Η αληθινή ιστορία πίσω από την Κυρία με τις καμέλιες που ενέπνευσε τον Δουμά

Η αληθινή ιστορία πίσω από την Κυρία με τις καμέλιες που ενέπνευσε τον Δουμά

Πριν γίνει μυθιστόρημα, θεατρικό έργο και όπερα, και πριν αγγίξει την αιωνιότητα, η Κυρία με τις καμέλιες ήταν μια πραγματική γυναίκα. Το όνομά της ήταν Μαρί Ντιπλεσί και η ζωή της μοιάζει με τραγωδία βγαλμένη από τις σελίδες ρομαντικού δράματος.

Όμορφη πέρα από κάθε φαντασία, καλλιεργημένη, ανεξάρτητη και καταραμένη, η Μαρί σημάδεψε για πάντα τον Αλέξανδρο Δουμά τον νεότερο – και, μέσα από εκείνον, την παγκόσμια λογοτεχνία.

Από την επαρχία στο Παρίσι

Η Μαρί Ντιπλεσί γεννήθηκε το 1824 στη Νορμανδία ως Αλφονσίν Ροζ Πλεσί. Η παιδική της ηλικία ήταν δύσκολη: Μεγάλωσε μες στη φτώχεια και στην κακομεταχείριση, εγκαταλείφθηκε από τη μητέρα της, στα 14 της ο πατέρας της την πούλησε σε κάποιον άντρα και τελικά, έναν χρόνο αργότερα, η Αλφονσίν βρέθηκε χαμένη στο αχανές Παρίσι. Αρχικά έπιασε δουλειά ως πλύστρα, με μόνη περιουσία την εξαιρετική ομορφιά της και μια σχεδόν ενστικτώδη κοινωνική ευφυΐα.

Σύντομα διαπίστωσε ότι υπήρχαν κάποιες άλλες λύσεις πέρα από το να κάνει μια σκληρή δουλειά επί δεκατρείς ώρες τη μέρα για να βγάζει 22 φράγκα τον μήνα. Ένας μεσήλικος χήρος την προσέγγισε, της πρότεινε να της νοικιάσει ένα καλό διαμέρισμα και να της δώσει μια προκαταβολή 3.000 φράγκων για τα αρχικά έξοδά της, προφανώς με ανταλλάγματα.
Η Μαρί Ντιπλεσί, πίνακας του Εντουάρ Βιενό.

Πολύ σύντομα αναδείχτηκε σε μια από τις πιο γνωστές ερωμένες της εποχής – τις γυναίκες που διασκέδαζαν, συνόδευαν και, συχνά, συντηρούσαν πλούσιοι και ισχυροί άντρες. Όμως η Μαρί δεν ήταν απλώς όμορφη· ήταν και φιλομαθής και, μέσω κάθε «προστάτη» της, φρόντιζε να εξελίσσεται. Έμαθε να γράφει και να διαβάζει, και παρέμενε ενημερωμένη σε σχέση με διάφορα θέματα, όπως η φιλοσοφία, η λογοτεχνία και η όπερα. Η βιβλιοθήκη της περιείχε πάνω από διακόσια βιβλία, ανάμεσά τους έργα και του Αλέξανδρου Δουμά του πατέρα.

Οι άντρες γοητεύονταν όχι μόνο από το παρουσιαστικό της αλλά και από το πνεύμα της, και της χάριζαν απλόχερα μέρος της περιουσίας τους για να συντηρούν τον πολυτελή τρόπο ζωής της. Η Μαρί Ντιπλεσί ήταν μια σελέμπριτι της εποχής της.

Απαντώντας σε έναν επίδοξο εραστή της, έγραψε: «Αξιότιμε βαρόνε, γνωρίζω ότι το επάγγελμά μου είναι αχρείο, αλλά θα ήθελα να γνωρίζετε ότι οι διαθέσεις μου κοστίζουν. Ο άντρας που θα με προστατεύει πρέπει να είναι απίστευτα πλούσιος για να καλύπτει τα έξοδα του σπιτιού μου, καθώς και να ικανοποιεί τα καπρίτσια μου».

Η κυρία με τις καμέλιες

Η Μαρί έμεινε στην ιστορία για το χαρακτηριστικό της να φορά πάντα καμέλιες, ένα λουλούδι εκλεπτυσμένο και κάπως απόμακρο – σίγουρα μονάκριβο όπως και η ίδια. Αλλά, απ’ ό,τι φαίνεται, αυτό το λουλούδι συνδέθηκε μαζί της μόνο μέσω της λογοτεχνικής έμπνευσης του Δουμά. Όπως και πολλές άλλες πτυχές της ζωής της, μπλέχτηκαν με τον θρύλο του βιβλίου.

Τα κοσμικά σαλόνια του Παρισιού τη λάτρεψαν. Ο συνθέτης Λιστ υπήρξε εραστής της· όμως ο πιο διάσημος –και πιο συναισθηματικά δεμένος μαζί της– υπήρξε ο Αλέξανδρος Δουμάς υιός, ο οποίος γνώρισε τη Μαρί όταν εκείνη ήταν περίπου 20 ετών.

Ένας έρωτας σύντομος και καταδικασμένος

Η σχέση τους δεν διήρκεσε πολύ, μόλις έντεκα μήνες. Ο νεαρός Δουμάς την ερωτεύτηκε παράφορα, αλλά η κοινωνική απόσταση, οι πιέσεις από την οικογένειά του και ο δικός του εγωισμός έβαλαν τέλος στον δεσμό. Ο ίδιος φέρεται να της έγραψε επιστολή που άρχιζε με τα σκληρά λόγια: «Δεν σ’ αγαπώ πια».

Λίγο καιρό αργότερα, το 1846, η Μαρί Ντιπλεσί παντρεύτηκε τον αριστοκράτη Εντουάρ ντε Περιγκό, που την έκανε κόμησσα. Ατυχώς για τον Περιγκό, η Μαρί ήθελε απλώς αυτόν τον τίτλο για να βελτιώσει την εικόνα που είχε για εκείνη ο Λιστ. Ατυχώς και για τη Μαρί, ο Λιστ απέρριψε την πρότασή της να τον συνοδεύσει λίγο μετά τον γάμο της στη δεκαοκτάμηνη περιοδεία του. Του είχε γράψει: «Δεν θα σε ενοχλώ. Θα κοιμάμαι όλη μέρα. Και το βράδυ θα μπορείς να κάνεις ό,τι θες μαζί μου».

Η Μαρί αντέδρασε στην απόρριψη του συνθέτη με μια φρενίτιδα καλοπέρασης, κατανάλωσης αλκοόλ και αδιανόητης σπατάλης. Στο τέλος, σύμφωνα με μαρτυρίες, αντί για νερό έπινε μόνο σαμπάνια.

Λίγους μήνες αργότερα η Μαρί πέθανε από φυματίωση στα 23 της, και ο Δουμάς, συντετριμμένος, ξεκίνησε να γράφει τη δική του εξιλέωση: το μυθιστόρημα Η κυρία με τις καμέλιες. Στην κηδεία της έδωσαν το παρών εκατοντάδες Παριζιάνοι της καλής κοινωνίας, ενώ λέγεται ότι ένας λόρδος ταξίδεψε στο Παρίσι μόνο και μόνο για να παρευρεθεί.
Ένα ακόμη πορτρέτο της Μαρί Ντιπλεσί ενώ παρακολουθεί κάποια θεατρική παράσταση, έργο του Καμίγ Ροκπλάν.

Από τη ζωή στη λογοτεχνία

Στις σελίδες του βιβλίου η Μαρί μεταμορφώνεται σε Μαργκερίτ Γκοτιέ – μια γυναίκα τρυφερή και παθιασμένη, ικανή να θυσιάσει την ευτυχία της για τον άντρα που αγαπά. Το πρόσωπο αυτό υπήρξε ένα από τα πρώτα στη λογοτεχνία που προσέδωσαν ανθρώπινο βάθος σε μια «περιθωριακή» γυναίκα.

Η Κυρία με τις καμέλιες προκάλεσε σκάνδαλο, αλλά και θαυμασμό. Πρώτη φορά μια εταίρα δεν παρουσιαζόταν ως μοχθηρή ή ξεπεσμένη, αλλά ως τραγική ηρωίδα. Με αυτό το έργο ο Δουμάς δεν δικαίωσε απλώς τη Μαρί – την ανέδειξε σε διαχρονικό σύμβολο του έρωτα και της αξιοπρέπειας.

Prev
Alexandre Dumas
15.50€ 13.95€
Next
Σχετικά άρθρα
Prev
Άννα Καρένινα: Mία από τις μεγαλύτερες ερωτικές ιστορίες στην παγκόσμια λογοτεχνία
Άννα Καρένινα: Mία από τις μεγαλύτερες ερωτικές ιστορίες στην παγκόσμια λογ …

«Όλες οι ευτυχισμένες οικογένειες μοιάζουν μεταξύ τους, αλλά κάθε δυστυχισμένη οικογένεια είναι δυστυχισμένη μ …

Οι αντισυμβατικές ηρωίδες στις Μικρές Κυρίες της Άλκοτ
Οι αντισυμβατικές ηρωίδες στις Μικρές Κυρίες της Άλκοτ

 Ένα έργο που γράφτηκε αναγκαστικά αλλά χωρίς συμβιβασμούς στις κοινωνικές επιταγές των καιρών.

Next

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *