Βιβλιοφιλική ανασκόπηση 2017!

Καθώς η χρονιά ολοκληρώνεται φτιάξαμε μια λίστα με μεγάλες βιβλιοφιλικές στιγμές του 2017, έτσι όπως τις καταγράψαμε μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το blog μας. Ήταν μια πολύ όμορφη χρονιά και σας ευχαριστούμε από την καρδιά μας για όλες αυτές τις φορές που μοιραστήκατε περιεχόμενό μας, πήρατε μέρος στις συζητήσεις μας και βάλατε καρδούλα σε κάποια ανάρτησή μας!

>Από τις αρχές Ιανουαρίου ξεκινήσαμε τακτικές εβδομαδιαίες κληρώσεις στις οποίες συμμετέχετε μαζικά. Κάθε Πέμπτη ξεκινάει μια κλήρωση με τουλάχιστον 3 βιβλία δώρο, αλλά κάποιες εβδομάδες δώσαμε περισσότερα (μέχρι 15!), ενώ σε ορισμένες ειδικές περιστάσεις κληρώσαμε μέχρι και χτένες για μουστάκια. Εννοείται ότι μετά τις διακοπές θα ξεκινήσουμε και πάλι αυτές τις εβδομαδιαίες κληρώσεις.

 

>Στο ξεκίνημα της χρονιάς κάναμε το πιο επιτυχημένο μας tweet όλων των εποχών, αλλά παραδόξως δεν είχε καμία σχέση με βιβλία. Πάντως, βάλαμε ένα λιθαράκι για να στείλουμε τον Γιάννη στο All-Star Game 🙂

>Κατά τη διάρκεια της χρονιάς ανεβάσαμε πολλές όμορφες βιβλιοφωτογραφίες, αλλά φαίνεται ότι αυτή που σας άρεσε και τη μοιραστήκατε περισσότερο ήταν μία από τη μεγαλειώδη George Peabody Library, που έχει χτιστεί τον 19ο αιώνα στη Βαλτιμόρη. (Εδώ η σχετική ανάρτηση στο Facebook.)

>Στις 14 Φεβρουαρίου, ημέρα των ερωτευμένων, ανεβάσαμε ένα χειρόγραφο σημείωμα με ένα απόσπασμα από βιβλίο του Χόρχε Μπουκάι. Όπως φάνηκε, ήταν το πιο αγαπημένο σας για τη χρονιά που μας πέρασε! (Μπορείτε να δείτε την ανάρτηση κι εδώ στο Facebook.)

>Ένα συνοικιακό βιβλιοπωλείο στα Κάτω Πατήσια ανεβάζει βιβλία στη βιτρίνα του και γυρίζει κάθε μέρα σελίδα για να μπορούν να το διαβάσουν οι περαστικοί! Εδώ οι λεπτομέρειες.

>Στις 8 Μαρτίου κυκλοφόρησε ένα από τα πιο πετυχημένα βιβλία της χρονιάς, η Θυσία της Άννας Γαλανού. Αν ψάχνετε ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα σε ιστορικό φόντο (Τουρκοκρατία και Ενετοκρατία), με μοναδική ατμόσφαιρα εποχής, τότε ακολουθήστε τη Ρούσσα, μια όμορφη αρχοντοπούλα της Κρήτης, σε ένα ταξίδι αλλοτινών εποχών γεμάτο ίντριγκες και πάθη!

>Στις 13 Μαρτίου ανεβάσαμε ένα από τα πολύτιμα διδάγματα που προέρχονται από το βιβλίο του ιδρυτή της Διόπτρα, Γιώργου Παπαδόπουλου-Κυπραίου, 101 Διδάγματα Ζωής. Το κόκκινο στιλό πρέπει να είναι από το δημιουργικό ή από το τμήμα έκδοσης, αλλά επιστράφηκε στον κάτοχό του μετά το πέρας της φωτογράφισης. (Μπορείτε να δείτε την ανάρτηση κι εδώ στο Facebook.)

>Στις 21 Μαρτίου ήταν η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης και επιλέξαμε να την τιμήσουμε με ένα χειρόγραφο πάλι με μερικούς πανέμορφους στίχους του Γιάννη Ρίτσου. Το ποίημα το διάλεξε η συνάδελφος Κωνσταντίνα και το λουλουδάκι προέρχεται από το γραφείο της Αλεξάνδρας. (Μπορείτε να δείτε κι εδώ την ανάρτηση στο Facebook.)

>Την 1η Απριλίου ανακοινώσαμε τη μεγάλη μας συνεργασία με έναν εκδοτικό οίκο από την Αγγλία, την Penguin, αν την έχετε ακουστά. Δεν σας κρύβουμε ότι υπήρξαν πολλές αντιδράσεις.

>Στις 9 Απριλίου ανεβάσαμε ένα απόσπασμα από το βιβλίο του Irvin Yalom, Στον κήπο του Επίκουρου (εκδόσεις Άγρα). Μέσα σε λίγες παραγράφους ο διάσημος ψυχοθεραπευτής και συγγραφέας συμπύκνωσε το νόημα της ζωής. Μπορείτε να βρείτε την ανάρτηση εδώ.

>Η κλασική υπενθύμιση του ΚΥΡ που ισχύει κάθε χρονιά.

>Την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου κυκλοφόρησε το νέο μυθιστόρημα του Κώστα Κρομμύδα και έγινε -όπως κάθε χρονιά- ένα από τα βιβλία μας που αγαπήσατε περισσότερο. Λίγο αργότερα, στις 23 Μαΐου, ο Κώστας βραβεύτηκε για το μυθιστόρημα του 2016 Ουρανόεσσα!

>Στις 25 Απριλίου ανεβάσαμε ένα από τα πιο πετυχημένα Ancient Memes που έχουν κατακλύσει το Facebook και διαδραματίζονται σε βιβλιοθήκη. Σε περίπτωση που αναρωτιέστε ποιο είναι επιτέλους αυτό το βιβλιοπωλείο όπου διαδραματίζονται όλα αυτά τα ευτράπελα, μην ανησυχείτε. Το βρήκαμε και σας το παρουσιάσαμε εδώ στο blog μας.

>Στις 10 Μαΐου κυκλοφόρησε το πιο επιτυχημένο μας βιβλίο για το 2017, το συναρπαστικό Μυστικό της Μπλε Πολυκατοικίας, της Έλενας Ακρίτα, για το οποίο μας είχατε βοηθήσει να διαλέξουμε εξώφυλλο με δική σας ψηφοφορία. Αν δεν το έχετε διαβάσει ακόμα, είναι μια καλή ευκαιρία! Μάθετε περισσότερα για το βιβλίο εδώ.

>Μικροί θησαυροί υπάρχουν παντού γύρω μας και περιμένουν να τους ανακαλύψετε όλες τις εποχές και σε όλα τα μέρη της χώρας. Το βιβλιοπωλείο «Ο Μωβ Σκίουρος» βρισκεται στην Πλατεία Καρύτση, στην Αθήνα.

>Φέτος ξεκίνησε η συνεργασία μας με την εξαιρετική συγγραφέα Πασχαλία Τραυλού και το νέο της μυθιστόρημα έγινε ένα από τα πιο επιτυχημένα της χρονιάς! Αξίζει να το προσθέσετε στη συλλογή σας -μπορείτε να μάθετε περισσότερα εδώ.

>Στις 11 Μαΐου, με αφορμή τη Γιορτή της Μητέρας, ανεβάσαμε ένα πολύ άρθρο για τις τέσσερις φάσεις που περνάει η σχέση κάθε κόρης με τη μητέρα της. Δείτε εδώ τη σχετική ανάρτηση.

>Διαβάσαμε πολλά βιβλία φέτος και φυσικά από διάφορους εκδοτικούς. Η ζωή είναι πολύ μικρή για να διαβάζουμε μόνο όσα εκδίδουμε εμείς.

>Στις 19 Ιουνίου ανεβάσαμε μια σκέψη που την πιστεύουμε και μας αντιπροσωπεύει. Στο φόντο είναι μία από τις βιβλιοθήκες στα γραφεία μας όπου έχουμε όλα τα βιβλία μας σε σειρά ανάλογα με την ημερομηνία κυκλοφορίας τους. Βέβαια, μερικές φορές συνάδελφοι δανείζονται τα βιβλία και ξεχνάνε να τα επιστρέψουν και κάπου εκεί αρχίζουν και δημιουργούνται κενά. (Μπορείτε να δείτε κι εδώ την ανάρτηση στο Facebook.)

>Από τα μέσα Ιουνίου έρχεται ένας Παρθενώνας από βιβλία που δημιουργήθηκε εξ ολοκλήρου από 100.000 βιβλία που έχουν απαγορευτεί ή λογοκριθεί σε κάποια στιγμή της ιστορίας. Βρισκόταν στο Κάσσελ της Γερμανίας, στο ίδιο ακριβώς σημείο που το ναζιστικό καθεστώς έκαψε βιβλία το 1933. Ήταν έργο της Marta Minujin και δημιουργήθηκε στα πλαίσια της καλλιτεχνικής έκθεσης Documenta 14.

>Όταν αυτό που διαβάζεις είναι τόσο καλό που δεν μπορείς να το αφήσεις απ” τα χέρια σου. (Κατά τη διάρκεια της φωτογράφισης κανένα βιβλίο δεν έπαθε το παραμικρό.)

>Στις 25 Ιουνίου μοιραστήκαμε μια από αυτές τις δυνατές ειδήσεις που σου δίνουν ελπίδα για το μέλλον της ανθρωπότητας: Ένας σκουπιδιάρης μάζευε επί 20 χρόνια χιλιάδες πεταμένα βιβλία και τελικά έφτιαξε μια βιβλιοθήκη για μικρά παιδιά! (Μπορείτε να δείτε κι εδώ την ανάρτηση στο Facebook.)

>Την ίδια μέρα, στις 25 Ιουνίου, ανεβάσαμε ακόμα μία φράση που μας ταιριάζει και την πιστεύουμε! (Μπορείτε να δείτε κι εδώ την ανάρτηση στο Facebook.)

>Στις 5 Ιουλίου μοιραστήκαμε ένα συγκινητικό σημείωμα που άφησε άγνωστος βιβλιόφιλος στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Πρέβεζας, φεύγοντας από την πόλη. (Μπορείτε να δείτε κι εδώ την ανάρτηση στο Facebook.)

>Στις 12 Ιουλίου είχαμε ακόμα μία όμορφη είδηση: Μια παρέα ανθρώπων, σε μια παραλία κοντά στη Λάρισα, έφτιαξε μια δωρεάν δανειστική βιβλιοθήκη για τους λουόμενους. (Μπορείτε να δείτε κι εδώ την ανάρτηση στο Twitter.)

 

>Στις 13 Ιουλίου σας ρωτήσαμε ποιος/ποια συγγραφέας θα θέλατε να σας συμπεριλάβει ως χαρακτήρα σε ένα βιβλίο και λάβαμε εκατοντάδες ωραίες απαντήσεις.

>Στις 24 Ιουλίου σας καλωσορίσαμε στο ολοκαίνουργιο site μας και σας ευχαριστούμε ιδιαίτερα για τη μεγάλη ανταπόκριση και τις ευχές σας που έπιασαν τόπο! (Με το ξεκίνημα της νέας χρονιάς ετοιμάζουμε και μία σχετική έκπληξη.)

>Ο Αύγουστος φέτος ήταν μήνας Game of Thrones και φροντίσαμε να σας ενημερώσουμε για το ποιο κλασικό ελληνικό βιβλίο θα διάβαζε ο κάθε ήρωας της σειράς.

>Στις 2 Αυγούστου σας ρωτήσαμε για το ποια είναι η πιο όμορφη ελληνική λέξη. Δώσατε πάνω από 700 απαντήσεις και ξεκινήσαμε μια υπέροχη συζήτηση η οποία κρύβει πολλούς θησαυρούς. Εδώ θα βρείτε τη σχετική ανάρτηση.

>Λίγο μετά τον Δεκαπενταύγουστο ανακαλύψαμε 15 χρήσιμα μαραφέτια για κάθε φανατικό βιβλιόφιλο. Ζήστε πάλι τη μαγεία εδώ.

>Μελετώντας πάλι το ημερολόγιο του 2017, θυμηθήκαμε ότι στις 21 Αυγούστου ήταν πάλι να καταστραφεί ο κόσμος. Ως εκ τούτου, σας ρωτήσαμε «Αν σήμερα ήταν το τέλος του κόσμου, από ποιο αγαπημένο σας βιβλίο θα θέλατε να ξαναδιαβάσετε λίγες σελίδες;» και πήραμε πολλές εξαιρετικές απαντήσεις.

>Το να αγοράσεις δεν είναι ο μόνος τρόπος για να διαβάσεις! Βρείτε συγκεντρωμένες τις δανειστικές βιβλιοθήκες σε όλη την Ελλάδα, είναι πάνω από πεντακόσιες, σίγουρα υπάρχει μία κοντά σας!

>Στις 20 Σεπτεμβρίου του 1971 πέθανε ο σπουδαίος Έλληνας νομπελίστας Γιώργος Σεφέρης.

>Επίσης, στις 20 Σεπτεμβρίου ανεβάσαμε ένα άρθρο με όμορφα βιβλιο-καφέ όπου μπορείτε να απολαύσετε την ανάγνωση παρέα με καλό καφέ και ευχάριστο περιβάλλον. Όπως φάνηκε από την ανταπόκρισή σας, είναι ένα πολύ δημοφιλές θέμα, ενώ στα σχόλια γράψατε και πολύ ωραίες δικές σας προτάσεις! Θα βρείτε τη σχετική ανάρτηση εδώ.

>Στις 22 Σεπτεμβρίου συγκεντρώσαμε 9 σκηνές με βιβλία στον παλιό, καλό ελληνικό κινηματογράφο. Είναι από τις αγαπημένες μας αναρτήσεις και δύο από τις επιλογές προήλθαν από δικές σας προτάσεις.

>Με το ξεκίνημα του Οκτωβρίου βρήκαμε μια πολύ όμορφη λίστα με 10 βιβλία που έγιναν επιτυχημένες τηλεοπτικές σειρές στην Ελλάδα.

>Τον Οκτώβριο κάναμε μια ολόκληρη εβδομάδα αφιερωμένη στους Nicci French και βγάλαμε φωτογραφίες από μέρη και καταστάσεις που είναι στην Ελλάδα, αλλά θυμίζουν Αγγλία.

>Στις 5 Οκτωβρίου είχαμε την ανακοίνωση του Νόμπελ Λογοτεχνίας!

>Λίγες ώρες μετά ακολούθησε αυτό:

>Στις 11 Οκτωβρίου είχαμε ένα πολύ σημαντικό δημοψήφισμα. Τι, δεν το ακούσατε στις ειδήσεις; Δεν πειράζει. Απλώς κρατήστε ότι ο λαός ψήφισε με πάνω από 60% τον καφέ ως την καλύτερη συντροφιά για την ανάγνωση!

>Στις 14 Οκτωβρίου μοιραστήκαμε τη -φανταστική- είδηση για την Κινητή Βιβλιοθήκη Ηλιούπολης. Ναι, καλά διαβάσατε: στην Ηλιούπολη κυκλοφορεί ένα φορτηγό γεμάτο βιβλία από τα οποία μπορείτε να διαλέξετε να διαβάσετε όποιο θέλετε! Περισσότερα για το πρόγραμμα της βιβλιοθήκης θα βρείτε στο άρθρο στο blog μας.

 

>Στις 18 Οκτωβρίου σας κάναμε μια πολύ σημαντική ερώτηση: Θυμάστε ποιο ήταν το πρώτο λογοτεχνικό βιβλίο που διαβάσατε; Εδώ θα βρείτε συγκεντρωμένα 9 βιβλία που διαβάζαμε όταν ήμασταν παιδιά!

>Στις 20 Οκτωβρίου ήρθε το άρθρο μας που διαβάστηκε περισσότερο φέτος στο blog μας. Ο τίτλος του ήταν «3 σκέψεις που μόνο όσοι διαβάζουν βιβλία καταλαβαίνουν» και φάνηκε ότι πάρα πολλοί ταυτιστήκατε μαζί μας!

>Στις 22 Οκτωβρίου ανεβάσαμε μία ακόμα όμορφη βιβλιοφωτογραφία η οποία μοιράστηκε πολύ, ίσως και εξαιτίας της φράσης του Γκαίτε που τη συνόδευε: «Κάθε μέρα πρέπει να ακούσουμε τουλάχιστον ένα τραγούδι, να διαβάσουμε μερικούς καλούς στίχους, να δούμε μια εξαίσια εικόνα και να πούμε μερικά όμορφα λόγια.» Αυτές οι φωτογραφίες, όπως έχετε καταλάβει, είναι στα πλαίσια της διακόσμησης του σπιτιού των ονείρων μας. Εδώ θα τη βρείτε και στο Facebook.

>Πράγματα που συνέβησαν στους αναγνώστες φέτος:

>Στις 22 Νοεμβρίου κυκλοφόρησε το νέο πολυαναμενόμενο μυθιστόρημα του Γιάννη Ξανθούλη, με το οποίο μας συστήνει τον Σίμο Σιμεών. Φυσικά από την πρώτη εβδομάδα κυκλοφορίας έγινε ένα από τα αγαπημένα σας βιβλία για φέτος. Ανακαλύψτε το εδώ!

>Ο Νοέμβριος άρχισε με την απάντηση σε ένα προαιώνιο ερώτημα: Γιατί αγοράζουμε διαρκώς νέα βιβλία ενώ έχουμε εκατοντάδες αδιάβαστα; Εδώ θα μάθετε.

>Και στις 23 Νοεμβρίου δώσαμε απάντηση στο ερώτημα: πώς μπορούν οι αρχαίοι να αλλάξουν τη ζωή μας σήμερα; Hint: μέσα από 3 βιβλία μας που αγαπήσατε πολύ κατά τη διάρκεια της χρονιάς.

>Ακούτε μουσική διαβάζοντας; Κάναμε αυτή την ερώτηση στους αναγνώστες μας και τους ζητήσαμε να μοιραστούν τις μουσικές που διαλέγουν για συντροφιά στο διάβασμα. Έτσι φτιάξαμε μια πολύ όμορφη λίστα με 10+1 επιλογές για να μας συντροφεύουν όλους στην ανάγνωση.

>Ο Δεκέμβριος είναι ο μήνας με τα περισσότερα βιβλία-δώρα και είναι και ο μήνας που ταξίδεψε περισσότερο ένα από τα πρώτα παιδικά μας βιβλία από το χέρι του θαυματουργού Ευγένιου Τριβιζά. Έξι γιορτινά στολίδια ταξιδεύουν και αν δεν έχετε πάρει ακόμα τα δώρα που θα κάνετε σε παιδιά, τότε τώρα είναι η κατάλληλη ευκαιρία!

>Δεν είναι όλες οι ειδήσεις ευχάριστες, Στις 5 Δεκεμβρίου ανακαλύψαμε ότι πάνω από τους μισούς Έλληνες δεν διαβάζουν ούτε ένα βιβλίο τον χρόνο. Μα γιατί κάνουν αυτό το κακό στον εαυτό τους;

>Μία από τις αναρτήσεις που αγαπήσατε πολύ στο Instagram ήταν η παρακάτω:

>Φέτος στολίσατε και στολίσαμε υπέροχα βιβλιο-έλατα!

>Στις 13 Δεκεμβρίου, μετά από πολλές δοκιμές και διορθώσεις, δημιουργήσαμε ένα Quiz για να μπορέσετε να διαλέξετε ποια αστυνομικά βιβλία θα διαβάσετε στις γιορτές. Πάνω από 10.000 αναγνώστες απάντησαν στις δέκα ερωτήσεις και -ελπίζουμε- ανακάλυψαν το κατάλληλο βιβλίο για τα ενδιαφέροντα και τις προτιμήσεις τους! Αν ψάχνετε το επόμενο αστυνομικό που θα διαβάσετε, θα βρείτε το κουίζ εδώ στο blog μας.

>Κλείνουμε τη χρονιά με μια έκτακτη ανακοίνωση που ανεβάσαμε και στο Instagram: Σύμφωνα με έγκυρες έρευνες, αν τρως μελομακάρονα, κουραμπιέδες και δίπλες ενώ διαβάζεις, οι θερμίδες τους δεν πιάνουν.

Πολλά πράγματα μπορεί να ξεχάσαμε από την ανασκόπηση, αλλά ποτέ δεν θα ξεχάσουμε να σας πούμε ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ για όλα.

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *