παιδιά, αλλά και τις εβδομαδιαίες αναγνώσεις που φέρνουν τα παιδιά κοντά στο βιβλίο! 

Η ιδέα του παιχνιδο-βιβλιοπωλείου προέκυψε από την προσωπική ανάγκη να προσφέρουμε στην κόρη μας χρήσιμα ποιοτικά παιχνίδια και βιβλία, που σαν σκοπό είχαν την ικανοποίηση των πραγματικών πνευματικών αναγκών ενός παιδιού. Η προσφορά αυτού του είδους στην πόλη μας, το 1996 που ανοίξαμε το Αερόστατο, ήταν περιορισμένη. Σκεφτήκαμε, λοιπόν, ότι θα ήταν καλή ιδέα να δημιουργηθεί ένα χώρος όπου ο ανήσυχος γονιός, αυτός που αισθάνεται την ανάγκη να επιμεληθεί ενεργά την εκπαίδευση των παιδιών του, θα ένιωθε ότι τον εκπροσωπεί.

Η εποχή των παιδικών μου χρόνων (δεκαετία του ‘60) δεν προωθούσε τη φιλαναγνωσία. Υπήρξα όμως τυχερός διότι ο πατέρας μου και η γιαγιά μου (η μητέρα του), συντρόφευσαν την τρυφερή ηλικία της πρώτης δεκαετίας της ζωής μου, με μπόλικο παραμύθι! Την πρώτη φορά που πήρα στα χέρια μου ένα εξωσχολικό βιβλίο, ήταν στην πρώτη τάξη του δημοτικού, δώρο από έναν μακρινό συγγενή. Σήμερα, στην ανάμνηση αυτού του βιβλίου και της θαλπερής συντροφιάς που μου προσέφερε καθόσον ήταν το μοναδικό που είχα εκείνη την εποχή, με καταλαμβάνει αυτή η γλυκιά αίσθηση που διακατέχει όλους μας, στη θύμηση όμορφων αναμνήσεων της παιδικής μας ηλικίας. Υπάρχουν στιγμές όπου σε ανύποπτο χρόνο σιγοτραγουδώ του στίχους των τραγουδιών που συνόδευαν το κείμενό του. Η σχέση μου με το βιβλίο ξεκινάει αργότερα στις πρώτες τάξεις του λυκείου, με θεματολογία αναγνωσμάτων περισσότερο σύγχρονη των ανησυχιών της ηλικίας μου. Η παράλληλη σχέση μου με το παιδικό βιβλίο προέκυψε σαν ανάγκη να έρθω σε επαφή με άλλου τύπου «ονειρικά» αναγνώσματα από αυτά που συνήθιζα.

Στον χώρο ενός παιδικού βιβλιοπωλείου βρίσκεσαι σε συνεχή επαφή με τον μαγικό κόσμο του παιδικού βιβλίου, που έχει την ιδιότητα να σε συνεπαίρνει μέσα από την ομορφιά των εικόνων και την γοητεία των κειμένων του. Κάθε παιδικό βιβλίο είναι ένας κόσμος, τόσο φανταστικός όσο κι αληθινός! Το παραμύθι είναι η σπουδαία ανακάλυψη των ανθρώπων στην προσπάθειά τους να ερμηνεύσουν το φαινόμενο της ζωής ώστε να μεταφέρουν με κατανοητό και εύληπτο τρόπο στον κάθε άνθρωπο το μήνυμά τους λειτουργώντας ως πηγή έμπνευσης κάθε νεανικής ψυχής…
Στη συνέχεια, οι πελάτες μας, με τους οποίους ερχόμαστε σε επαφή, εναλλάσσονται διαρκώς ενώ ταυτόχρονα η φύση αυτής της επαφής έχει δημιουργική δυναμική. Συνήθως πρόκειται για ανθρώπους με έντονο ενδιαφέρον και αναζητήσεις για τα κοινωνικά θέματα, με τους οποίους θα ανταλλάξουμε ιδέες για πράγματα που ενδιαφέρουν κι εμάς τους ίδιους. Θέματα παιδαγωγικά, κοινωνικά, λογοτεχνικά, καλλιτεχνικά. Πάνω απ’ όλα, αυτό που προέχει, είναι ο ρόλος που καλούμαστε να έχουμε σαν βιβλιοπώλες στο να προτείνουμε για να τους βοηθήσουμε να επιλέξουν το κατάλληλο βιβλίο για το παιδί τους συμμετέχοντας με αυτόν τον τρόπο, στο βαθμό που μας αναλογεί πάντα, στη διαδικασία της κοινωνικής και συναισθηματικής εξέλιξης των παιδιών.

Οι γονείς που απευθύνονται στο κατάστημά μας προς αναζήτηση ενός καλού βιβλίου, είναι άνθρωποι που έχουν συνείδηση του σπουδαίου ρόλου που διαδραματίζει το βιβλίο στη διαδικασία συναισθηματικής εξέλιξης των παιδιών τους. Συνήθως επιλέγουν με κριτήριο το ίδιο το θέμα της ιστορίας που αφηγείται το βιβλίο, επιδιώκοντας να δώσουν στα παιδιά τους την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τον μαγευτικό κόσμο του. Άλλες φορές πάλι επιλέγουν το βιβλίο με στοχευμένη θεματική, αναζητώντας μια επιπλέον βοήθεια για ένα πρόβλημα που πιθανών αντιμετωπίζει το παιδί, αξιοποιώντας τη δυνατότητα που δίνει το βιβλίο μέσω της ταύτισης των παιδιών με τους ήρωες του βιβλίου ώστε να μπορέσουν να το ξεπεράσουν με τον πιο ανώδυνο τρόπο.

Για να αγαπήσουν τα παιδιά το βιβλίο χρειάζεται τη σύμπραξη όλων μας, γονέων, βιβλιοπωλών, εκδοτών, εκπαιδευτικής κοινότητας, τοπικής αυτοδιοίκησης κλπ. Θα πρέπει να επιδιώξουμε να γίνει συνεχής η παρουσία του βιβλίου στη ζωή των παιδιών, με κάθε τρόπο και μέσο. Καθημερινή ανάγνωση από τους γονείς στο σπίτι, αφηγήσεις στα βιβλιοπωλεία που είναι η φυσική πηγή αναζήτησης του καλού βιβλίου, σε δημόσιους χώρους, σχολεία, νοσοκομεία για παιδιά, ιδρύματα, παιδότοπους, θεατρικά δρώμενα με θέματα εμπνευσμένα μέσα από το βιβλίο, φεστιβάλ βιβλίου, διαγωνισμοί φιλαναγνωσίας και συγγραφής βιβλίων, ˙ οτιδήποτε έχει ως επιδίωξη να καταστήσει την έννοια της αξίας του βιβλίου αναντικατάστατη στη ζωή των παιδιών.

Πάντα μου αρέσει να επισημαίνω στους πελάτες μου την αξία που έχει το βιβλίο ως μία σπουδαία πνευματική «τροφή» που θα βοηθήσει τα παιδιά να αναπτύξουν τον πλούτο του συναισθηματικού τους κόσμου, αξιοποιώντας τον παραλληλισμό του παιδικού βιβλίου, ως «τροφή» της ψυχής, ισάξια με το γάλα που είναι απαραίτητη τροφή για το σώμα!

Υπάρχουν πάρα πολλά και ωραία βιβλία για παιδιά, που είναι πολύ δύσκολο να ξεχωρίσει κάποιος μονάχα λίγα από αυτά. Θα πρότεινα στα παιδιά και στους γονείς να τα διαβάσουν όλα, αλλά εφόσον πρέπει να διαλέξουμε κάποια νομίζω ότι θα ήταν σκόπιμο να προτείνουμε από εκείνα που κυκλοφορούν αυτήν την εποχή:
• Ο Νόι και η γιαγιά, εκδόσεις Ίκαρος
• Το σπίτι με τα χαρούμενα ποντικάκια, εκδόσεις Διόπτρα
• Μια στάλα θάρρος, εκδόσεις Μεταίχμιο

Μην ξεχνάτε, κάθε Παρασκευή στις 18:30 το Αερόστατο διοργανώνει αναγνώσεις παραμυθιών για παιδιά και αυτήν την Παρασκευή 12 Απριλίου οργανώνουμε μια ακόμα αφήγηση με εμψυχωτές και σας περιμένουμε!

ΥΓ: Ακολουθήστε το Αερόστατο στο Facebook για να ενημερώνεστε για τις συχνές και πολύ ενδιαφέρουσες παιδικές εκδηλώσεις!

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *